ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να στηρίξουν οι νέοι το ΚΚΕ

Συνέντευξη με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

-- Οι νέοι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες των ευρωεκλογών έχοντας αντικειμενικά μικρότερη εμπειρία από το ρόλο, το χαρακτήρα και την πορεία της ΕΕ, απ' ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Με τι κριτήρια τους καλείτε να σταθούν και να επιλέξουν μπροστά στην κάλπη;

-- Αυτά που ήδη ζουν μπορούν να γίνουν κριτήριο ψήφου. Παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα στερούνται βασικές και σύγχρονες ανάγκες. Οτι ξεχαρβαλώνεται η ζωή μας για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτούς υπηρετεί και έσωσε η ΕΕ. Γι' αυτό στην ΕΕ υπάρχουν 27 εκατομμύρια άνεργοι, 120 εκατομμύρια που ζουν στο όριο της φτώχειας. Γι' αυτό στην ΕΕ εκατομμύρια νέοι είναι απομονωμένοι από το δικαίωμα στην ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, αλλά και από την πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό χωρίς να είσαι μόνιμα πελάτης κ.ά. Ο,τι ζούμε έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε αυτήν. Γι' αυτό κριτήριο είναι η αναγκαιότητα να ζήσει η νεολαία καλύτερα, να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που μας προσφέρει μόνιμη φτώχεια και δυναμώνοντας το ΚΚΕ που παλεύει αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματα και τη λύση προς όφελος του λαού και των παιδιών του. Ετσι μπορεί να δυναμώσει η φωνή της νεολαίας, οι διεκδικείς της.


Κριτήριο είναι ότι το σύστημα θέλει να έχει νέους ανθρώπους άμεσα του χεριού του, να στηρίζουν τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του. Εάν αυτό δε συμβαίνει, τους θέλει στην άκρη, να απέχουν, να μη γίνονται εμπόδιο. Η απάθεια, ο μηδενισμός, η αδιαφορία συμφέρουν τη σημερινή άσχημη κατάσταση. Ενώ μπορούμε σήμερα να βάλουμε εμείς εμπόδια στο σύστημα. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού!

-- Η ανεργία είναι αναμφισβήτητα το νούμερο 1 πρόβλημα που αναγνωρίζουν οι νέοι σήμερα. Τα προγράμματα της ΕΕ που ενισχύουν την κατάρτιση ή την κινητικότητα μπορούν να δώσουν διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα;

-- Σε καμία περίπτωση. Αλλωστε, μόνο μέσα στο 2013 έγιναν 5 συνεδριάσεις οργάνων της ΕΕ για την ανεργία των νέων. Οχι μόνο δε μειώθηκε αλλά γιγαντώνεται. Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δεν δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας. Ενώ, με τα προγράμματα οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν μπόλικο χρήμα (μόνο στην Ελλάδα 517 εκατ. ευρώ) και τσάμπα μισοεργαζόμενους για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Ενώ οι νέοι άνεργοι περιπλανιούνται από την ανεργία στη δουλειά για λίγους μήνες, με μισθούς πείνας χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μετά ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ. Αυτά προβλέπουν και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΕΕ που συμφωνούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, από το σάπιο σύστημα αξιοποιούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας για να αποδεχθεί η νέα γενιά τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, μιας και η ανεργία βρίσκεται στο DNA του. Η διέξοδος ξεκινάει σήμερα με τις προτάσεις του ΚΚΕ, προτάσεις ανακούφισης και προστασίας για όλους τους ανέργους, που τις παλεύει καθημερινά και με σχέδια νόμου, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της παραγωγής και όλο το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό προς όφελος των λαϊκών αναγκών κι όχι της κερδοφορίας των λίγων.

-- Γιατί ένας νέος άνθρωπος σήμερα να εμπιστευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ στις εκλογές;

-- Δεν υπάρχει μόνο ένας ή δύο αλλά δεκάδες λόγοι για να ψηφίσει ένας νέος το ΚΚΕ και να είναι σίγουρος και περήφανος για την επιλογή του, ακόμα κι αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί του.

Γιατί την ίδια ώρα που νέοι που βιώνουν στο σήμερα αλλά θα ζουν και στο μέλλον τις επιπτώσεις στη ζωή τους από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, την ίδια ώρα υπάρχουν δυνατότητες να ζήσουν σε συνθήκες που κριτήριο θα είναι οι σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες. Αυτό το ζήτημα μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει, μόνο το ΚΚΕ έχει Πρόγραμμα, πολιτική που δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Γιατί, το ΚΚΕ τολμά και αποκαλύπτει τους πραγματικούς ενόχους για αυτά που ζούμε και δεν κάνει σκόντο τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων.

Γιατί, με δυνατό ΚΚΕ θα δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες που έχουμε στη μόρφωση, στη δουλειά, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη ζωή. Για να δυναμώσει η κοινή δράση ενάντια στον κοινό εχθρό, για να καλυτερεύσει η ζωή μας.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που πιάνει τόπο. Το 2012 το ΚΚΕ έπεσε εκλογικά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε στο 27%. Δεν προέκυψε κάτι θετικό για το λαό και τη νεολαία. Ούτε οι αγώνες, οι διεκδικήσεις δυνάμωσαν, ούτε μπήκε φρένο στην κατρακύλα.

Γιατί το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για την ΕΕ. Οταν όλα τα άλλα κόμματα έλεγαν στο λαό ότι «στην ΕΕ θα τρώμε με χρυσά κουτάλια», το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι ένωση των μονοπωλίων, εχθρός των λαών και επιβεβαιώθηκε. Πάντα λέει την αλήθεια στο λαό χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Γιατί και σήμερα, όσοι μας λένε ότι η ΕΕ θα αλλάξει και ότι θα φύγουν τα μνημόνια και θα ζήσουμε καλύτερα, μας λένε πάλι ψέματα. Η φτώχεια, η ανεργία, η κακοπληρωμένη δουλειά, η αμορφωσιά θα είναι εδώ. Η ΕΕ γίνεται μόνο χειρότερη για μας.

Γιατί το ΚΚΕ δεν κάνει κωλοτούμπες για να γίνει αρεστό στο σύστημα. Δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την ΕΕ και γι' αυτό μπορεί να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Οσο περισσότεροι είναι οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ