ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Νέα άσκηση που «ακουμπά» στα πλευρά της Ρωσίας

Το FIR Σόφιας, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η νέα αεροπορική άσκηση, συνορεύει με το FIR Συμφερούπολης, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τη νοτιοανατολική Ουκρανία...
Το FIR Σόφιας, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η νέα αεροπορική άσκηση, συνορεύει με το FIR Συμφερούπολης, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τη νοτιοανατολική Ουκρανία...
Σε νέα άσκηση κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), κατ' εντολή των κυβερνήσεων που εμπλέκουν ολοένα και βαθύτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε μια επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, η ΠΑ θα συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «European Air Transport Training 2014», η οποία θα διεξαχθεί από μεθαύριο Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 27 Ιούνη, με τέσσερα αεροσκάφη F-16 της 110 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας), ένα αεροσκάφος EMB-145H Erieye της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (εδρεύει στην Ελευσίνα), τα οποία θα επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, έναν αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, στο διεθνές αεροδρόμιο Plovdiv και θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται μάλιστα με το FIR της Συμφερούπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία... Περιοχές όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, για την είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, σ' άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με κεφάλαια της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Επισήμως, η άσκηση σκοπό έχει «την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών». Θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» πάλι εντός του FIR Σόφιας. Συμμετείχαν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων της ΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια και της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Ενα ακόμα ΝΑΤΟικό σχολείο στο Κιλκίς

Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η πραγματοποίηση από Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Ιούνη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, του «Σχολείου ΝΑΤΟικής ορολογίας και ορολογίας χερσαίων επιχειρήσεων», ενταγμένη στην εντατική εκπαίδευση στελεχών για τις επιχειρήσεις και αποστολές της λυκοσυμμαχίας όπου Γης.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

ΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τα θύματα της σφαγής του Διστόμου

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μπροστά στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης κατά του Φασισμού και των Θυμάτων του Ναζισμού, που είχε ανεγερθεί στο Βερολίνο από τη ΓΛΔ
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μπροστά στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης κατά του Φασισμού και των Θυμάτων του Ναζισμού, που είχε ανεγερθεί στο Βερολίνο από τη ΓΛΔ
Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση η Kομματική Οργάνωση Βερολίνου του ΚΚΕ απότισε την Πέμπτη, 12 Ιούνη, φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής του Διστόμου, 70 χρόνια μετά τη θηριωδία της ναζιστικής Βέρμαχτ, στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης κατά του Φασισμού και των Θυμάτων του Ναζισμού, που είχε ανεγερθεί από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Σαρρής, στέλεχος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα γύρω από το ματοκύλισμα του Διστόμου, ενός από τα φρικιαστικότερα ναζιστικά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και τόνισε: «Οι αστικές κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους έχουν ως στόχο να σβηστούν τα εγκλήματα του φασισμού, να λησμονηθεί η ουσιαστική υπόθαλψη της ναζιστικής επιθετικότητας κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του πολέμου και να αποκρυφτεί η αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στους ναζί τόσο τα γερμανικά όσο και διεθνή μονοπώλια και φυσικά να υποβαθμιστεί - αν όχι να εξαφανιστεί - η μεγάλη και καθοριστική προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη. Η σφαγή στο Δίστομο μας υπενθυμίζει και σήμερα, 70 χρόνια μετά, πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι να καταδικάσει και να απομονώσει ο ελληνικός λαός τα σύγχρονα πνευματικά και πολιτικά τέκνα του ναζισμού και του φασισμού. Τους χρυσαυγίτες υμνητές του Χίτλερ που γεννά και υποθάλπει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα στην πατρίδα μας. Οπως και τότε έτσι και σήμερα, οι εγκληματίες φασίστες είναι απαραίτητοι για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, για την ισοπέδωση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το Δίστομο απευθύνει κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό - αλλά και όλους τους άλλους λαούς - να γυρίσει την πλάτη στη φασιστική θεωρία και πρακτική, να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς απόγονους των ναζί και των συνεργατών τους κατά την Κατοχή, που ματοκύλισαν το Δίστομο πριν από 70 χρόνια».

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του «Επιγράμματος» του Γιάννη Ρίτσου για το Δίστομο, από νεαρό κορίτσι, με τη συμβολική σημασία του ότι η θυσία του Διστόμου δεν θα ξεχαστεί από τις νέες γενιές:

«Εδώ 'ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου. Ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις - εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου κι απ' τη θυσία κι απ' τη σκληρότητα του ανθρώπου. Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη, όλη κι όλη με ονόματα σεμνά, κι η Δόξα τα ανεβαίνει λυγμό - λυγμό, σκαλί - σκαλί, μεγίστη σκάλα».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Συζήτηση με όλους κι όπου κάτσει συνεργασία

Ασφαιρα πυρά στην κυβέρνηση εκτοξεύει ο Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο «tvxs.gr», κατηγορώντας υπουργούς σαν «ανίκανους» και διερωτώμενος αν ξέρουν να οδηγούν «γιατί υπάρχουν και γκρεμοί», προσπερνώντας το γεγονός ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τα δίκια του λαού είναι αυτά που γκρεμοτσακίζονται, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κάθε αστική κυβέρνηση.

Δεν κρύβει ότι φιλοδοξεί στις εθνικές εκλογές «να γίνει ο τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος», να πετύχει δηλαδή ό,τι δεν πέτυχε στις ευρωεκλογές, ώστε από καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής του σε μια αστική διακυβέρνηση, όποιος κι αν έχει το πάνω χέρι σ' αυτήν.

Αλλωστε, ομολογεί ότι «ο διάλογος θα γίνει με όλους. Και με τους κεντροαριστερούς και με τους φιλελεύθερους και τους νοήμονες αριστερούς» και εύχεται «"τα κόμματα εξουσίας" να έχουν διάθεση να συζητήσουν, εκτός αν επιλέξουν το παλαιοκομματικό μοντέλο. "Στήριξε με και εγώ θα σου δώσω μερικά υπουργεία"».

Για το λόγο αυτό προσπαθεί προς ώρας να κρατήσει αποστάσεις από Ελιά και ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «η κεντροαριστερά του Βενιζέλου δεν έχει πρόβλημα να συγκυβερνά ακόμη και με λαϊκιστές της δεξιάς και η κεντροαριστερά του Κουβέλη ορέγεται υφυπουργεία σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ας μείνουμε λοιπόν απ' έξω από τα σχέδια των "κεντροαριστερών"».

Ο Στ. Θεοδωράκης, ταυτόχρονα, δείχνοντας την προσήλωσή του στις προτεραιότητες της αστικής τάξης, προτρέπει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτούν από κοινού το χρέος και δηλώνει πως αν δεν το κάνουν, τότε θα τους ενδιαφέρουν «οι εντυπώσεις και οι ψήφοι και όχι μια εθνική λύση».

Κατά τα λοιπά, φιλοτεχνεί για το Ποτάμι προφίλ δήθεν αντισυστημικής δύναμης, ισχυριζόμενος ότι το ποσοστό που έλαβε ήταν άθλος «με όλο το σύστημα απέναντι», κόντρα στην πραγματικότητα που κατέγραψε πόσο αβανταδόρικο ήταν το «σύστημα» μαζί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ