ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Καταλήψεις πόλεων από μισθοφόρους ισλαμιστές

Μπαράζ επιθέσεων πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες οι ισλαμιστές σε διάφορες πόλεις του Ιράκ
Μπαράζ επιθέσεων πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες οι ισλαμιστές σε διάφορες πόλεις του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δραματικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στο Βόρειο Ιράκ, μετά τη χτεσινή κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Μοσούλη, από ισλαμιστές μισθοφόρους εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL).

Η κατάσταση που επικρατεί στη Μοσούλη από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε κυματίζουν οι μαύρες σημαίες των ισλαμιστών, είναι χαοτική. Η παρουσία ιρακινής αστυνομίας και στρατού στους δρόμους είναι ανύπαρκτη, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση χιλιάδων φυλακισμένων από τους ισλαμιστές, εκ των οποίων πολλοί είναι ξένοι και προέρχονται από τα μέτωπα συγκρούσεων της Συρίας, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εδώ και βδομάδες έπειτα από τις νικηφόρες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και ενόπλων της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Στα χέρια των εξτρεμιστών της ISIL βρίσκεται και όλη η επαρχία Νινευή (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη), ενώ ισχυρή παρουσία των μισθοφόρων της οργάνωσης παρατηρείται γύρω από το Κιρκούκ, την επαρχία Ντιγιάλα, ακόμη και έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη, γεγονός που ερμηνεύεται από αναλυτές ως ισχυρή ένδειξη της ικανότητας της ISIL για σύνθετες, ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων. Ισχυρή παραμένει εξάλλου η παρουσία των ισλαμιστών εξτρεμιστών της ISIL και στη δυτική επαρχία Ανμπάρ και δη στην πόλη και στα περίχωρα της Φαλούτζα, την οποία ελέγχουν από τον περασμένο Γενάρη, παρά τις κατά καιρούς επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού. Επίσης, οι ισλαμιστές κατέλαβαν τμήμα και της νοτιότερης επαρχίας Σαλαχεντίν.

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, η απερχόμενη κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι εμφανίζεται ανίσχυρη. Ο Μάλικι ζήτησε έκτακτη σύγκλιση της Βουλής την Πέμπτη, με στόχο την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για 30 μέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές. Κάλεσε τους πολίτες της Μοσούλης να πάρουν όπλα στα χέρια, δηλώνοντας πως συγκροτήθηκε «μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να εποπτεύσει (...) την υπηρεσία εθελοντών και (...) τον εξοπλισμό τους» μετά την πτώση της επαρχίας Νινευή στα χέρια των ενόπλων, που ουσιαστικά είχαν προϊδεάσει για τις προθέσεις τους από το τέλος Μάη, όταν (σύμφωνα και με εκθέσεις των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών) καταλάμβαναν στρατηγικές θέσεις σε ερημικές περιοχές στη μεθόριο του Βόρειου Ιράκ με τη Συρία, επιχειρώντας να περιορίσουν και να ελέγξουν τις κινήσεις του ιρακινού στρατού.

Πριν τη χτεσινή κατάληψη της Μοσούλης, οι ισλαμιστές της ISIL, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της Ανμπάρ, πιάνοντας ομήρους δεκάδες φοιτητές και καθηγητές, εξαπέλυσαν νέα πολύνεκρα λουτρά αίματος στη Βαγδάτη και βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων της πόλης Σαμάρα, με αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς, ανάμεσά τους και δεκάδες γυναικόπαιδα...

Μέσα σε όλα αυτά, η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μάλικι για «έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας» κατά των ισλαμιστών, ενώ οι μεταξύ τους σχέσεις διανύουν νέα περίοδο έντασης, μετά και από τη δεύτερη εξαγωγή φορτίου κουρδικού πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν το πρωί της Δευτέρας με το δεξαμενόπλοιο «United Emblem». Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, που απείλησε με «πολύ αυστηρά μέτρα» την αυτόνομη κυβέρνηση του Κούρδου πρωθυπουργού Νεσιρβάν Μπαρζανί και την Τουρκία.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΝ - ΜΑΡΙ ΛΕ ΠΕΝ
Καθρέφτης της αντιλαϊκής αποστολής του «Εθνικού Μετώπου»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ρόλο που το καπιταλιστικό σύστημα εμπιστεύεται σε κόμματα όπως το «Εθνικό Μέτωπο» Γαλλίας ως την πιο αντιδραστική δύναμη - εμπροσθοφυλακή κατά του λαϊκού κινήματος επιβεβαιώνουν οι αντισημιτικές δηλώσεις του ιδρυτή του Ζαν - Μαρί Λε Πεν. Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε στη διάρκεια συνέντευξής του να σχολιάσει διασημότητες που καυτηρίασαν τα υψηλά ποσοστά του «Εθνικού Μετώπου» και ειδικότερα τον εβραϊκής καταγωγής τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ φέρεται να δήλωσε «την επόμενη φορά θα βάλουμε μια φουρνιά...»

Ο Λε Πεν έχει καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν για αντισημιτισμό, του έχει επιβληθεί πρόστιμο για δηλώσεις όπως ότι οι θάλαμοι αερίων των Ναζί ήταν «μια λεπτομέρεια στην Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ του έχει αφαιρεθεί και η βουλευτική ασυλία για υποτίμηση του Ολοκαυτώματος.

Οι δηλώσεις του φαίνεται ότι δυσαρέστησαν τη σημερινή ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου» και κόρη του Μαρί Λε Πεν, που από το 2011 καταβάλλει προσπάθεια να πείσει ότι το κόμμα της δεν είναι ένα ... «γραφικό» ακροδεξιό μόρφωμα, αλλά μια αστική πολιτική δύναμη ικανή να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της γαλλικής πλουτοκρατίας. Ετσι, η ίδια μίλησε για «πολιτικό λάθος», συμπληρώνοντας ότι ο πατέρας της δεν προέβλεψε την ερμηνεία που θα γινόταν και τονίζοντας όλο νόημα ότι «το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα κόμμα εξουσίας», καλώντας ουσιαστικά το κομματικό δυναμικό να προσέχει πολύ τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Η ιστοσελίδα του κόμματος «κατέβασε» το βίντεο με τη συνέντευξη του Λε Πεν.

Οι δηλώσεις του Λε Πεν προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων πολιτικών παραγόντων που έσπευσαν να τις καταδικάσουν, αρκετοί σαν να ανακαλύπτουν ξαφνικά τη βαθιά αντιδραστική ταυτότητα του «Εθνικού Μετώπου».

ΣΥΡΙΑ
Συνεχείς νίκες του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απολογισμό των σκληρών συγκρούσεων, που έχουν ξεσπάσει από τον περασμένο Απρίλη ανάμεσα σε αντιμαχόμενες οργανώσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα, έκαναν χτες εκπρόσωποι του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του «Παρατηρητηρίου», μόνο στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα τέλη Απρίλη, ανάμεσα σε εξτρεμιστές των οργανώσεων «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) και «Μέτωπο Νούσρα» στο Ντέιρ αλ Ζορ, σκοτώθηκαν πάνω από 634 άτομα (μεταξύ αυτών 39 πολίτες), ενώ 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι πάνω από το 50% των 634 νεκρών ήταν μαχητές του «Μετώπου Νούσρα».

Το ίδιο 24ωρο, δικηγόροι που ειδικεύονται στον τομέα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δαμασκό επιβεβαίωσαν την απελευθέρωση δεκάδων κρατουμένων από τις συριακές φυλακές, μετά την αμνηστία που χορήγησε ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που χορηγείται αμνηστία ακόμη και σε αυτούς που διώκονται για τρομοκρατία, καθώς έχουν συλληφθεί για επιθέσεις σε βάρος των συριακών αρχών.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνάντηση στο Βατικανό

TΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ-ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Κοινή «συνάντηση προσευχής» έγινε την Κυριακή στο Βατικανό παρουσία του Ισραηλινού απερχόμενου Προέδρου, Σιμόν Πέρες, του Παλαιστίνιου ομολόγου του, Μαχμούτ Αμπάς, και των Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους», είπε ο Πάπα, ευχαριστώντας παράλληλα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του στην εκδήλωση. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Πέρες, ανέφερε ότι η συμμετοχή των παριστάμενων στην εκδήλωση του Βατικανού «μαρτυρά τη θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Αμπάς, σημείωσε ότι «στόχος είναι η συμφιλίωση και η ειρήνη».

Σε μια συμβολική πράξη, οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες και οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς φύτεψαν μαζί ένα ελαιόδεντρο στους κήπους του Βατικανού, πραγματοποιώντας ακολούθως κατ' ιδίαν συνάντηση.

Δεν ήταν, όπως αναμενόταν, η εκδήλωση αρκετή για την αναβίωση του στόχου, δεδομένης της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας με πολλαπλασιασμό της οικοδόμησης χιλιάδων εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και διακοπή της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα μετά τη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας την περασμένη βδομάδα.

Αυτά, ενώ χτες εξελέγη Πρόεδρος της χώρας, από την ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ), ο 74χρονος δεξιός πολιτικός, στέλεχος του «Λικούντ», Ρέουβεν Ρίβλιν με 63 ψήφους υπέρ έναντι 53 που πήρε ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μέιρ Σιτρίτ από το κόμμα Hatnuah («Το Κίνημα» που είχε ιδρύσει το 2012 η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι).

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες αντιμοναρχικές διαδηλώσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις ενάντια στον αναχρονισμό της μοναρχίας στην Ισπανία, μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο για να τον διαδεχτεί ο γιος του Φελίπε. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και πολλές άλλες πόλεις. Τις συγκεντρώσεις διοργανώνουν το Δημοκρατικό Συντονιστικό ενάντια στη μοναρχία και δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, που θέτουν το ζήτημα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με τη σύμφωνη γνώμη του Σοσιαλιστικού Κόμματος προωθούν τη διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου βασιλιά το πιθανότερο για τις 19/6.

Με δικό του μπλοκ συμμετέχει στις διαδηλώσεις το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, προβάλλοντας όχι μόνο το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού θεσμού της βασιλείας αλλά και την ανάγκη η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της και το μέτωπο με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στο κεφάλαιο, για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκοπήσεις, παρότι το 62% τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, το 49% φέρεται να θέλει να συνεχιστεί η μοναρχία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Απολογιστική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί την ετήσια Απολογιστική Συνέλευσή της, την Τρίτη 17 Ιούνη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Ηπείρου 5, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης καθώς και ο οικονομικός απολογισμός και η Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ