ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2014
Σελ. /24
Σιγά τον τρόμο...

«Εχουμε όμως εθνική υποχρέωση να σώσουμε την πατρίδα μας τώρα, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Αν μάλιστα υπολογίσετε ότι ο τρόμος και ο φόβος του εγχώριου συστήματος και των ιδιοκτητών του χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δύσκολο να πάρετε τη σωστή εκλογικά απόφαση» («Αυγή», 14/5/2014). Πράγματι, από την τρεμούλα του συστήματος, ο ΣΕΒ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα συνέδριά του, βρίσκει ενδιαφέρουσα τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί σε πολλά μαζί του. Ο Ασμουσεν, υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, συναντήθηκε ως απεσταλμένος της με τον Αλ.Τσίπρα και βρήκε ενδιαφέρουσες πολλές προτάσεις του και κυρίως τη διαβεβαίωση της πίστης του στο ευρώ. Γερμανοί βουλευτές που συναντήθηκαν με τον Γ. Δραγασάκη διαπίστωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ μια ευρωπαϊκή δύναμη. Για να μην πούμε για τα σεμινάρια στις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης στο Τέξας που τρόμαξαν τους αστούς... Εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθνική υποχρέωση να εγκλωβίσει το λαό στην ενίσχυση του κεφαλαίου...

Χειρότερη γίνεται

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει, θα καταρρεύσει. Και αυτή η κατάρρευση δε θα είναι καλό νέο για τους λαούς» («Αυγή», 11/5/2014). Το δίλημμα αυτό καταγράφεται με πολλές μορφές στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πάει να πει δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση; Πρόκειται για δίλημμα που υπηρετεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή. Λες και η ΕΕ δημιουργήθηκε ως κάτι ουδέτερο... Λες και τα κράτη που την έφτιαξαν δεν ήταν καπιταλιστικά. Λες και οι ιδρυτικές πράξεις γέννησής της δεν αποτελούσαν διακηρύξεις υπέρ της λεγόμενης οικονομίας της αγοράς, δηλαδή του καπιταλισμού, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κλπ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη συνοχή της ΕΕ, κόπτεται για την αποδοχή της από τους εργαζόμενους των κρατών-μελών. Αυτά θέλει να λύσει με τις προτάσεις του για αλλαγές στην ΕΕ, προσπαθώντας να κρύψει ότι η ΕΕ δεν αλλάζει υπέρ του λαού, χειρότερη μόνο μπορεί να γίνει...

Εξαπατούν

«Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά...Αυτή η ρήση του Λένιν μπορεί να μην αφορά την Οκτωβριανή επανάσταση, αλλά νομίζω πως αποτυπώνει την κρισιμότητα των στιγμών για το ελληνικό έθνος. Την Κυριακή αυτή έχουμε τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την επόμενη, στις 25 Μαΐου, τις κρίσιμης πολιτικής σημασίας ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Η ρήση είναι επίκαιρη και δεν αφορά μόνο ή κυρίως τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο τους πολίτες που πρέπει να αποφασίσουν -με την ψήφο τους- να θέσουν τέρμα στη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα (...) Εκεί που σκοντάφτει το πράγμα είναι η εμπιστοσύνη που ζητάνε όλοι αυτοί οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ (...) θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κανένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού δεν μπορεί να τα καταφέρει».(«Αυγή 14/5/2014). Μέχρι τον Λένιν χρησιμοποιούν για ψηφοθηρία, διαπιστώνοντας έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να τετραγωνίσει τον κύκλο, εφαρμόζοντας πολιτική ανάπτυξης των μονοπωλίων όπως λέει και ταυτόχρονα για το λαό και μάλιστα εντός ΕΕ - Ευρωζώνης; Εξαπατούν το λαό, γιατί δε γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, κ.ά.

1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά, οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1869 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μάη. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια η ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

1930 Στη Θεσσαλονίκη, γίνεται η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν του σκοπού τους» (Ιδιώνυμο). Το δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου «Πρόοδος», ενώ η αίτηση του εισαγγελέα να διαλυθεί και η ΚΟΕ απορρίφθηκε. Την παραμονή και την ημέρα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, κ. ά. καπνεργατικά κέντρα της βορείου Ελλάδας. Στην Καβάλα και τη Δράμα, οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού από τους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν».

1946 Η συμμορία του Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, παίρνει από το αστυνομικό τμήμα 4 πολιτικούς κρατούμενους, τους εκτελεί μπροστά στη χωροφυλακή και κατόπιν φεύγει ανενόχλητη με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Εβρου.

1953 Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Τζάνγκο Ράινχαρντ, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1965 Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φτάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970 Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στην Κατοβίτσε της Πολωνίας (16 - 21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.

Κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές από τη Ρωσία ότι η ΕΕ θέλει κυβερνήσεις «υποτέλειας» σε Ελλάδα και Ουκρανία. Αλήθεια, αφού η ΕΕ θέλει κυβερνήσεις υποτέλειας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και δίνει όρκους πίστης στην Ευρωζώνη; Γιατί επιμένει ότι η αποδέσμευση είναι ζημιά για το λαό; Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει ότι η δική του κυβέρνηση θα διεκδικεί ισότιμα, θα συμβάλλει σε αλλαγές στην ΕΕ για να επανέλθουν οι αξίες του κοινοτικού κεκτημένου, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας κρατών κλπ. Βεβαίως, η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει εκ των πραγμάτων περιορισμό της κυριαρχίας και δεν είναι θέμα κάποιων υποτελών. Η ΕΕ αποτελεί στήριγμα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, στήριγμα στη συμμετοχή του στο διεθνή ανταγωνισμό, γι' αυτό το κεφάλαιο δεν έχει πρόβλημα να «θυσιάζει» ορισμένα δικαιώματα του αστικού κράτους. Ομως ισοτιμία μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει, που είναι από γεννησιμιού της λάκκος των λεόντων του κεφαλαίου για τους λαούς, αυτό είναι το ένα και μοναδικό «κοινοτικό κεκτημένο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ