ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Βάσο Γεωργίου

Με μια σεμνή εκδήλωση, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) τίμησε την περασμένη Δευτέρα 2 Ιούνη το σύντροφο Βάσο Γεωργίου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρός της. Για τον Βάσο Γεωργίου μίλησαν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», για τη δημοσιογραφική του δουλειά, η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας, για το συγγραφικό του έργο, ενώ ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός - συγγραφέας, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου «Η ζωή μου». Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέκος Πούλος, ποιητής - συγγραφέας, μέλος της ΕΕΛ, ο οποίος παρουσίασε σύντομα το βιογραφικό του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κόρη του Βάσου, Μάχη Γεωργίου, που μιλώντας στο τέλος της εκδήλωσης, έδωσε τις δικές της αναμνήσεις, όπως η ίδια έζησε την αγωνιστική δράση του πατέρα της, και ο εγγονός του Βάσος.

Ποιος ήταν

Ο Βάσος Γεωργίου γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας το 1910. Το 1929 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στον «Ημερήσιο Τύπο». Το 1930, είκοσι χρόνων, φοιτητής, άρχισε τη συνεργασία του με το «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1932.

Το 1936 περνάει μόνιμα στο «Ρ» ως συντάκτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής. Τον ίδιο χρόνο αρχίζουν οι διώξεις, οι φυλακές και οι εξορίες αρχικά στην Αίγινα και στη συνέχεια στη Φολέγανδρο, στη Γαύδο και στον Αι - Στράτη. Το 1942 γυρίζει από την εξορία και έρχεται αμέσως σε επαφή με το μηχανισμό του παράνομου «Ρ». Ενα χρόνο αργότερα βρέθηκε στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Ρούμελης, όπου δούλεψε σε στελεχικές θέσεις.

Μετά από την απελευθέρωση το 1944 εργάστηκε αρχικά στον κεντρικό μηχανισμό του Κόμματος και κατόπιν διευθυντής της «Ελεύθερης Ελλάδας» και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Το 1946 φεύγει για το Παρίσι ως ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» και μετά από την ήττα του ΔΣΕ περνά στην πολιτική προσφυγιά. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964. Το 1967 η χούντα τον εκτόπισε στη Γιούρα και στη Λέρο. Με την επανέκδοση του νόμιμου «Ριζοσπάστη» συνεχίζει την παλιά συνεργασία του. Τιμήθηκε με ειδική πλακέτα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τα 75 τότε χρόνια ζωής του και τα 55 χρόνια της αγωνιστικής δημοσιογραφικής πορείας του. Επίσης, του είχαν απονεμηθεί το μετάλλιο «Γιούλιους Φούτσικ» από τη Διεθνή Οργάνωση Δημοσιογράφων και άλλες τιμητικές διακρίσεις από τις κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Πολωνίας και άλλων χωρών.

Για τον κομμουνιστή δημοσιογράφο

Μιλώντας ο Στέφανος Λουκάς, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Πώς διάλεξε αυτόν το δρόμο, μέσα από τον οποίο σμιλεύτηκε ο αξέχαστος σύντροφός μας; Μας το λέει ο ίδιος:

"Με τη δίκη των κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου, είχα συγκλονιστεί. Τότε ήταν που πήγα στο Καλπάκι για ρεπορτάζ, πήρα και μια φωτογραφική μηχανή. Πήγα βέβαια σαν απεσταλμένος του 'Ελεύθερου Ανθρώπου', της εφημερίδας που τότε εργαζόμουν.

Την επόμενη μέρα, ο 'Ριζοσπάστης' δημοσίευε αποσπάσματα από το ρεπορτάζ αυτό, με το σχολιασμό ότι αυτά τα έγραψε ο αστός δημοσιογράφος τάδε, για λόγους δημαγωγικούς... Αυτό με έκανε να πάω για πρώτη φορά στα γραφεία του 'Ριζοσπάστη'. Από τη στιγμή λοιπόν που πήγα στο 'Ριζοσπάστη', έγινα αγωνιστής - στρατιώτης - δημοσιογράφος του Κόμματος, άνθρωπος του 'Ριζοσπάστη', συντάκτης και συνεργάτης του πάνω από 55 χρόνια". Ελεγε επίσης για τον κομμουνιστή δημοσιογράφο: "Πρέπει να τον τραβάει ο 'Ριζοσπάστης'. Να νιώθει ότι υπηρετεί μια επαναστατική υπόθεση. Οτι εκπληρώνει κάτι σημαντικό, ότι είναι μαχητής του Κόμματος, υπηρέτης του λαού. Αυτή η συναίσθηση πρέπει να τον συνοδεύει παντού. Η κομμουνιστική δημοσιογραφία δε σημαίνει βόλεμα, σημαίνει πάθος, σημαίνει θέληση για αγώνα. Είναι ένα τόσο όμορφο καθήκον, που αξίζει να το υπηρετούν με όλη την αφοσίωση"».

Αγώνας για ν' αφήσουν πίσω τους έναν κόσμο καλό...

Παρουσιάζοντας το συγγραφικό του έργο, η Εύη Κοντόρα μίλησε για την κομμουνιστική ζωή και δράση του μέσα από τα βιβλία του, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Στη διάρκεια της μακριάς και πολυτάραχης ζήσης του, ο Βάσος Γεωργίου, που ανδρώθηκε και ακολούθησε με σθένος το ποτάμι της Ιστορίας, για να την κατευθύνει όπως πολλοί από τους συγκαιρινούς του σ' ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο για την ανθρωπότητα μέλλον, γνώρισε τις οδύνες του αρχαίου Οδυσσέα κι ένιωσε το σαράκι της λαχτάρας του νόστου, όπως έγινε με το μυθικό ήρωα του Ομήρου. Ο Βάσος Γεωργίου επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από δεκαοχτώμισι χρόνων Οδύσσεια, για να διαπιστώσει ότι στην Ιθάκη το μαρτύριο του Σίσυφου ακόμα κρατούσε. Ο νόστος του δεν ήταν ανέφελος, γιατί η πολιορκία της εξουσίας από τους λογής μνηστήρες τον οδήγησε και πάλι στις ίδιες κακοτοπιές, αναγκάζοντάς τον να πάρει ξανά το ίδιο δύσκολες αποφάσεις...

Αλλά μήπως την ίδια τύχη δε συμμερίστηκαν χιλιάδες σύντροφοί του που διάλεξαν το δρόμο του αγώνα, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν αρκούσε να είναι "καλοί", μα ήταν ανάγκη ν' αφήσουν πίσω τους έναν κόσμο καλό;...

Ο Βάσος Γεωργίου, αυτοβιογραφικός σε κάθε έργο του, είτε μιλά σε τρίτο πρόσωπο είτε σε πρώτο, δε μένει απλώς στα στενά πλαίσια μιας διήγησης. Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της εποχής του, που την προσεγγίζει με ματιά δημοσιογράφου, μα και με ψυχή μαχητή. Τα κείμενά του, ακόμα και τα λογοτεχνικά, διαπνέονται από μια φλόγα πολύ χαρακτηριστική για τις παλιές γενιές των επαναστατών, προλετάριων και διανοούμενων. Η φλόγα αυτή τους φώτισε και τους κατέκαψε ταυτόχρονα, δημιουργώντας όμως από τις στάχτες των θυσιασμένων μια νέα γενιά κομμουνιστών αγωνιστών, κι έβαλε τη σφραγίδα της θερμής πνοής της στα έργα όσων πολέμησαν με το ντουφέκι και με την πένα για μια καλύτερη ζωή, ώστε εκείνοι που παράγουν να μπορούν και να νέμονται κι εκείνοι που μοχθούν να μπορούν και ν' απολαμβάνουν».

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» στη σκηνή

Ενα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα, η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, 14 - 17 Ιούλη στην Πειραιώς 260, Κτίριο Η, από το θέατρο «Πορεία» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Ελληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή όμως με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: Το δραματικό τοπίο τραχύ - κι αισθησιακό ταυτόχρονα - την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Κατερίνα Πολέμη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου. Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας. Διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Ομηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, κορίτσι 9 χρονών (Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου), Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Τάρλοου. Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πληροφορίες: Θέατρο Πορεία 210.821.0991.

Τραγούδια για μικρούς και μεγάλους

Η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, με καταξιωμένους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηχογράφησε 4 cd με ελληνικά τραγούδια, με γενικό τίτλο «Να μεγαλώνουμε μαζί». Συνεργάστηκαν 51 γνωστοί τραγουδιστές, 3 πρωτοεμφανιζόμενοι, 8 μουσικά συγκροτήματα και 9 συνθέτες, παράγοντας 4,5 ώρες μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Εικονογράφηση: Σοφία Παπαθανάση - Βόντζα. Ολα τα έσοδα θα δοθούν στο ίδρυμα φιλοξενίας παιδιών με νεοπλασία «Ηλιαχτίδα» (Ηράκλειο Κρήτης).

Μαζί με την Παιδική Χορωδία τραγουδούν ανάμεσα σε άλλους οι: Χ. Αλεξίου, Γ. Ανδρεάτος, Π. Θαλασσινός, Χ. και Π. Κατσιμίχας, Β. Λέκκας, Κ. Μακεδόνας, Γ. Μαργαρίτης, Δ. Μπάσης, Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Πασχαλίδης. Τα cd διατίθενται σε βιβλιοπωλεία και δισκάδικα.

Το μπουζούκι εισάγεται στο Ωδείο Αθηνών

Στο πλαίσιο της 37ης Γιορτής Βιβλίου που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, έως τις 15 του Ιούνη στο Ωδείο Αθηνών, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και το μουσικό σύνολο «Οι επόμενοι» θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ζαμπέτα και Πολυκανδριώτη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιούνη (8.30 μ.μ., αίθουσα «Αρης Γαρουφαλής») και θα έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με αφορμή - επιτέλους - την ένταξη του μπουζουκιού στο Ωδείο Αθηνών, από τον Οκτώβρη 2014. Πριν τη συναυλία ο αρχιμουσικός και πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος (δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας) θα μιλήσουν αντίστοιχα για το μπουζούκι στην εκπαίδευση, το μπουζούκι στην Unesco και το μπουζούκι σήμερα στη σύγχρονη βιβλιογραφία και αλλού.

Δωρεάν θέσεις σε ανέργους

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει 1.500 θέσεις, στη Γενική Δοκιμή της όπερας του Μότσαρτ Ντον Τζοβάνι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τρίτη 10 Ιούνη, στις 21.00.

Ο Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στις 11, 13, 14 και 15 του Ιούνη.

Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του δελτίου ταυτότητας - θα γίνεται στα ταμεία του θεάτρου «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59, 210 36 62 100) τις εξής ημέρες και ώρες: Σήμερα: 09.00 - 21.00. Αύριο: 09.00 - 16.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ