ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ
Υπερασπίστρια των γαλλικών μονοπωλίων

Χαρακτηριστική η συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό περιοδικό

Η ενίσχυση των «ευρωσκεπτικιστικών» κομμάτων μαρτυρά την αγωνία μερίδων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη
Η ενίσχυση των «ευρωσκεπτικιστικών» κομμάτων μαρτυρά την αγωνία μερίδων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη
Χαρακτηριστικά για τη φιλομονοπωλιακή ταυτότητα του κόμματός της είναι τα όσα δήλωσε η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Οπως βεβαιώνει, το πρόβλημά της με την Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι τα όσα κάνει, αλλά ότι αυτά ευνοούν τα γερμανικά μονοπώλια και ζημιώνουν τους ανταγωνιστές τους, όπως τα γαλλικά. Εξήγησε ότι δεν καταλογίζει στην Αγκελα Μέρκελ ευθύνη επειδή θέλει να διατηρήσει ένα ισχυρό ευρώ, αλλά απευθύνει «τις κατηγορίες εναντίον των δικών μας ηγετών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας. Ενα ισχυρό ευρώ καταστρέφει τη χώρα μας». Ουσιαστικά, η Λε Πεν εξήγησε ότι επιδίωξή της είναι να μετατραπεί σε μια Γαλλίδα... «Μέρκελ», δηλαδή σε μια πρωτοπόρα πολιτικό που δρα για λογαριασμό των μονοπωλίων που εδρεύουν στη δική της περιοχή. Η ευρωενωσιακή πολιτική της είναι πρόβλημα όχι γιατί συντρίβει τα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα αλλά γιατί μειώνει τη δύναμη των γαλλικών επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων των μερίδων της γαλλικής τάξης που θα ευνοούσε μια διαφορετική σχέση με την ΕΕ, ένα «εθνικό» νόμισμα που θα αύξανε, π.χ., την ανταγωνιστικότητα των Γάλλων εξαγωγέων και θα τους επέτρεπε να κυριαρχήσουν σε αγορές (εντός και εκτός Ευρώπης) από τις οποίες σήμερα παραγκωνίζονται σημαντικά.

Η Λε Πεν σημείωσε επίσης ότι τρέφει θαυμασμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι δεν επιτρέπει να του επιβάλλονται αποφάσεις από τη μια ή την άλλη χώρα. «Ο Ρώσος Πρόεδρος σκέφτεται πρώτα από όλα το συμφέρον της Ρωσίας. Υπ' αυτή την έννοια, τρέφω για τον κ. Πούτιν τον ίδιο σεβασμό όπως για την κα Μέρκελ», εξήγησε.

Η Λε Πεν χαρακτήρισε «πιθανό» το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP), λέγοντας ότι έχουμε την ίδια «θεμελιακή θέση για την Ευρώπη», ενώ σχετικά με το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) δήλωσε: «Μοιραζόμαστε ορισμένες απόψεις», αλλά «έχει εντελώς διαφορετική δομή».

Ισχυρίστηκε ότι το «Εθνικό Μέτωπο» θα έρθει στην εξουσία μέσα στην επόμενη δεκαετία, «ίσως νωρίτερα από ό,τι ορισμένοι μπορούν να φανταστούν».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απειλές για κυρώσεις μετά τη νέα κυβέρνηση

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Αυτή η σελίδα στην ιστορία μας έκλεισε για πάντα και δεν θα επιστρέψει», σημείωσε χτες το μεσημέρι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, μετά την ορκωμοσία της 17μελούς παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας που σχηματίστηκε για πρώτη φορά από το 2007 μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Ο Αμπάς επανέλαβε και χτες ότι η νέα κυβέρνηση πληρεί τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει ΗΠΑ και ΕΕ για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας, δηλαδή αναγνώριση του Ισραήλ και αποκήρυξη της βίας, και απάντησε στις απειλές των Ισραηλινών για νέες κυρώσεις, λέγοντας ότι θα απαντήσει σε αυτές, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει με ποιον τρόπο.

Στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση πρωθυπουργός ανέλαβε ο πανεπιστημιακός Ράμι Χαμντάλα, ενώ ο Ριγιάντ αλ Μάλκι παραμένει υπουργός Εξωτερικών, παρά την αντίθεση που είχε εκφράσει η Χαμάς. Δεν ορκίστηκε υπουργός αρμόδιος για Θέματα Φυλακισμένων, καθώς ο Αμπάς, που τελεί υπό πίεση από τους δωρητές της Παλαιστινιακής Αρχής (τις ΗΠΑ και την ΕΕ), θέλει να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Ωρες πριν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Αμπάς, εκφράζοντας «ανησυχία» για την παρουσία της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Πριν αλλά και μετά την ορκωμοσία, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να δυναμιτίσει το κλίμα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίζοντας έναν 30χρονο και ένα 12μηνο βρέφος, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη ρίψη ρουκετών στην ισραηλινή μεθόριο. Μετά την ορκωμοσία της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, συνεδρίασε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, εξουσιοδοτώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιβάλει «νέες κυρώσεις» στην παλαιστινιακή πλευρά, να τερματίσει τις («παγωμένες» από καιρό...) διπλωματικές επαφές και διαπραγματεύσεις, όσο συμμετέχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση η Χαμάς που θεωρείται για τους Ισραηλινούς «τρομοκρατική ομάδα».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταγγέλλουν τα ξένα στρατεύματα για επιθέσεις κατά αμάχων

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Νέα κρούσματα σκληρής βίας και κακοποίησης του λαού από τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, τάχα για την «προστασία» του, καταγράφει η τελευταία έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καταγγέλλοντας στρατιώτες (Μπραζαβίλ) που συμμετέχουν στην ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη χώρα, για βασανιστήρια, δολοφονίες, παράνομες κρατήσεις, βιασμούς και κακοποίηση του ντόπιου πληθυσμού.

Οι καταγγελίες που γίνονται από παθόντες και αυτόπτες μάρτυρες φρικαλεοτήτων καταγράφονται σε συνεντεύξεις που δόθηκαν σε μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και αφορούν στρατιώτες της αποστολής MISCA της ΑΕ, από τη Δημοκρατία του Κονγκό (Μπραζαβίλ) και το Τσαντ. Από τις κραυγαλέες περιπτώσεις θεωρείται κτηνώδης επίθεση Κογκολέζων στρατιωτών της MISCA σε σπίτι επικεφαλής πολιτοφυλακής Χριστιανών (ομάδες γνωστές ως anti-balaka) στην πόλη Μποάλι (80 χλμ βορείως της πρωτεύουσας Μπανγκί), όπου σημειώθηκε η παράνομη αιχμαλωσία και βασανισμός 11 ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις γυναίκες.

Στην έκθεση, ωστόσο, δε συμπεριλαμβάνεται και η τελευταία φονική επίθεση Μπουρουντιανών στρατιωτών της MISCA στη διάρκεια διαδήλωσης χιλιάδων κατοίκων του Μπανγκί, που έγινε την περασμένη Παρασκευή κατά των ξένων στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα και κατά της «μεταβατικής» κυβέρνησης της προέδρου Κατρίν Σαμπά Πανζά, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Αλληλεγγύη από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Για την αιματοβαμμένη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής με πέντε νεκρούς από πυρά των δυνάμεων της «ειρηνευτικής αποστολής», η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) καταδικάζει το γεγονός αυτό και καταγγέλλει ότι αυτό «αποδεικνύει ότι η ιμπεριαλιστική παρέμβαση και η στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα δεν αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αλλού στην Αφρική, αλλά στην εξασφάλιση ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου και των οικονομικών πηγών προς όφελος των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κόντρες για την ανταλλαγή του λοχία με πέντε Ταλιμπάν

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αφορμή για νέα διελκυστίνδα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών και της κυβέρνησης Ομπάμα έδωσε η απελευθέρωση μετά από πέντε χρόνια του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, το βράδυ του Σαββάτου, στο Αφγανιστάν (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδας), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που κρατούνταν στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο.

Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι παραβίασε το νόμο που απαιτεί ενημέρωση της νομοθετικής εξουσίας πριν την απελευθέρωση κρατουμένων από τη βάση στο Γκουαντάναμο. Η κόντρα φαίνεται ότι αξιοποιείται μερικούς μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη στο Κογκρέσο. Οσο για τις συνθήκες αιχμαλωσίας του 29χρονου λοχία, αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις συναδέλφων του, αφήνουν αιχμές για την πιθανότητα να λιποτάχτησε στους Ταλιμπάν.

Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση έπαιξε η κυβέρνηση του Κατάρ, όπου και μεταφέρθηκαν και θα παραμείνουν για ένα χρόνο τουλάχιστον οι πέντε πρώην κρατούμενοι.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χέιγκελ στο Αφγανιστάν

Μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Αφγανιστάν, το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη χώρα και ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ. Μετά από τη συμμετοχή σε Φόρουμ για την «ασφάλεια στην Ασία» στη Σιγκαπούρη, ο Χέιγκελ έκανε «στάση» στο Αφγανιστάν, ασκώντας (όπως αναφέρουν πληροφορίες) πιέσεις για τη σύναψη μίας νέας αμερικανο-αφγανικής στρατιωτικής συμφωνίας, που θα ρυθμίζει τα της «αποχώρησης» των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ως το τέλος του χρόνου και την ανάπτυξης μίας νέας δύναμης μερικών χιλιάδων στρατιωτών τουλάχιστον ως το 2016.

ΛΙΒΥΗ
Σκληρές μάχες στη Βεγγάζη

TΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πεδία σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» και δυνάμεων του στρατού που στηρίζουν τον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ μετατράπηκαν χτες ανατολικά προάστια της Βεγγάζης, με τις πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ να ανεβάζουν τους νεκρούς σε τουλάχιστον 20 και τους τραυματίες σε πάνω από 70.

Οι συγκρούσεις άρχισαν με την επίθεση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στο στρατόπεδο 21 των ειδικών δυνάμεων του στρατού στη Βεγγάζη και εξελίχθησαν σε «εκκαθαριστική» επιχείρηση του στρατηγού Χάφταρ που πραγματοποιεί από τα μέσα του περασμένου μήνα την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» για την «εκκαθάριση» της χώρας από τους πιο ακραίους ισλαμιστές ενόπλους. Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χάφταρ, Μοχάμαντ αλ Χεγκάζι, υποστήριξε μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Libya Herald» πως οι δυνάμεις του στρατηγού είχαν υπό τον έλεγχό τους το 80% της Βεγγάζης και ότι οι περισσότερες συγκρούσεις το απόγευμα εστιάζονταν σε τέσσερα ανατολικά προάστια της πόλης.

Ωστόσο, πολλές από τις μάχες σημειώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες, με αποτέλεσμα αρκετοί άμαχοι να πέσουν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Το Ιατρικό Κέντρο Βεγγάζης έκανε εκκλήσεις για αιμοδοσία, εκφράζοντας φόβους για σημαντική αύξηση των θυμάτων και τα σχολεία της πόλης έκλεισαν από νωρίς το πρωί σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους για τους μικρούς μαθητές.

Τις τελευταίες βδομάδες, οι δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χάφταρ, που έζησε επί χρόνια στις ΗΠΑ ώσπου επανεμφανίστηκε στη Λιβύη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011, έχουν επιδοθεί σε στρατιωτική αναμέτρηση με τους ισλαμιστές που ελέγχουν το «Γενικό Κογκρέσο» και κυρίως αστικά κέντρα και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της ανατολικής Λιβύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ