ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γοργή προώθηση της ιδιωτικοποίησής τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ στο σφυρί αναμένεται να βγουν άλλα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας. Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Οι εταιρείες που περνάνε στη δεύτερη φάση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, που σημαίνει ότι θα καταθέσουν πλέον προσφορές και θα επιλεγεί η συμφέρουσα, είναι 5 από τις 6 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και συγκεκριμένα οι: APM Terminals BV, η οποία διεκδικεί και τον ΟΛΘ, COSCO, International Container Terminal Services Inc, Ports America Group Holdings, Utilico Emerging Markets Limited.

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενδιαφέρον εκδήλωσαν 8 εταιρείες και συγκεκριμένα οι: APM Terminals BV, Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Duferco Particiption Holding SA, International Container Terminal Services Inc, Mitsui & Co. Ltd., P & O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways JSC / GEK TERNA SA και Yilport Holding Inc.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των μονοπωλίων που ανταγωνίζονται για το ποιο θα γίνει ιδιοκτήτης των 2 μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, αξίζει να σημειωθεί ότι για παράδειγμα η ΑPM Terminals BV είναι ένα διεθνικό μονοπώλιο διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, που δραστηριοποιείται σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να συνδέεται με την πανίσχυρη δανική εταιρεία Maersk, η οποία μαζί με την ιταλοελβετική MSC και τη γαλλική CMA CGM έχουν ξεκινήσει να διαμορφώνουν τη μια «συμμαχία», που έγινε γνωστή ως P3.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ στις «υπό εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις» είναι ακόμα τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Οπως ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, τα 10 λιμάνια είναι ανώνυμες εταιρείες. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των άλλων 10 λιμανιών.

«Αντιδράσεις» ταξικής συνεργασίας

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα συνεδρίασε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), όπου η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο της Ομοσπονδίας να κηρύξει 24ωρη απεργία ως τις αρχές Ιούλη και στο πλαίσιο αυτό να γίνει συνάντηση με όλους τους φορείς που είναι αντίθετοι με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Που σημαίνει ότι στο «μέτωπο» μπορούν να συμμετάσχουν φορείς όπως είναι οι εφοπλιστικές ενώσεις που απαιτούν η ιδιωτικοποίηση να προωθηθεί με τη μέθοδο των παραχωρήσεων, όπως έγινε με την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ που παραχωρήθηκε στην COSCO. 'Η ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, που έστειλε ήδη επιστολή στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη θέση του συνδυασμού του για «δημόσιο έλεγχο» στο λιμάνι (άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης), με μεγαλύτερη συμμετοχή του δήμου στον ΟΛΠ και επιχειρηματική του ανάπτυξη. Θέση που είχε και ο συνδυασμός του Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ).

Μάλιστα, η εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», με βάση τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περί δημοψηφισμάτων, προχωρώντας παραπέρα, πρότεινε στη συνεδρίαση να γίνει δημοψήφισμα στον Πειραιά, δήθεν για να αποφασίσει ο λαός αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού!

Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Ενότητας», που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στηλίτευσαν τα τερτίπια των δυνάμεων του κοινωνικού εταιρισμού που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και ξεκαθάρισαν ότι ιδιωτικοποίηση είναι και η παραχώρηση. Σημείωσαν ότι δεν είναι μόνο η μορφή των κινητοποιήσεων, αλλά και το πλαίσιο, όπως και με ποιους πρέπει τελικά να συμμαχήσουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους καταρχήν των κλάδων που είναι συναφείς με τις λιμενικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι των άλλων ναυπηγείων κλπ.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που αξιώνουν η ιδιωτικοποίηση να γίνει με τη μέθοδο των παραχωρήσεων είναι και ο εφοπλιστής Μαρινάκης, ο οποίος χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με το νέο δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο.

Σύνοδος για την «Κλιματική Αλλαγή»

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της υπουργικής Συνόδου που διεξάγονται στη Βόννη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Λίμα του Περού, στο τέλος του έτους, με την ΕΕ να επιδιώκει την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Στη Σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στις «προόδους» που έχει κάνει η ΕΕ στην επίτευξη των στόχων που θέτει το πρωτόκολλο του Κιότο, επισημαίνοντας ακόμη ότι είναι σε θέση να προχωρήσει «υπό όρους» σε μείωση των ρύπων κατά 30% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αρκεί «και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες να δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν επαρκώς, ανάλογα με τις ευθύνες τους και τις αντίστοιχες δυνατότητές τους».

Υπενθυμίζουμε ότι μια σειρά ανταγωνιστών της ΕΕ, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα αλλά και η Ινδία καθώς και μια σειρά άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, δεν αποδέχονται την ύπαρξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την «Κλιματική Αλλαγή» και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μπλοκ συμμαχιών θα διαμορφωθούν μέχρι τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ...

Στερνό «αντίο» στον σ. Δ. Χονδρόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Δημήτρη Χονδρόπουλο, αταλάντευτο και αλύγιστο κομμουνιστή, είπαν χτες συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι, στην πολιτική κηδεία του, που έγινε το απόγευμα στις Φέρες του Εβρου.

Τον επικήδειο, εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, εκφώνησε ο Τάσος Βλισίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής. Επίσης, μίλησε η Αννα - Μαρία Σίσκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Ο Μήτσος Χονδρόπουλος γεννήθηκε το 1920, στην Καμπαρντίγκα της περιφέρειας Νοβοροσίσκ, στη Ρωσία. Η οικογένειά του επαναπατρίστηκε αμέσως μετά και εγκαταστάθηκε στις Φέρες του Εβρου.

Ο Μ. Χονδρόπουλος, από το 1938 είχε επαφή με το Κόμμα. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1942 και άρχισε την οργανωμένη δράση κατά των Γερμανών. Στις αρχές του 1944 ήταν Β΄ Γραμματέας της ΕΠΟΝ. Κυνηγημένος από τους Γερμανούς, δρούσε στην περιοχή του Πέπλου. Με την απελευθέρωση έγινε γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου.

Εξορίστηκε τον Ιούλη του 1946, μέχρι και το 1962. Το 1964 μέχρι τις 21 Απρίλη του 1967 ήταν Γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ στον Εβρο. Πήρε πάλι το δρόμο της εξορίας από τις 21 Απρίλη του ΄67 ως τον Απρίλη του 1971.

Συνολικά για 20 χρόνια πέρασε από τα κολαστήρια της εξορίας: Γυάρο, Ανάφη, Ικαρία, Παρθένι, Λακκί, ενώ στα χρόνια της «ελευθερίας» του δέχτηκε δυο δολοφονικές επιθέσεις. Δήλωση μετανοίας δεν υπέγραψε ποτέ παρά τους βασανισμούς, τους εκβιασμούς, τις οικογενειακές δυσκολίες που πέρασε.

Την περίοδο της μεταπολίτευσης χρημάτισε Γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια μέλος της ΝΕ Εβρου. Ηταν για δεκαετίες συνεταιριστικό - αγροτικό στέλεχος με σημαντική δράση στο νομό για τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς. Πρωτοστάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του στους αγροτικούς αγώνες, μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου και τον τοπικό αγροτικό σύλλογο.

Σε ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ σημειώνουν: «Ο σύντροφος Μήτσος διαπαιδαγώγησε γενιές Κομμουνιστών με το ήθος, την κομματικότητα, την παρουσία του σε όλες τις μάχες του Κόμματος. Εδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά του οπορτουνισμού, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ 2 φορές, την περίοδο του ΄68 στα δύσκολα χρόνια της εξορίας και την περίοδο του ΄91 μετά τις ανατροπές του Σοσιαλισμού. Εφυγε από τη ζωή πιστός στις κομμουνιστικές αξίες και με πλήρη βεβαιότητα για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού για να δουν προκοπή η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

ΕΕ
Αύξηση λιανικών πωλήσεων

Αύξηση κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στο σύνολο της ΕΕ σημείωσε τον Απρίλη ο δείκτης λιανικών πωλήσεων συγκριτικά με το Μάρτη, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4% και 3,4%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Eurostat. Στην ετήσια σύγκριση, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται στη Λιθουανία (10,5%), στην Εσθονία (9,3%), στο Η. Βασίλειο (8,4%) και την Λιθουανία (8%), ενώ μείωση εμφανίστηκε στην Πορτογαλία κατά 0,4%.

ΣΦΕΑ 1967-1974
Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8/6, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ, Μέγαρο Μουσικής).

Τα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι:

  • Απολογισμός Δράσης του ΔΣ
  • Οικονομικός Απολογισμός
  • Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
  • Συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δράσης και του Οικονομικού Απολογισμού
  • Προγραμματισμός δράσης
  • Υποβολή και ψήφιση προτάσεων.
Συγκέντρωση για το «πάρκο Τρίτση»

Οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση και πορεία με σύνθημα «Το πάρκο "Αντ. Τρίτσης" είναι λαϊκή περιουσία. Οχι στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίησή του», την Τρίτη 10 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Στα 4,8 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου

Σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Απρίλη οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Γενάρη του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (3 δισ. ευρώ), τα νοσοκομεία (831 εκατ.) και τα υπουργεία (264 εκατ.).

Εκδήλωση της ΚΟ Γαλλίας

Η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία - Οι προοπτικές οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 3 μ.μ., στη Maison des Associations du 17eme, 25 rue Lantiez, 75017 Paris, metro Brochant ή Guy Mequet (γραμμή 13).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ