ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή την προεδρία της Κομισιόν

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις καθιστούν δύσκολο το συμβιβασμό μιας «λύσης - πακέτο» για όλα τα όργανα της λυκοσυμμαχίας

Πίσω από τη διαμάχη για την προεδρία της Κομισιόν βρίσκεται η επιδίωξη κάθε αστικής τάξης να βελτιώσει τη δική της θέση (στη φωτ. ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με την Κρ. Λαγκάρντ, το όνομα της οποίας επίσης «έπαιξε» για το αξίωμα)

Eurokinissi

Πίσω από τη διαμάχη για την προεδρία της Κομισιόν βρίσκεται η επιδίωξη κάθε αστικής τάξης να βελτιώσει τη δική της θέση (στη φωτ. ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με την Κρ. Λαγκάρντ, το όνομα της οποίας επίσης «έπαιξε» για το αξίωμα)
Τελειωμό δεν έχουν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και τα άλλα πόστα στα όργανα της λυκοσυμμαχίας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές ως προς τους οξύτατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και πάνω σε ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Στην παρούσα φάση, οι αντιθέσεις επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. Δεδομένου ότι η ευρωομάδα όπου ανήκει είναι πρώτη (με σχετική πλειοψηφία) σε εκλογική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ομάδες της Ευρωβουλής συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι ο πρώτος που θα επιδιώξει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας για την εκλογή του. Ωστόσο, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού πρώτα συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών).

Εκεί, ενάντια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ έχουν εκφραστεί ήδη οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας, οι Πρόεδροι Γαλλίας και Σουηδίας κ.ά. Πίσω από την αντιπαράθεση για το πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ, δεν μπορούν να κρυφτούν οι αντιθέσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ (με παραπέρα βάθεμα της ενοποίησης, όποια μορφή και αν πάρει αυτό, ή, αντίθετα, με επαναφορά αρμοδιοτήτων στα κράτη - μέλη), καθώς και για τη διατήρηση ή μη του κυρίαρχου μείγματος διαχείρισης (με διλήμματα, όμως, «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ή χαλάρωση», «σκληρό ή πιο χαλαρό ευρώ»).

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που λέγεται ότι υφίσταται πιέσεις από τους άλλους ηγέτες για να αποσύρει την υποστήριξή της στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, χτες έσπευσε να διαψεύσει τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς», που την ήθελε να διαπραγματεύεται με τη γαλλική κυβέρνηση το ενδεχόμενο τοποθέτησης στην προεδρία της Κομισιόν της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.«Το τηλεγράφημα είναι λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ. «Αυτό που η καγκελάριος δήλωσε χθες ισχύει», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δήλωση της Α. Μέρκελ πως έχει επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ.

Ο ίδιος ο Z. K. Γιούνκερ δήλωσε «πιο σίγουρος από ποτέ» ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή του σε προσωπικό του ιστολόγιο. Ταυτόχρονα, την υποστήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε ουσιαστικά και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς: «Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί και άλλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν μία Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ, εάν αναλάβει με θάρρος το καθήκον», δήλωσε χαρακτηριστικά δείχνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα.

Από κοντά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανθυποψήφιος του Γιούνκερ, υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλ. Τσίπρας, υπερασπίζεται με ζήλο το δικαίωμα του... «μερκελιστή», κατά τ' άλλα, Ζ. Κ. Γιούνκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι τάχα η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ...δημοκρατικά, αλλά και δίνοντας εξετάσεις σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι μπορεί να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, εκφράζοντας τις θέσεις των ντόπιων μονοπωλίων.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση στο πρόβλημα του προέδρου της Κομισιόν αναζητείται «πακέτο» με τη λύση για άλλους θεσμούς. Οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών κατέληξαν πρόσφατα να δώσουν μια διερευνητική εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να ψάξει στις 28 πρωτεύουσες συναινέσεις τόσο για το προγραμματικό περιεχόμενο της νέας Κομισιόν, όσο και για ένα πακέτο προσώπων για την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία της Ευρωβουλής, την προεδρία του Συμβουλίου, την προεδρία του Γιούρογκρουπ, τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ», που κατέχει σήμερα η Κ. Αστον, ποια χώρα θα πάρει ποιον επίτροπο.

Ολα δείχνουν ωστόσο ότι υπάρχει δυσκολία να υπερκεραστούν οι ενδο-ευρωενωσιακές αντιθέσεις και να προκύψει εύκολα μια τέτοια λύση - «πακέτο» που θα ξεμπλοκάρει τους αστούς. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας, στα τέλη Ιούνη.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΕΠ
Οριακή ανάκαμψη 0,9% στο Α' τρίμηνο

Με ρυθμούς ανάκαμψης, αρκετά χαμηλότερους ωστόσο σε σχέση με αυτούς των βασικών ανταγωνιστικών κέντρων, συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Α' τρίμηνο του 2014 - σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης φτάνει στο 0,9% και συνολικά στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών στο 1,4%. Κατά την ίδια περίοδο, στις ΗΠΑ εμφανίζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και στην Ιαπωνία 2,7%.

Εντονες είναι οι ανισομετρίες που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης. Στην ανοδική φάση του κύκλου εμφανίζονται η Γερμανία με ρυθμό 2,3%, η Γαλλία με 0,8%, η Πορτογαλία με 1,2%, η Ισπανία με 0,5% κ.ά. Αντίθετα, σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν η Ιταλία με 0,5%, η Ολλανδία επίσης με 0,5%, η Ελλάδα με 1,1%, η Κύπρος με 4,5%.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, το ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης, για το 12μηνο του 2014, αναμένεται να παρουσιάσει ανάκαμψη 1,2%, έναντι ρυθμών πτώσης 0,7% το 2012 και 0,4% το 2013.

Προς ένταξη στην Ευρωζώνη η Λιθουανία

Την ένταξη της Λιθουανίας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης, από την 1η Γενάρη του 2015, προτείνει η Κομισιόν, η οποία δημοσιοποίησε χτες την «Εκθεση για τη σύγκλιση», η οποία εκτιμά την «ετοιμότητα» 8 κρατών της ΕΕ να εισέλθουν στη Ζώνη του Ευρώ. Από τη συγκεκριμένη ομάδα, η Λιθουανία είναι το μοναδικό κράτος που εμφανίζεται να εκπληρώνει το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων (ύψος ελλειμμάτων, χρέος, πληθωρισμός, μακροπρόθεσμα επιτόκια, «σταθερότητα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως προς το ευρώ). Τα άλλα 7 κράτη (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία) δεν εκπληρώνουν το σύνολο των κριτηρίων (π.χ. καμία από τις 7 χώρες δεν πληρεί τη «σταθερότητα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας) και η κατάστασή τους θα επαναξιολογηθεί σε 2 χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Μπείτε στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που σας ξεκληρίζει

Περιοδεία στην Πέλλα πραγματοποίησε η βουλευτής του ΚΚΕ

Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην Πέλλα κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Στη διάρκεια της περιοδείας, επισκέφτηκαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Αρνισσας και Παναγίτσας, μίλησαν σε συγκεντρώσεις σε καφενεία στο Μαυροβούνι και την Κρύα Βρύση και σε σύσκεψη γυναικών στη Σκύδρα.

Οι αγρότες αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χαράτσια που τους επιβάλλονται να πληρώσουν για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα οποία είναι πολλαπλάσια από τα περσινά, αν και θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Στην πλειοψηφία τους, σε πολλά χωριά της Πέλλας, οι αγρότες είναι ακόμη απλήρωτοι για τις παραγωγές (κεράσια, ροδάκινα) που πούλησαν στους εμπόρους και την ίδια ώρα οι έμποροι τους εκβιάζουν να δώσουν κοψοχρονιά και τη φετινή παράγωγη. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως για τα πρώιμα ροδάκινα οι έμποροι υπόσχονται φέτος 40 - 50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι είχαν δώσει τιμή 70 - 80 λεπτά.

Επίσης, οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές στην παραγωγή (ακαρπία εξαιτίας του παγετού που χτύπησε τα δέντρα) και αμφιβάλλουν αν θα πληρωθούν και τις ζημιές που υπέστησαν πρόσφατα (ακαρπία και υποβάθμιση της πρώιμης παραγωγής) εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης στις δενδροκαλλιέργειες (κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές). Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο - πέρα για πέρα - εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μάη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους κερασοπαραγωγούς των χωριών της Εδεσσας, καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί τη βάση της αγροτικής παραγωγής τους.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες στα διαλογητήρια των Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι απλήρωτοι για μήνες και δηλώνουν αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον, αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον των αγροτών.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι απώλειες στο εισόδημα των αγροτών εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί στις παραγωγές τους. Βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πλέον αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Η Ελ. Γερασιμίδου ενημέρωσε για τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, τόσο για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές και να εξασφαλιστεί η άμεση αποζημίωση για τις πρόσφατες καταστροφές όσο και για την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των καλλιεργειών από τις χαλαζοπτώσεις.

Τους κάλεσε να μπουν αποφασιστικά και οργανωμένα στον αγώνα και να παλέψουν μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές τους και τους ξεκληρίζει από τη γη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ