ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δυναμώνει η δράση για τη συγκέντρωση στις 19 Ιούνη

Αποφασίζουν τη συμμετοχή τους και σχεδιάζουν την ενημέρωση του κλάδου για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Κλιμακώνεται και διευρύνεται η προσπάθεια των ταξικών συνδικάτων και των συνταξιουχικών Οργανώσεων να είναι μαζικό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν για τις συντάξεις την Πέμπτη 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση. Μ' αυτό το σκοπό, ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι περιφερειακές συσκέψεις με σωματεία συνταξιούχων σε όλη τη χώρας. Σήμερα, συσκέψεις θα γίνουν στα Γιάννενα (10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο), στην Καβάλα και την Κομοτηνή.

Στην κινητοποίηση, καλούν με κοινή ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή ανέργων ναυτεργατών. Για την καλύτερη οργάνωση, διοργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Παράλληλα με το Ασφαλιστικό, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τις πρωτοβουλίες τους και την καθημερινή τους δράση, φέρνουν στο κέντρο της προσοχής όλων των εργαζομένων την προστασία των ανέργων, την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαντώντας ταυτόχρονα σε κάθε απόπειρα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη για να αποτραπεί η αντιασφαλιστική λαίλαπα, που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Τα συνδικάτα άμεσα να οργανώσουν συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, να πραγματοποιηθούν ΓΣ, εξορμήσεις, περιοδείες, να βγάλουν ανακοινώσεις και να ενημερώσουν όλο τον κλάδο.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι κέρδος για τα μονοπώλια. Να δώσουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, στους βιομήχανους ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεριζώσουν την κοινωνική ασφάλιση, να μας εξαθλιώσουν παραπέρα, εμάς και τις οικογένειές μας. Οι προηγούμενες γενιές και οι αγώνες τους κατάκτησαν την Ασφάλιση. Σήμερα έχουμε καθήκον να την υπερασπιστούμε με τους αγώνες μας, να μην τη διαλύσουν».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»
Συνταξιοδοτική φτώχεια για την πλειοψηφία

Στον πάτο οι επικουρικές συντάξεις, ενώ έρχεται και νέα μείωση κατά 5,2%

Τη συνταξιοδοτική φτώχεια που έχει επιβληθεί και δεν εξωραΐζεται από καμιά προπαγάνδα της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της 13ης μηνιαίας έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Ιούνη του 2014.

Η κατάσταση που περιγράφουν τα επίσημα στοιχεία, θα επιδεινωθεί ραγδαία και από την επικείμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων, τη νέα επίθεση στις κύριες, αλλά και τις παραπέρα αντιασφαλιστικές ανατροπές που θα συνεχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, ενώ και νέα σχέδια βρίσκονται στα συρτάρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την επεξεργασία των στοιχείων των συντάξεων του Ιούνη του 2014 προέκυψε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.657.568. Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις επικουρικές συντάξεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά στη νέα μείωσή τους κατά 5,2%, με τις μειώσεις να επικρέμονται ανά τρίμηνο με βάση τα οικονομικά των Ταμείων.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις συνολικά 1.168.891 επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, οι 1.157.891, δηλαδή σχεδόν στο σύνολό τους, κυμαίνονται κατά μέσο όρο το μήνα στα 190,7 ευρώ μεικτά. Στην κατηγορία των επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου, από τους 339.648 συνολικά δικαιούχους, οι 339.347, δηλαδή σχεδόν όλοι, λαμβάνουν κατά μέσο όρο το μήνα 116,54 ευρώ.

Στην κατηγορία των αναπηρικών επικουρικών συντάξεων από τους 73.123 συνολικά δικαιούχους οι 72.878, δηλαδή σχεδόν όλοι, λαμβάνουν κατά μέσο όρο 156,31 ευρώ. Στις κύριες συντάξεις, οι 7 στους 10 (1.769.695) συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ. Στην κατηγορία κύρια σύνταξη λόγω θανάτου, από τους 585.437 συνταξιούχους οι 268.134 λαμβάνουν κατά μέσο όρο το μήνα μόλις 313,86 ευρώ και άλλοι 279.861 λαμβάνουν κατά μέσο όρο 687,65 ευρώ το μήνα.

Στην κατηγορία κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας, από τους 270.312 συνολικά αυτής της κατηγορίας, οι 138.668 συνταξιούχοι καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 374,09 ευρώ και άλλοι 106.218 της ίδιας κατηγορίας με μηνιαία σύνταξη που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 666,83 ευρώ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 27 - 28 Ιούνη το διήμερο για τους μετανάστες

Από τις εκδηλώσεις παλιότερου διήμερου στο ΦΙΞ
Από τις εκδηλώσεις παλιότερου διήμερου στο ΦΙΞ
Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει και φέτος το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, στις 27 και 28 Ιούνη στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, κοινοτήτων μεταναστών, πολιτιστικών ομάδων και συλλόγων, φορέων της κοινωνικής συμμαχίας. Τις επόμενες μέρες και για την προετοιμασία του διημέρου, οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική ξεκινάνε εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες, για να αναδείξουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και να αναδείξουν την αναγκαιότητα Ελληνες και μετανάστες να παλέψουν μαζί, ενάντια στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο, μέχρι να ανατρέψουν την εξουσία του.

Να μην περάσει η νέα μείωση των επικουρικών

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), από 1η Ιούλη επιβάλλονται στις επικουρικές συντάξεις μεσοσταθμική μείωση σε ποσοστό 5,2%. Η μείωση αυτή δεν είναι πρώτη. Θα θίξει 1,061 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και σε ετήσια βάση θα τους αφαιρεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 ευρώ το μήνα. Δηλαδή θα υποχωρήσει στα 180 ευρώ μεικτά. Ομως, ειδικά για το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που είναι και το πολυπληθέστερο Ταμείο του νέου ΕΤΕΑ, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέσει στα 160 ευρώ μεικτά.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ είχαν επιβληθεί δύο αλλεπάλληλες μειώσεις μέσα στο 2011: Αρχικά από 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ. Μεσοσταθμικά και μόνο μέσα στο 2011 οι μειώσεις στο τότε ΕΤΕΑ ανέρχονταν από 7,5% μέχρι και 30,5%!

Η επίθεση στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων κλιμακώθηκε και μέσα στο 2012, με την κυβέρνηση να νομοθετεί νέα μείωση ως εξής: Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ. Μείωση 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ. Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω. Επιπλέον, απ' όλους τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων αφαιρέθηκαν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη και το ίδιο έγινε και για τις κύριες συντάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ