ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τελευταίο τεστ με Βολιβία

Κόντρα σε μια ομάδα, τη Βολιβία, που το στιλ της μοιάζει με αυτό μιας εκ των αντιπάλων της στο Γ` όμιλο, της Κολομβίας, θα δώσει τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας (03.00) η Εθνική ανδρών το τελευταίο τεστ πριν τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Μετά τα σημάδια βελτίωσης που έδειξε η ομάδα στο δεύτερο τεστ κόντρα στη Νιγηρία, ο Φερνάντο Σάντος περιμένει σήμερα ακόμη καλύτερα μηνύματα από τους διεθνείς, αφού άλλωστε τα περιθώρια στενεύουν. Εκείνο που θέλει να δει ο Πορτογάλος τεχνικός είναι η καλύτερη αποτελεσματικότητα στο τελείωμα των φάσεων, όπου και στα δυο φιλικά μέχρι τώρα, κόντρα σε Πορτογαλία και Νιγηρία, ήταν εμφανές το πρόβλημα (0-0 το σκορ και των δυο παιχνιδιών). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός παραδέχθηκε μετά το δεύτερο φιλικό τη βελτίωση της ομάδας στο δημιουργικό τομέα (καταλυτική γι' αυτό η παρουσία του Φετφατζίδη), ωστόσο αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στην επίθεση.

Την ίδια ώρα ευχάριστα ήταν τα μηνύματα για την κατάσταση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Πορτογαλία, καθώς ο Ελληνας αμυντικός ναι μεν κάνει ατομικό πρόγραμμα, ωστόσο η κατάστασή του δείχνει να καλυτερεύει. Οπως δείχνουν τα πράγματα, για την πρεμιέρα των αγώνων κόντρα στην Κολομβία το ερχόμενο Σάββατο θα είναι απόλυτα έτοιμος.

  • Ο Ιταλός τεχνικός, με θητεία σε Γιουβέντους και Μονακό, Κλαούντιο Ρανιέρι συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής. Οπως όλα δείχνουν, η πλευρά του Ιταλού και η ΕΠΟ τα έχουν βρει σε όλα, ξεπερνώντας τις αρχικές διαφωνίες (κυρίως στο οικονομικό).
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Απεργία στο μετρό... συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Από τις διαμαρτυρίες κατά του Μουντιάλ και της οργανωτικής επιτροπής, μέλος της οποίας είναι και ο πρώην παίκτης Ρονάλντο

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες κατά του Μουντιάλ και της οργανωτικής επιτροπής, μέλος της οποίας είναι και ο πρώην παίκτης Ρονάλντο
Μπορεί οι διοργανωτές του Μουντιάλ καθώς και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) να ευελπιστούσαν πως όσο θα πλησιάζουν οι μέρες για την επίσημη έναρξη του φετινού Μουντιάλ τα αγωνιστικά ζητήματα θα κυριαρχούν στη χώρα και οι διαμαρτυρίες θα κοπάσουν, ωστόσο τα πράγματα αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά. Το υπέρογκο κόστος που δαπανήθηκε για τη διοργάνωση, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η στέγαση, και πολλά άλλα, είναι σημαντικοί λόγοι ώστε οι Βραζιλιάνοι να βάζουν σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τη μεγάλη αγάπη που έχουν στο ποδόσφαιρο.

Από προχτές στο χορό των διαμαρτυριών μπήκαν και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο κηρύσσοντας απεργία διαρκείας. Αιτία, η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για αύξηση των αποδοχών τους καθώς οι εργαζόμενοι δε δέχθηκαν το μόλις 8,7% που πρότεινε η διοίκηση του μετρό αφού οι ίδιοι συζητούσαν τουλάχιστον για 10%. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό, Αλτίνο Μέλο ντος Πραζέρες, μιλώντας στον Τύπο, «αν υπάρχουν χρήματα για το στάδιο Ιτακεράο (το στάδιο του Σάο Πάολο) και το Μουντιάλ, γιατί δεν υπάρχουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς;».

Ας σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι του μετρό (περίπου 9.700) είχαν κηρύξει «κατάσταση απεργίας» και στις 20 Μάη, όταν οι οδηγοί λεωφορείων πραγματοποιούσαν απεργία στην πόλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος.

Στην ίδια πόλη των 20 εκατ. κατοίκων παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και άλλες δυο διαμαρτυρίες. Τη μια διοργάνωσε το Κίνημα των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη (MTST) και συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουντιάλ και της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων, ενώ απέκλεισαν την κυκλοφορία. Στην άλλη διαμαρτυρία, που έγινε την ίδια ώρα, απόστρατοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί ζητούσαν καλύτερες συντάξεις. Σημειώνεται πως νέο γύρο κινητοποιήσεων έχουν ξεκινήσει και οι δάσκαλοι.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Η απάντηση της FIBA για τα ασφαλιστήρια

Η Ομοσπονδία μπάσκετ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την απάντηση της FIBA Europe για την ασφάλιση των παικτών, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Η τελευταία, με απόφαση των διοικούντων της, απαγόρευσε στους διεθνείς παίκτες της να δώσουν το «παρών» στις Εθνικές ομάδες αφού είχε αμφιβολίες στο θέμα της ασφάλισής τους για τη συμμετοχή. Στην απάντηση της FIBA Εurope επιβεβαιώνεται πλέον επίσημα ότι υπάρχει συμφωνία για το 2014 για την ασφάλιση των επαγγελματιών παικτών, επαγγελματικών ομάδων της Ευρώπης, όταν αυτοί αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών 2014 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2014.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Απολογήθηκε η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ απολογήθηκε χτες στον αθλητικό δικαστή, Κωνσταντίνο Δεμέστιχα, για τα επεισόδια των οπαδών της με την Αστυνομία πριν από την έναρξη του τρίτου τελικού της Α1 Ανδρών, τα οποία οδήγησαν στην αναβολή του. Οι «κιτρινόμαυροι» απειλούνται με αποκλεισμό της έδρας τους, βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ακόμα και με μηδενισμό. Σε αυτήν την περίπτωση ο Διομήδης θα αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας δίχως αγώνα. Από την πλευρά της η Ενωση ρίχνει τις ευθύνες στην Αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί ο τελικός στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων με ή χωρίς κόσμο. Η απόφαση αναμενόταν χτες αργά το απόγευμα ή το αργότερο σήμερα.

  • Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ το 2015 θέλει να κάνει αύριο η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζοντας την ΠΓΔΜ στο κλειστό των Ανω Λιοσίων (19.00), στον πρώτο αγώνα μπαράζ των δυο ομάδων που θα κρίνει τη συμμετοχή. Η ρεβάνς θα γίνει στα Σκόπια την επόμενη βδομάδα.
ΟΦΗ
Ο Γκατούζο στο τιμόνι

Παρά το γεγονός ότι κινδύνευσε να χαλάσει τελικά η συμφωνία του Ιταλού τεχνικού Τζενάρο Γκατούζο με τον ΟΦΗ, από χτες είναι και επίσημα γεγονός, όπως ανακοίνωσε η κρητική ΠΑΕ. Σημειώνεται πως οι δυο πλευρές είχαν αρχικά συμφωνήσει, πριν 20 μέρες, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξαν διαφωνίες για τη στελέχωση του τεχνικού επιτελείου και φάνηκαν τα πράγματα να χαλάνε.

ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Για μια θέση στον τελικό

Με τους δύο ημιτελικούς στους άνδρες συνεχίζεται σήμερα το Γκραν Σλαμ «Ρολάν Γκαρός» στο τένις που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο περσινός κάτοχος του τροπαίου και νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Ραφαέλ Ναδάλ καλείται να αντιμετωπίσει το νούμερο οκτώ στον κόσμο Αντι Μάρεϊ. Στον άλλο ημιτελικό θα κοντραριστούν ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς (Νο 2) και η φετινή έκπληξη των αγώνων Λετονός Ερνεστ Γκουμπλίς (Νο 18). Ο τελικός των ανδρών θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ ο αντίστοιχος των γυναικών την ίδια ώρα το Σάββατο.

ΟΥΕΦΑ
Ανάβει ... φωτιές για το Κατάρ ο Πλατινί

Νέα διάσταση αναμένεται να πάρει πλέον το θέμα με τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, που αναμένεται να ανάψουν φωτιές στη ΦΙΦΑ. Ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής, μιλώντας στη γαλλική «L' Equipe», δήλωσε θετικός στο να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα εάν αποδειχθεί ότι το Κατάρ έκανε δωροδοκία προκειμένου να πάρει τους Αγώνες. «Νομίζω πως ήταν η σωστή επιλογή για τη FIFA και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εάν όμως αποδειχτεί πως υπήρχε διαφθορά, θα πρέπει να υπάρξει νέα ψηφοφορία, αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε ο Πλατινί. Σημειώνεται πως η διοργάνωση, πέρα από τα σενάρια για παρασκήνιο και δωροδοκίες από πλευράς παραγόντων του Κατάρ, έχει βρεθεί στο προσκήνιο και για μια σειρά άλλους λόγους, όπως οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα έργα υποδομής καθώς και οι διαφωνίες για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι αγώνες (χειμώνα ή καλοκαίρι).

ΦΙΦΑ
Γκάφα με τα διαβατήρια παικτών

Σε σοβαρή ...γκάφα έπεσε η ΦΙΦΑ που για άγνωστη αιτία και λόγους έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς από τα διαβατήρια των παικτών της Εθνικής Αγγλίας και του Εκουαδόρ πριν τη φιλική αναμέτρηση των δυο ομάδων. Συγκεκριμένα, οι επίσημες λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για τις αποστολές των δυο ομάδων εκτός από τα νούμερα στη φανέλα και την ημερομηνία γέννησής τους είχαν δίπλα και τους αριθμούς διαβατηρίων. Οι άνθρωποι της ΦΙΦΑ κατάλαβαν το λάθος τους και λίγη ώρα μετά άλλαξαν τις επίσημες λίστες, ωστόσο το ...κακό είχε γίνει.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ερωτήματα και φήμες για Τουρέ

Μπορεί η αντίπαλος της Ελλάδας να ολοκλήρωσε νικηφόρα τα φιλικά της παιχνίδια, επικρατώντας στο τελευταίο του Σαλβαδόρ με 2-1 και έχοντας καλή απόδοση, ωστόσο άλλο είναι αυτό που καίει την αφρικανική χώρα. Η κατάσταση ενός από τα πιο σπουδαία ονόματά της, του Γιάγια Τουρέ, ο οποίος εξαιτίας ενοχλήσεων δεν έπαιξε στο παιχνίδι προκειμένου να προφυλαχθεί. Αν και επίσημα γίνεται λόγος για «ενοχλήσεις», ωστόσο οι φήμες γύρω από τη σοβαρότητα του τραυματισμού δίνουν και παίρνουν, κάνοντας λόγο για κάτι πιο σοβαρό. Μάλιστα, ο Τύπος της χώρας αναφέρει πως ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ενώ κάποια πιο ακραία σενάρια τον θέλουν να είναι αμφίβολος ακόμα και για την πρεμιέρα των αγώνων κόντρα στην Ιαπωνία. Επίσημα από την Ομοσπονδία διαψεύστηκαν τα σενάρια, αφού όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση ο παίκτης απλά προτιμήθηκε να ξεκουραστεί στο φιλικό, αφού προέρχεται από ιδιαίτερα βαριά χρονιά εξαιτίας των υποχρεώσεών του με τον αγγλικό σύλλογο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ