ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ολο και αμβλύνονται οι προϋποθέσεις για συνεργασίες

Ανοιχτός για συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αν αυτοί «αμφισβητήσουν τις πολιτικές της Μέρκελ»...

Eurokinissi

Ανοιχτός για συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αν αυτοί «αμφισβητήσουν τις πολιτικές της Μέρκελ»...
Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο και την ΕΕ δίνει εκ νέου ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», δηλώνοντας «είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να τη διαλύσει». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες «εάν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικών περικοπών της Μέρκελ»! Βεβαίως, η ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών υιοθετείται όλο και από μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαϊκών αστικών πολιτικών δυνάμεων, ακόμα και από τους χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας. Γι' αυτό άλλωστε έσπευσε ο Β. Σόιμπλε να σημειώσει ότι τυχόν δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Θα είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία (με τους Σοσιαλιστές) υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες και θα σταματήσουν να αποδέχονται ότι η λιτότητα είναι η μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργασθούμε, εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Μέρκελ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εξωραΐζοντας τους δυνάμει συμμάχους του, οι οποίοι και πριν από την κρίση εφάρμοζαν σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.

Εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αυτός που θα διαχειριστεί μια συμφωνία διευθέτησής του για να καρπωθεί και τη «δόξα», ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία, «στην οποία θα καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς με τους πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», εκτός εάν αυτή λαμβάνει υπόψη το αίτημά του για διαγραφή τμήματος του χρέους ύψους 240 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, όπως σχολιάζει το «Bloomberg», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να μη διαταράξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Θέλουμε την εξεύρεση λύσης μια κι έξω, η οποία θα είναι η οριστική και θα δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει τμήμα του χρέους», υποστήριξε, κρύβοντας ότι στην πραγματικότητα θέλει εξοικονόμηση χρήματος για να στηρίξει τους καπιταλιστές, με το υπόλοιπο χρέος να βαραίνει τις πλάτες του λαού, που θα κληθεί να πληρώνει εσαεί τα σπασμένα της πλουτοκρατίας.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευθεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επανακαταθέτοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόταση διαλόγου στην κυβέρνηση, και πρόσθεσε: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Επανέλαβε ακόμα τις αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο στο διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτή τη φορά συνοδεύοντάς τες με απειλές: «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευθεί, θα το θεωρήσουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο».

Από την «κεντροαριστερά» έως την «ευρύτερη δεξιά παράταξη»...

Στο μεταξύ, γενικό προσκλητήριο συνεργασίας σε «όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αντιλαμβάνονται την ανάγκη των υπερβάσεων και των επανατοποθετήσεων, ακόμα και από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς παράταξης», απηύθυνε χτες ο Π. Σκουρλέτης.«Θα ήθελα ειλικρινά πάρα πολύ να έβλεπα τη δυνατότητα ανθρώπων σήμερα που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά να κάνουν μια βαθιά τομή σ' αυτά που μέχρι τώρα και τις τελευταίες δεκαετίες υπηρετούν (...) Αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει με τα πρόσωπα του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου ως επικεφαλής», πρόσθεσε με νόημα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε, αναφορικά με το ζήτημα των συναινέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ότι αυτό που χωρίζει τις δυνάμεις της διαχείρισης είναι η διαφωνία τους για τον τρόπο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. «Το να βλέπεις ότι για τα πολλά επόμενα χρόνια η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το προσεγγίζεις έτσι το θέμα, είναι τελείως διαφορετικό από το να πεις, κοιτάξτε να δείτε, έχει κλείσει ένας κύκλος σε αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελεύθερο μοντέλο και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε που υπήρχε μια πιο ουσιαστική παρέμβαση του Δημοσίου, με σχέδιο ανάπτυξης, με την προστασία του κοινωνικού κράτους. Είναι δυο διαφορετικές αντιλήψεις αυτές», είπε.

Αποκαλυπτικός ήταν και όταν ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως του Ρέντσι στην Ιταλία ή του Ραχόι στην Ισπανία αλλά δεν μπορεί με τον Σαμαρά, δηλώνοντας: «Γιατί καταρχήν εκεί κανείς μπορεί να δει ότι κινούμενοι οι εκεί ηγέτες στη βάση της υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων θέτουν ερωτήματα σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική, που είναι η πολιτική της κας Μέρκελ στην Ευρώπη. Δεν το κάνει ο κ. Σαμαράς»! Ούτε λέξη φυσικά από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα αντίστοιχα βάρβαρα μέτρα που υλοποιούν αυτές οι κυβερνήσεις σε βάρος των λαών τους, πάντα «στη βάση της υπεράσπισης των δικών τους (αστικών) συμφερόντων»...

Στο μεταξύ, λίγο καιρό αφότου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να προκαλέσει αποστασίες στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει στην κυβέρνηση μεθόδευση αποστασίας ώστε να συμπληρώσει με βουλευτές προερχόμενους από άλλα κόμματα τον απαιτούμενο αριθμό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις εκλογές. Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα», και κατήγγειλε απόπειρα «τσιμπολογήματος» σε βάρος «πολιτικών χώρων που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές».


Τρικυμία εκτιμήσεων...

«

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη μεγάλη πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (με συνολική πτώση πάνω από 12%!), την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, και συνολικά τον κόσμο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στρέφεται προς τα αριστερά να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2012, αποτυπώνει τη σφοδρή καταδίκη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση ΝΔ - ΕΛΙΑΣ είναι μειοψηφική, βαθιά απονομιμοποιημένη, δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει την αντιδραστική πολιτική. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη αποτυπώνει τη διάθεση ευρύτερων κομματιών εργαζομένων να απαλλαγούν από την κυβέρνηση της καταστροφής».

«

Η πτώση της ΝΔ του Σαμαρά προσεγγίζει τις επτά εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, δηλαδή, στην πραγματικότητα για κατρακύλα. Η πτώση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, του Βενιζέλου, είναι πάνω από τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχασαν μαζί πάνω από έντεκα ποσοστιαίες μονάδες! Οι πολίτες αποδοκίμασαν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που συνθλίβει τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η κρίση νομιμοποίησης της μνημονιακής πολιτικής είναι εξόφθαλμη. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στη χώρα δίνοντας ουσιαστικά εντολή στη Ριζοσπαστική Αριστερά να συγκροτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για να σταματήσει την πολιτική των Μνημονίων και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας».

Θα μπορούσε να είναι και κουίζ, ποιος έγραψε το πρώτο κείμενο και ποιος το δεύτερο και ποιες οι βασικές πολιτικές διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κείμενα, αλλά τέτοιες δε φαίνονται.

Το πρώτο κείμενο, λοιπόν, είναι από την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις «Πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών».

Το δεύτερο κείμενο είναι από το κύριο άρθρο της «Αυγής», 26/5/2014, δηλαδή την επομένη των ευρωεκλογών. Τέτοια ταύτιση απόψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα...

Αλλά, για να μην αδικούμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει και μια διαφοροποίηση. Γράφει στην ανακοίνωσή της: «Η στήριξη αυτή δεν αποτελεί σε κανένα βαθμό στήριξη της δεξιάς στροφής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (με την επιμονή στο ευρώ, το "ανήκουμε στη Δύση", την αναγνώριση του χρέους κ.λπ.) Αντίθετα, η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεξιά στροφή προσαρμογής εντός των πλαισίων της ΕΕ και του συστήματος δεν μπορεί να εμπνεύσει στις λαϊκές τάξεις την αυτοπεποίθηση ότι υπάρχει πραγματικά άλλος δρόμος σε ρήξη με την ΕΕ, το χρέος και την Τρόικα».

Ετσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται χειροκροτητής του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ ... χωρίς αυταπάτες. Αλλωστε, ορισμένα τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη γνωρίζουν καλά αυτήν την πολιτική, όταν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες (βλέπε: ΣΕΚ) τη δεκαετία του 1990. Φροντίζουν όμως η κριτική τους, όταν γίνεται, να συντηρεί αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, να συσκοτίζει το χαρακτήρα του ως κόμματος αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου. Οπως π.χ. όταν λέει ότι έχει κάνει «δεξιά στροφή» σήμερα, αύριο μπορεί να κάνει «αριστερή στροφή» αν πιεστεί απ' τα αριστερά, ρόλο που διεκδικεί για τον εαυτό της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ