ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
24η ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Αποφάσεις για να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ (Βιρμανία) στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου
Ο πρόεδρος της Μιανμάρ (Βιρμανία) στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου
ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Οι προσπάθειες των μονοπωλίων της Νοτιοανατολικής Ασίας να κυριαρχήσουν στις μεγάλες αγορές της περιοχής τους, όπου ήδη εισβάλλουν ισχυροί ανταγωνιστές τους από τη Δύση, αλλά και όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτυπώθηκαν στην 24η Σύνοδο της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ (Βιρμανία), Νάι Πι Τάου, και στα 84 «σημεία» της «τελικής ανακοίνωσης» αποτυπώνονται οι απόπειρες να βρεθούν ισορροπίες μεταξύ ανταγωνισμών και διαφορών, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά σχέδια που είναι απαραίτητα, για να προχωρήσουν οι μπίζνες σε διάφορους τομείς.

Ετσι, μεταξύ άλλων στόχων, ξεχώρισαν: Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ενωσης με την Ινδία, η προώθηση Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, τη Ν. Κορέα και τις Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία. Ακόμα, συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας θα εξυπηρετηθεί σημαντικά από την ολοκλήρωση μιας σειράς σχεδίων όπως αυτού για το Οδικό Δίκτυο της ASEAN, τη σιδηροδρομική σύνδεση Σιγκαπούρης - Κουνμίγκ (στην Κίνα), η Ενιαία Αεροπορική Αγορά της ASEAN, η Ενιαία Ναυτιλιακή αγορά της ASEAN.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η ιστοσελίδα «Ιnvest ASEAN» («Eπενδύστε στην περιοχή της ASEAN»).

Φυσικά, καθόλου τυχαία δεν είναι η επισήμανση ότι πρέπει να δυναμώσει και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, όπως και η συνεργασία σε ζητήματα «καταπολέμησης» της πειρατείας, των «κυβερνο-εγκλημάτων» κ.τ.λ.

Διαφωνίες για τη στάση απέναντι στην Κίνα

Σήμερα, τα μέλη της ASEAN είναι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Η συγκεκριμένη διακρατική Ενωση εκφράζει τις επιδιώξεις των ντόπιων αστικών τάξεων της περιοχής να ενισχύσουν τα κέρδη, αλλά και τη θέση τους περιφερειακά. Σχέδια που δε θα μπορούσαν να μη λαμβάνουν υπόψιν τις συμμαχίες που θα προωθήσουν αυτά τα σχέδια, όπως η «συμμαχία» με τη μεγάλη δύναμη της περιοχής (και δεύτερη παγκόσμια δύναμη), την Κίνα. Πάντως, ενδεικτικές των ανταγωνισμών που δεν μπορούν να εξαλειφθούν ήταν οι διαφωνίες σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ενωση απέναντι στην Κίνα, ειδικά μετά το ναυτικό «επεισόδιο», που σημειώθηκε με το Βιετνάμ την περασμένη βδομάδα. Ορισμένοι ζήτησαν να ασκηθεί σοβαρή κριτική στο Πεκίνο, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για κάτι τέτοιο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Πρόστιμο στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Εν μέσω προώθησης του νέου διχοτομικού σχεδίου για το Κυπριακό, με τις διαπραγματεύσεις που σηματοδοτήθηκαν μετά την κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου, στις 11 Φλεβάρη, και της ενδοαστικής κόντρας που εξελίσσεται στην Τουρκία μετά την επικράτηση του Ρ. Ερντογάν, ήρθε μια εν πολλοίς απρόσμενη εξέλιξη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε χτες ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού.

Το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει την ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή.

Κρίνει, επίσης, ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή Ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, πέραν της υλικής αποζημίωσης των συγγενών των αγνοουμένων, ερμηνεύεται και ως απόδοση ποινικών ευθυνών στην Τουρκία για την εξαφάνιση των αγνοουμένων. Αρχικά πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να καταβληθούν 30 εκατομμύρια και αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να καταβληθούν εντόκως.

Ουσιαστικά πρόκειται για εκ νέου εφαρμογή της απόφασης της 10ης Μάη 2011, με την οποία το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε πει ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του. Την απόφαση χαιρέτισε η κυβέρνηση της Κύπρου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέα δεδομένα ενόψει του δεύτερου γύρου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τη στήριξή του στον Αμπντάλα Αμπντάλα ανακοίνωσε ο Ζαλμάι Ρασούλ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στον πρώτο γύρο. Ο Αμπντάλα θα «αναμετρηθεί» στο δεύτερο γύρο με τον Ασράφ Γκάνι.

Καινούρια δεδομένα ενόψει του δεύτερου γύρου - στις 28 Μάη - προσθέτει και νέος γύρος επιθέσεων που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο - σύμφωνα με την εφημερίδα «Αφγαν Ντέιλι» - για στοχευμένα και φονικά χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα αλλά και δυτικούς επιχειρηματίες. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι την τελευταία περίοδο οι «Ταλιμπάν» είχαν μειώσει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, εξαιτίας της λαϊκής αντίδρασης που προκάλεσε το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί πολίτες. Μετά το θάνατο ενός γνωστού Αφγανού δημοσιογράφου, σχεδόν 100 δημοσιογράφοι προχώρησαν σε 15ήμερο «αποκλεισμό» των ανακοινώσεων και θεμάτων σχετικών με τους «Ταλιμπάν».

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Δηλώσεις Νετανιάχου κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

TEXEΡΑΝΗ.--

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά «ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» και δεν μπορεί να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, επανέλαβε και χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Η δήλωσή του γίνεται ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του Ιρανού ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πως είναι «ανόητες και βλακώδεις» οι προσδοκίες χωρών της Δύσης ότι η χώρα του θα αναστείλει ή θα επιβραδύνει τα πυραυλικά προγράμματα και ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνέχιση των διαπραγματεύσεων του Ιράν με τις πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΚΕΝΥΑ - ΚΙΝΑ
Σχέδια σιδηροδρομικής διασύνδεσης της ανατολικής Αφρικής

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Συμφωνία για τη σιδηροδρομική διασύνδεση χωρών της Ανατολικής Αφρικής με την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 609 χλμ. και κόστος περίπου τεσσάρων δισ. δολαρίων υπέγραψαν την Κυριακή στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και ο Κενυάτης Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, παρουσία ηγετών από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και το Νότιο Σουδάν.

Η συμφωνία αποσκοπεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού, στην ώθηση της ανάπτυξης των αφρικανικών οικονομιών μέσω της «απαραίτητης», όπως είπε, ανάπτυξης των μεταφορών και συγκοινωνιακών κόμβων.

Το έργο θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη τρέχοντος έτους και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, μειώνοντας πάνω από 50% το μεταφορικό κόμιστρο διακίνησης προϊόντων και «μικραίνοντας» τις αποστάσεις μεταξύ πόλεων της ανατολικής Αφρικής.

ΚΙΝΑ
Πολύνεκρο «δυστύχημα» σε εργοστάσιο

ΤΣΙΝΓΚΝΤΑΟ.--

Την καταρρακτώδη βροχή εμφανίζουν οι τοπικές αρχές ως αιτία για την κατάρρευση τοίχου εργοστασίου στην Ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα το θάνατο 18 εργαζομένων. Το πρακτορείο «Σινχουά» ανέφερε ότι περίπου 40 εργάτες δούλευαν την ώρα του «δυστυχήματος» στο εργοστάσιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σημειώθηκε στην παραλιακή πόλη Τσινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ. Τρεις ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε τοπικό νοσοκομείο.

Η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλη την Κίνα εκτοξεύει και τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργατών, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση βασικών λαϊκών αναγκών (μεταξύ αυτών και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς κλπ.) με τη λογική του «κόστους».

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεύει στον Καύκασο

ΜΠΑΚΟΥ.--

Από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών συνοδεύεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στην περιοδεία που πραγματοποιεί σε χώρες του Καυκάσου από την Κυριακή. Αρχικά, βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, όπου μίλησε μάλιστα σε οικονομικό Φόρουμ. Χτες, βρέθηκε στην Αρμενία και σήμερα αναμένεται να βρεθεί στη Γεωργία.

Το ταξίδι σηματοδοτεί τις επιδιώξεις των Ευρωπαίων (στις οποίες προφανώς αφ' ενός τους «ενώνει» η δράση της Ευρωένωσης, αφ' ετέρου τους χωρίζουν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων τους) να επεκταθούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μερικές από τις οποίες διακρίνονται μάλιστα για το φυσικό τους πλούτο. Το «ανοιγμα» αυτό συνδέεται και με τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό ευρωπαϊκών μονοπωλίων με αυτά της Ρωσίας, όπως αποτυπώνεται και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ