ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς»

Στον Πειραιά, στον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι, και στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ [Πύλη Ε2], ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, θα ζωντανέψουν η ιστορία και τα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή, ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνισή τους με το όνομα «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς», σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου, στην Πέτρινη Αποθήκη, στην προβλήτα του ΟΛΠ την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιούνη. Εναρξη 9 μ.μ.

Ηταν καλοκαίρι του 1934, χρόνια ταραγμένα τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά - με την Ελλάδα σε πτώχευση από το 1932, όταν η «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς» κουρδίζει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και φωνές κι ερμηνεύει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του ρεμπέτικου. Στη Μάντρα του Σαραντόπουλου, κοντά στην Ανάσταση στη Δραπετσώνα, ο Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Ανέστης Δελιάς φτιάχνουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που σύντομα θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού. Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ο εμπνευστής της και ο Γιώργος Mπάτης εκείνος που την βάφτισε με το λαμπερό καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Ενα πρωτοποριακό για την εποχή του μουσικό σχήμα γεννιέται, και μαζί του γεννιούνται όμορφα τραγούδια που μιλούσαν για τον έρωτα, τη φτώχεια, τον καημό, την απελπισία. Για τη ζωή σε καιρούς δύσκολους.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Απόστολος Ρίζος και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια αυτών των θρύλων. Μαζί τους η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης. Ενορχηστρώσεις: Κώστας Νικολόπουλος. Παίζουν οι: Μανώλης Πάππος - μπουζούκι, Παναγιώτης Τσεβάς - πιάνο, ακορντεόν, Κώστας Μερετάκης - κρουστά, Παναγιώτης Μανουηλίδης - κοντραμπάσο, Μάνος Σαβιολάκης - κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, πολίτικη λύρα, Κώστας Νικολόπουλος - ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κιθαρόνι, μπάντζο. Σκηνογραφία, ενδυματολογική επιμέλεια: Αγγελος Μέντης. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Οπτικό υλικό εποχής: Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου.

Προσυνέδριο Εικαστικών Τεχνών

Στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Εικαστικών Τεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διοργανώνει Προσυνέδριο, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μάη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο του 9,84, Πειραιώς 100, Γκάζι.

Την Παρασκευή 30 Μάη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, Αγορά της Τέχνης, Επικοινωνία του Εργου Τέχνης». Ανοιγμα εργασιών από το ΔΣ του ΕΕΤΕ στις 16.00. Α΄ Ενότητα: Προεδρεύων: Χ. Δαραδήμος, γλύπτης, Πρόεδρος ΟΣΔΕΕΤΕ. Εισηγήσεις: «Τι μουσείο σύγχρονης τέχνης χρειάζεται;» Μιχάλης Παπαδάκης, γλύπτης, εκπρόσωπος ΕΕΤΕ στο ΕΜΣΤ, Ανάγνωση επιστολής του Μανώλη Γιανναδάκη, χαράκτη, Καθηγητή ΑΠΘ, και του Γιώργου Τσακίρη, ζωγράφου, Καθηγητή ΑΠΘ, τέως και νυν εκπροσώπου του ΕΕΤΕ στο ΔΣ του ΚΜΣΤ. «Η παγκοσμιοποίηση στις εικαστικές τέχνες ως φαινόμενο εθνικών κυριαρχιών», Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΑΠΘ. Β΄ Ενότητα: Προεδρεύων: Μιχ. Παπαδάκης, γλύπτης, εκπρόσωπος ΕΕΤΕ στο ΕΜΣΤ. 18.30 Εισηγήσεις: «Μερικά θεωρητικά προαπαιτούμενα για το εμπόριο της τέχνης», Βαγγέλης Δημητρέας, Ομότιμος Καθηγητής Ζωγραφικής ΑΠΘ. «Πρακτικές δημοσιοποίησης και επικοινωνίας του έργου τέχνης», Χριστίνα Παπαγεωργίου, γλύπτρια - αρχιτέκτων, μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ. «Πνευματικά Δικαιώματα», Χαράλαμπος Δαραδήμος, γλύπτης, Πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ.

Σάββατο 31 Μάη, άνοιγμα εργασιών από το ΔΣ του ΕΕΤΕ στις 16.00. Α΄ Ενότητα: Προεδρεύουσα: Ε. Μελά, ζωγράφος χαράκτρια, Πρόεδρος ΕΕΤΕ. Εισηγήσεις: Εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, Επιτροπή Ασφαλιστικού του ΕΕΤΕ. Εξελίξεις στο Φορολογικό, Νανά Χούντα, συντ/χος υπάλληλος του ΕΕΤΕ. Η Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο, Επιτροπή του ΕΕΤΕ για το 1%. Β΄ Ενότητα: Προεδρεύουσα: Στ. Μπολωνάκη, ζωγράφος, 18.30. Εισηγήσεις: Εικαστική Παιδεία, Επιτροπή Παιδείας του ΕΕΤΕ. Καλλιτεχνικά Εργαστήρια στους Δήμους, Δημήτρης Βάρβογλης, ζωγράφος, ΓΓ του ΕΕΤΕ.

Πληροφορίες καθημερινά 9.00 - 14.00, 210.330.0016 εσ. 102 και 107, www.eete.gr, επικοινωνία: chafartg@otenet.gr

Ο άνθρωπος και το σύμπαν

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η νέα χορο - σκηνοθετική δημιουργία του διεθνούς φήμης Δημήτρη Παπαϊωάννου «StillLife», που παρουσιάζει η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση προγραμματίστηκε μέχρι τις 8 Ιούνη, αλλά παρατάθηκε για πέντε ακόμη βραδιές, από τις 18 έως τις 22 Ιούνη.

Επτά ερμηνευτές πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του «StillLife». Κάτω από ένα μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική «ερημιά», ο άνθρωπος - εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών, προσπαθώντας να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες, με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα.

Εικαστική σύλληψη, σκηνοθεσία, κοστούμια (συνεργάτρια η Βασιλεία Ροζάνα), φωτισμοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος. Σκηνικό: Σε συνεργασία με τους Δημήτρη Θεοδωρόπουλο - Σοφία Ντώνα. Γλυπτική - ζωγραφική: Νεκτάριος Διονυσάτος. Ερμηνευτές: Αριστείδης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Πέθανε η Μάγια Αγγέλου

Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης, συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια, η Μάγια Αγγέλου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών. Η Μάγια Αγγέλου διατήρησε το ελληνικό επώνυμό της μετά το γάμο της με τον Ελληνα Τος Αγγελος, πρώην ναυτικό, το 1951, με τον οποίο χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Προσωπική φίλη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού, ενώ στα βιβλία της αναφερόταν πάντα τόσο στο θέμα του ρατσισμού, όσο και της οικογένειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και δεν τελείωσε ποτέ κάποια πανεπιστημιακή σχολή, η Μάγια Αγγέλου κατείχε περισσότερους από 30 επί τιμή πανεπιστημιακούς τίτλους και όλοι την αποκαλούσαν «Δόκτωρ Αγγέλου». Εχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και έχει επηρεάσει με το έργο και την παρουσία της γενιές και γενιές - κυρίως γυναικών - σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φεστιβάλ τζαζ στην «Τεχνόπολη»

Το ραντεβού της με την τζαζ ανανεώνει για 14η συνεχή χρονιά η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, στο Γκάζι, τηλ.: 210.347.5518, 210.345.3548) διοργανώνοντας το «athens technopolis jazz festival» με έναρξη σήμερα Πέμπτη 29 Μάη στις 8 το βράδυ. Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 1η Ιούνη, είθισται να φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα jazz με διεθνή καριέρα και καταξίωση που ερμηνεύουν ευρύ φάσμα ακουσμάτων. Στην «Τεχνόπολη» θα δώσουν φέτος το παρών 12 μουσικά σχήματα από την Ουγγαρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία.

Το αναλυτικό πρόγραμμά έχει ως εξής: Πέμπτη 8 - 9 μ.μ. η Big Band Δήμου Αθηναίων, 9 - 10 μ.μ. Egy Kiss Erzsi Zene (Ουγγαρία), στις 10 - 11 μ.μ. Tamuz Nissim (Ισραήλ) και στις 23.00 - 00.00 οι Singularity Project (Ελλάδα).

Παρασκευή: 9 - 10 μ.μ. το Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία). Στις 10 - 11 μ.μ. θα εμφανιστεί ο Ισπανός κιθαρίστας Ximo Tebar, αναγνωρισμένος επαναστάτης μουσικός, δημιουργός του μεσογειακού Σον, δηλαδή μίξη τζαζ με φλαμένκο με άρωμα Μεσογείου, με την μπάντα του (Ισπανία). Τη βραδιά θα κλείσει στις 11 μ.μ. το ντουέτο Lylit - Loscher Duo (Αυστρία).

Σάββατο: 9 - 10 μ.μ. Reis / Demuth / Wiltgen (Λουξεμβούργο). 10 - 11 μ.μ. το Lama Trio (Πορτογαλία). 11 μ.μ. Symmetry (Κύπρος).

Κυριακή: 9 - 10 μ.μ. Niccolo Faraci (Ιταλία). 10 - 11 μ.μ. OakTree (Βέλγιο) και τέλος στις 11 μ.μ. Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions (Τουρκία).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών

Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ ανοίγει και φέτος την καλοκαιρινή της σεζόν με τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», από τις 30 Μάη έως και τις 8 Ιούνη (Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, τηλ.: 210.529.8922 / 693.760.4988).

Νέοι καλλιτέχνες και νεοσύστατες καλλιτεχνικές ομάδες «συνταξιδεύουν» με μικρές ομάδες θεατών και παρουσιάζουν πρωτότυπες σύντομες performances σε ένα «ιδιωτικό» διαδραστικό περιβάλλον. Η Τατιάνα Λύγαρη, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, σημειώνει: «Η επιτυχημένη πορεία του φεστιβάλ τα προηγούμενα τρία χρόνια μας επιβάλλει τη συνέχισή του, παρά τις απαγορευτικές οικονομικές συνθήκες. Σ' αυτό το γιορτινό καλλιτεχνικό δεκαήμερο, 15 ομάδες νέων ανθρώπων προσφέρουν στους θεατές τη ζωντάνια, τη διαθεσιμότητα και το ταλέντο τους σε μια ατμόσφαιρα ευφάνταστης δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής ευφορίας. Τολμώντας να εκφράζονται καλλιτεχνικά σ' έναν τόσο μικρό χώρο, όπως είναι το κουπέ ενός βαγονιού, έχοντας μόνο από έναν έως έξι θεατές την κάθε φορά, αποδεικνύουν ότι η Τέχνη οφείλει να είναι μακριά από την εμπορευματοποίηση».

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται παράλληλα και σε όλα τα υπόλοιπα βαγόνια, αλλά και την Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας, με μουσικά live, εικαστικές εγκαταστάσεις, video performances κ.ά. Οι performances παρουσιάζονται για ένα δεκαήμερο, καθημερινά, σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα 4 ωρών από τις 8 έως τις 12 το βράδυ. Οι θεατές με το εισιτήριο των 4 ευρώ μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 4 performances ανά μέρα, βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ