ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πεδίο άκρατης εμπορευματοποίησης η ψυχική Υγεία

Τα ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» εμφάνιζαν σε ποσοστό 30% νοσηλευόμενους που δεν υπήρχαν

Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της ψυχικής Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της ψυχικής Υγείας
Η εκχώρηση της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» μετέτρεψε τους ψυχικά αρρώστους σε πηγή πλουτισμού για τους επιχειρηματίες του χώρου, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεκοκαλίσουν όσα περισσότερα κονδύλια μπορούν, από κρατικούς κι ευρωενωσιακούς πόρους. Την ίδια ώρα, σε πολλές από αυτές τις δομές, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου του υπουργείου Υγείας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ένας στους τρεις ασθενείς, όπως έχουν δηλωθεί από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα») και οι οποίοι δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν την περίοδο από τον Ιούλη του 2013 έως και τον Απρίλη του 2014 σε 68 ΝΠΙΔ, που λειτουργούν 272 μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. Συνολικά, αυτές οι μονάδες επιχορηγούνταν με 90 εκ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας διενήργησε έλεγχο με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), σε συνολικά 37.154 δηλωθέντες ως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τις επιχορηγούμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Από τις διασταυρώσεις, διαπιστώθηκε ότι 12.855 δηλωθέντες (ποσοστό 34,6%) είχαν άκυρα ΑΜΚΑ. Μάλιστα μερικοί από αυτούς είχαν πεθάνει.

Αξιοποιώντας το πόρισμα που η ίδια συνέταξε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή επιχορήγηση κόβεται κατά 30 εκ. ευρώ, όσο είναι και το ποσοστό των νοσηλευομένων - «μαϊμού» και ότι ανάλογους ελέγχους θα κάνει και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς κάποιες μονάδες εισέπρατταν από τον Οργανισμό νοσήλια για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε ψυχικά πάσχοντες που είναι ασφαλισμένοι σ' αυτόν. Καθόλου απίθανο, οι όποιοι έλεγχοι να αξιοποιηθούν για τη μείωση των κονδυλίων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε το κόστος να μεταφερθεί ακόμα περισσότερο στην πλάτη των ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ζ. Μακρή υπερασπίστηκε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενοχοποιείται «απριόρι». Σε ερώτηση για το αν θα αναπτυχθούν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, είπε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δημόσιων δομών.

Στο μεταξύ, οι συνέπειες από το κλείσιμο των ψυχιατρείων, της μη ολοκληρωμένης λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και της μη ανάπτυξης δημόσιων ψυχικών δομών καταγράφονται ανάγλυφα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, κύρια στις εφημερίες.

Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό, η ανάπτυξη ράντζων στην ψυχιατρική κλινική, που έχει 20 κρεβάτια, είναι συνηθισμένη κατάσταση σε κάθε εφημερία. Ομως στη χτεσινή εφημερία σημειώθηκε ρεκόρ ράντζων, τα οποία έφτασαν τα 31, ενώ συνήθως κυμαίνονταν κοντά στα 25. Δηλαδή, συνολικά στην κλινική, νοσηλεύτηκαν χτες 51 άρρωστοι. Την ίδια ώρα, στο Κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχει έτοιμη κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δε λειτουργεί ακόμα!

Το Σωματείο των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και επιστημονικά όργανα των γιατρών έχουν κάνει επανειλημμένες παραστάσεις στη διοίκηση του Ευαγγελισμού για την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δε θα ανεχτούμε άλλο την εξαθλίωση του λαού μας και τη νοσηλεία ανθρώπων σε συνθήκες στάβλου», τονίζει το σωματείο.

Βοήθεια στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Συγκέντρωση υλικού από το ΠΑΜΕ μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιούνη

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κροατίας), που πλήγηκαν από πλημμύρες. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης όπως: Λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες για όλες τις ηλικίες, εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ.

Τα είδη, με βάση την παραπάνω λίστα, θα συγκεντρώνονται:

  • Για την Αττική, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β) μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιούνη.
  • Για την υπόλοιπη Ελλάδα, στις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα Σωματεία που έχουν πάρει πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:

-- Στη Θεσσαλονίκη

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει βοήθεια έως τις 15 Ιούνη, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Σουρή 2) μετά από συνεννόηση στα τηλ. 2310.233.134 και 697.6183.019.
  • Το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA» στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στο χώρο διαλείμματος του κάθε καταστήματος. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6977.465.103, 6909.400.006, 6937.328.370.

-- Στη Λάρισα: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2410.250.708, 2410.532.459.

-- Στο Λαύριο: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στα γραφεία του (Δανουκάρα 7).

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ) συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, πλατεία Βάθης). Η συλλογή των ειδών θα γίνεται: Από Δευτέρα έως Παρασκευή (καθημερινά) από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η συλλογή των ειδών θα γίνεται και απογευματινές ώρες, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

-- Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει υλικά καθημερινά στα γραφεία του ΠΑΜΕ (2ος όροφος, Καραϊσκάκη 162), από τις 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και απόγευμα από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. μέχρι την Παρασκευή 13 Ιούνη. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2613.015.765.

Ολοταχώς για απογευματινά χειρουργεία

Στην προώθηση της διάταξης για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε σε δυο βδομάδες να είναι νόμος του κράτους, επέμενε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. Είπε, μεταξύ άλλων: «Εχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Επιτροπής - εννοώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - αλλά και από τα άλλα κόμματα ακούστηκαν εποικοδομητικές ιδέες...». Αναλύοντας τη λογική που θέλει το νοσοκομείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση, ο Αδ. Γεωργιάδης πλάσαρε το μέτρο ως εξής: «Αυτό το οποίο κάνουμε, είναι ότι δίνουμε την ευκαιρία πρώτον στους ασθενείς που επιλέγουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κάνουν την εγχείρησή τους γρηγορότερα. Στο χειρουργό να κερδίσει χρήματα και στο νοσοκομείο να κερδίσει επιπλέον χρήματα από αυτή τη διαδικασία. Και στον πολίτη ο οποίος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει, να κάνει τη δική του εγχείρηση το πρωί γρηγορότερα, γιατί κόσμος που ήταν και στην πρωινή σειρά, θα πηγαίνει το απόγευμα, εφόσον μπορεί. Αρα είναι όλοι κερδισμένοι και μια διαδικασία που σήμερα γίνεται κατά βάση παράνομα στα νοσοκομεία -με το λεγόμενο φακελάκι ή το λεγόμενο βαλιτσάκι- θα μπορεί να γίνεται νόμιμα, προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών».

Την απόσυρση της διάταξης ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Για τις καθαρίστριες στον ΟΤΕ

Στις 29 Μάη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) ότι «από τα Χριστούγεννα του 2013, οι καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση ανάθεσης έργου σε εργολάβο του ΟΤΕ, παραμένουν απλήρωτες». Με επιστολή της στην εφημερίδα, η επιχείρηση «Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ», που προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας, μεταξύ άλλων και στον ΟΤΕ, σημειώνει ότι «ο ΟΤΕ μας έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση ποσά και εμείς ως ανάδοχοι του έργου που έχουμε αναλάβει, έχουμε εξοφλήσει όλους τους εργαζόμενους για τα δεδουλευμένα μέχρι και σήμερα».

Καμιά κατάσχεση λαϊκής κατοικίας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κατασχέσεις να απευθυνθούν στην επιτροπή που έχει συστήσει γι' αυτό το σκοπό, απευθύνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, που παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μας βρίσκουν καθημερινά 7 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία μας, στο Εργατικό Κέντρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ