ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ευθύνη κάθε σωματείου η οργάνωση της πάλης για το Ασφαλιστικό

Τα μέτωπα πάλης του επόμενου διαστήματος, με σημαντικό σταθμό το συλλαλητήριο στις 19 Ιούνη, συζήτησε η Εκτελεστική Γραμματεία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ με αιχμή το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ με αιχμή το Ασφαλιστικό
Με την οργάνωση του αγώνα γύρω από τα βασικά μέτωπα πάλης, με πρώτο το συλλαλητήριο στις 19 Ιούνη για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που πάλι βρίσκονται στο στόχαστρο κεφαλαίου και κυβέρνησης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, ξεδιπλώνουν τη δράση τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το στίγμα αυτό έδωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάνοντας καθαρό ότι η υπεράσπιση των συντάξεων και συνολικά της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, συνολικά τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους. Γι' αυτό, το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, η προετοιμασία και η επιτυχία του, πρέπει να γίνουν υπόθεση του κάθε σωματείου, του κάθε κλάδου.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά τις εκλογές, στην οποία οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν το σφαγιασμό όσων δικαιωμάτων τούς έχουν απομείνει. Να διεκδικήσουν ό,τι τους στερούν, να απαιτήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Με μαζική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης, το κλίμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Εργασίας, ότι δήθεν τα μέτρα που σχεδιάζονται δεν θα θίξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ότι πρόκειται απλά για διοικητικούς και λειτουργικούς εκσυγχρονισμούς των Ταμείων.

Οπως τονίστηκε, βασικό στοιχείο της πορείας προς το συλλαλητήριο πρέπει να είναι το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, με σχέδιο και πρόγραμμα, η οργάνωση συζητήσεων για την κατάσταση του Ασφαλιστικού, η ενημέρωση των εργαζομένων, οι παρεμβάσεις στις γειτονιές μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, αφού η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη λαϊκή οικογένεια.

Παράλληλα με το Ασφαλιστικό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τις πρωτοβουλίες τους και τη συνολική καθημερινή τους δράση, να φέρουν στο κέντρο της προσοχής όλων των εργαζομένων την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απαντώντας ταυτόχρονα σε κάθε απόπειρα μείωσης μισθών σε επιχειρήσεις και κλάδους, την προστασία των ανέργων, τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, όπου συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Να οργανωθεί η παρέμβαση των συνδικάτων γύρω από τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, που αφορούν βασικές υποδομές και κοινωνικά αγαθά (π.χ. νερό, παραλίες).

Οπως υπογράμμισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, έγινε καθαρό ότι η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά οξύνεται. Οι πολιτικές διεργασίες που γίνονται στις κορυφές και μέσα στην κυβέρνηση, υπηρετούν ακριβώς αυτόν το στόχο, που είναι και στόχος συνολικά του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους. Να μη μείνουν θεατές των εξελίξεων, αλλά να παρέμβουν αποφασιστικά. Με την οργάνωση των αγώνων τους να αναδειχτούν στο λαϊκό ανάχωμα που θα ανακόψει την αντιλαϊκή επίθεση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση για τις 19 Ιούνη

Την Πέμπτη 19 Ιούνη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενάντια στις νέες περικοπές στις συντάξεις. Στη συγκέντρωση καλούν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχει προγραμματίσει μια σειρά από συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων:

  • Σήμερα Τετάρτη 4/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης. Επίσης, την ίδια μέρα: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.
  • Την Πέμπτη 5/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στις 10.30 π.μ. στις Σέρρες (αίθουσα ΚΕΔΗΣ, Εθνικής Αντίστασης 34).
  • Την Παρασκευή 6/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στις 10.30 π.μ. στην Καβάλα. Στις 7 μ.μ. στην Κομοτηνή.
Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Κάλεσμα στη συγκέντρωση για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 19 Ιούνη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν είναι υπόθεση μόνο των συνταξιούχων. Είναι υπόθεση όλων των αυτοαπασχολουμένων, όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές να κρατήσουμε όρθιο ό,τι μας παρέδωσαν με αγώνες και αίμα οι προηγούμενοι.

Η μέση σύνταξη στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνά τα 630 ευρώ, ενώ το 2015 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, με στόχο την παραπέρα μείωση όλων των συντάξεων. Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται υπό κατάρρευση, εμφανίζοντας οργανικό έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ για το 2014. Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ έγιναν το λίπασμα της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, παίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο και υπέστησαν το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων. Ετσι, αν και έπρεπε να έχει αποθεματικά 50,4 εκατ. ευρώ, έφτασε το Μάρτη του 2014, να χρωστά 758 εκατ. ευρώ προς τρίτους.

Καταργούνται με το ν. 4254/2014 πάνω από 100 κοινωνικοί πόροι, που θα προκαλέσει αφαίμαξη άλλων 500 εκατ. ευρώ απ' τα επικουρικά ταμεία. Η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, στα 9,7 δισ. το 2015 και το 2016. Η καπιταλιστική κρίση προκάλεσε αδυναμία καταβολής των εισφορών, για πάνω από 370.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 700.000). Ενώ την τελευταία τετραετία μπήκαν λουκέτα σε 200.000 επιχειρήσεις, που τσακίστηκαν από τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια».

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συγκέντρωση αύριο στην Ομόνοια

Σε συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και στην αξιολόγηση καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των καθαριστριών, που για άλλη μια φορά χτες χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ και μία απ' αυτές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί σε ταξικούς αγώνες με αιτήματα: Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, όχι στην αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού-αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως «στο Δημόσιο δε συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης και, με συλλογικές αποφάσεις, τα καταθέτουμε μέσω των σωματείων στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οργανώνουμε την πάλη και την αντίσταση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα (...) Κανένας προϊστάμενος, κανένας διευθυντής να μη γίνει αξιολογητής. Δεν έχουν θέση στα σωματεία οι αξιολογητές. Στην Εκπαίδευση δίνουμε τη μάχη στους Συλλόγους Διδασκόντων να μην υιοθετηθούν οι δείκτες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, δηλαδή συνολικά η διαδικασία και το περιεχόμενο της αυτοαξιολόγησης. Στη βάση αυτή καταθέτουμε συγκεκριμένο κείμενο το οποίο ζητάμε να το υιοθετήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων».

Σε ό,τι αφορά τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, απέκλεισαν χτες όλη τη μέρα την είσοδο του υπουργείου, ζητώντας εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που διατάσσει την επαναπρόσληψή τους. Η κυβέρνηση έστειλε εναντίον τους τα ΜΑΤ και έκοψε το ρεύμα που είχαν για τις σκηνές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ