ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ανακοίνωση για το εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ

Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους δολοφονεί, σημειώνουν το Σωματείο και η παράταξη του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου»

Η πύλη της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα

Eurokinissi

Η πύλη της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα
Κοινή ανακοίνωση για το θάνατο ενός ακόμα εργάτη στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, εξέδωσαν το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας και η παράταξη του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» στο σωματείο της επιχείρησης. Το «ατύχημα» έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ενας 47χρονος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ηταν ο δεύτερος νεκρός μέσα σε 5 μήνες.

Στην ανακοίνωση του συνδικάτου και της παράταξης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το συνάδελφό τους «δεν τον σκότωσαν κάποιοι αόρατοι ή η "κακιά στιγμή". Τον σκότωσε το κέρδος, οι πολιτικές που υπηρετούν το κέρδος. Εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες για το θάνατο του συναδέλφου έχουν οι διοικήσεις, γιατί υλοποίησαν αυτές τις πολιτικές. Η εργολαβοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που, εκτός από διαίρεση των εργαζομένων, συνέβαλε καθοριστικά για να χαθεί ειδίκευση μιας ολόκληρης γενιάς, με αποτέλεσμα νέοι εργάτες να εργάζονται χωρίς έναν πεπειραμένο δίπλα τους, όπως στο συγκεκριμένο συμβάν. Ηταν σχεδιασμός των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, που υλοποίησαν οι διοικήσεις.

Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ο μη εκσυγχρονισμός της, η μη προληπτική συντήρηση, οι μη προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, η έλλειψη απαραίτητου αριθμητικά ειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Ηταν σχεδιασμός των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ που υλοποίησαν οι διοικήσεις. Από αυτόν το σχεδιασμό, από αυτήν την πολιτική κάποιοι κέρδισαν και κάποιοι έχασαν. Κέρδισαν η ΛΑΡΚΟ, οι εργολάβοι με τους παρατρεχάμενους, τα μονοπώλια του κλάδου. Εχασαν οι εργαζόμενοι, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται η συνευθύνη που έχει για όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία στο σωματείο: «Δεν ήθελαν την εργολαβοποίηση, αλλά συμβιβάστηκαν με αυτή. Τη διαχειρίστηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Δεν ήθελαν την απαξίωση του εργοστασίου, αλλά συμβιβάστηκαν μ' αυτήν, στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που το απαξίωσαν. Δε θέλουν να σκοτώνονται οι συνάδελφοι, αλλά και δε θέλουν να συγκρουστούν με τη λογική που τους σκοτώνει. Καλλιέργησαν -γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται- πως αν παράγουμε θα σωθούμε, αν συμβιβαστούμε θα γλιτώσουμε. Ομως η ζωή τούς διαψεύδει. Μας κλείνουν και ας παράγουμε, δε γλιτώνουμε και ας συμβιβαστήκαμε».

Οι ταξικές δυνάμεις απαιτούν: Να αποζημιωθεί η οικογένεια του συναδέλφου σαν να δούλευε στη ΛΑΡΚΟ. Να δοθεί έξτρα εφάπαξ ποσό και μηνιαίος μισθός από τη ΛΑΡΚΟ, για την αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς του. Να σταματήσει εδώ και τώρα το δουλεμπορικό καθεστώς. Ολοι οι συνάδελφοι στις εργολαβίες στο σύνολό τους να μεταφερθούν στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα που θα τα κατοχυρώνουμε από την υπογραφή ΣΣΕ. Να γίνουν νέες προσλήψεις και αριθμητικά να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά που απαιτείται για την ασφάλεια των εργατών. Να δημιουργηθεί τμήμα ασφαλείας πλήρως επανδρωμένο, που σε συνεργασία με τους επιστήμονες και εργαζόμενους όλων των τμημάτων, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ στο Βόλο, που απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για σύμβαση που μειώνει τους μισθούς, εκφράζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είμαστε βέβαιοι ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, τους εκβιασμούς και τις απειλές, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Η πείρα δείχνει ότι ο μόνος δρόμος, για να μπουν εμπόδια στην επίθεση της εργοδοσίας, για να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα και να υπάρξουν αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, είναι ο δρόμος του ταξικού αγώνα. Αντίθετα, η υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις της εργοδοσίας φέρνει τους εργάτες μπροστά σε νέους εκβιασμούς, σε νέες απώλειες δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το παράδειγμα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία του Βόλου δείχνει ότι με την υποχώρηση δε γλιτώνεις τα χειρότερα. Φανερώνει πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν έχουν "ευαισθησίες", πως ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους και συνεχώς θα επιδιώκουν νέες "θυσίες" από τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Να μην υποταχτούν σε αυτούς που τους καλούν σε συμβιβασμό με την εργοδοσία. Που τους υπόσχονται ότι η εργοδοσία θα τους ανταμείψει σε βάθος χρόνου, αν μείνουν "φρόνιμοι" και "καλά" παιδιά. Στέλνουμε μήνυμα ότι μπορούν να υπολογίζουν στη σταθερή ταξική συμπαράσταση των οικοδόμων και των εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα».

Σκοτώθηκε 46χρονος εργάτης στην Κρήτη

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρός είναι ένας 46χρονος εργάτης από την Αίγυπτο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα με αλυσοπρίονο, δουλεύοντας για την κοπή ενός δέντρου στον Λέντα Μεσσαράς. Ο 46χρονος έπεσε από το δένδρο, με το ξυλοκοπτικό μηχάνημα σε λειτουργία, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι. Η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Μοιρών, ο Αιγύπτιος εργάτης υπέκυψε, λίγα λεπτά μετά τη μεταφορά του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Λέντα απέχει 40 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας των Μοιρών, με αποτέλεσμα ο χρόνος για τη μεταφορά του σε σχέση και με τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, να αποβούν μοιραία. Πρόσφατα η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ είχε καταγγείλει τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας στους τόπους δουλειάς.

Το μισθό τους απαιτούν οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ

Την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους απαιτούν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Καταγγέλλουν ότι «ενώ υπάρχουν χρήματα (1.400.000 ευρώ) στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου, η διοίκηση αρνείται να καταβάλει το 15πενθήμερο που δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το πρόσχημα ότι το ποσό αυτό αφορά άλλες οικονομικές εκκρεμότητες του Ινστιτούτου, με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν στον τόπο τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!». Επειδή, όπως καταγγέλλουν, το όλο λογιστικό σύστημα εκταμίευσης κονδυλίων από το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί συστηματικά, όχι μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού (ένα με δύο μήνες), αλλά και την προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΓΜΕ, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους, με κινητοποιήσεις, πριν και μετά τις εκλογές.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βοήθεια για το λαό συγκεντρώνουν τα συνδικάτα

Ανταποκρινόμενο στην έκκληση του ΠΑΜΕ να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους λαούς των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας που πλήττονται από μεγάλες πλημμύρες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και όσους θέλουν να βοηθήσουν, να φέρνουν στα γραφεία του λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες για όλες τις ηλικίες, εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής, (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει στα συνδικάτα το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ