ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2014
Σελ. /24
Δηλώνουν στήριξη στο ΚΚΕ
Διονύσης Γρηγοράτος

Σκηνοθέτης

Η ψήφος στο ΚΚΕ, αυτή τη φορά, έχει τριπλή σημασία. Πρώτον, είναι αποκαλυπτική, γιατί «ξεσκονίζει» το αυτονόητο πως η ΕΕ δεν είναι Ευρώπη. Αλλά μια πολιτική Ενωση αγορών που η ευρωπαϊκή υπόσταση περιορίζεται μόνο σε γεωπολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων και των χρηματοπιστωτικών της κύκλων. Και η οποία όχι μόνο αγνοεί συνειδητά τις κοινωνικές κατακτήσεις και πολιτιστικές παραδόσεις των λαών, αλλά προσπαθεί να τις καθυποτάξει ή να τις αποβάλει. Εγώ, γιατί να είμαι μέσα; Ως πάσχων ή ως ακούσιος συνεργός; Δεύτερον, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι και αποτρεπτική, γιατί αποκαλύπτει την ταξική προέλευση αυτής της ένωσης, που έχει φτάσει στο απόγειο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από αγορές, οδηγεί αναπότρεπτα στο επόμενο βήμα που μπορεί να είναι ο πρώτος πλανητικός πόλεμος. Τρίτον, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ανατρεπτική γιατί με τη Λαϊκή Συσπείρωση που προτείνει ανεβάζει στην επιφάνεια ένα αυτονόητο... μυστικό! Πως το κάλεσμα από γειτονιά σε γειτονιά και από δήμο σε δήμο - για να μείνουμε στη σημασία των διπλών εκλογών - μπορεί να απλωθεί ως πράξη πλέον σ' όλη τη χώρα, εντός κι εκτός Βουλής και να την μετακυλήσει στους άλλους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

Σωτήρης Μπαράτσης

Χειρουργός, συνταξιούχος διευθυντής της Α' Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», πρώην μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θητεία 20 χρόνων

Τα αστικά κόμματα κοροϊδεύουν συστηματικά το λαό. Από την ΕΟΚ, με τη μεγάλη αγορά για τα αγροτικά προϊόντα, το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι την ΕΕ που δήθεν θα είχαμε σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των λαών, φτάσαμε σήμερα στην καταστροφή της αγροτιάς, τους 1,5 εκατ. ανέργους στην Ελλάδα, την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης για 3 εκατ. ανασφάλιστους, στα ακριβά φάρμακα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, στην πτώση του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων. Ο λαός μας με την εμπειρία του διαπιστώνει τη διαχρονική ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ είναι μια ένωση προς όφελος του κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική ένωση σε βάρος των λαών. Το σύνθημα είναι: Εξω από την ΕΕ, όχι στο ευρώ, όχι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), όχι στους ναζί, ψηφίζουμε ΚΚΕ.

Δρ. Θανάσης Ν. Καραγιάννης

Ερευνητής - μελετητής - κριτικός θεάτρου για παιδιά - συγγραφέας

Ψηφίζω, όπως πάντοτε, ΚΚΕ και σ' αυτές τις ευρωεκλογές, με την ελπίδα ότι το ίδιο θα κάνουν κάποτε οι περισσότεροι Ελληνες, με πλήρη κοινωνική και ταξική συνείδηση.

Ψηφίζω ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με αξιοπρέπεια, ταξική αγωνιστικότητα και ελπίδα για την ανατροπή του καπιταλισμού και των οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του (ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Ψηφίζω υποψήφιους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και θα παλέψουν (μαζί βέβαια με την εργατική τάξη όλων των ευρωπαϊκών λαών), ώστε ν' ανατραπεί κάποτε η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, των κεφαλαιοκρατών και των τραπεζιτών, στην Ευρώπη και όπου Γης.

Συμβάλλω κι εγώ, με την ψήφο μου, αλλά κυρίως με το ταξικό συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό αγώνα μας, μαζί με εκατομμύρια Ευρωπαίων κομμουνιστών, για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής/κομμουνιστικής.

Με ψήφο στο ΚΚΕ, με ταξικούς αγώνες των εργαζομένων, με μελέτη της επαναστατικής θεωρίας μας, με πρωτοβουλίες και δράσεις επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όλοι μαζί για τη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, για το δρόμο προς την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Για τη λεωφόρο που οδηγεί στη ΛΑΪΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, στο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ/ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!

Ψηφίζω ΚΚΕ, με την πίστη ότι σύντομα θα κοκκινίσει η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη!

Νίκος Καρανδρέας

Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας

Το ΚΚΕ δεν προτείνει εύκολες λύσεις. Ο σοσιαλισμός δεν θα έρθει τη Δευτέρα, χωρίς θυσίες, χωρίς αγώνες, χωρίς αυταπάρνηση και κοινωνική συνείδηση. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι για το μικροαστό, που βλέπει να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια του και αντί να καταλάβει, έστω και την ύστατη ώρα, πως το σύστημα τον έχει προγράψει, περιχαρακώνεται ακόμα περισσότερο στις βλαβερές του συνήθειες: Τον ατομικισμό, τη μισαλλοδοξία, την πονηριά, την ένταξη στις κανιβαλικές συμμορίες του φασισμού. Η μαρξιστική πρόταση δεν έχει ακόμα τίποτα το κοινό με τις προσπάθειες της καθεστωτικής «αριστεράς», που δεμένη με χίλια δεσμά στις καπιταλιστικές δομές, ντόπιες και ευρωενωσιακές, πασχίζει να αναλάβει την κρατική διαχείριση. Στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας, η πάλη για το σοσιαλισμό φαίνεται και είναι δύσκολη. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική προοπτική.

Χάρης Σμυρνιώτης

Συνδικαλιστής στο ΙΓΜΕ

Στις ευρωεκλογές θα ψηφίσω το ΚΚΕ, γιατί εξαντλήθηκε η ανοχή μου στις αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά μάλιστα από το «ανήκουμε στη Δύση» (ΕΕ και ΝΑΤΟ) του προέδρου του. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, σε μια περίοδο μάλιστα που άρχουσα τάξη, ΕΕ και ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τα ναζιστικά μορφώματα σε Ελλάδα και Ουκρανία ως εγγυητές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η ψήφος μου στο ΚΚΕ δε σημαίνει πλήρης συμφωνία με την τακτική του Κόμματος στο εργατικό και μαζικό κίνημα. Πιστεύω ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει και στο πολιτικό επίπεδο, για να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του λαού και του τόπου.

Γιώργος Ι. Σίσκος

Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής 25 Μαΐου 2014 το γνωρίζουν όλοι οι νοήμονες Ελληνες πολίτες. Ομως δεν φτάνει μόνον αυτό. Θα πρέπει, έστω και την τελευταία στιγμή, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη σοβαρότητά του και να εκφραστούμε σωστά με την ψήφο μας, που επιβάλλεται να έχει μία και μοναδική κατεύθυνση: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με πλώρη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο!

Είναι πολύ λογικό και ανθρώπινο πολλοί απ' όλους εμάς να έχουμε εκφράσει, κατά καιρούς, και να εκφράζουμε ακόμη και σήμερα τις αντιρρήσεις και τις αντιθέσεις μας για συγκεκριμένες επιλογές του Κόμματος και τον τρόπο έκφρασης του πολιτικού λόγου. Ομως αυτά, ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία, είναι πολύ ψιλά γράμματα...

Το ΚΚΕ, παρά τα όποια λάθη του - που η αντίδραση τα έχει αναγάγει σε επιστήμη λαθολογίας - αποτελεί τη μοναδική πραγματικά πατριωτική και ανατρεπτική πολιτική δύναμη που αγωνίζεται ακατάπαυστα για τα δίκαια του σκληρά εργαζομένου, ο οποίος πλέον καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα, από τους εργάτες μέχρι τους επιστήμονες και τους ανθρώπους της Διανόησης.

Ειδικά οι τελευταίοι, που όλο και περισσότερο μεταναστεύουν για «ένα κομμάτι ψωμί», θα πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της μαρξιστικής θεώρησης και οργάνωσης των βασικών κοινωνικών δομών, να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΚΚΕ και να το στηρίξουν με την ψήφο τους και όχι μόνο.

Θεωρώ επιτακτική την ανάγκη όλοι οι Ελληνες, εργαζόμενοι και μη, από την αγροτιά, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το πεζοδρόμιο, την Τέχνη και τη Διανόηση, να στηρίξουν αυτή την Κυριακή τους συνδυασμούς του ΚΚΕ στην Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι η μοναδική εθνική επιλογή.

Νάντια Κοδέλλα

Νοσηλεύτρια, μέλος Τοπικού Συμβουλίου Αθήνας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα που προειδοποίησε από νωρίς για αυτά που θα έρθουν, γιατί είναι καθημερινά και ακούραστα δίπλα στους αγώνες και τα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών. Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και πήρε θέση από την αρχή για την ΕΕ και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για να πάρει ο λαός πραγματικά την εξουσία στα χέρια του και να γίνει o ίδιος αφέντης της ζωής του, μακριά από δήθεν σωτήρες και «καλύτερους» διαχειριστές της εξουσίας. Του δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος και η αιτία των προβλημάτων του, δηλαδή τα μονοπώλια και η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που υπάρχει πίσω από τις κυβερνήσεις. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στο κόμμα που έχει δείξει έμπρακτα ότι θέλει και μπορεί να αγωνιστεί μαζί με το λαό, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και μετά τις εκλογές για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, έτσι ώστε να δοθεί πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος στα σημερινά προβλήματα. Ψήφος και δύναμη στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη στο λαό να αντιπαλέψει τις δυσκολίες που θα έρθουν και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για ψήφο στο ΚΚΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής, 25 Μάη, σημειώνει σε κάλεσμά της: «Απευθυνόμαστε και πάλι στους συναγωνιστές μας, Αντιστασιακούς, στους Μαχητές του ΔΣΕ, στους Επαναπατρισμένους Πολιτικούς Πρόσφυγες, στα παιδιά και τις οικογένειές τους, και τους καλούμε: Να προσέλθουν και αυτήν την Κυριακή στις εκλογές και να στηρίξουν αποφασιστικά με την ψήφο τους το Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, γιατί ελπίδα είναι του Λαού. Να μη χαθεί καμιά Αντιστασιακή και Λαϊκή ψήφος και να ολοκληρωθεί το πρώτο θετικό βήμα που έγινε με την υπερψήφιση την προηγούμενη Κυριακή 18 Μάη, των αγωνιστικών συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Γι' αυτό: Ψηφίζουμε - στηρίζουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης", όπου έχουν περάσει στο β' γύρο (Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία), και καταδικάζουμε, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, στο β' γύρο, τους υποψηφίους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Γεράσιμος Τσεκούρας

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πράκτικερ»

Σε μια περίοδο κρίσιμη, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαλύσει κάθε δικαίωμα του λαού, το ΚΚΕ στέκεται με τις θέσεις του και τη δράση του κοντά στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Στηρίζοντας το ΚΚΕ στηρίζουμε τους εαυτούς μας και τους αγώνες μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών μας. Βάζουμε βάσεις για το μέλλον. Εξω από το μονόδρομο της ΕΕ και των μονοπωλίων, καταργώντας στην πράξη τα μνημόνια που σπρώχνουν το λαό στην εξαθλίωση, για να ζήσουμε με σύγχρονα δικαιώματα.

Θεοδόσιος Χιντζόγλου

Κοινωνικός Ψυχολόγος - Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ: Γιατί είναι καθαρή ψήφος, γιατί δε «μόλυνε» ποτέ με συμφωνίες Μάαστριχτ, Λισαβόνας, Μνημονίων. Αντίθετα, με μαζικούς αγώνες είναι διαρκώς παρόν μαζί με όσους αντιδρούν δυναμικά, μη σκύβοντας το κεφάλι. Δε συμβιβάσθηκε, δεν ξέχασε, δεν άφησε ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ανήμπορους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οταν βρήκε δυναμική αντίσταση, όπως με τους Χαλυβουργούς, στάθηκε συμπαραστάτης τους, όπως έκανε σε όλους τους σταθμούς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να γράψουν τη δική τους ηρωική ιστορία, απέναντι στην εκάστοτε λυκοσυμμαχία. Δε νοθεύει την ιδεολογία του, ιδίως τώρα που όλα τα δικαιώματα είναι στο σφυρί και στο αμόνι. Οι αλήθειες που παλεύει είναι ακούραστες, απλές για να λυγίσουν και να σιγήσουν, μάλιστα ευλογημένες για να γράψουν την ιστορία άθλων που συνηθίζει ο τόπος μας, τώρα και στην Ευρώπη, που έχει ανάγκη συνεχώς από παραδείγματα... ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Λεωνίδας Γεωργούσης

Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας

Διαβάζοντας πριν από χρόνια, όντας ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, μου φάνταζε εκτός πραγματικότητας. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να πειστώ ότι η πλέον ρεαλιστική πρόταση για τη σωτηρία των επόμενων γενιών είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Η συνέπεια που έχει στις θέσεις του, η μαχητικότητα που επιδεικνύει, αλλά και η επιβεβαίωση στη θέση του για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εχέγγυα για να το εμπιστευτώ και σ' αυτές τις εκλογές, τόσο τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όσο και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή. Σίγουρα έχω και τις αντιρρήσεις μου, αλλά γνωρίζω ότι η ψήφος στους υποψήφιους του ΚΚΕ δεν θα πάει χαμένη, θα δώσει αξία και δύναμη να στηρίξουν αυτά που πιστεύω και εγώ, στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλους, στη δικαίωμα για μόρφωση σε όλους τους νέους, στους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, στο δικαίωμα για εργασία, στην ταξική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και στα μονοπώλια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ο μοναδικός πολιτικός σύμμαχος του λαού, έχοντας αποδείξει στην πολύχρονη πορεία του, με τους αγώνες και τις θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών, πόσο αποφασισμένο είναι να μην κάνει πίσω.

Γιώργος Μπαλάσκας

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Μαθητών Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής

Στηρίζω με την ψήφο μου το ΚΚΕ γιατί πρέπει να δυναμώσει η φωνή του εργάτη, του ανάπηρου και της οικογένειάς του, του φτωχού αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του μισθωτού, της λαϊκής οικογένειας γενικά, η φωνή του λαού μας. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που μας λέει την αλήθεια για τα δεινά που περνάμε, για όλων των ειδών τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τις πλάτες μας, για τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΕ από την εποχή του Καραμανλή μέχρι σήμερα. Για τα Μάαστριχτ, τις Λισαβόνες που ψήφισαν όλοι τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Αλλά πάνω από όλα γιατί έχει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, τη λαϊκή εξουσία. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ελπίδας, δύναμης και αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, για τις γενιές που θα έρθουν.

Κική Θεοδώρου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μπροστά στις ευρωεκλογές στις 25 Μάη, ο λαός πρέπει να καταδικάσει την πολιτική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 22 χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και των συμφώνων που ακολούθησαν, ξέρουμε πια πως δεν υπάρχει «άλλη Ευρώπη», «φιλική Ευρώπη» ή «καλή Ευρώπη». Μία Ευρώπη υπάρχει και δεν αλλάζει: αυτή της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της θυσίας όλων των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των διεθνών κεφαλαίων, που δεν έχουν ούτε ταυτότητα ούτε πατρίδα.

Αυτήν την Ευρώπη και αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν πιστά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ή ΕΛΙΑ), ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπές αντιδραστικές δυνάμεις και κάθε ψήφος σε αυτά τα κόμματα είναι ψήφος επιβράβευσης και αποδοχής για τη συνέχιση ακόμα πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που προειδοποίησε έγκαιρα για τις πολιτικές αυτές και επιβεβαιώθηκε, γιατί είναι το μόνο κόμμα που πάλεψε και παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ψήφος αγανάκτησης, είναι ψήφος πίστης ότι ο λαός έχει τη δύναμη αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής. Αρκεί να το πιστέψουμε και να κάνουμε το βήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ