ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
2.000 αγνοούμενοι από κατολίσθηση

Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που καταπλακώθηκαν στη μεγάλη κατολίσθηση στο Αφγανιστάν
Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που καταπλακώθηκαν στη μεγάλη κατολίσθηση στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενα ολόκληρο χωριό στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν καταπλακώθηκε χτες το απόγευμα από τόνους χώματος και λάσπης λόγω ισχυρότατων βροχοπτώσεων που έπλητταν επί μέρες την περιοχή.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντακχσάν, Σαχ Αντίμπ, δήλωσε πως αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων μετά την κατάρρευση ενός λόφου που καταπλάκωσε το χωριό Χόμπο Μπάρικ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως καταπλακώθηκαν από τόνους χώματος πάνω από 300 κατοικίες (δηλαδή το ένα τρίτο των συνολικών σπιτιών του χωριού) και ότι οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ άρχισαν άμεσα συνεργασία με τις τοπικές αρχές που διαθέτουν πενιχρά μέσα για τον απεγκλωβισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων.

Η επαρχία Μπαντακχσάν, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κίνα και είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες και φτωχές περιοχές του Αφγανιστάν.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Παρέμβαση ΗΠΑ με πρόσχημα την «ειρήνευση»

TZOYΜΠΑ.-- Μετά την αποτυχία της διαπραγματευτικής πρωτοβουλίας του για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας, ο Τζον Κέρι ανέλαβε νέο «διπλωματικό» ρόλο: Το γεφύρωμα του χάσματος και την ανάσχεση των εμφύλιων συγκρούσεων στο πετρελαιοφόρο Νότιο Σουδάν που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο πεντάμηνο ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιίρ και ένοπλους αντικυβερνητικούς του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ.

Πραγματοποιώντας για πρώτη φορά χτες επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενοκτονίας σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στις οποίες τελευταία προσδίδεται και φυλετικό επίχρισμα, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού προέρχονται από τη φυλετική κοινότητα των Ντίνκα και οι αντικυβερνητικές δυνάμεις του Μάτσαρ από τη φυλετική κοινότητα των Νούερ.

«Εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν, τότε θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή μιας πολύ σοβαρής πρόκλησης για τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το ζήτημα της γενοκτονίας», είπε ο Κέρι φθάνοντας, ενώ προχτές είχε προτείνει από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την άμεση ανάπτυξη αφρικανικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων και κήρυξη εκεχειρίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Φυσικά, όταν οι ιμπεριαλιστές μιλάνε για «ειρηνευτικές αποστολές», πρόκειται για καραμπινάτη επιχείρηση επέμβασης και προσπάθειας ελέγχου, και ειδικά για την περιοχή αναφερόμαστε σε έναν τεράστιο πλούτο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μερικές ώρες πριν τη χτεσινή επίσκεψη του Κέρι στο Νότιο Σουδάν, εννιά Αμερικανοί γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντες, ζήτησαν με επιστολή τους από τον Πρόεδρο Ομπάμα την επιβολή «στοχευμένων αμερικανικών κυρώσεων», αλλά και την επιβολή οικονομικών και άλλων μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος των επικεφαλής των δύο αντιτιθέμενων πλευρών.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αμπούτζα

AΜΠΟΥΤΖΑ.--

Φονική βομβιστική επίθεση σε κεντρική περιοχή της νιγηριανής πρωτεύουσας, Αμπούτζα, πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης εξτρεμιστές βομβιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική στην πόλη, όπου τιμώμενος προσκεκλημένος θα είναι ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ.

Η επίθεση έγινε με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που τοποθετήθηκε σε πιάτσα ταξί, σε απόσταση 15 λεπτών οδικώς μέχρι την προεδρική κατοικία και το διεθνές συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας. Εγινε επίσης λίγα μέτρα μακριά από τη στάση λεωφορείων της περιοχής Νγιάλα, όπου στις 14 Απρίλη είχε σημειωθεί άλλη επίθεση αυτοκτονίας των ισλαμιστών εξτρεμιστών με δεκάδες νεκρούς εργάτες που περίμεναν τη συγκοινωνία για να πάνε στη δουλειά. Από την προχτεσινοβραδινή επίθεση σκοτώθηκαν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον 19 άτομα, αριθμός που ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 κατά ορισμένα νιγηριανά ΜΜΕ. Οι τραυματίες της προχτεσινής επίθεσης ξεπερνούν τους 60...

Η προκλητική επίθεση, που σημειώνεται πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική στην Αμπούτζα, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση του Προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν, που διαβεβαίωσε χτες πως θα θωρακίσει την ασφάλεια της πόλης, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας επιπροσθέτως 6.000 αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, οι νιγηριανές αρχές ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες και ονόματα των 276 μαθητριών λυκείου που απήχθησαν πριν βδομάδες από εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ», που επιδιώκουν τη διά της βίας επιβολή ισλαμικού νόμου και τη μετατροπή της χώρας σε χαλιφάτο. Οι νιγηριανές αρχές ανακοίνωσαν πως εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών και πως έχουν έρθει σε συνεννόηση με τις διωκτικές αρχές γειτονικών αρχών καθώς υπάρχει έντονη φημολογία για τη φυγάδευσή τους στο εξωτερικό και την εξώθησή τους σε «γάμους» με τους τρομοκράτες απαγωγείς.

ΣΥΡΙΑ
«Ενόχληση Αλ Κάιντα» για τις εσωτερικές συγκρούσεις μισθοφόρων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συνέχιση των συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) στη Συρία φαίνεται πως έχουν γείρει την πλάστιγγα υπέρ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε τέτοιο βαθμό που χτες ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, υποχρεώθηκε, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, να δώσει εντολή για ανάσχεση των συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών εξτρεμιστών διαφορετικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, για να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους σε βάρος του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ...

Επιπλέον ο Ζαουάχρι καλεί εκ νέου τον αρχηγό του ISIL Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, να επικεντρωθεί «στο τραυματισμένο Ιράκ όπου χρειάζεται να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να διευρύνετε την επιρροή του σκέλους αυτού του δικτύου στο Ιράκ ακόμα κι αν αισθάνεστε μια αδικία (...) για να σταματήσει αυτή η σφαγή (στη Συρία). Αφιερωθείτε στην καταπολέμηση των εχθρών του Ισλάμ στο Ιράκ».

Το ίδιο 24ωρο Σύροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην κεντρική πόλη Χομς ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας αφενός για την αποχώρηση εκατοντάδων ενόπλων από το κέντρο προς τα βόρεια περίχωρα της πόλης και αφετέρου για τη διευκόλυνση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας από οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα στη Χάμα βομβιστικές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο μικρά χωριά της επαρχίας (Τζαντρίν και Χουμαΐρι) προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, εκ των οποίων τα 11 παιδάκια. Αν και καμία οργάνωση δεν έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη μιας ακόμη φονικής επίθεσης, εντούτοις είναι γνωστό πως επιθέσεις με τέτοια μέσα και παρόμοια μεθοδολογία εξαπέλυσαν κατά κόρον τις τελευταίες βδομάδες ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα».

Η φτώχεια στην Ασία και οι νέοι κερδοφόροι τομείς

Οτι θα διπλασιάσει τις επενδύσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και θα διπλασιάσει αυτές που αφορούν υποδομές που «μπορούν να μειώσουν τη φτώχεια» ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τους Ασιάτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με αυτήν, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κινδυνεύουν «να βρεθούν ξανά μέσα σε ακραία φτώχεια» αφού ζουν με λιγότερα από δυο δολάρια τη μέρα. 733 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν με 1,25 δολάρια τη μέρα, σε μια περιοχή όπου - σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πηγή - συγκεντρώνεται το 60% των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Η έκθεση καθόρισε δέκα «στρατηγικές προτεραιότητες» που θα «οξύνουν και θα εξισορροπήσουν» τις επιχειρήσεις της (σ. σ. της Τράπεζας) και «θα δυναμώσουν την ανταπόκρισή της στο μεταρρυθμιζόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως επίσης θα αυξήσουν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του».

Τι λέει δηλαδή το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των καπιταλιστών της Ασίας; Οτι η συγκεντρωμένη μιζέρια που υπάρχει στην Ασία μπορεί να αξιοποιηθεί από τα αναδυόμενα μονοπώλια (και όχι μόνο) της περιοχής, για να προσελκύσουν και να διαθέσουν στη συνέχεια κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια σε τομείς όπως η Πρόνοια, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ετσι, ο εξαθλιωμένος εργάτης στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία ή την Ινδονησία, που στερείται στοιχειώδεις υπηρεσίες και παροχές, με τεράστιες απειλές για την επιβίωση των παιδιών του (π.χ. αποχετευτικό δίκτυο, εμβόλια, στέγη), θα πρέπει να ευγνωμονεί (και βέβαια να υποτάσσεται) όσους επενδύουν στους αντίστοιχους κλάδους.

Επίσης στην Κίνα, όπου δυναμώνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε προγράμματα προσέλκυσης επενδυτών σε τομείς της Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα το δρόμο στην εμπορευματοποίηση ευαίσθητων τομέων. Στην Ινδία, «νέες» δυνάμεις που εμφανίζονται να «διαφοροποιούνται» από τα «κόμματα εξουσίας», όπως το «κόμμα του Απλού Ανθρώπου», ισχυρίζονται ότι θα εξασφαλίσουν στον «απλό άνθρωπο» την Υγεία που χρειάζεται, «υποχρεώνοντας τα ιδιωτικά νοσοκομεία να επιδεικνύουν και να παρατηρούν ένα χάρτη με τα δικαιώματα των ασθενών και να επιδεικνύουν τα ποσοστά και τις τιμές χρέωσης των διαφόρων υπηρεσιών», λες και το πρόβλημα για τον εργάτη δεν είναι το να έχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά το ότι δεν ξέρει τις τιμές για το φάρμακο, την επέμβαση, την εξέταση κλπ.

Με δεδομένο ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων, μαζί με τις προτάσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών θα αυξηθούν και οι προτάσεις για τη διαχείριση της φτώχειας και της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Αυτή είναι η «πρόοδος» που τώρα απλώνεται ραγδαία και στην Ασία: Οι λαϊκές ανάγκες να γίνονται αφορμή για μπίζνες και πάρε - δώσε μεταξύ πολυεθνικών. Να «ικανοποιούνται» μόνο, όπως και μόνο εφόσον βολεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δηλαδή μέσα από τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μέσα από τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωσή τους.


Α.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ