ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαλεγμένες ταινίες στην Πετρούπολη

«Το απαγορευμένο ποδήλατο»
«Το απαγορευμένο ποδήλατο»
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης, για 25η χρονιά, συνεχίζει να συμμετέχει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Διαλεγμένες με μεράκι, οι πιο αξιόλογες ταινίες της χρονιάς θα μας ταξιδέψουν, θα μας ψυχαγωγήσουν, αλλά και θα μας προβληματίσουν.

Το πρόγραμμα ανοίγει σήμερα Παρασκευή, 30 Μάη, με βραβευμένες ταινίες από το τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας, 2013. Οι εξαιρετικές δημιουργίες του φεστιβάλ, παρατηρώντας τα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής, προσπαθούν να περάσουν το δικό τους μήνυμα ζωής. Είσοδος ελεύθερη.

Την Κυριακή θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» που διερευνά τις ρίζες του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τον καπιταλισμό και τα οικονομικά συμφέροντα στην εποχή της κατοχής, της δικτατορίας αλλά και του μνημονίου. Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 2/6 και Τρίτη 3/6, 21.00 και 23.00, «To Απαγορευμένο Ποδήλατο», 2012. Σαουδαραβική ταινία σε σκηνοθεσία Χαϊφαά Αλ - Μανσούρ με τους: Γουάαντ Μοχάμεντ, Ρεέμ Αμπντουλάχ, Σουλτάν Αλ Ασάφ. Η δεκάχρονη Wadjda λαχταρά ένα ποδήλατο, κάτι που στην αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται ανήθικο για τις γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, και μάλιστα από γυναίκα σκηνοθέτη. Συγκινητικό, λιτό και βαθιά ανθρώπινο.

Το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης θα συντροφέψει μελωδικά και φέτος στις 6, 13 και 20 Ιούνη, μισή ώρα πριν από την προβολή των ταινιών, ενώ θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, στις 21 Ιούνη παρέα με τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Στις 23 και 24 Ιούλη, με αφορμή την επέτειο επανάστασης στην Κούβα, θα υπάρχει αφιέρωμα στους «Αγώνες των λαών» με την προβολή του ελληνικού ντοκιμαντέρ «Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» και της ταινίας «Cuban Story» σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο.

Τα ΚΑΠΗ θα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι την 1η Ιούλη με την ταινία «Μικρά Αγγλία» που λόγω μεγάλης απήχησης θα προβληθεί 4 ημέρες στο τέλος Ιούνη. Αλλά και οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καλύτερες φετινές ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Οι τιμές εισιτηρίου έχουν ως εξής: Κανονικό 5 ευρώ, Μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι: 4 ευρώ. Οι προβολές γίνονται στις 21.00 και στις 23.00 (ανάλογα και με τη διάρκεια της ταινίας), ενώ από αρχές Σεπτέμβρη μεταφέρονται στις 20.30 και στις 22.30. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων θα προβάλλονται μεταγλωττισμένες, εκτός από τις περιπτώσεις που παίζονται και δεύτερη προβολή (στις 23.00) οπότε θα είναι με υπότιτλους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στον Κινηματογράφο (210.5012.391) ή να επικοινωνείτε με τη Λέσχη (cinelesxidp@gmail.com). Διεύθυνση Κιν/φου: Πετρουπόλεως 168.

Φεστιβαλικές αποδράσεις

«Τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση - Η πόλη - Η παρέλαση»
«Τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση - Η πόλη - Η παρέλαση»
Δεκατέσσερις ακροβάτες και τέσσερις μουσικοί, παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, 7 - 9 Ιούνη, την παράσταση Opus, που συνδυάζει το σύγχρονο χορό με τις ακροβατικές δεξιότητες του τσίρκου και εκτελείται με μουσική που παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Το πρωτότυπο αυτό θέαμα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης ανάμεσα στην αυστραλιανή ομάδα Circa και το γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων Ντεμπυσσύ με οδηγό τη μουσική του Ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Η παράσταση ξεκινά με μια σόλο ακροβατική εμφάνιση υπό τη συνοδεία της μουσικής και συνεχίζεται με έντονες εναλλαγές σκηνών. Οι ακροβάτες συχνά ίπτανται, ισορροπούν, προσγειώνονται και σχηματίζουν σωματικές γεωμετρίες δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σύνολο κι άλλες στιγμές ηρεμούν και χαλαρώνουν. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 25, Φοιτητικό 15, Μειωμένο 20, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5.

  • Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί μια ανατρεπτική «Λίμνη των Κύκνων» από τη Νότια Αφρική, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Η, στις 7 - 9 Ιούνη. Δεκατρείς Αφρικανοί χορευτές, άντρες και γυναίκες, φορούν tutus και υποδύονται τους κύκνους στο κλασικό έργο «Η λίμνη των κύκνων» που παρουσιάζεται μέσα από την ανατρεπτική ματιά της Ντάντα Μαζίλο. Η νεαρή Νοτιοαφρικανή αντισυμβατική χορογράφος και σπουδαία χορεύτρια, έγινε γνωστή για την επαναπροσέγγισή της σε κλασσικά μπαλέτα («Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 2008 και «Κάρμεν» το 2009) με αποτέλεσμα οι παραγωγές της να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η χορογραφία αναμειγνύει τον κλασσικό και το σύγχρονο χορό με ισχυρές αφρικανικές επιρροές συνδυασμένες με εκρηκτική ενέργεια και πολύ χιούμορ. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 25, Φοιτητικό 15, Μειωμένο 20, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5.
  • Οι απόψεις του Πωλ Λαφάργκ, έρχονται να συναντήσουν την κραυγή οδύνης των σημερινών ανέργων, μέσα από τις συνεντεύξεις που συνέλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ανθρωποι που συνθλίβονται κάτω απ' το βάρος της ανέχειας και της αγωνίας για το μέλλον, σύγχρονοι άθλιοι, ολόιδιοι με τους προγόνους τους. Μια παράσταση σχόλιο στη σημερινή πραγματικότητα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, στις 8 και 9 Ιούνη, παντρεύει επί σκηνής την κλασική φιλοσοφική προσέγγιση του Λαφάργκ με την επικαιρότητα. Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά: Ελένη Στρούλια. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Παίζουν: Δημήτρης Δάγκαλης, Ιρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος. Ωρα έναρξης: 23.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15, Φοιτητικό 5, Μειωμένο 10, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5.
  • Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α, στις 10 - 12 Ιούνη, την «Τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση - Η πόλη - Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, ο οποίος προσεγγίζει την τριλογία με την οποία πρωτοπαρουσιάστηκε η Λούλα Αναγνωστάκη, προσπαθώντας να αναδείξει τα οριακά σημεία μεταξύ μνήμης και λήθης. Διαμόρφωση σκηνικού χώρου - Κοστούμια: Κατερίνα Αθανασίου. Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου. Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κίττυ Παϊταζόγλου και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος. Συμμετέχουν: Γιάννης Ντάσιος, Ελενα Τζώρτζη, Δημοσθένης Μπουντούρης, Βασιλική Σταμούλη. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15, Φοιτητικό 5, Μειωμένο 10, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5.
7η Μπιενάλε νέων εικαστικών

Εκατό φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας εκθέτουν έργα τους στην 7η Μπιενάλε Φοιτητών, την οποία συνδιοργανώνουν η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση της Μπιενάλε θα παρουσιαστεί (6 - 15/6) στο ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου στις 5/6 (8 μ.μ.) θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία και οι τρεις έπαινοι της διοργάνωσης, σε έργα που θα επιλέξει η επιτροπή καθηγητών των τριών σχολών και των διοργανωτών.

Η Μπιενάλε ξεκίνησε το 1997 ως ετήσιος διαγωνισμός, με συμμετοχή φοιτητών από την ΑΣΚΤ. Το 2000 θεσμοθετήθηκε ως Μπιενάλε των φοιτητών όλων των Σχολών Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, καθώς στη διοργάνωση εντάχθηκαν η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και αργότερα η Σχολή της Φλώρινας.

Νέοι διορισμοί

Σε διορισμούς επιδίδεται τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Πολιτισμού - Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Χτες διόρισε, στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, τον Γεώργιο Βράνο, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο τη διεύθυνση ορχήστρας. Επίσης, διόρισε νέο ΔΣ στην Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Η νέα σύνθεση αποτελείται από τεχνοκράτες, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, δικηγόρους και ελάχιστους εικαστικούς.

Εκδήλωση προς τιμήν του Βάσου Γεωργίου

Την Δευτέρα 2 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος, πίσω από την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Βάσο Γεωργίου (πρώην πρόεδρο της ΕΕΛ). Θα μιλήσουν: Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», Εύη Κοντόρα, συγγραφέας και Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός-συγγραφέας. Συντονίζει ο Αλέκος Πούλος, ποιητής-συγγραφέας, μέλος της ΕΕΛ.

Βραδιά πιάνου εμπνευσμένη από τον Αστορ Πιατσόλα

Ο πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος μετά από πολυετή ενασχόλησή του με την εκτέλεση, διασκευή και σύνθεση έργων εμπνευσμένων από τη λατινοαμερικάνικη μουσική και το αργεντίνικο τάγκο, εμφανίζεται αύριο Σάββατο, 31 Μάη, στις 9.30 το βράδυ στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις» με ρεσιτάλ πιάνου, εμπνευσμένο σχεδόν αποκλειστικά από τον Astor Piazzolla. Η μουσική αυτή βραδιά περιλαμβάνει πολύ γνωστά έργα του μεγάλου Αργεντίνου συνθέτη σε μεταγραφές και διασκευές για σόλο πιάνο, καθώς και γνωστές λάτιν και τάγκο μελωδίες άλλων συνθετών. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ταυτόχρονη βιντεοπροβολή που «ντύνει» οπτικά κάποια κομμάτια με υπέροχες εικόνες, στατικές και κινούμενες που μας μεταφέρουν στα γραφικά σοκάκια του Buenos Aires. Την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού έχει η Μαρία Ντούμα. Είσοδος 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ και άτομα άνω των 65, 7 ευρώ).

Το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει, από τις 6 έως τις 22 Ιούνη, στην αναπλασμένη νέα παραλία του Λευκού Πύργου (από το «Βασιλικό Θέατρο» έως το «Μακεδονία Παλλάς»). Στα νέα περίπτερα θα είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της πόλης. Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Ανοιξη της Θεσσαλονίκης» (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Θα λειτουργεί καθημερινά 6.30 - 11 μ.μ. και τις Κυριακές 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 6.30 - 11 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ