ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

Αίτημα αιχμής να αποσυρθεί ο νόμος της «αξιολόγησης». Συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα με αιχμή την «αξιολόγηση», την οποία χαρακτηρίζουν ως «προθάλαμο» για απολύσεις και για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει πως δεν πρόκειται ούτε για «προσχηματικές», ούτε για «ψευτοαξιολογήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, αλλά εργαλείο ενίσχυσης της λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών Υγείας - Πρόνοιας με τα κριτήρια «Ανώνυμης εταιρείας». Καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στην Αθήνα στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Χτες το πρωί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, συγκεντρώθηκαν στα Επείγοντα, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην «αξιολόγηση». Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου με αίτημα να μην παραδώσει καμία λίστα ποσοστώσεων για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ωστόσο, ο διοικητής ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει το νόμο. Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Αντί για 20 ασθενείς, νοσηλεύει τώρα 45.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου έκαναν προχτές οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία». Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (σ.σ. στηρίζεται από δυνάμεις του ΠΑΜΕ) καταγγέλλει τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ «που κάλεσαν μέσα στο αμφιθέατρο τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία. Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή υπονομεύουν τον αγώνα και καλούν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά την ημέρα της 24ωρης απεργίας» και όποιος μπορεί να φύγει (!) για να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

«Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αγώνας χωρίς κόστος μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε αγώνας έχει κόστος αλλά η υποταγή ακόμα μεγαλύτερο και χωρίς προοπτική. Η απεργία ήταν και είναι διαχρονικά όπλο στα χέρια των εργαζομένων που μαρτυρά την αποφασιστικότητά τους. Αυτό είναι που δε θέλουν να γίνει, δίνοντας χέρι βοηθείας στη συγκυβέρνηση!», σημειώνει η ΔΑΣ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, που είναι αντιδήμαρχος στο Ιλιον και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καλούσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να μην απεργήσουν με το «επιχείρημα» ότι δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ...

«ΦΟΡΟΥΜ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Παζάρι φτηνής εργατικής δύναμης για τις επιχειρήσεις

Στα πρότυπα των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας κινείται η αναδιάρθρωση του Οργανισμού

Ενταγμένο στην πορεία «αναδιάρθρωσης» του ΟΑΕΔ, ήταν το 4ο «Φόρουμ Εργασίας» που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό το περασμένο Σάββατο. Το μοντέλο του «ευέλικτου» και «εξωστρεφούς» οργανισμού, όπως παρουσιάστηκε από τα στελέχη του, ακολουθεί και ανταγωνίζεται τα πρότυπα των ιδιωτικών γραφείων «ευρέσεως εργασίας», που λειτουργούν με όρους σύγχρονων δουλεμπορικών.

Στο «Φόρουμ Εργασίας», τον πρώτο λόγο είχαν οι επιχειρήσεις, που στα περίπτερά τους ενημέρωναν για τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό και δέχονταν τα βιογραφικά των ανέργων. Αλλά και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που διαφήμιζαν τις «προσφορές» τους σε προγράμματα κατάρτισης, καθώς κάθε άνεργος είναι γι' αυτούς ένας υποψήφιος «πελάτης», με τη συμβολή και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Το περιεχόμενο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, που καμιά σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες ανάγκες εργαζόμενων και ανέργων, έδωσε στην παρέμβασή του ο διοικητής του, Θ. Αμπατζόγλου. Οπως σημείωσε, ο «ΟΑΕΔ της νέας εποχής» αναδιοργανώνεται με στόχο να βρεθεί «πιο κοντά στην αγορά». Στο ίδιο μήκος κύματος η Α. Στρατινάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως «ο ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή είναι μπροστά στη μεγαλύτερη στροφή που πρέπει να πάρει», αναπτύσσοντας «δυναμικές συμπράξεις» με Δήμους και Περιφέρειες, τους «κοινωνικούς εταίρους» και την ίδια την αγορά εργασίας.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ προανήγγειλαν νέο κύκλο υλοποίησης των γνωστών (ολιγόμηνων και κακοπληρωμένων) προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» και της «επιταγής εισόδου» στην αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μαθητεία, την οποία ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει στις σχολές του και εφοδιάζει με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Θ. Αμπατζόγλου υπενθύμισε πως από το επόμενο σχολικό έτος, η μαθητεία επεκτείνεται στο σύνολο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο να γίνει «κεντρικό σημείο αναφοράς για όλο το εκπαιδευτικό σύστημα».

Στο ρόλο του ΟΑΕΔ στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη νεολαία», αναφέρθηκε η Α. Στρατινάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμφωνίες με τους «κοινωνικούς εταίρους». Τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργούν θέσεις μαθητείας, δεν περιορίζονται στις επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, αλλά και στη δυνατότητα των εργοδοτών να διαμορφώνουν τις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ σκιαγράφησαν το «μοντέλο» του εργαζομένου που επιθυμούν να διαμορφώσουν. «Είμαι δυνατός, καταρτισμένος και ανταγωνιστικός», δήλωσε χαρακτηριστικά διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης. Αλλο στέλεχος πολυεθνικής επιχείρησης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έκανε η εταιρεία την περσινή χρονιά, από τις οποίες οι μισές περίπου έγιναν μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ανασύρθηκε νεκρός από το πηγάδι στα Χανιά

Μετά από προσπάθειες έξι ημερών, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατάφεραν χτες το απόγευμα να απεγκλωβίσουν το άψυχο σώμα του 39χρονου εργάτη από το πηγάδι που θάφτηκε ζωντανός από πέτρες και χώματα την περασμένη Παρασκευή, στο Κόκκινο Μετόχι Χανίων.

Για την ανάσυρσή του, μετακινήθηκαν τεράστιες ποσότητες χώματος γύρω από το πηγάδι, προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να έχουν παράπλευρη δίοδο και να προσεγγίσουν με ασφάλεια το σημείο που καταπλακώθηκε ο εργάτης, σε βάθος 17 μέτρων. Μάλιστα, την Κυριακή οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, λόγω κατολίσθησης, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών.

Η σορός του 39χρονου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή και στη συνέχεια θα παραδοθεί στους οικείους του. Ο εργάτης, ομογενής από τη Γεωργία, δούλευε μαζί με άλλους για την ενίσχυση των τοιχωμάτων του πηγαδιού, τα οποία κατέρρευσαν και τον καταπλάκωσαν.

Τρεις ακόμα συνάδελφοί του, μεταξύ αυτών και ο αδελφός του, δούλευαν πιο ψηλά, πάνω σε σκαλωσιές και κατάφεραν να διαφύγουν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν τις κατολισθήσεις. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο συνελήφθη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ
Διαπραγματεύσεις με δεδομένα τα χαράτσια

Με φόντο τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, συνεχίστηκαν χτες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, των κλινικο-εργαστηρικών γιατρών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ηδη οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ από σήμερα ξεκινούν επίσχεση εργασίας και οι ιδιώτες κλινικάρχες, για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ αλλά και για ανεξόφλητες οφειλές, όπως και τα διαγνωστικά κέντρα για χρέη του Οργανισμού.

Αναπροσαρμογές στην «αξιολόγηση»

Αναπροσαρμόζονται οι προθεσμίες για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων και εξισώνονται με αυτές που ισχύουν για όλο το δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η «αξιολόγηση» όλων των δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 θα ξεκινήσει στις 30 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της «αξιολόγησης» προχωράει κανονικά, όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες των δημόσιων οργανισμών προς το λαό αλλά για να γίνουν ακόμα πιο σφιχτοί οι μηχανισμοί ελέγχου των δημοσιών υπαλλήλων, να δημιουργηθεί νέα δεξαμενή με υποψήφιους προς απόλυση, να επιταχυνθεί η παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Διαμαρτυρία παλιννοστούντων στην Ξάνθη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και στην Πρόνοια, πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που καρατομεί τις συντάξεις των παλιννοστούντων και δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης για 40.000 συνταξιούχους. Οπως κατήγγειλαν, στο κόψιμο της πενιχρής σύνταξης-βοήθημα, προστίθεται και η μη χορήγηση βιβλιαρίου Υγείας από την υπηρεσία της Πρόνοιας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι στην Ξάνθη, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, να μένουν χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απαίτησαν: Αμεση Χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας από την Υπηρεσία της Πρόνοιας, να καταργηθεί ο νόμος 4093 του 2012 και να χορηγηθούν και πάλι οι συντάξεις σε όσους έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ