ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η στήριξη της συριακής «αντιπολίτευσης»

Ο Σύριος αντικαθεστωτικός στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Ο Σύριος αντικαθεστωτικός στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θερμή υποδοχή στον αρχηγό του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμαντ Τζάρμπα, και φιλοφρονήσεις περί του δήθεν «σημαντικού ρόλου» του στις προσπάθειες για εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία επιφύλαξε χτες τα ξημερώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον ηγέτη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) - που νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι - και εξήρε την «εποικοδομητική προσέγγιση που δείχνει στο διάλογο», ενθαρρύνοντάς τον να ενισχύσει το όραμα για μια «νέα αντιπροσωπευτική συριακή κυβέρνηση» που «θα εκφράζει όλο το λαό της Συρίας», μολονότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένας απολύτως «διάλογος».

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ενίσχυση της «μη θανάσιμης βοήθειας» προς τη συριακή «αντιπολίτευση» κατά 27.000.000 δολάρια, αυξάνοντας ως τώρα το συνολικό ποσό «αρωγής» σε περίπου 287.000.000 δολάρια, πέρα από τα 1,7 δισ. που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, υποτίθεται για την ανακούφιση των εκατομμυρίων προσφύγων.

Από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε την προθυμία κι ετοιμότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τις σαουδαραβικές Αρχές, μεταξύ άλλων και για την επίτευξη «πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα τερματίσει τη βία και θα οδηγήσει στη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής και υπεύθυνης κυβέρνησης στη Δαμασκό». Ο Χέιγκελ απέφυγε ν' αναφερθεί στη χορήγηση της στρατιωτικής «βοήθειας» των ΗΠΑ στη συριακή «αντιπολίτευση», και στο νέο ταξίδι - αστραπή που ξεκίνησε από χτες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Αυτά, ενώ ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σηκώνουν, ολοένα και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της πλήρους και επιβεβαιωμένης απομάκρυνσης των συριακών χημικών όπλων, αλλά και της φερόμενης χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή πολεμική αεροπορία, αναδεικνύοντας τους ισχυρισμούς εξτρεμιστών ισλαμιστών που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ για «επιθέσεις με αέριο χλωρίου» σε βάρος αμάχων τον περασμένο μήνα. Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκοτεινό ρόλο και τα σχέδια χωρών όπως η Τουρκία, που σχεδίαζε την πρόκληση προβοκάτσιας στην κοινή μεθόριο ώστε να πετύχει την επέμβαση διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και να επιτευχθεί η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ από την εξουσία...

Η κυβέρνηση Ασαντ πάντως εξέφραζε ικανοποίηση για την προχτεσινή ανακοίνωση παραίτησης του διεθνούς απεσταλμένου του ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, ως το τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μεροληπτικός έναντι της Δαμασκού.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Νέους φόρους, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψής τους και μεγάλες περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, προβλέπει ο ετήσιος προϋπολογισμός που κατέθεσε χτες η αυστραλιανή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά είναι και τα μέτρα, με τα οποία προωθείται η «στήριξη» των ανέργων κάτω των 25 ετών. Με σύνθημα «δούλεψε ή μάθε» η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνεργοι κάτω των 25 ετών δε θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και τα ευεργετήματα που δικαιούνται οι άνεργοι πολίτες. Πρακτορεία μετέδιδαν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει κατά σχεδόν 50% τον προϋπολογισμό της. Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκεϊ, δήλωσε πως «οι μέρες της σπατάλης πρέπει να τελειώσουν, αν η χώρα δεν θέλει να ακολουθήσει τη μοίρα του ευρωπαϊκού νότου». Παντού ίδια, λοιπόν, η στρατηγική του κεφαλαίου: Προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη χτυπιούνται τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

«ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ»
Πάσχουν από καρκίνο εκατοντάδες εργάτες

ΣΕΟΥΛ.--

Ο καρκίνος μαστίζει εκατοντάδες εργάτες στα εργοστάσια του νοτιοκορεατικού μεγαθήριου της «Σάμσουνγκ». Συγκεκριμένα, 243 εργάτες σε μονάδα παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας εμφάνισαν λευχαιμία και άλλα είδη καρκίνου, με αρκετούς μάλιστα να πέθαναν από την ασθένεια.

Οι επικίνδυνες συνθήκες ασφαλείας (και) στο συγκεκριμένο μονοπώλιο ήρθαν ξανά στην επιφάνεια με αφορμή την παρέμβαση ενός βουλευτή που κάλεσε κυβέρνηση και εταιρεία να απολογηθούν. Από τη μεριά της, η διεύθυνση της επιχείρησης απάντησε τελικά ότι θα καταβάλει αποζημίωση στους εργάτες... Ωστόσο, η ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων και το κυνήγι του κέρδους που γιγαντώνεται και στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, όχι μόνο δεν μπορουν να δώσουν καμιά εγγύηση για την υγεία των εργατών, αλλά και είναι συνώνυμο της σχετικής και απόλυτης επιδείνωσης της ζωής τους, σε όλα τα επίπεδα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σε νέα φάση εισέρχεται η συνεργασία της Κίνας με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern European Countries - CEEC), ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, του εμπορίου και του πολιτισμού, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας και εθνικός συντονιστής για τη συνεργασία Κίνας - CEEC, Αλεξάνταρ Αντιτς.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επιθέσεις που αποδίδονται σε ισλαμιστές εξτρεμιστές σημειώθηκαν χτες σε βάρος Ιρακινών αστυνομικών, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ατόμων σε Βαγδάτη, Αντέιμ και Χιτ.

ΣΟΦΙΑ.-- «Πρόοδο» στις συνομιλίες για τη δυνατότητα κατασκευής μιας νέας μονάδας παραγωγής στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό N - plant Κοζλοντούι, με την τεχνολογία AP100, διαπίστωσαν χτες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι και ο πρόεδρος της αμερικανικής Westinghouse, Ντάνι Ρόντερικ.

ΣΑΝΑΑ.-- Δέκα στρατιωτικοί, ανάμεσα στους οποίους ένας υπουργικός σύμβουλος με βαθμό στρατηγού, και 13 εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν χτες σε μάχες στη Νότια Υεμένη, στη διάρκεια ευρείας επιχείρησης του στρατού εναντίον της οργάνωσης.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα αναγόρευσε χτες «νέο εμίρη της Ριάντ» έναν από τους γιους του, τον πρίγκιπα Τούρκι, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιβλέπει την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και να έρχεται σε άμεση επαφή με ανώτατους ξένους αξιωματούχους. Το γεγονός ερμηνεύτηκε σαν προσπάθεια του βασιλιά Αμπντάλα να προετοιμάσει το έδαφος για τη διαδοχή του.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Εκτός ελέγχου μαινόταν χτες για ώρες πυρκαγιά που προκλήθηκε πέριξ του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, απειλώντας περίπου 20.000 κατοικίες οι οποίες και εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά σημειώθηκε ενώ επικρατούσαν στην περιοχή υψηλές θερμοκρασίες και σφοδροί άνεμοι.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αρχισαν οι επιθέσεις πολιτοφυλακών κατά της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Η ανεξέλεγκτη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία και οι ασταμάτητες σφαγές και λεηλασίες σε βάρος χωριών της περιοχής, παρά την υποτιθέμενη «ισχυρή» παρουσία του στρατού και την παράταση του (ισχύοντος από πέρσι) στρατιωτικού νόμου, ανάγκασαν πλέον ορισμένες κοινότητες να συγκροτήσουν πολιτοφυλακές περιφρούρησης και απώθησης των βάρβαρων επιθέσεων, σφαγών και λεηλασιών που υφίστανται τα τελευταία χρόνια και οι οποίες μόνον από την αρχή του χρόνου έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 2.500 - 3.000 ανθρώπων.

Χτες, πολιτοφυλακή χωρικών από την κοινότητα Καλαμπάλγκε (250 χλμ. από την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο, Μαϊντουγκούρι), μην αντέχοντας άλλο την απροθυμία του στρατού να τους προστατεύσει από τους εξτρεμιστές, αλλά και τη σύμπραξη ντόπιων αξιωματούχων και οικονομικών «παραγόντων» με την «Μπόκο Χαράμ», έστησε ενέδρα μερικά χλμ. έξω από το χωριό, σταμάτησε δύο φορτηγά με δεκάδες ενόπλους της οργάνωσης και σκότωσε πλήθος εξ αυτών με βάση πληροφορίες ή φήμες για σχέδια επίθεσης κατά της κοινότητάς τους.

Η συγκρότηση ομάδων αυτοάμυνας και αυτοδικίας σε επαρχίες της βορειοανατολικής Νιγηρίας αντανακλούν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στην περιοχή και τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει πλέον η ένοπλη δράση μιας οργάνωσης που στρατολογεί τα μέλη της από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, εκμεταλλευόμενη την άγνοια και την απελπισία που προκαλούν οι επί δεκαετίες αντιλαϊκές πολιτικές αστικής διαχείρισης υπέρ των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Το ίδιο 24ωρο, Καμερουνέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των βορειοδυτικών συνόρων της χώρας τους με τη Νιγηρία, διαπιστώνοντας το τελευταίο διάστημα την εισροή απανωτών κυμάτων Νιγηριανών της «Μπόκο Χαράμ» και τις προσπάθειές τους για στρατολόγηση μέρους του ντόπιου πληθυσμού, ιδιαίτερα μετά την πρώτη επίθεση που πραγματοποίησαν στις 5 του μήνα σε μεθοριακό φυλάκιο του στρατού.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία για τα όρια, εντός των οποίων θα εφαρμόζεται το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εισήλθαν χτες στην πιο δύσκολη φάση τους με τη συνέχιση των παζαριών στη Βιέννη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ φτάνοντας χτες στην αυστριακή πρωτεύουσα είπε ότι η προετοιμασία του κειμένου της συμφωνίας «απαιτεί πολλές προσπάθειες», υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την «άρση του συνόλου των κυρώσεων».

Αυτά, ενώ οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διαπιστώνουν επί του παρόντος ότι η Τεχεράνη τηρεί «κατά γράμμα» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο στη διάσκεψη της Γενεύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ