ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τα «παιχνίδια» με τα βοσκοτόπια κρύβουν σκοπιμότητες

Ενισχύονται τα εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

Με το Σχέδιο Δράσης, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τη νέα ΚΑΠ δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, επειδή δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων
Με το Σχέδιο Δράσης, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τη νέα ΚΑΠ δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, επειδή δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων
Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που αφορούν στους βοσκότοπους, η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μια να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» της νέας ΚΑΠ για τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε ακόμα λιγότερα χέρια και από την άλλη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μαζικό αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και για αλλαγή της χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Σχέδιο Δράσης για τα Βοσκοτόπια που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την ΕΕ, ενώ ενσωματώθηκε ήδη στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2013. Ετσι χαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα που χρησιμοποιούνταν πραγματικά για βόσκηση επειδή είναι πλαγιές με κλίση, που όμως έχουν βλάστηση, ή ακόμα περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη, που χρησιμοποιούν όμως οι κτηνοτρόφοι ως βοσκήσιμες εκτάσεις.

Σαν αποτέλεσμα, έχασαν ενισχύσεις χωρίς οι ίδιοι να φταίνε γι' αυτό, αφού η ειδική ενίσχυση συνδέει το ζωικό κεφάλαιο με τα στρέμματα που χρησιμοποιούνται για βόσκηση. Με τη νέα ΚΑΠ, η μορφή αυτή καταργείται και οι ενισχύσεις θα δίνονται ουσιαστικά με βάση την έκταση που χρησιμοποιείται για βόσκηση. Δηλαδή ανάλογα με τα στρέμματα της βοσκήσιμης έκτασης που χρησιμοποιεί ο κτηνοτρόφος και τα οποία δηλώνει στον ΟΣΔΕ.

Αμεσες και εξοντωτικές συνέπειες

Οι συνέπειες από το Σχέδιο Δράσης είναι άμεσες και εξοντωτικές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Μεταξύ άλλων, από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, επειδή δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.

Επίσης, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν φέτος «πετσοκομμένες» τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκοτόπους το 2012, από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις, καθώς και η εξισωτική αποζημίωση. Οσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων, είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που κι αυτό σημαίνει μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η κυβέρνηση ψήφισε τη Δευτέρα τροπολογία, με την οποία χαρακτηρίζονται «βοσκοτόπια» 50 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Μάλιστα, υποκριτικά και προκλητικά επικαλέστηκε την πρόθεσή της να διασφαλίσει τα κονδύλια από το σύστημα ενίσχυσης της ΕΕ, όπως διαμορφώνεται με τη νέα ΚΑΠ, όταν με το Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια «έκαψε» στην κυριολεξία τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στις βοσκήσιμες εκτάσεις εντάσσονται δασικές περιοχές με ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη βλάστηση, με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή. Με την αλλαγή αυτή, οι αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις από περίπου 11 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα, μπορεί να φτάσουν στα 55 εκατ. στρέμματα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αντικαθιστά το άρθρο 103 του δασικού κώδικα, που ρύθμιζε από το 1969 τη βοσκή εντός των δασών, των δασικών εκτάσεων και των δημόσιων εποικιστικών χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ανοίγει δηλαδή το δρόμο ώστε μια δασική έκταση που σήμερα χαρακτηρίζεται «βοσκότοπος», αύριο να αποχαρακτηριστεί από δασική και να παραδοθεί για χρήση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Δράσης για τα Βοσκοτόπια, όπως και στην τροπολογία για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία για τους βοσκότοπους, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Καθ' υπόδειξη και επιβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμφωνήσατε και υλοποιήσατε ως κυβέρνηση, αποχαρακτηρίσατε εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπους και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι. Εχασαν επιδοτήσεις, αφού μειώθηκαν -εικονικά, όχι πραγματικά- τα στρέμματα γιατί αποχαρακτηρίστηκαν, αν και ήταν βοσκήσιμες εκτάσεις. Τους στερήσατε, λοιπόν, χρήματα που δικαιούνταν.

Αντί, λοιπόν, να επανορθώσετε και να δώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τους κτηνοτρόφους, ό,τι πόρους τούς στερήσατε -γιατί εσείς φταίτε, έχασαν χρήματα εξαιτίας σας- ερχόσαστε με αυτή την τροπολογία να χειροτερέψετε την κατάσταση, αφού προωθείτε αλλαγή χρήσης γης, αλλάζοντας το χαρακτήρα. Ετσι βγαίνει από την προστασία της δασικής νομοθεσίας, που είναι και βοσκήσιμη, και ταυτόχρονα καταργεί το τεκμήριο ότι ανήκει στο Δημόσιο.

Να αναγνωρίσετε, λοιπόν, τις εκτάσεις που είχαν πραγματικά και αξιοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι. Οι δασικές εκτάσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, με τον όρο ότι δεν θα είναι καμένες ή αναδασωτέες. Είναι επικίνδυνο αυτό που κάνετε με την αλλαγή χρήσης.

Αλλάζετε το Δασικό Κώδικα. Μάλιστα, τα κριτήρια θα τα καθορίζει όχι η μελέτη διαχείρισης βοσκοτόπου, αλλά η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Εχει, βεβαίως, και προεκλογικό χαρακτήρα, γιατί υπάρχει οργή και αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους. Την καταψηφίζουμε, λοιπόν, όπως και το νομοσχέδιο».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ
Νέο «μείγμα» χαρατσιών από τη Δευτέρα

Τις πλάτες και τις τσέπες των αρρώστων βαραίνουν ο εμπορευματικός χαρακτήρας της Υγείας και οι άγριες περικοπές, καθώς απ' την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν επισχέσεις εργασίας απ' τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ, αλλά και τις κλινικές, που διεκδικούν χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ. Η επίσχεση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ αρχίζει στις 12 Μάη, ενώ χτεσινές πληροφορίες έφεραν και τους κλινικάρχες να αρχίζουν επίσχεση απ' τις 15 Μάη.

Ηδη οι άρρωστοι πληρώνουν 15% συμμετοχή για εξετάσεις σε ιδιωτικό φορέα. Αν ξεκινήσει η επίσχεση, θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις και στη συνέχεια θα αναζητούν απ' τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που δικαιούνται.

Οι ιδιώτες διεκδικούν παλιότερα χρέη του ΕΟΠΥΥ, που σωρευτικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Οπως υποστηρίζουν, κάθε μήνα κάνουν εξετάσεις κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες φτάνουν μόλις για ένα εξάμηνο. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων της ΠΦΥ και ότι όποια λύση δοθεί θα είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ζημιές σε σιτηρά στο Νομό Λάρισας

Εκτεταμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές του Νομού Λάρισας έχουν υποστεί τα σιτηρά από συγκεκριμένη αρρώστια, με κίνδυνο να υπάρχει χαμηλή ως και καθόλου παραγωγή για κάποια χωράφια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ειπώθηκε ότι η συγκεκριμένη ζημιά στα σιτηρά δεν συγκαταλέγεται στα ζημιογόνα αίτια και δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΛ επισημαίνει: «Για μια ακόμη φορά αναδείχνεται η αναγκαιότητα ολοκληρωτικής αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Παλεύουμε για δημόσιο ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο και θα παρέχει ουσιαστική ασφάλιση και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Η ΕΟΑΣΛ ζητάει από τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση να καλύψει τη φετινή ζημιά στην παραγωγή των σιτηρών και να την αποζημιώσει σύμφωνα με τη διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ».

Συνέλευση συνδικάτων από αραβικές χώρες

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, διοργανώνει την ετήσια συνέλευση των συνδικάτων μελών και φίλων της από τον αραβικό κόσμο στις 11-12 Μάη. Η συνέλευση θα γίνει στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Ηνίοχος» και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 9.30 π.μ. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα από 13 αραβικές χώρες.

«Εφυγε» ο Αντρέας Κολοβός

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 65 χρόνων, ο Αντρέας Κολοβός, εκλεγμένος τα τελευταία χρόνια στη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων (ΠΟΕΣΚ) και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Ο Α. Κολοβός καταγόταν από το Πετρωτό Δομοκού και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1977 και υπηρέτησε το Κόμμα με συνέπεια, απ' όποια χρέωση του ανέθεσε. Η ΤΕ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Κατασκευών ΕΒΕ, της οποίας ήταν μέλος, εκφράζουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Συλλυπητήρια εκφράζει και η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνοντας ότι ο Α. Κολοβός «είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων του κλάδου του και στο δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων». Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ