ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για το 2001

Σε έρευνα που έκανε η εταιρία Gallup International σε 70 χώρες του κόσμου προκύπτει, συνολικά, ότι το 2001 θα είναι το ίδιο όπως το έτος 2000, με τους  Ελληνες  να   ανήκουν στους πλέον απαισιόδοξους, καθώς εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι  χειρότερη από το 2000

«Μαύρα κι άραχνα», κατά πώς λέει ο λαός μας, τα βλέπουν για το 2001 οι Ελληνες, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του βιοτικού τους επιπέδου, την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα ανέβηκε στο «τρένο» της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει το γενικό συμπέρασμα, από έρευνα που έκανε η εταιρία ICAP στην Ελλάδα στα πλαίσια της ετήσιας δειγματοληπτικής έρευνας, που έγινε σε 70 χώρες του κόσμου από την εταιρία Gallup International Association, με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις τη νέα χρονιά σχετικά με το βιοτικό τους επίπεδο, την ανεργία και τις κοινωνικές αλλά και πολεμικές συγκρούσεις. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής, που δημοσιοποίησε χτες η ICAP προκύπτει πως οι Ελληνες «συμπεριλαμβάνονται στους λαούς του κόσμου που αναμένουν, σε αρκετά υψηλό επίπεδο, το 2001 να είναι χειρότερο από το 2000».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων πολιτών στις 70 χώρες της γης:

  • το 40% εκτιμά ότι το έτος 2001, θα είναι καλύτερο το 29% το ίδιο και το 19% χειρότερο, σε σχέση με το έτος 2000. Οι πλέον αισιόδοξοι (οι 8 στους 10) είναι οι κάτοικοι του Κόσσοβου (φαίνεται πως δεν είχαν πληροφορηθεί για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν και θα έχουν τα χιλιάδες...«ανθρωπιστικά» βλήματα με εμπλουτισμένο ουράνιο που έριξαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι «φίλοι και σύμμαχοί τους»). Στις χώρες - μέλη της ΕΕ το 40% των κατοίκων πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη, το 36% ίδια και το 17% χειρότερη από το 2000, με τους Ελληνες να διαφοροποιούνται αισθητά από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του αριθμού των απαισιόδοξων, αφού μόλις το 32% πιστεύει ότι το 2001 θα είναι καλύτερο, ενώ το 39% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερο και το 21% ίδιο με το 2000.
  • σχετικά με τις διεθνείς συγκρούσεις και φιλονικίες, το 69% των κατοίκων πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ίδια με πέρσι (40%) ή ότι πιο ταραγμένη (29%) με πολλές διεθνείς φιλονικίες σε σχέση με το 2000. Τα υψηλότερα ποσοστά απαισιόδοξων, που προβλέπουν αύξηση των διεθνών συγκρούσεων και φιλονικιών, καταγράφηκαν στο Ελ Σαλβαντόρ (70%) και Ζιμπάμπουε (64%). Ομως και στην ΕΕ, μόλις το 9% των κατοίκων πιστεύουν ότι το 2001 θα είναι μια ήσυχη χρονιά, καθώς το 35% προβλέπει ένταση των διεθνών συγκρούσεων και φιλονικιών και το 46% τα ίδια με πέρσι, με περισσότερο απαισιόδοξους τους Γάλλους και τους Αγγλους η πλειοψηφία των οποίων (54% και 50% αντίστοιχα) προβλέπουν «πολλές ταραχές».
  • σχετικά με τις προοπτικές του βιοτικού τους επιπέδου, μόνο το 26% πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 36% βλέπουν την κατάσταση να παραμένει ίδια και το 30% ότι θα αυξηθούν οι οικονομικές δυσκολίες. Από τους κατοίκους των χωρών - μελών της ΕΕ, μόνο το 21% αναμένει οικονομική ευμάρεια, ενώ το 47% προβλέπει στασιμότητα και το 26% αύξηση των οικονομικών δυσκολιών. Και πάλι, οι Ελληνες, ανήκουν στους πλέον απαισιόδοξους της ΕΕ, καθώς το 49% εκτιμά ότι το 2001 θα αυξηθούν οι οικονομικές δυσκολίες, το 32% καμιά αλλαγή και μόλις το 13% αναμένει οικονομική ευμάρεια.
  • όσον αφορά τη μάστιγα της ανεργίας, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των 70 χωρών δηλώνει απαισιόδοξη, καθώς το 44% αναμένει αύξηση, το 26% στασιμότητα και μόνο το 23% μείωση του αριθμού των ανέργων. Οι περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε και των Φιλιππίνων (το 75% και 60% αντίστοιχα προβλέπουν αύξηση της ανεργίας) και πιο αισιόδοξοι οι Νιγηριανοί (το 50% εκτιμά ότι θα μειωθεί η ανεργία). Στην ΕΕ, οι περισσότεροι απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες, καθώς το 60% εκτιμά ότι φέτος η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ στο σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ μόνο το 25% προβλέπει αύξηση της ανεργίας.
  • σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης, μείωσης ή στασιμότητας των απεργιών και κοινωνικών συγκρούσεων, το σύνολο των κατοίκων των 70 χωρών «εκφράζει την άποψη ότι οι συγκρούσεις δε θα μειωθούν». Στην Ελλάδα το 82% πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις θα είναι φέτος ίδιες με το 2000 (40%) ή και θα αυξηθούν (42%).
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρακαλούν τον Ντενκτάς να συνομιλήσει

Η ανάγκη διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος υποχρεώνει Αμερικανούς και Βρετανούς απεσταλμένους να «συνωστίζονται» μεταξύ Αθηνών, Λευκωσίας και Αγκυρας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε την αναβάθμιση των σχέσεών της με την ΕΕ, δε φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τη συνέχιση της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η οποία έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 1999. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη διακοπή των συνομιλιών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θεωρεί ότι υπονομεύεται η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Χτες στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Βρετανό εντεταλμένο για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος στη συνέχεια ταξίδεψε στη Λευκωσία για να συναντηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Ρ. Ντενκτάς. Ο έμπειρος Βρετανός διπλωμάτης δε θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για τη συνέχιση των συνομιλιών, λέγοντας ότι έχει μάθει από την εμπειρία του να είναι επιφυλακτικός πριν ακούσει όλες τις πλευρές.

Ο σερ Ντέιβιντ πάντως, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες που «έρχονται» από την Αγκυρα, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών της Βόρειας Κύπρου, υπογράμμισε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει με την τουρκική ηγεσία ουδέποτε και ουδείς του εξέθεσε τέτοιες απόψεις.

Αργά χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Αμερικανούς απεσταλμένους για το Κυπριακό, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα, από τη Λευκωσία, όπου είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς.

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και Τόμας Γουέστον δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών. Ο Αλφρεντ Μόουζες, μιλώντας κατά την αναχώρησή του το απόγευμα από την Κύπρο για την Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Εάν, είπε, χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις από τον Ραούφ Ντενκτάς, θα πρέπει να τις συζητήσουμε, όπως συζητήσαμε και τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει.

Οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι είχαν χτες το πρωί συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Προχτές είχαν συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συμβιβασμό μεταξύ της αξίωσης Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και της εμμονής στη διαδικασία που ακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, ο Αλφρεντ Μόουζες ανέφερε ότι οι συνομιλίες στη Λευκωσία ήταν εντατικές και το αντικείμενό τους ήταν η βάση συνέχισης των συνομιλιών, για τις οποίες έχουν συζητηθεί κάποιες ιδέες.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε ότι οι απαιτήσεις Ντενκτάς για συνομιλίες στη βάση δύο κρατών είναι απαράδεκτες και ουδέποτε θα γίνουν αποδεκτές.

Αποχαιρετισμός σ' ένα σεμνό κομμουνιστή

Κηδεύτηκε χτες ο Θανάσης Χριστοδούλου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

Σεμνά, έτσι όπως ο ίδιος έζησε σ' όλη του τη ζωή, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του αποχαιρέτησαν, χτες το μεσημέρι, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ Θανάση Χριστοδούλου, που κηδεύτηκε από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, συναγωνιστές αντιστασιακοί, φίλοι και σύντροφοι που γνώριζαν το Θανάση Χριστοδούλου στους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Σιωπηλοί παραστάτες οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Κ. Πατησίων όπου συμμετείχε, οι οποίοι και παραβρέθηκαν για τον ύστατο αποχαιρετισμό του. Ενώ η οδύνη ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Μαρία, το γιο τους Κώστα και τους άλλους οικείους του.

Ο Θανάσης Χριστοδούλου πέθανε τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή σε ηλικία 76 χρόνων, μετά από πολύχρονη ανίατη ασθένεια. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης πήρε μέρος στον Εμφύλιο (στο Γράμμο και το Βίτσι) από τις γραμμές του ΔΣΕ, όπου και τραυματίστηκε δύο φορές, για να βρεθεί στην πολιτική προσφυγιά στη ΣΔ Ρουμανίας. Εκεί δίδαξε τα Ελληνικά στα προσφυγόπουλα, ενώ τελείωσε και το πανεπιστήμιο. Αργότερα, το 1972, εργάστηκε στον κομματικό μηχανισμό και τον ίδιο χρόνο στη «Φωνή της Αλήθειας». Οταν επαναπατρίστηκε, το 1983, εργάστηκε σαν μεταφραστής στην έκδοση «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού» και την ΚΟΜΕΠ. Στάθηκε αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στις αρχές του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

  • Στη μνήμη του Θανάση Χριστοδούλου οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Κ. Πατησίων του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω του «Ρ», 25.000 δραχμές.
Θάνατος αγωνιστή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΓΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΓΛΗΣ
Φωτ. (στο σύστημα)

Πέθανε στο χωριό του τον Πλάτανο Σάμου και κηδεύτηκε την Κυριακή 7 Γενάρη 2001 ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΓΛΗΣ (Μπουλγκάνιν). Στη διάρκεια της Κατοχής. ο Δ. Ρίγλης, έφυγε για τη Μέση Ανατολή, όπου πολέμησε από τις τάξεις του ελληνικού στρατού. Εκεί εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα.

Στον εμφύλιο κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Σάμου. Ηταν από τους τελευταίους που πιάστηκε. Δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Ως το τέλος της ζωής του ήταν μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Εκδήλωση των ΚΟΒ Παιδείας

Οι ΚΟΒ Παιδείας του 5ου Διαμερίσματος - Γκράβας και Κολιάτσου καλούν σε συνάντηση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, την Κυριακή 21 του Γενάρη, στις 6μ.μ., στα γραφεία τους Πατησίων 280.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ