ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κορυφώνεται η προετοιμασία για τις 19 Ιούνη

Συνέντευξη Τύπου σήμερα από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Οργανώσεις

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις». Οι συνταξιούχοι, με κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση. Σήμερα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών καλούν σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Επίσης:

  • Το ΕΚ Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 4.30 μ.μ., από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων.
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στα παλιά γραφεία του Κλαδικού Ταμείου (οδός Ευπόλιδος 12).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 5.30 μ.μ.
  • Στη συγκέντρωση συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο).

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των ταξικών δυνάμεων για το ασφαλιστικό, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων στα σωματεία της δύναμής του, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.

Συγκέντρωση με αιχμή τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου, την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Στο κάλεσμά του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε ευθύνη για να αποτραπεί η αντιασφαλιστική λαίλαπα. Το δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι κέρδος για τα μονοπώλια. Οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού κατέκτησαν την Ασφάλιση. Δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση του κεφαλαίου να την ξεριζώσει, να μας εξαθλιώσουν παραπέρα».

Ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Προσκλητήριο να βουλιάξει η Αθήνα στις 19 Ιούνη έστειλαν οι διήμερες εργασίες

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι των αγώνων με τις άλλες συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι των αγώνων με τις άλλες συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες
Προσκλητήριο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 19 Ιούνη αποτέλεσε το βήμα του 7ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ, που ολοκληρώθηκε χτες. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών συνιστά επικρότηση της αγωνιστικής πορείας του απερχόμενου ΔΣ της Ομοσπονδίας. Τα 76 σωματεία της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ εξέλεξαν 235 αντιπροσώπους - έναντι 185 στο προηγούμενο συνέδριο. Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 220 σύνεδροι και βρέθηκαν 217 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 191 ψήφους και 28 έδρες στο ΔΣ και η πρωτοεμφανιζόμενη «Ανανέωση» πήρε 26 ψήφους και 3 έδρες.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το συνέδριο γίνεται στον απόηχο των τριπλών εκλογών, αλλά και τη μέρα του ανασχηματισμού της συγκυβέρνησης, με την υπόσχεση "πήραμε το μήνυμα". Κι εμείς πήραμε το μήνυμα. Είναι αυτό που πρέπει να στείλουν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις 19 Ιούνη: Να ανακόψουμε τις μεθοδεύσεις στο ασφαλιστικό με τις προμελετημένες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση αποφάσεις».

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο Π. Τάτσης τόνισε: «Ο,τι κερδίσαμε έγινε με τον ενιαίο αγώνα. Αυτόν θα συνεχίσουμε με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, τους εργαζομένους με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αγωνιστική πείρα δίνει απάντηση και στο ερώτημα "ποιοι δικαιώθηκαν;". Εκείνοι που έλεγαν ότι μας εντάσσουν στην ΕΟΚ για να μάθουμε κολύμπι ή εκείνοι που έλεγαν ότι η ΕΟΚ είναι ένας "λάκκος των λεόντων"; Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, γιατί κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια και η πλουτοκρατία».

Στο συνέδριο χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Συνταξιούχων, που συγκροτείται στο πλαίσιο της ΠΣΟ, Δήμος Κουμπούρης. «Μη σας ξεγελάνε οι ανασχηματισμοί. Είναι από τα ίδια υλικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Στις 19 Ιούνη πρέπει να "βουλιάξει η Αθήνα"», είπε. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ.

Από τα κόμματα, το ΚΚΕ εκπροσώπησε στην έναρξη του συνεδρίου ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος. Μεταξύ άλλων είπε στο χαιρετισμό του: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα βήματα για την ισχυροποίηση της κοινωνικής Λαϊκής Συμμαχίας χρειάζεται να γίνουν πιο σταθερά, πιο γρήγορα. Με τη δράση της, η συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών, με αντιμονοπωλιακούς - αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης, μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την επιθετικότητα των μονοπωλίων, να αδυνατίζει τις συμμαχίες τους, να συγκεντρώνει ικανές δυνάμεις για την ανατροπή τους.

Και βέβαια, ικανές δυνάμεις στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, που με τη νέα μορφή οργάνωσης της οικονομίας, με λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και με κεντρικό σχεδιασμό, να ικανοποιούνται οι όλο και πιο διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες του λαού». Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, φορέων και ενώσεων των ΕΒΕ.

ΠΣΟ - ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη αλληλεγγύης για την Κούβα

Η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ συνδιοργανώνουν πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αλληλεγγύης για τον κουβανέζικο λαό, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β). Θα μιλήσει ο σύντροφος Ulises Guilarte Nacimiento, γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας.

Ο

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΙΚ: Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, που επιβάλλει την προσωρινή επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Η προσφυγή της κυβέρνησης εκδικάστηκε την Τρίτη.

ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Συνεχίζουν μέχρι και την Παρασκευή την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Λουτρακίου, που διεκδικούν την υπογραφή σύμβασης χωρίς άλλες μειώσεις στους μισθούς. Την απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι σε μαζική γενική συνέλευση που έγινε το βράδυ της Τρίτης και παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας στο σωματείο να καλλιεργήσει κλίμα επιστροφής στη δουλειά, όπως ζητάει η εργοδοσία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Αύριο, Παρασκευή, δικάζεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Τάκης Στρούζας, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Τη δίωξη προκάλεσε η μήνυση της επιχείρησης «LIDL», όταν στη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας, τον Απρίλη του 2010, μέλη των ταξικών σωματείων του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημά της, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση τη μέρα της δίκης, στα δικαστήρια, στις 9 π.μ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο επάγγελμα -με την προσπάθεια επαναφοράς των εξετάσεων- καθώς και το Ασφαλιστικό, τα ΔΣ των Λογιστών Αθήνας και Πειραιά καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ: Σήμερα, Πέμπτη, θα συνεχιστεί στην Πάτρα η δίκη για τους πυροβολισμούς εναντίον δεκάδων μεταναστών εργατών γης, στις 17 Απρίλη 2013, στη Νέα Μανωλάδα. Η δίκη διακόπηκε την Παρασκευή για διαδικαστικούς λόγους. Για την υπόθεση κατηγορούνται τέσσερα άτομα. Από τους πυροβολισμούς είχαν τραυματιστεί 28 αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας, επειδή με δεκάδες άλλους συναδέλφους τους διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν στις 18 Ιούνη, με αιχμή την αξιολόγηση. Διεκδικούν την επείγουσα κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό, γιατρούς, αναλώσιμα, αντιδραστήρια, φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ