ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η πολιτική που στερεί το μορφωτικό δικαίωμα θα πάρει απάντηση

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ χτες στο υπουργείο Παιδείας. Νέα κινητοποίηση γονιών - εκπαιδευτικών στις 11 Ιούνη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Η πολιτική που διώχνει τα παιδιά από το σχολείο, που κλείνει σχολικές μονάδες, θα πάρει μαζική ταξική απάντηση, ήταν το μήνυμα που δόθηκε μέσα από τη χτεσινή συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο υπουργείο Παιδείας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, της ΠΑΣΕΒΕ, ενώσεων και συλλόγων γονέων.

Δήλωσαν ότι το ΠΑΜΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των γονιών που αγωνίζονται ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που αντιπαλεύουν τα αντιδραστικά μέτρα όπως την «αξιολόγηση», απέναντι σε όποιον και αν προσπαθήσει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.

Κατήγγειλαν την πολιτική που υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς και με το μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων, που «ξεσκαρτάρει» τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών και προάγει τα παιδιά όσων μπορούν να πληρώσουν την παραπαιδεία.

Δήλωσαν ότι το στοίβαγμα των παιδιών σε τμήματα 25 -30 μαθητών, τα οποία θα προκύψουν από τις νέες συγχωνεύσεις, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη μόρφωση των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και θα δώσει ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. «Αποτελεί πρόκληση το επιχείρημα του υπουργού ότι αυτές οι συγχωνεύσεις έγιναν με παιδαγωγικά κριτήρια. Αυτά τα μέτρα παίρνονται γιατί αποτελούν κατεύθυνση και στρατηγικό στόχο της ΕΕ για τη δημιουργία του "νέου σχολείου", του σχολείου των επιχειρήσεων και της αμορφωσιάς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του ΠΑΜΕ που συνυπογράφουν εκπρόσωποι των σωματείων ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας και Ηλιούπολης, Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών, Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, Σωματείου Εργαζομένων Πρακτορείων Τύπου, ιδιωτικής εκπαίδευσης Αττικής «Βύρων», Ομοσπονδίας Λογιστών, τραγουδιστών μελοδράματος, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η ΑΣΓΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου που επιχείρησε να δικαιολογήσει τις νέες συγχωνεύσεις, λέγοντας ότι σχετίζονται με τις μεταβολές του μαθητικού πληθυσμού, ότι είναι λιγότερες από τις προηγούμενες (είχαν γίνει 2.000 περίπου πριν από τρία χρόνια) και ότι παράλληλα ιδρύονται νέα σχολεία. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, ο υφυπουργός επανέλαβε την επιχειρηματολογία - προπαγάνδα του υπουργείου ότι πρόκειται για μέτρο που εξασφαλίζει ότι θα καλύπτεται η ύλη. Από την πλευρά της αντιπροσωπείας εκφράστηκε η απαίτηση να μην κλείσει κανένα σχολείο και να χαρακτηριστεί φέτος ως πειραματική - αφού στην ουσία μετατρέπει σε «πειραματόζωα» τα παιδιά της φετινής Α' Λυκείου - στην προοπτική να καταργηθεί.

Στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και ζήτησαν τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανανεώσει την παλαιότερη επίσης ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει και δήλωνε την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Επίσης να διαμαρτυρηθεί γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και επιμένει να προωθεί καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων του δήμου.

Συντονισμός και δράση

Καθημερινές είναι πρωτοβουλίες που παίρνονται για την ενημέρωση και απόκρουση του μέτρου των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων από γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και οι Ενώσεις Γονέων Περιστερίου, Αιγάλεω και Πετρούπολης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας. Νέα κινητοποίηση στη Διεύθυνση διοργανώνουν σήμερα στις 9 το πρωί.

Ακόμα, σήμερα το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» κηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί και προχωρά σε συγκέντρωση και σε συμβολικό κλείσιμο του Σχολικού Συγκροτήματος 1ου, 2ου, 3ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων Βύρωνα, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους μαθητές των υπό συγχώνευση σχολείων της περιοχής.

Σήμερα επίσης, στις 2 το μεσημέρι, οι Ενώσεις Γονέων Ζωγράφου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ενάντια στις συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων που επιχειρούνται και στην περιοχή τους.

Επίσης, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ήδη δίνουν ραντεβού για την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα στη Βουλή. «Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας στο έλεος της αμορφωσιάς και της εγκατάλειψης», δηλώνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της. Και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να απαιτήσουν να παρθούν τώρα πίσω όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων ή τμημάτων και η Τράπεζα Θεμάτων. Αλλά και να παρθούν μέτρα στην κατεύθυνση της κάλυψης αναγκών, όπως μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

Να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα

Αμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αθήνας και εξασφάλιση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και εργαζόμενες. Ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής, μαζί με Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από τα τμήματα Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και τα τμήματα της Φιλοσοφικής, μαζί με εργαζόμενες στην καθαριότητα, συμμετείχαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου δραστηριοποιούνται δύο εργολάβοι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι απλήρωτοι από το Νοέμβρη, έχουν γίνει απολύσεις καθαριστριών - μελών του σωματείου, ενώ καταγγέλλεται ότι δέχονται απειλές για νέες απολύσεις.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μεταφέρει ο Σύλλογος Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας που μιλάει για την «απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Σχολή όσον αφορά στην καθαριότητα και την υγιεινή. Τα μαθήματα διεξάγονται μέσα σε αδιανόητες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία όλων όσοι κινούνται και εργάζονται στο κτίριο». Ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τις εργαζόμενες καθαρίστριες στη διεκδίκηση του αυτονόητου, την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ακόμα «καταδικάζει το καθεστώς των εργολαβιών που λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια και επισημαίνει ότι αυτές οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες είναι και ακριβότερες και ανεπαρκέστερες των αντίστοιχων δημοσίων, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτές γίνονται αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης».

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας ο οποίος είπε ότι θα ενημερωθεί σχετικά και θα απαντήσει. Επιπλέον, μέσα από την κινητοποίηση, έθεσαν τα ζητήματα της άμεσης πληρωμής των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων που εργάζονται με συμβάσεις και είναι απλήρωτες εδώ και έξι μήνες.

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

Συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΓΕΛ (ομάδα Β') με Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης, Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών). Οι παραπάνω υποψήφιοι θα συνεχίσουν τις εξετάσεις την Τρίτη 10 Ιούνη, οπότε ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα υποχρεωτικά μαθήματα με Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Υπολείπεται την Πέμπτη 12 Ιούνη το μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ενώ από το Σάββατο 21 Ιούνη θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι οι Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) αρχίζουν την Πέμπτη 19 Ιούνη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 26 Ιούνη. Στις επαναληπτικές εξετάσεις παραπέμπονται όσοι υποψήφιοι των ΓΕΛ δικαιολογημένα απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους και προσκόμισαν εντός 3 ημερών στο Λύκειο προς έγκριση τα απαιτούμενα κατά τη νομοθεσία δικαιολογητικά, που μπορούν να πληροφορηθούν από τα Λύκειά τους. Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική, ως Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται το 3ο ΓΕΛ Πειραιά (Κ. Μαυρομιχάλη 14, Πειραιάς) και στη Θεσσαλονίκη το 27ο ΓΕΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους - Παπαηλιάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ