ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Οξυμένες αντιθέσεις εντείνουν παζάρια και πιέσεις

Συνέχεια στα παζάρια και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, που εκφράστηκαν και στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Ζάππειο

Eurokinissi

Συνέχεια στα παζάρια και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, που εκφράστηκαν και στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Ζάππειο
Ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα τo Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ. Στις συνεδριάσεις πρακτικά συνεχίστηκε η συζήτηση που άνοιξε αρχές της βδομάδας, στις Βρυξέλλες, στο «δείπνο εργασίας» των ηγετών των κρατών - μελών, με κυρίαρχα τα παζάρια και τις αντιπαραθέσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, για το μείγμα διαχείρισης που θα εφαρμοστεί στο εξής με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και δεδομένες τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο ΣΓΥ συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και έγιναν προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιούνη στην Αθήνα. Εξετάστηκε ακόμα το πώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΣΓΥ, ως οργάνου που συντονίζει τους άλλους σχηματισμούς του Συμβουλίου, με μετεξέλιξή του σε «φόρουμ πολιτικού διαλόγου». Τέλος, ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας που θα ρυθμίζει τι σχέσεις του Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας των τριών ανώτατων οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να προχωρά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, δίχως τις μεταξύ τους τριβές που αποτελούν και αυτές έκφραση των συνολικότερων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου εξάλλου, ο προεδρεύων, υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Sandro Gozi, καθώς η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2014. Οι δυο τους συζήτησαν «θέματα συντονισμού» των δυο προεδριών, την ίδια ώρα που οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ (όπως εκφράστηκαν κατά πληροφορίες και στο ΣΓΥ) αντανακλώνται και στα παζάρια που εντείνονται αυτήν την περίοδο για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς και για το ποιες χώρες θα πάρουν θέσεις - κλειδιά στην Επιτροπή. Στο επίκεντρο, επίσης, βρίσκεται η συνέχιση ή μη της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που κυριαρχεί σήμερα (Βρετανοί, Γάλλοι κ.ά. θέλουν απελευθέρωση ευρωενωσιακών και κρατικών πόρων προς ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών τους), καθώς και η συζήτηση για την παραπέρα ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ με ενίσχυση των κεντρικών οργάνων της ή την επαναφορά αρμοδιοτήτων στα κράτη - μέλη, με παράλληλη χαλάρωση του κεντρικού ελέγχου της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ήρθε πρώτο στις εκλογές) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έλαβε μεν την πρώτη «διερευνητική εντολή» από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, έχει τη στήριξη της Α. Μέρκελ, συγκεντρώνει όμως πυρά από κυβερνήσεις (π.χ. της Βρετανίας) με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ «φεντεραλιστής». Ετσι από ηγέτες κρατών - μελών προτείνονται και άλλα ονόματα όπως η Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, παρακάμπτοντας τελικά όσους κατέβηκαν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.

Παραδοχές και ανησυχίες

Τις ενδο-αστικές αντιθέσεις, τις ετεροβαρείς σχέσεις μεταξύ των κρατών - μελών και τις μεταξύ τους λυκοφιλίες, με γνώμονα τα επιμέρους συμφέροντα τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου της κάθε χώρας χωριστά, έθιξε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες το πρωί στο ΣΓΥ: «(...) η διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου της Επιτροπής και η στελέχωση όλων των άλλων κρίσιμων θέσεων στο θεσμικό οικοδόμημα της ένωσης όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπατος Εκπρόσωπος κ.ο.κ. αφορά, βεβαίως, πρωτίστως, την αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις σχέσεις Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά, όμως, κατά βάθος, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και την αντίληψή μας για την πραγματική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.

Αυτό αφορά τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, όπως αποτυπώνεται στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και διακυβερνητικούς συσχετισμούς που, με τη σειρά τους, αφορούν πάγιες εθνικές στρατηγικές των κρατών - μελών, αλλά και εσωτερικούς συγκυριακούς πολιτικούς συσχετισμούς στα κράτη - μέλη».

Επίσης, εκφράζοντας την ανησυχία των λιγότερο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των μονοπωλίων τους να μην υποβαθμιστεί παραπέρα ο ρόλος τους στα πλαίσια των ανταγωνισμών μέσα στην ΕΕ, να μην αλλάξουν οι συνθήκες και χάσουν ακόμα και τους Επιτρόπους τους στην Κομισιόν, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε: «Τα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις της Συνθήκης. Οι ισχύουσες Συνθήκες οι οποίες συνήφθησαν μετά από μακρά περίοδο περισυλλογής, είναι οι ενδεδειγμένες για την αποτελεσματική λειτουργία των διοργανικών σχέσεων και παρέχουν ευκαιρίες που όμως δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί»...

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση άρθρου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος εκφράζοντας τα αιτήματα αστικών κέντρων και επιτελείων, ζητά «αναδιοργάνωση» της Κομισιόν, να συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες σε λιγότερα πρόσωπα: «Θα πρέπει να σκεφθούμε να συγκεντρώσουμε τους τομείς ευθύνης γύρω από έναν περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Επιτροπής και να κάνουμε υφισταμένους τους, τους άλλους επιτρόπους». Επιπλέον, ο Β. Σόιμπλε θεωρεί «αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα» μια νέα «τροποποίηση» των Συνθηκών της ΕΕ.

Οι προτάσεις αυτές είχαν εμφανισθεί και προεκλογικά, από τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν με τους φιλελεύθερους, Γκι Φέρχοφστατ, ενώ αναμένεται επομένως στήριξή τους και από άλλες ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ.

Αυταπάτες από ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αποσιωπώντας τις προαναφερόμενες ηχηρές παρεμβάσεις και τις ογκούμενες ενδοαστικές συγκρούσεις συμφερόντων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες και να εξωραΐζει την ΕΕ, ότι τάχα μπορεί να λειτουργήσει ...δημοκρατικά.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού πρώτα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, του πιο «σκληρού πυρήνα» δηλαδή της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τώρα με παρέμβασή του έρχεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα του ...«μερκελιστή» Γιούνκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, με επιχειρήματα τύπου: «Η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία. Αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή. Είναι ηθική υποχρέωση (!) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές»...

Με τον υπουργό Παιδείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να του θέσει το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την «τράπεζα θεμάτων» στις προαγωγικές εξετάσεις. Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 3 Ιούνη, στις 13.30, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ