ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Να διασφαλιστεί η λειτουργία των ιδρυμάτων

Τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τα 8 πληττόμενα πανεπιστήμια, απαίτησε χτες το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων που έδωσε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία των πρυτάνεων για την πορεία των δημοσίων πανεπιστημίων και την ελλιπή χρηματοδότηση.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, σημείωσε ότι τα ιδρύματα λειτουργούν με μικρότερο από το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, ενώ μιλώντας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούν μεταξύ άλλων και την κατάργηση του άρθρου 16, τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να προβληθεί ως «λύση» η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε διγλωσσία μερίδας πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού όπως σημείωσαν δεν τάσσονται ιδεολογικά κατά... Από την άλλη, μιλώντας για την αναγνώριση των κολεγίων και την αποδέσμευση των επαγγελματικών προσόντων από το πτυχίο, τόνισαν ότι πρόκειται για πλάνη, καθώς παρέχοντας διετείς σπουδές η γνώση θα υστερεί κατά πολύ και είναι κοινωνικά επικίνδυνο, απαξιώνει μεθοδικά το δημόσιο πανεπιστήμιο, προκαλεί βλάβη στο δημόσιο συμφέρον. Σχετικά με το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού εισακτέων, χωρίς να συνοδεύεται από τις ανάλογες υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση για να αντέξει τέτοιο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την κατάργηση του κλάδου της φύλαξης, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας να υπενθυμίζει ότι η έκταση του Πανεπιστημίου είναι 2.700 στρέμματα, καθώς και οι εγκαταστάσεις στο Αγρίνιο παραμένουν αφύλακτες.

Στο μεταξύ, σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ προχωρούν σε 48ωρη απεργία με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση και να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας τις δεσμεύσεις που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή άμεση υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, διασφάλιση της επανένταξης όλων των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες, καθώς και εκείνων που ο κλάδος καταργείται και να παρθεί πίσω το σύστημα «αξιολόγησης».

Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που γίνεται σήμερα και αύριο, καθώς και το συντονισμό με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργίας καλεί συγκέντρωση έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, από την έναρξη της βάρδιας.

Στα χαρτιά η υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής

Συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή

Από παλιότερη κινητοποίηση για την ειδική αγωγή
Από παλιότερη κινητοποίηση για την ειδική αγωγή
Το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου. Οπως προέκυψε, το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, όχι όμως άμεσα, με μικροαλλαγές που δεν αναιρούν την ουσία του. Δηλαδή, την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και στην Ειδική Αγωγή, την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ που τσακίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς και γονείς, παραδίδει σε επιχειρηματίες, ΜΚΟ, χορηγούς την Ειδική Αγωγή.

Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο γενικός διευθυντής Ειδικής Αγωγής του υπουργείου δε δεσμεύτηκαν για την υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής, για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε αυτήν, για μόνιμους διορισμούς.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε πως όλες οι οργανικές θέσεις στα ειδικά σχολεία θα χαρακτηρίζονται «ειδικής αγωγής». Οι απόφοιτοι τμημάτων ΕΑΕ θα προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να μετακινούνται στη γενική εκπαίδευση. Και βέβαια, όπως έδειξε η φετινή εμπειρία, η τοποθέτηση αναπληρωτών θα εξαρτηθεί από τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Δηλαδή, ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς, αδιοριστία και κενά για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημείωναν ότι τα όσα ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, τη λογική της «ένταξης» των παιδιών με ειδικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με καταστροφικά αποτελέσματα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, ώστε όλα τα παιδιά να δέχονται ειδική αγωγή και εκπαίδευση από τη δομή που έχουν ανάγκη, να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά στην Ειδική Αγωγή.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον Πειραιά έφτασαν, χτες το πρωί, οι διασωθέντες μετανάστες από το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά. Πρόκειται για 7 Σύρους, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και οι σοροί των νεκρών. Υπενθυμίζεται πως χορηγήθηκε εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, στους 34 από τους 36 διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου. Στο μεταξύ, τα επικίνδυνα ταξίδια των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποίησης συνεχίζονται. Περίπου 40 μετανάστες διέσωσε χτες το πρωί το Λιμενικό ανοιχτά της Λέσβου. Επίσης, έξι μετανάστες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω. Αλλοι 15 μετανάστες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την Κυριακή στη νησίδα Νίμο της Σύμης.

Ενας 35χρονος αστυνομικός σκοτώθηκε στην Ανδραβίδα της Ηλείας, στην προσπάθειά του να αποτρέψει διάρρηξη σε σπίτι της περιοχής. Ο αστυνομικός επιχείρησε να σταματήσει τον δράστη, όμως ο τελευταίος τον χτύπησε με μαχαίρι και τον σκότωσε.

Φάκελος, με σημείωμα και τρεις σφαίρες των 7,62 χλστ., στάλθηκε χτες μέσω των ΕΛΤΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο φάκελος περιείχε σημείωμα με αόριστες αναφορές κατά συγγενών εισαγγελέων, αντεισαγγελέων και υπουργών, που έχουν εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις, χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποιες ακριβώς. Επιπλέον, με το σημείωμα ο άγνωστος αποστολέας ζητεί αποφυλακίσεις, χωρίς επίσης να αναφέρει για ποια πρόσωπα.

Σοκ από υπόθεση βιασμού 11χρονου αγοριού από 42χρονο στα Τρίκαλα. Ο δράστης οδήγησε με τη βία σε παράπηγμα στην περιοχή της πλατείας του ΟΣΕ το παιδί και το βίασε.

Παράθυρο για την εισβολή ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι σε χώρους που καλύπτει η Ελληνική Αστυνομία άνοιξε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι οι 550 αστυνομικοί που φυλάνε αεροδρόμια, «δεν χρειάζεται να είναι αστυνομικοί. Μπορούσαν να ήταν σεκιούριτι».

Επιχείρηση που πουλούσε λουλούδια σε πανηγύρια και κέντρα διασκέδασης είχε στήσει αστυνομικός που πιάστηκε στη Φθιώτιδα, μαζί με συνεργούς του.

Απεργούν αύριο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Να απαντήσουν στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - σχολαρχών καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Να αποτελέσει η αυριανή απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και σχολαρχών καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Αναφέρεται στις εκρηκτικές εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απαλλάσσουν από χρέη τους εργοδότες, τους ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας, με απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των αποζημιώσεων και των όποιων περιορισμών υπήρχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο καθεστώς λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας και πετσοκομμένους μισθούς.

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε απάντηση στη νέα αυτή επίθεση. Να ορθώσουμε τείχος, να οργανωθούμε στα σωματεία μας. Να μην περάσει η τρομοκρατία. Καμία αναμονή, τώρα σε όλους τους χώρους δουλειάς οργανώνουμε την πάλη μας. Τίποτα δεν κερδήθηκε με παρακάλια, με τη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" με τους εργοδότες». «Για να φρενάρουμε την αντιλαϊκή επίθεση, πρέπει απέναντι στη συμμαχία κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών και των κομμάτων τους, να χτίσουμε τη δική μας συμμαχία. Ορος και προϋπόθεση για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας αποτελεί η κοινή δράση, η συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους και τους γονείς σε γραμμή ρήξης και ανατροπής. Χρειάζεται να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία, να συσπειρωθούμε στα ταξικά σωματεία μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ