ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ-ΙΡΑΝ
Μέσα Ιούνη ο επόμενος γύρος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας ( Ομάδα 5+1), στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα διεξαχθεί στη Βιέννη από τις 16 ως τις 20 Ιουνίου, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη σημειώθηκε έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες που είχε το τελευταίο 48ωρο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην Τουρκία .

Οι αξιωματούχοι της λεγόμενης Ομάδας 5+1 επιδιώκουν να μειώσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες δραστηριότητες που θεωρούν ότι εγείρουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη. Σε αντάλλαγμα υπόσχονται σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει σε βάρος του Ιράν.

Η Αστον και ο Ζαρίφ πρότειναν να γίνει σύντομα και μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και ότι άλλες, πιο πολιτικού χαρακτήρα, διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν μόλις χρειαστεί.

Στον πιο πρόσφατο γύρο των συνομιλιών στη Βιέννη, ο οποίος ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, δε σημειώθηκε παρά ελάχιστη πρόοδος, γεγονός που προκάλεσε αμφιβολίες εάν και κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας ως την καθορισμένη προθεσμία. Προχτές, το Ιράν -το οποίο αρνείται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς- εκτίμησε ότι οι διεθνείς δυνάμεις προβάλλουν «υπερβολικές» απαιτήσεις, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως τα εμπόδια θα ξεπεραστούν.

Οι δύο πλευρές θεωρούν ως εφικτό το στόχο υπογραφής μίας σχετικής συμφωνίας ως τις 20 Ιουλίου.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Και πρώην υπουργός μεταξύ εκατοντάδων συλληφθέντων

Από χτεσινή διαμαρτυρία στην Μπανγκόγκ
Από χτεσινή διαμαρτυρία στην Μπανγκόγκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Συνεχίζονται οι συλλήψεις εκατοντάδων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και πολιτικών που εμφανίζονται εχθρικοί προς το πραξικόπημα του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν Οτσά. Στους συλληφθέντες προστέθηκε χτες και ο πρώην υπουργός Παιδείας Τσατουρόν Τσαϊσάνγκ, που εμφανίστηκε ενώπιον δημοσιογράφων στη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών στην Μπανγκόκ για να καταδικάσει την κατάλυση της εξουσίας από το στρατό και συνελήφθη εντός λεπτών από στρατιώτες.

Ο Τσαϊσάνγκ, λίγη ώρα πριν τη σύλληψή του, είχε δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι το πραξικόπημα του στρατού θα αποβεί καταστροφικό για τη χώρα.

Ο έως πρότινος υπουργός Παιδείας, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης της αποπεμφθείσας πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα, είχε κληθεί ενώπιον της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο Τσαϊσάνγκ όμως επέλεξε να κρυφτεί έως χτες, που αποφάσισε να αποδοκιμάσει δημοσίως το πραξικόπημα του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν Οτσά, το οποίο από τη Δευτέρα έχει και τις ευλογίες του 86χρονου βαθύπλουτου Ταϊλανδού μονάρχη Μπουμιντόλ Αντουλγιαντέτζ.

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια Ομπάμα για χιλιάδες στρατιώτες και μετά την «αποχώρηση»

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρόταση για τη διατήρηση 9.800 Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της «αποχώρησης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα στο τέλος τρέχοντος έτους αναμενόταν να ανακοινώσει χτες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για τον «τερματισμό» του πολέμου στη χώρα...

Η δύναμη των περίπου 9.800 Αμερικανών στρατιωτών υποτίθεται πως είναι «απαραίτητη» για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και την υποστήριξή του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις για περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια, στο τέλος του 2015, προτείνεται ο αριθμός τους να μειωθεί στο μισό. Πληροφορίες από το Λευκό Οίκο ανέφεραν ακόμη ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να διατηρήσει τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Αφγανιστάν μετά το 2016...

Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρυθμιστεί με διμερή στρατιωτική συμφωνία, η οποία δεν προβλέπεται πριν το δεύτερο γύρο των αφγανικών προεδρικών εκλογών της 14ης Ιούνη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--Ο Βέλγος βασιλιάς Φίλιππος ανέθεσε χτες στο Φλαμανδό εθνικιστή αυτονομιστή ηγέτη Μπαρτ Ντε Βεβέρ να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, παρόλο που οι πιθανότητές του να καταφέρει τα γαλλόφωνα κόμματα να συνεργαστούν μαζί του μοιάζουν περιορισμένες. Το κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Ντε Βεβέρ ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθηκαν την Κυριακή στο Βέλγιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές, καθώς εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων στη Φλάνδρα, την ανεξαρτητοποίηση της οποίας διεκδικεί.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εως και 200.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών μπορεί να πεθάνουν από πείνα στη Σομαλία ως το τέλος του έτους αν ο ΟΗΕ δε λάβει επείγουσα χρηματοδότηση για να αποτρέψει έναν μαζικό λιμό, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι η UNICEF έχει λάβει μόνο 15 από τα 150 εκατομμύρια δολάρια που ζητεί προκειμένου να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες σε πάνω από 3.000.000 γυναικόπαιδα στο Κέρας της Αφρικής.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε χτες εκ νέου τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, αναφέροντας ότι είναι «έγκλημα που μπορεί να συγκριθεί με σατανιστικές τελετές». Ισχυρίστηκε ότι πλέον θα υπάρξει «μηδενική ανοχή για όποιον μέσα στην Καθολική Εκκλησία κακοποιεί παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων», ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό στις αρχές Ιούνη.

ΑΝΚΟΡΑΤΖ.-- Σφοδροί άνεμοι επιδεινώνουν το έργο κατάσβεσης μεγάλων πυρκαγιών που αποτεφρώνουν από την Κυριακή μεγάλες δασικές εκτάσεις στην Αλάσκα, αναγκάζοντας εκατοντάδες άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στη χερσόνησο Κενάι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε χτες, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, κοντά στη λεωφόρο Σαν Ελυζέ του Παρισιού, τη 47χρονη Γιου Σομένα, κόρη του δισεκατομμυριούχου εφοπλιστή Νοτιοκορεάτη Γιου Μπιουνγκ Εούν, ιδιοκτησίας του οποίου ήταν το φέρι μπόουτ «Sewol», που ναυάγησε στις 16 Απρίλη με αποτέλεσμα τον πνιγμό πάνω από 300 ατόμων, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθητές γυμνασίου. Η Γιου Σομένα εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτρια του πλοίου «Sewol».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι σινικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ματαίωσαν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βορειοδυτική Κίνα, προχωρώντας τα ξημερώματα στη σύλληψη πέντε Ουιγούρων ισλαμιστών υπόπτων για τρομοκρατία και κατάσχοντας εκρηκτικό υλικό 1,8 τόνων σε δύο παράνομα εργαστήρια πυροτεχνουργών στην περιοχή Χοτάν της επαρχίας Σινγιάνγκ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο κέντρο της Βαγδάτης από επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας μπροστά σε σιιτικό τέμενος, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πιστοί για την προσευχή του μεσημεριού. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία είχε στόχο τη χουσεϊνίγια (τόπος λατρείας των σιιτών) του Αμπού αλ-Τίμαν στη συνοικία Σόρτζα.

ΜΠΙΣΜΑΡΚ.-- Τουλάχιστον εννιά άτομα τραυματίστηκαν και οκτώ τροχόσπιτα καταστράφηκαν από ισχυρό τυφώνα, που σημειώθηκε σε καταυλισμό νοτίως του Γουάτφορντ Σίτι στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εκπρόσωποι της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας «Philip Morris International» υπέγραψαν χτες στα Σκόπια συμφωνία με εκπροσώπους από τη, δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ, «Tutunski Kombinat Prilep» (ΤΚΡ) και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Βάσει της συμφωνίας, η «Philip Morris International» εισέρχεται στην καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ αποκτώντας το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διαχειρίζεται η «ΤΚΡ».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Γέννησε χτες σε φυλακή του Χαρτούμ η 27χρονη Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισαγκ, που καταδικάστηκε προ ημερών στο Σουδάν σε θανατική ποινή δια απαγχονισμού επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει στο Σουδάν από το 1983, απαγορεύεται η αλλαγή θρησκεύματος, η οποία τιμωρείται με τη θανατική ποινή.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επίθεση δέχτηκε χτες ο Αχμέντ Ματέιγκ, ένας από τους πρόσφατα διορισθέντες (αλλά όχι εν ενεργεία...) πρωθυπουργούς, στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο Ματέιγκ επιβίωσε της επίθεσης ενόπλων που γάζωσαν το σπίτι του με πυροβόλα όπλα και τέσσερις εκτοξευτήρες ρουκετών. Ο διορισμός του Ματέιγκ δεν αναγνωρίζεται από τους μη ισλαμιστές βουλευτές του Γενικού Κογκρέσου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για συμφωνία βρίσκονται αξιωματούχοι από την Κροατία και τη Σερβία για την προστασία των χωρών τους από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και την άρση των συνεπειών τους.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ανακοινώθηκε χτες στη Νέα Ζηλανδία η συγχώνευση του κόμματος ΜΑΡΑ, των αυτοχθόνων Μαορί, με το «Κόμμα ΙΝΤΕΡΝΕΤ», που είχε δημιουργήσει πρόσφατα ο Γερμανός επιχειρηματίας γνωστός με το όνομα Κιμ Ντοτκόμ, που δραστηριοποιείται στο χώρο του Διαδικτύου και έχει καταφύγει στη Νέα Ζηλανδία επειδή διώκεται για πειρατεία (παράνομο κατέβασμα) κινηματογραφικών ταινιών και μουσικής από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ