ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΕ
Αφού μείωσαν το προσωπικό, τώρα καταφεύγουν στην ανακύκλωση ανέργων

Την άμεση καταγραφή των αναγκών που έχουν οι δήμοι της χώρας σε προσωπικό, ώστε να μπουν σε πρόγραμμα κάλυψης κάποιων αναγκών τους με 5μηνίτες από τις λίστες των ανέργων, ζητά με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 10 του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η ΚΕΔΕ είχε συμβάλει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του προσωπικού, μέσα από την «αξιολόγηση» δομών και υπηρεσιών, που άνοιξε την πόρτα σε απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους δήμους.

Στόχος της αξιολόγησης, που δέχτηκε χωρίς αντίδραση η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ήταν, σύμφωνα με την επιστολή που είχε αποστείλει πέρσι το καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις.

Τώρα και ενώ οι δήμοι με τη δική τους σφραγίδα έχουν χάσει χιλιάδες μόνιμους υπαλλήλους, μέσω της κινητικότητας και των απολύσεων, καλούνται να καταγράψουν τις ανάγκες σε προσωπικό.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Εργασίας, «με την ολοκλήρωση του προγράμματος "Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα" και στο πλαίσιο λήψης ανακουφιστικών μέτρων για την ανάσχεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός β' κύκλου του προγράμματος, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, 5μηνης διάρκειας, σε δήμους, περιφέρειες και άλλους δημόσιους φορείς, με στόχο: Τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, την αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Μετά από τη γνωστοποίηση των παραπάνω, ο Κ. Ασκούνης ενημέρωσε, με τη σειρά του, τους δήμους της χώρας, ζητώντας να τηρήσουν την «προβλεπόμενη» ημερομηνία, αποδεχόμενος, για άλλη μια φορά, τόσο την κυβερνητική πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας όσο και την ...επιτυχία του προγράμματος με «εργαζόμενους» με μισθούς πείνας και τσακισμένα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συζήτησαν αλλά δεν αποφάσισαν για τους συμβασιούχους

Αρνήθηκε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, να πάρει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο δήμος δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση, με την οποία 817 εργαζόμενοι σε καθαριότητα και πράσινο δικαιώθηκαν και μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ο Γ. Καμίνης παρέπεμψε στη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής που έχει δεχτεί ότι ο δήμος δεν πρέπει να ασκήσει έφεση, ωστόσο επέμεινε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί μόνο να συζητήσει το θέμα και όχι να πάρει απόφαση, σε μια προφανή προσπάθεια να μη δεσμευτεί πολιτικά. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν υπάρχει εκκρεμότητα για άλλη κατηγορία εργαζομένων», ενώ παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες ο δήμος έχει ασκήσει έφεση υπάρχουν για εργαζόμενους στο δημοτικό βρεφοκομείο, σε stage, στη ΔΑΕΜ και στον Εθνικό Κήπο.

Ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι δε θα ασκήσει έφεση σε βάρος των 817 εργαζομένων, αλλά και ότι θα πάρει πίσω όποια έφεση έχει ασκηθεί. Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα και το Σώμα επίσης αναμένετο να συζητήσει το ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων 16 σχολείων στο δήμο της Αθήνας κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες στη μαθησιακή διαδικασία. Το θέμα είχαν ζητήσει να έρθει σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ οι σύμβουλοι του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός, Στέλιος Λάμπρου και Μανώλης Δανδουλάκης, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων του δήμου.

Διαρκής επίγειος χαφιεδισμός

Η 56η χώρα που ανήκει στο «Google street view» είναι από χτες η Ελλάδα. Η εταιρεία, χρησιμοποιώντας οχήματα με 15 κάμερες, αλλά και πεζούς που «ζώστηκαν» τον εξοπλισμό (για φαράγγια και βουνά) κατέγραψε - σύμφωνα με τα λεγόμενά της - κάτι λιγότερο από το 70% της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας έμφαση, όπως τονίστηκε κατά τη χτεσινή παρουσίαση, στα αστικά κέντρα. Το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί μέσα στο έτος και θα ανανεώνεται συχνά πυκνά.

Σημειώνουμε πως το «street view» είναι μία μέθοδος που αποτυπώνει δρόμους από το έδαφος και όχι από τον αέρα όπως γίνεται συνήθως στους χάρτες. Η αποτύπωση γίνεται μέσω φωτογραφιών που συλλέγονται και στο τέλος ενώνονται προκειμένου ο «χρήστης» να έχει άποψη 360 μοιρών. Η συλλογή φωτογραφιών έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις στις υπόλοιπες 55 χώρες καθώς αποτυπώνονται πρόσωπα, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ. λειτουργώντας απόλυτα ως μηχανισμός χαφιεδισμού.

Οι εκπρόσωποι της «Google» τόνισαν πως δίνουν «απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία του απορρήτου και της ανωνυμίας, συνεργαζόμενοι στενά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και πως το «πρόγραμμα» περιέχει «αποκλειστικά εικόνες που είναι ούτως ή άλλως ορατές από δημόσιους δρόμους, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογία που θολώνει τόσο πρόσωπα όσο και πινακίδες κυκλοφορίας». Το πόσο προστατεύουν το απόρρητο και την ανωνυμία φαίνεται στα λόγια του προέδρου της πολυεθνικής, Ερικ Σμιτ, μόνο λίγους μήνες πριν: «Δε συμφωνώ με τις Αρχές Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και τις συστάσεις που μας απευθύνουν. Εσείς πρέπει να σκεφτείτε την ιδιωτικότητα. Θέλετε να τα μοιραστείτε όλα; Εσείς θα το αποφασίσετε αυτό».

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρθαν κωπηλατώντας από την Τουρκία. Μόλις έφτασαν στη χώρα μας ναυάγησαν και συνελήφθησαν. Πρόκειται για τρεις μετανάστες που ξεκίνησαν χτες το πρωί με ένα βαρκάκι από τα τουρκικά παράλια. Χρησιμοποιώντας κουπιά, κατάφεραν να πλησιάσουν τις ακτές της Κω. Λίγο έξω από τις ακτές της, η λέμβος ανατράπηκε και βρέθηκαν στο νερό. Πλήρωμα πλωτού του Λιμενικού τούς εντόπισε, τους ανέσυρε και τους συνέλαβε. Αλλοι 36 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ Λέσβου και συνελήφθησαν. Χτες, επίσης, ένας αλλοδαπός διακινητής και πέντε μετανάστες χωρίς χαρτιά συνελήφθησαν στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας. Ο διακινητής μετέφερε τους μετανάστες εντός διαμορφωμένης κρύπτης (διπλό πάτωμα) στο κάτω μέρος του φορτίου (κουτιά με χλωρίνη).

Εισβολή στο ιδιωτικό μουσείο όπλων του επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη, στο Κορωπί, πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ακινητοποίησαν τον φύλακα, τον έδεσαν και διέρρηξαν τέσσερα κοντέινερ από τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί τι πήραν.

Σπείρα που ενέχεται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος οδηγών οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Συνελήφθησαν, στην περιοχή του Ασπροπύργου, 15 ημεδαποί, ηλικίας από 15 έως 22 χρόνων, ενώ αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στη συμμορία δέκα επιπλέον άτομα.

Υποδυόταν τη γιατρό και προωθούσε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής. Ο λόγος για μια 44χρονη, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απάτη, νοθεία τροφίμων και παράβαση της νομοθεσίας περί σημάτων.

Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαλανδρίου

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ - Παράρτημα Χαλανδρίου διοργανώνει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ στη μνήμη όλων των αγωνιστών που εκτελέστηκαν στην περιοχή που καλύπτει το Παράρτημα κατά την περίοδο της κατοχής, εκείνων που εκτελέστηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι τους κατακτητές ή εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα καθώς και όσων αγωνιστών μελών του Παραρτήματος «έφυγαν» μέχρι σήμερα.

Το Πολιτικό Μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιούνη και ώρα 11.00 το πρωί στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου (Γυφτόπουλου 2 και Γκίνη). Θα περιλαμβάνει και ομιλία-αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αγωνιστών.

Καλούνται οι οικογένειες των νεκρών αγωνιστών, όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, φίλοι και φίλες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και, ιδιαίτερα, η νεολαία της περιοχής να συμμετάσχουν για την οφειλόμενη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές/αγωνίστριες.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αντάμωμα αγωνιστών στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, την Κυριακή 22 Ιούνη, την καθιερωμένη εκδήλωση - αντάμωμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, απογόνων και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, στη Νάουσα.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή στη Νάουσα, για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Το πούλμαν θα ξεκινήσει το Σάββατο 21/6, ώρα 7.30 το πρωί. Για δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος) και στο τηλέφωνο 210-8222952 κάθε μέρα (εκτός Σαββατοκύριακου) από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Τιμή συμμετοχής ανά άτομο 60 ευρώ (περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το πούλμαν και το ξενοδοχείο με το πρωινό).

Για τις άλλες περιοχές καλούνται τα κατά τόπους Παραρτήματα, ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας, να οργανώσουν τη μετάβαση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στο χώρο της εκδήλωσης, στον πανέμορφο χώρο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα. Τιμή συμμετοχής ανά άτομο 60 ευρώ σε 2κλινο (περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το πούλμαν και το ξενοδοχείο με το πρωινό).

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη

Η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Ιούνη, το πρωί, εκδήλωση τιμής αρχικά στο μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων, που βρίσκεται στις Μελάτες της Αρτας και, στη συνέχεια, στον τόπο όπου έπεσε, κυκλωμένος από τους μοναρχοφασίστες, ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αρης Βελουχιώτης, στο χωριό Μεσούντα της Αρτας. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί λαϊκό γλέντι από την ΚΟ Αρτας.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ βάζουν πούλμαν από την Αθήνα, για τη συμμετοχή των αγωνιστών που το επιθυμούν στην εκδήλωση. Γιά δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος και στο τηλ: 210 8225407, ώρες πρωινές κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου). Επίσης για δηλώσεις συμμετοχής από Αρτα στα γραφεία του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο: 26810.73251.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ