ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καμιά αναμονή! Ολοι στους δρόμους στις 19 Ιούνη

Κορυφώνεται η προετοιμασία του συλλαλητηρίου για το Ασφαλιστικό

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει κάθε συμφέρον να στείλει το μήνυμα πως δεν ξεγελιέται από τους ανασχηματισμούς και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, ότι οργανώνεται να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει την αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και στο Ασφαλιστικό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, δίνουν τη μάχη για να είναι μαζικό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις».

Οι συνταξιούχοι, με κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση. Αύριο Πέμπτη, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Επίσης, οι περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιούχων συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΚ Ζακύνθου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν δεκάδες Ομοσπονδίες και σωματεία, που παίρνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωσή του. Μεταξύ άλλων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, καλούν σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Το ΕΚ Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 4.30 μ.μ., από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στα παλιά γραφεία του Κλαδικού Ταμείου (οδός Ευπόλιδος 12). Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 5.30 μ.μ. Σύσκεψη όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αύριο Πέμπτη, 12 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα για βασικά προβλήματα, όπως είναι και το ασφαλιστικό

Τέλος, συγκέντρωση για το ασφαλιστικό διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου, την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο από την ΟΓΕ

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, καλεί τις γυναίκες η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά τις εργαζόμενες, τις συνταξιούχους, τις νέες γυναίκες που εγκλωβίζονται στο φαύλο κύκλο ανεργίας και ελαστικής απασχόλησης. Η επίθεση απειλεί να τους στερήσει ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία στην εργασία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που σχεδιάζουν θα αυξήσει παραπέρα τα ήδη παρατεταμένα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με σοβαρές συνέπειες για τις μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις εργαζόμενες σε Βαρέα Ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και τις ασφαλισμένες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αλλά δεν έχουν την ηλικία».

Ακόμα, σημειώνει: «Στην επίθεση ΕΕ και κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για την προέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Συζητάμε με τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τι σημαίνει Κοινωνική Ασφάλιση για τις ίδιες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Υπενθυμίζουμε πως κατακτήθηκε το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση μέσα από σκληρούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Ανυποχώρητα διεκδικούμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε νέους και παλαιούς εργαζόμενους. Βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής και της δράσης μας την ανάγκη να παλέψουμε για σύγχρονα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΠΣΟ - ΠΑΜΕ
Σύσκεψη αλληλεγγύης με την Κούβα

Η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ συνδιοργανώνουν πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αλληλεγγύης με τον κουβανέζικο λαό. Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο σύντροφος Ulises Guilarte Nacimiento, γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Ενα ακόμα βήμα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας

Απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων όλο το χρόνο σε εφτά περιοχές της χώρας

Τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε επτά περιοχές της χώρας, δρομολογεί η κυβέρνηση, προχωρώντας βήμα - βήμα στην οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μέτρο που ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο εμπόριο. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 7 Ιούλη.

Οι περιοχές, όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο, είναι οι εξής: Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (συμπεριλαμβάνεται η οδός Ερμού και η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας) και η Ραφήνα. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνεται η οδός Τσιμισκή) και η Χαλκιδική. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για διάστημα ενός έτους και θα επανεξεταστεί την άνοιξη του 2015, με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Αναμένεται να ακολουθήσει απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων.

Σε ανακοίνωση, για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Θέλουν εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δούλους των πολυεθνικών. Επιδιώκουν (...) να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες».

Παρεμβάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, εκφράζουν, επίσης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα».

Από την πλευρά της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχώρησε σε παρέμβαση ενάντια στη μεθοδευμένη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, την περασμένη Πέμπτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τη Δευτέρα έκανε εξορμήσεις σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα («ΝΟΤΟS», «HONDOS», «SEPHORA»). Το ΔΣ θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, για να αποφασίσει πρόγραμμα συσκέψεων, εξορμήσεων και περιοδειών.

Ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών εμφανίζεται να έχει και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, καλώντας σε «διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες» πριν εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Οπως υπενθυμίζουν τα σωματεία στο χώρο του Εμπορίου, η ΕΣΕΕ μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έχουν συμφωνήσει στην απελευθέρωση του ωραρίου ήδη από το 1997, ανοίγοντας το δρόμο και για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Καταγγέλλουν την εντατικοποίηση

Στο μεταξύ, τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Η&Μ» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στην ανακοίνωση του συλλόγου σημειώνεται: «Οι 9 στους 10 εργαζομένους της σε κάθε κατάστημα είναι part-time (4ωροι και 5ωροι) και πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τις πραγματικές ανάγκες τους. Απόρροια αυτού είναι να δουλεύουν έως και 10 ώρες την ημέρα, για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της πολυεθνικής.

Ακόμη πιο έντονο είναι στις βραδινές βάρδιες που πραγματικά ο εργαζόμενος, πέραν των υπερωριών που είναι στο πρόγραμμά του να πραγματοποιήσει, δε γνωρίζει τι ώρα θα αποχωρήσει από το κατάστημα, παρόλο που το ωράριό του θεωρητικά τελειώνει στις 9.30 το βράδυ».

Προσθέτει πως ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Για παράδειγμα, «στα "JUMBO" απασχολούνται εργαζόμενοι με 180 ευρώ, στην "INDITEX" ("ZARA", "BERSKA" κλπ.) οι 8ωροι πιέζονται να υπογράψουν συμβάσεις 6ωρες, οι διακοσμητές δουλεύουν με συμβάσεις 4ωρες (...) Δεν είναι τυχαίο που όλες οι παραπάνω εταιρείες βρίσκονται σταθερά στις 300 πιο κερδοφόρες της Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ