ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»
Απέσπασαν δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς

Με ψηλά το κεφάλι, οι εργαζόμενοι τερματίζουν σήμερα την απεργία που ξεκίνησαν στις 28 Μάη

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση τις μέρες της απεργίας
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση τις μέρες της απεργίας
Στη δουλειά τους επιστρέφουν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «SPIDER Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα, μετά την απεργία που ξεκίνησαν στις 28 Μάη, έχοντας αποσπάσει μια πρώτη δέσμευση από την εργοδοσία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη σαν μια γροθιά, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία, συσπειρωμένοι στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και την Επιτροπή του στην επιχείρηση.

Η στάση τους αυτή ανάγκασε χτες τον εργοδότη να συναντηθεί με τους απεργούς στην πύλη της επιχείρησης, ενώ από την αρχή της απεργίας η στάση του ήταν προκλητική και αρνούνταν κάθε συζήτηση μαζί τους. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οσον αφορά την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πέταξε το μπαλάκι στο ΙΚΑ και ισχυρίστηκε πως θα υλοποιήσει το αίτημα, στο βαθμό που του το υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν. Παραμένουν σε ετοιμότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους. Το σωματείο έχει στείλει υπόμνημα στην εργοδοσία, στο οποίο εκθέτει αναλυτικά τα αιτήματά του για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν τις μέρες της απεργίας, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και καταγγέλθηκε ότι εργαζόμενοι στη διαλογή έχουν δηλωθεί ως ανειδίκευτοι εργάτες, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η αναγκαιότητα να βρίσκονται σε επιφυλακή, επιβεβαιώνεται και από τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας, που ανήκει στον ίδιο όμιλο: Με την υπόσχεση να καταβάλει ένα μηνιάτικο, τη στιγμή που οφείλει πάνω - κάτω 10 μισθούς, και με το ιδεολόγημα ότι εργοδότης και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα και δίνουν την ίδια μάχη (!), επιδιώκει να θέσει τέρμα στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες από μερίδα των εργαζομένων, μετά και από κάλεσμα των απεργών της «Γενικής Ανακύκλωσης».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή τους για την κατάσταση στη μεταλλουργία «SPIDER», η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα επιχειρήματα ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με την εργοδοσία, ότι - ούτε λίγο ούτε πολύ - είμαστε συνέταιροι με την εργοδοσία, έκαναν μεγάλη ζημιά. Τεράστια ευθύνη έχει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μετάλλου, που σιγοντάριζε την παραπάνω λογική, που δεν προετοίμασε και δεν οργάνωσε τους εργαζόμενους, που επέτρεψε να φύγει τμήμα της παραγωγής στη Σερβία».

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται συνολικά στους εργαζόμενους στα εργοστάσια της περιοχής, που αντιμετωπίζουν την απληρωσιά, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις και τονίζει:

«Απέναντί μας δεν έχουμε ένα μεμονωμένο εργοδότη, αλλά όλη την τάξη των εργοδοτών. Κάθε εξέλιξη, κάθε αγώνας σ' ένα χώρο δουλειάς αφορά όλους τους εργάτες. Συνολικά πρέπει να τους αντιπαλέψουμε. Δεν θα δίνουμε για πάντα μάχη χαρακωμάτων, δικαιούμαστε μια άλλη ζωή, με δικαιώματα για εμάς και τις οικογένειές μας. Εμείς είμαστε που παράγουμε όλο το πλούτο και εκεί βρίσκεται η τεράστια δύναμη που έχουμε και αυτόν το πλούτο πρέπει να τον καρπωθούμε».

Εξόρμηση στη Ρόδο με το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

Αίσθηση προκάλεσε χτες στη Ρόδο το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που αποκάλυπτε ότι στα ξενοδοχεία «Paradise Mare» και «Village», πιθανότατα και σε όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά οκτώ του ομίλου «Aldemar» σε Ρόδο, Κρήτη και Πύργο, για να προσληφθεί ένας εργαζόμενος πρέπει πρώτα να δηλώσει ότι δεν είναι μέλος σε κανένα εργατικό σωματείο! Ο συγκεκριμένος όρος περιέχεται στην ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι. Με το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», έγινε χτες το πρωί εξόρμηση στα ξενοδοχεία του ομίλου στη Ρόδο.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η στάση της πολυεθνικής είναι από τα πλέον αποκαλυπτικά παραδείγματα για το πώς εννοούν την ανάπτυξη και ειδικά στον τουρισμό, τον οποίο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν "βασικό πυλώνα της". Θέλουν τους εργαζομένους μόνους, ανοργάνωτους, έρμαια στις ορέξεις και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο να ορθώσουν ανάστημα, να οργανώσουν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να απαλλαγούν από εργαζομένους με δικαιώματα και ταυτόχρονα να ξεμπερδέψουν με τη συνδικαλιστική δράση».

Αρχαιρεσίες σε εργατικά σωματεία
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στα «LIDL» νομού Αττικής. Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο 14/6 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή 15/6 από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας.
  • Κάλεσμα στήριξης των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αθηνών - Πειραιά, απευθύνει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ). Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 8/6, στα γραφεία του σωματείου (Οδυσσέως 8, πλατεία Καραϊσκάκη). Εγγραφές θα γίνονται μέχρι αύριο Πέμπτη.
Τι περιμένουν να αλλάξει;

Στις 4 Απρίλη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε τη Ρόδο και μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο του Τουρισμού, στον οποίο απασχολείται μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στη Ρόδο. Είπε ο Δ. Κουτσούμπας:

«Οι εργαζόμενοι της Ρόδου, που απασχολούνται στον κλάδο του Τουρισμό, την "ατμομηχανή" - όπως τον ονομάζουν - της ελληνικής οικονομίας, μπορούν να πουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και τι περιμένουν να αλλάξει από την ανάπτυξη, για τη διαχείριση της οποίας τσακώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι περιμένουν οι περίπου 23.000 εργαζόμενοι στη Ρόδο, που δουλεύουν στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, συνολικά στον κλάδο του Τουρισμού;

Τι περιμένουν να αλλάξει από τις πολύ δύσκολες συνθήκες δουλειάς τους, αν σκεφτεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 5 με 6 μήνες το χρόνο το πολύ, αν σκεφτεί κανείς ότι η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που, στη Ρόδο, σε ορισμένες κατηγορίες έχει και νέα μείωση (πέρα από το 13% που ισχύει από το 2012), στην πραγματικότητα σε ελάχιστους χώρους δουλειάς εφαρμόζεται; Οταν κυριαρχούν η "ατομική συμφωνία", οι ατομικές συμβάσεις, η δουλειά χωρίς ρεπό, αλλά αμοιβή για πενθήμερο; Οταν στον επισιτισμό δεν υπάρχει σύμβαση;

Τι περιμένουν ότι θα αλλάξει στη ζωή τους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που το γνωστό σύστημα all inclusive γενικεύεται και οδηγεί χρόνο με το χρόνο, από τη μια σε ραγδαία εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων (σε βαθμό που να λιποθυμούν και να υπάρχουν περιστατικά σε καθημερινή βάση στα επείγοντα του νοσοκομείου) και από την άλλη σε καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπαγγελματιών του τουρισμού, κύρια του επισιτισμού;

Τι να περιμένουν όταν ξέρουν ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν συμφέρον να απολύσουν το παλιό προσωπικό και να το αντικαταστήσουν με νέους κάτω των 25, για τους οποίους δεν ισχύει έτσι και αλλιώς η κλαδική σύμβαση και οι οποίοι προσλαμβάνονται με κάθε λογής "προγράμματα" που εκπονούν τα ΚΕΚ της Περιφέρειας και ο ΟΑΕΔ;

Τι καλύτερο να περιμένουν τα νέα παιδιά, που με τη μαθητεία το μόνο που μαθαίνουν είναι η απλήρωτη δουλειά; Γιατί η μαθητεία είναι γενικευμένο φαινόμενο για τους σπουδαστές, όχι μόνο από τις ελληνικές σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές), αλλά και αυτούς που έρχονται με καραβιές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με διακρατικές συμφωνίες "ανταλλαγής σπουδαστών" που έχουν υπογραφεί και για τις οποίες, όπως μαθαίνουμε, έχει πρωτοστατήσει η περιφερειακή αρχή.

Τι άλλο περιμένουν να αλλάξει στη ζωή τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που κάθε χρόνο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, μένουν απλήρωτοι συνήθως για τους μήνες Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και το επίδομα και την αποζημίωση αδείας τα πληρώνονται την επόμενη χρονιά, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν;

Τι να περιμένουν από την ανάκαμψη της οικονομίας οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, όταν με το νέο Ασφαλιστικό, ειδικά και με την κατάργηση των βαρέων σε πολλές ειδικότητες (σχεδόν σε όλες για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους), ένας εποχιακός εργαζόμενος θέλει 80 χρόνια δουλειάς για να πάρει πλήρη σύνταξη; Ετσι κι αλλιώς και με το παλιό καθεστώς, υπήρχε το φαινόμενο πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην είναι σε θέση να δουλέψουν πριν να φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης και να παίρνουν αναπηρική σύνταξη».

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για ξενοδοχειακό όμιλο στη Ρόδο, που προσλαμβάνει εργαζόμενους με τον όρο να μην είναι γραμμένοι στο σωματείο. Επιβεβαιώνεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι χέρι με την περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση, για να μην ακούγεται «κιχ» στους τόπους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για όσα τους λέει και τους προειδοποιεί το ΚΚΕ.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ