ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σχεδιάζουν και οργανώνουν την καταστολή των λαϊκών αγώνων

...για την προστασία των επενδύσεων

Eurokinissi

...για την προστασία των επενδύσεων
Σε καιρούς κοινωνικών αναταραχών και διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αστική τάξη προσπαθεί να αναδείξει την ασφάλεια, με την έννοια της επιβολής της δημόσιας τάξης, σαν ...δικαίωμα του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη επιβληθεί νόμοι και έχουν συγκροτηθεί θεσμοί για ενίσχυση της καταστολής και των πολιτικών που εξαφανίζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ατομικές ελευθερίες.

Κρατικοί φορείς και «δεξαμενές σκέψης» επεξεργάζονται πολιτικές ασφάλειας για τη συγκρότηση του απαραίτητου περιβάλλοντος, ώστε οι «επενδυτές» να μη χάνουν τα χρήματά τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ελευθερίες των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, διακηρύσσουν ότι «η ασφάλεια αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας... Η ασφάλεια θα πρέπει να ενθυλακώνεται στις επιχειρηματικές και κοινωνικές δράσεις και να μην θεωρείται ως ένα σύνολο από εμπόδια που δυσχεραίνουν τις οικονομικές ροές ή που θέτουν σε αμφισβήτηση τις πολιτικές ελευθερίες ...Οι επενδύσεις για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται σε ασφαλή περιβάλλοντα... Αυξάνονται οι επενδύσεις στην Ευρώπη σε ασφαλείς πόλεις».

Αυτά, ανάμεσα στα άλλα, τονίστηκαν χτες στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας. Θέμα του συνεδρίου ήταν «το Κράτος Δικαίου σε μια εποχή αλλαγής: Ασφάλεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συμμετοχική Διακυβέρνηση».

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και το John Jay College of criminal justice του Πανεπιστήμιου της Ν. Υόρκης. Ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις είναι τοποθετήσεις που αφορούν τις σχέσεις Αστυνομίας - κοινότητας, τα κοινωνικά κινήματα και τις αντιδράσεις σε πολιτικές λιτότητας με αναφορά στην ελληνική κρίση, την ένοπλη βία, τον επαναπροσδιορισμό της δημοκρατίας με την αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος, το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση πληροφοριοδοτών στις ελληνικές οργανώσεις τρομοκρατίας, την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, τη μετανάστευση ως πρόκληση και για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις καταστάσεις κρίσης, την πολιτική βία, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΚΕΜΕΑ (σ.σ. ιδρύθηκε το 2005), μπορούν να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας των κρατών της περιοχής Βαλκανίων και Μεσογείου, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως τονίζεται στον ιδρυτικό του νόμο, στόχος του είναι η διαχείριση, εκμετάλλευση και προώθηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας, που αποκτήθηκε από την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδιασμού ασφάλειας (σ.σ. στρατιωτικού τύπου) των Ολυμπιακών Αγώνων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Η διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων και η εκπόνηση μελετών για θέματα ασφάλειας, αρμοδιότητας υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τόσο για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και λοιπών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για λογαριασμό των ξένων κρατών.

Το ΚΕΜΕΑ διαρθρώνεται σε τέσσερις τομείς. Ειδικότερα: Στον τομέα μελετών, ερευνών και τεκμηρίωσης, στον τομέα αντεγκληματικής πολιτικής, στον τομέα διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας και στον τομέα τεχνολογίας και συστημάτων.

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
«Νέα Αρχή» με την ίδια αντιλαϊκή συνταγή

Η «Νέα Αρχή» που υποσχόταν προεκλογικά η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της πολιτικής του προκατόχου της και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που βλέπουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια να εξαρτώνται από «ασπίδες προστασίας» των ευπαθών ομάδων, από κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζονται την ανέχεια και λυμαίνεται το κεφάλαιο και από τη στήριξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Απλά και κατανοητά, η «Νέα Αρχή» δεν πρόκειται να διαταράξει σε τίποτα το σύστημα και την πολιτική του, που οδηγεί στην εξαθλίωση ολοένα και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και στερεί από τις λαϊκές οικογένειες στοιχειώδη δικαιώματα, όπως εργασία, Υγεία, Παιδεία.

Η ίδια η Ρ. Δούρου, προχτές, στη διάρκεια της ιδρυτικής συνέλευσης της παράταξής της, διευκρίνισε τι σημαίνει αυτή η «Νέα Αρχή». Σημαίνει «ένα νέο ήθος εξουσίας, χωρίς τα προνόμια που δήθεν φυσιολογικά συνεπάγονται οι θέσεις ευθύνης, όπως αυτές του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών». Σημαίνει «τη συστηματική και απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομιμότητας». Με λίγα λόγια, η νέα περιφερειακή διοίκηση υπόσχεται να ασκήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική χωρίς έπαρση και προνόμια κι αυτό θεωρεί η νέα περιφερειάρχης ότι τη διαφοροποιεί από «τις δυνάμεις συντήρησης» που, όπως είπε, έχει απέναντί της. Τόσο η ίδια, όμως, όσο και οι «δυνάμεις συντήρησης» ασπάζονται το ίδιο ασφυκτικό, αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ. Και προωθούν τις ίδιες ακριβώς ενέργειες, όπως τις περιέγραψε προχτές και η νέα Περιφερειάρχης. Δηλαδή:

«Ενα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας για ευπαθείς ομάδες». Οι σχετικές δράσεις που προωθούνται και σε επίπεδο ΕΕ είναι πολλές, με στόχο την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και τη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή την απρόσκοπτη υλοποίηση της υπάρχουσας πολιτικής.

«Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας». Δηλαδή, διαιώνιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και διαχείριση της ανεργίας με δράσεις, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούν ουσιαστικά κοινωνικές δομές και μετατρέπουν τον άνεργο σε εργολάβο χωρίς δικαιώματα.

«Ενα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που επιτάσσει η ευρωπαϊκή και πλέον η εθνική νομοθεσία». Δηλαδή, συναίνεση στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που προκρίνονται τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για «νέα αρχή», αλλά για αναπαλαίωση του ήδη αρκετά σάπιου συστήματος.

Ανησυχίες δικαστικών

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για «μαλακή» αντιμετώπιση (μετατροπή βαριών κακουργημάτων σε πλημμελήματα) των καταχραστών του Δημοσίου, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το άρθρο 324 του νέου Ποινικού Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήρθε χτες και η Ενωση Εισαγγελέων να δηλώσει ανήσυχη για νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως ανοίγουν παράθυρο απαλλαγής σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Οι εισαγγελείς, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για «την τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις, ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος». Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης «απαντά» στο Νομικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ενωση των Μελών του είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστυνομικός εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά με γροθιά στο κεφάλι καθαρίστρια που διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, από το αρχηγείο της Αστυνομίας διατάχθηκε ΕΔΕ.

Με μπουνιές και κλοτσιές επιτέθηκε οδηγός λεωφορείου σε δύο μετανάστες που μπήκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ (Θεσσαλονίκη). Οι δύο μετανάστες σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των άλλων επιβατών και οδηγών άλλων λεωφορείων.

Αθώοι κρίθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», που βρέθηκαν στο εδώλιο μετά από μήνυση που άσκησε σε βάρος τους, ο δικηγόρος Ι. Ανδριόπουλος, έμμισθος συνεργάτης του μέχρι πρόσφατα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρ. Αλεξόπουλου. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν υπήρχε εξύβριση, ούτε δυσφήμιση του μηνυτή.

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης ορισμένων κατηγορουμένων συνεχίστηκε χτες, η τρίτη στη σειρά, δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς». Ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου προκάλεσαν την αντίδραση συγγενών των κατηγορουμένων που κατάγγειλαν ότι ο πρόεδρος επιχειρούσε να απαξιώσει τους μάρτυρες υπεράσπισης. Το περιστατικό συνέβη όταν μάρτυρας κατέθεσε για τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου Γ. Καραγιαννίδη και από την έδρα ακούστηκε η φράση «τι μας τα λες τώρα αυτά, αφού τα ευρήματα...», φράση που κρίθηκε ότι προσπαθούσε να στρέψει την κατάσταση σε κατεύθυνση... «καταδικαστική».

Εναν 32χρονο που επιχειρούσε να περάσει από τα σύνορα δώδεκα μετανάστες, συνέλαβε στο Κιλκίς η Αστυνομία. Επίσης, 39 μετανάστες χωρίς χαρτιά πιάστηκαν χτες στα Καρδάμυλα της Χίου.

Μια ανατριχιαστική ιστορία αποκαλύφθηκε χτες το μεσημέρι στο Παγκράτι. Σε διαμέρισμα της οδού Αιδεσίου 19 βρέθηκε το πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας, γαλλικής καταγωγής, που είχε μουμιοποιηθεί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ του Νομού Πειραιά και η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-'49, την Κυριακή 15 Ιούνη, στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Αίγινα. Αναχώρηση στις 7 π.μ. με τα καράβια του Αργοσαρωνικού. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2104124696 (πρωινά) / 2104535016 (απόγευμα).

Στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, την Κυριακή 22 Ιούνη 2014, την καθιερωμένη εκδήλωση - αντάμωμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, απογόνων και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, στη Νάουσα. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή στη Νάουσα. Οι συμμετοχές στην εκδήλωση δηλώνονται στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος) και στο τηλέφωνο 210-8222.952, κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Για τον Διαμαντή

Η «Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - καπετάν Διαμαντή, διοργανώνει, την Κυριακή 22 Ιούνη 2014, ώρα 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Για συμμετοχή στην εκδήλωση δρομολογείται πούλμαν που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ. (τηλέφωνο: 6977513165 έως τις 19/6)

Για τον Αρη Βελουχιώτη

Η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Ιούνη το πρωί, εκδήλωση τιμής, αρχικά στο μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων που βρίσκεται στις Μελάτες της Αρτας και στη συνέχεια, στον τόπο όπου έπεσε κυκλωμένος από τους μοναρχοφασίστες ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, στο χωριό Μεσούντα της Αρτας. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί λαϊκό γλέντι από την ΚΟ Αρτας. Για δηλώσεις συμμετοχής στην Αθήνα, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στην Αρτα, στα γραφεία του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο: 26810.73251.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ