ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ
Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα της ιμπεριαλιστικής σύναξης

Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ το Μάη του 2009 έξω από τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου συνεδρίαζε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

*

Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ το Μάη του 2009 έξω από τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου συνεδρίαζε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
Η ετήσια συνεδρίαση της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε χτες στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή περίπου 140 εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και στελεχών δημοσιογραφικών οργανισμών, καθηγητών πανεπιστημίων και επιχειρηματιών από 17 ευρωπαϊκές χώρες και από ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Τουρκία.

Κατά καιρούς, από τις συνεδριάσεις αυτού του κλειστού κλαμπ της πλουτοκρατίας έχουν παρελάσει Ελληνες πρωθυπουργοί, υπουργοί αστικών κυβερνήσεων, καθώς και πλήθος εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την Ελλάδα, φέτος συμμετέχουν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη της «Action Aid Hellas».

Στη σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ συμμετέχουν επίσης φέτος «διαλεχτοί» εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών, μεταξύ των οποίων οι εξής: Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Αντερς Φογκ Ράσμουσεν (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), Γιόζεφ Ακερμαν (Deutsche Bank), Αλεξάντερ Κιθ (πρώην διευθυντής της NSA), Ρόμπερτ Ζέλικ (Goldman Sachs), Μπρους Κατζ (Brookings Institution), Τσενγκ Λι (Brookings Institution), Ερικ Σμιντ (Google), Κρεγκ Μούντι (Microsoft), Ράιντ Χόφμαν (συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του χώρου «κοινωνικής δικτύωσης» Linkedln) και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη φετινή σύναξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαμπ, βρίσκονται τα παρακάτω ζητήματα: Ουκρανία, η νέα αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή, το μέλλον της Ευρώπης, το πολιτικό και οικονομικό προφίλ της Κίνας, η προστασία προσωπικών δεδομένων, το μέλλον της δημοκρατίας και η παγίδα της «μεσαίας τάξης», η βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας, το δημογραφικό και οι οικονομικές του συνέπειες.

Στην ατζέντα, δηλαδή, της συνεδρίασης βρίσκονται μια σειρά «καυτά» θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με τις ασίγαστες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στις συνάξεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας πρακτικά ή αποφάσεις για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. Οπως, εξάλλου, ξεκαθαρίζει η ίδια η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, «χάρη στη μυστική φύση της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες δε δεσμεύονται από τις συμβάσεις του αξιώματός τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις. Ετσι, μπορούν να ακούσουν, να εκφραστούν και να μάθουν. Δεν υπάρχει λεπτομερής ατζέντα, δεν προτείνονται διακηρύξεις, δε γίνονται ψηφοφορίες και δεν γίνονται πολιτικές δηλώσεις»...

Να θυμίσουμε ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι ένα κλειστό κλαμπ - ανεπίσημο ιμπεριαλιστικό όργανο - που ιδρύθηκε το 1954 και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας, όπου έγινε η πρώτη σύναξη. Η πρωτοβουλία για τη σύστασή της, εν μέσω «ψυχρού πολέμου», ανήκε στον Βέλγο πρίγκιπα Βερνάρδο και στον Γιόζεφ Ρέτινγκερ, εξόριστο Πολωνό πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην «Ευρωπαϊκή Κίνηση» που συστήθηκε για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ενοποίηση. Στόχος της δημιουργίας της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ήταν να συσφίξει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την ενιαία απάντηση στην αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης.

Το Μάη του 2009, όταν η τότε σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ φιλοξενήθηκε στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ήταν και η πρώτη (και μοναδική) φορά που η σύναξη αυτού του κλαμπ βρέθηκε αντιμέτωπη με αγωνιστική λαϊκή κινητοποίηση, σαν κι αυτήν που οργάνωσε τότε το ΚΚΕ.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διεκδικεί ρόλο στις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού

Ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού διεκδικεί και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Από τη μια, επιχειρεί να παρεμβληθεί στο φλερτ μεταξύ ΝΔ και Γ. Καρατζαφέρη, με τον οποίο στελέχη της είχαν συνεργαστεί στενά παλαιότερα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να λοξοκοιτάζει προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, προκειμένου να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το αυριανό της πόστο στο σύστημα. Δείχνει έτσι ποιες δυνάμεις αλληλοτροφοδοτούνται, με ποιους χώρους είναι εδώ και χρόνια σε συνδιαλλαγή, από πού αντλεί δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τη δήλωση του αρχηγού της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου ότι η ΧΑ είναι «πλέον, ο βασικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων» κι αφότου στην κεντρική ιστοσελίδα της αναρτήθηκε άρθρο όπου πρότεινε για νέο αρχηγό της ΝΔ τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι έχει καλές σχέσεις με την ΧΑ και τον αμερικανικό παράγοντα και ότι τον στήριξαν οι ψηφοφόροι της ΧΑ στο β' γύρο των τοπικοδιοικητικών εκλογών, με νεότερη ανάρτηση τα στελέχη της ΧΑ επιτίθενται στον Γ. Καρατζαφέρη, επιχειρώντας απαξίωσή του ενόσω αυξάνονται τα δημοσιεύματα περί πιθανής νέας συνεργασίας του με τη ΝΔ.

Οι χρυσαυγίτες κατηγορούν τον Καρατζαφέρη ως «κονφερανσιέ», «πολιτικάντη» και «σαχλοδεξιό», θυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις του ενάντια στον Σαμαρά, τον καταγγέλλουν πως στις πρόσφατες τοπικοδιοικητικές εκλογές «έδειξε την προτίμησή του στον συριζαίο Γ. Σακελλαρίδη» (αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι το ίδιο έπραξε και ο υποψήφιος με τον Κασιδιάρη, δημοτικός σύμβουλος Χρ. Γούδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.).

Παρακάτω, χαρακτηρίζουν τον ΛΑ.Ο.Σ., ως «το κόμμα της συμφοράς και του χαφιεδισμού», ότι είναι ο «λιλιπούτειος δούρειος ίππος των Αμερικανοσιωνιστών» και ότι «γλείφει πάλι εκεί που έφτυνε τα τελευταία δυο χρόνια». «Στην πραγματικότητα, ο Καρατζαφέρης ήταν πάντα ένας υπάλληλος του Μητσοτακέικου και της αμερικανικής πρεσβείας», συμπληρώνουν.

Ολα αυτά, όταν στελέχη της ΧΑ είχαν στενή συνεργασία με τον ΛΑ.Ο.Σ. παλιότερα, με ενδεικτικό το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια του ΛΑ.Ο.Σ. για τις νομαρχιακές εκλογές 2002 είχαν συμπεριληφθεί ο Ηλ. Παναγιώταρος και τουλάχιστον άλλοι τρεις χρυσαυγίτες (αναφέρονταν τότε τα ονόματα των Β. Κολιού, Μ. Παπαδημητρίου Μιχαήλ και Ν. Σκαντζού).

Τέλος, σε άλλο άρθρο στην κεντρική ιστοσελίδα της ΧΑ αναπτύσσονται σχέδια αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρο της δεξιάς, δείχνοντας την αλληλοτροφοδότησή της με άλλες αστικές δυνάμεις κι από ποιες «δεξαμενές» αντλεί ψηφοφόρους: «Η επερχόμενη συντριβή της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δεν θα σημάνει μόνο την εκδίωξή του, αλλά και το τέλος της ΝΔ ως Πολιτικού Φορέα. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός, καθώς θα απελευθερωθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων από τις "αλυσίδες" του κόμματος αυτού (...) Η ΧΑ, αναμφίβολα, θα γίνει εκείνος ο Πολιτικός Φορέας που θα δεχθεί στους κόλπους του αυτούς ακριβώς τους Ελληνες»...

Την Τετάρτη συζητούνται οι νέες άρσεις ασυλίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη οι αιτήσεις για άρση της ασυλίας των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών βουλευτών Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χρ. Παππά, όπως αποφάσισε χτες η διάσκεψη των προέδρων. Την άρση ασυλίας έχει προτείνει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής μετά τις συμπληρωματικές διώξεις που άσκησαν οι ειδικοί εφέτες για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και για σύσταση παράνομου αρχείου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρης, μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης έθεσε θέμα παρέλευσης του τριμήνου από τη διαβίβαση των δικογραφιών στη Βουλή, οπότε, σύμφωνα με τον ίδιο είναι εκπρόθεσμη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, στη διάρκεια της διάσκεψης, διευκρίνισε ότι η Βουλή είχε διακόψει τις εργασίες της για το Πάσχα και τις εκλογές και επομένως η διαδικασία είναι εμπρόθεσμη.

O Μπέος, ο Μίχος και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η «Αυγή» έγραψε, χτες, ένα χυδαιολόγημα ενάντια στο ΚΚΕ με αφορμή την εκλογή του Αχιλλέα Μπέου στο Βόλο και του Γιάννη Μίχου στο Δήμο Αριστοτέλη. Με εξυπνάδες δήθεν και αναφορές στον... Στάλιν, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε απ' το ΚΚΕ να κάνει... αυτοκριτική γιατί δεν στήριξε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο β' γύρο στο Βόλο και άκουσον - άκουσον γιατί κατέβασε ψηφοδέλτιο στο Δήμο Αριστοτέλη!

Την ίδια μέρα όμως που η «Αυγή» έγραφε αυτά που έγραφε, ο Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε πως θα συνεργαστεί «με τη νέα δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης»!

Με ποιον επιδιώκει συνεργασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Με αυτόν που η «Αυγή» χαρακτήριζε ως εξής: «Ο Μπέος του ποδοσφαιρικού παρακράτους, του στοιχήματος, των νυχτερινών κέντρων, ο Μπέος που στηρίχτηκε ανοιχτά από τη Χρυσή Αυγή, που υιοθέτησε τον λόγο και την αισθητική της Χρυσής Αυγής».

Και μετά τους φταίει το ΚΚΕ!

Πάμε τώρα και στη δεύτερη περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος εκφράζει το κίνημα που προσπαθεί να εμποδίσει την εξόρυξη του χρυσού, άρα το ΚΚΕ για να μη «διασπάσει» το κίνημα δεν έπρεπε να κατεβάσει υποψήφιο!

Εκανε καλά το ΚΚΕ; Το αφήνουμε στη δική σας κρίση, παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα από συνέντευξη του κ. Μίχου στην «Αυγή» (24/5):

«Οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Ηταν ένα δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας (...)

Η προσπάθειά μας είχε θεσμικό προσανατολισμό και όχι κινηματικό και συνεπώς, ως νέα δημοτική αρχή, οφείλουμε, και είναι και η απαίτηση της κοινωνίας, να παίξουμε τον θεσμικό μας ρόλο (...)

Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη πλευρά στο θέμα των μεταλλείων (...)

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείσει τα μεταλλεία και δεν θέλει να παράξει ανέργους (...)

Θέλουμε να γίνει ο δήμος ένα "θερμοκήπιο", αρωγός, καταλύτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αύξησης της απασχόλησης, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποια στιγμή και μια εργασιακή ισορροπία. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα τελειώσουμε και με τα διχαστικά διλήμματα και ο τόπος θα βαδίσει προς μια άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Το ξαναείπαμε: Ας είναι πιο προσεκτικοί οι της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ