ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο ενάντια στην «αξιολόγηση»

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν, αύριο Τετάρτη, τα δημόσια νοσοκομεία, οι μονάδες πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με βασικό αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος για την «αξιολόγηση». Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. «Δηλώνουμε την απεργία, διαδηλώνουμε μαζικά και γυρνάμε την πλάτη στους "συνδικαλιστές" που καλούν σε απεργία - απεργοσπασία», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της.

Αναφερόμενη στο νόμο της «αξιολόγησης», η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει ότι «απορρέει και υπηρετεί την ανάπτυξη του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας», τονίζοντας ότι «πάει πακέτο με το κατά πόσο προωθούν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (έσοδα) στη λειτουργία του "Νοσοκομείου ΑΕ". Αν π.χ. θα διώχνουμε πιο γρήγορα τον άρρωστο, ώστε να "ξαναπουληθεί" η κλίνη, αν θα εξασφαλίζουμε να φέρνει τα φάρμακα απ' το σπίτι για να μειώνουμε τη δαπάνη της κλινικής κ.ά. Αν ένα τμήμα, μονάδα, εργαστήριο ή κλινική δεν είναι οικονομικά αποδοτικό, θα κλείνει ή θα παραχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τη συμβολή του στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου».

Σε άλλο σημείο, η Πανελλαδική Γραμματεία αναφέρει: «Η απόκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής προϋποθέτει γερά σωματεία με ταξική γραμμή πάλης ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος της. Προϋποθέτει τη δραστήρια συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων και στον αγώνα! Ενότητα στην πάλη για τα συνολικά δικαιώματά μας και όχι απλά για να αλλάζουν χρώμα οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Προϋποθέτει γερή λαϊκή συμμαχία με τα στρώματα που πλήττονται και σύγκρουση με την ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Προχωράμε οργανωμένα, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων. Μπλοκάρουμε την εφαρμογή της "αξιολόγησης"».

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Σωματείο. Καλεί στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στο ΑΧΕΠΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία ενάντια στην αξιολόγηση και στη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο ΑΧΕΠΑ, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου, κατήγγειλε την αξιολόγηση ως εχθρική για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και όλους τους εργαζόμενους. Οπως σημειώθηκε, με το μέτρο της αξιολόγησης προχωρά παραπέρα το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και η εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν για το Θεαγένειο, δείχνει πού οδηγείται η κατάσταση. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι μειωμένος κατά 4 εκ. ευρώ. Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, χάθηκαν 28 κλίνες από τις συγχωνεύσεις των κλινικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή των αρρώστων, που ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια των εισαγωγών τους στις κλινικές.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και η εντατικοποίηση της εργασίας έχει σπάσει ρεκόρ. Λείπουν 100 νοσηλευτές, 20 διοικητικοί υπάλληλοι, 22 παραϊατρικό προσωπικό, 10 τεχνικοί, 30 λοιπό προσωπικό και 20 γιατροί. Συνολικά, λείπουν 200 εργαζόμενοι και την ίδια ώρα με την αξιολόγηση και τον επιμερισμό των ποσοστών 70 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν στο 15% που υποχρεωτικά θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, θα μπουν στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δηλαδή της ανεργίας.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012, προβλέπονταν 12 θέσεις παθολόγων - ογκολόγων. Με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν, ο αριθμός των οργανικών μειώθηκε σε 10 και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο νοσοκομείο 7. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί στο μισό, αφού απέμειναν 2 γυναικολόγοι. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές, που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με 1-2 γιατρούς και ελάχιστους νοσηλευτές.

Συρρικνώθηκε ο προληπτικός έλεγχος, αφού λειτουργεί πλέον μόνο 3 μέρες τη βδομάδα σε όλα σχεδόν τα τμήματα (γυναικολογικό, μαστού, γαστρεντερολογικό, κ.λπ.). Εξάλλου, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί αν και έχει εξαγγελθεί, η κάμερα PET-CT, μοναδική για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εδώ και ένα χρόνο παραμένει χαλασμένος ο αξονικός και οι ασθενείς εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση από τον αξονικό του τμήματος ακτινοθεραπείας.

Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας). Τελευταία, καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα του Αντικαρκινικού που υπήρχε από την ίδρυση του νοσοκομείου και είχε σημαντική προσφορά στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Απεργία ξανά στις φαρμακαποθήκες

Κλειστές παρέμειναν το Σάββατο οι φαρμακαποθήκες της Αττικής, παρά τις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών να καταστρατηγηθεί το ωράριο που προβλέπεται στη ΣΣΕ του κλάδου για 5ήμερο Δευτέρα - Παρασκευή. Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προκήρυξε απεργία για τρίτο συνεχόμενο Σάββατο σε όσες φαρμακαποθήκες άνοιγαν. Παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων έγιναν το πρωί στη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ και στην ΕΛΦΑΡΜ, όπου μικρός αριθμός εργαζομένων κάτω και από την πίεση της εργοδοσίας πήγαν για δουλειά, όμως αποχώρησαν λίγο αργότερα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ο αγώνας

Συνεχίζουν την απεργία για τις μεγάλες ελλείψεις. Στο πλευρό τους το ΕΚ Λάρισας

Την ποινικοποίηση του αγώνα των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας επιχειρεί η κυβέρνηση, με την Εισαγγελία να ξεκινάει προκαταρκτική εξέταση εναντίον των εφτά μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ του ΠΝΛ. Οι συνδικαλιστές απειλούνται με κατηγορίες όπως «έκθεση της ζωής ασθενών σε κίνδυνο», μόνο και μόνο επειδή κήρυξαν απεργία!

Είχε προηγηθεί η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από τον διοικητή του ΠΝΛ, Θ. Μητσιό, την οποία είχε αποσύρει μετά από αγωνιστική πίεση των συνδικαλιστών γιατρών, αλλά και εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής. Ομως, παρά την απόσυρση, η Εισαγγελία συνεχίζει τη διαδικασία για την ποινικοποίηση του αγώνα των γιατρών. Υστερα απ' αυτές τις εξελίξεις, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία διαρκείας των γιατρών ΕΣΥ του ΠΝΛ, από μεθαύριο Πέμπτη 19 Ιούνη.

Χτες, οι γιατροί ΕΣΥ του ΠΝΛ πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου και Γενική Συνέλευση, στην οποία καταδικάστηκε η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα τους και τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί η μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών τους. Από χτες, στον αγώνα μπήκαν, με απεργία, οι πανεπιστημιακοί γιατροί του ΠΝΛ, ενώ συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών.

Αύριο Τετάρτη, οι γιατροί του ΠΝΛ θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ για τις 11 το πρωί οργανώνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο και πορεία διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση του αγώνα τους στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, καλώντας τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν.

Στο μεταξύ, σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι γιατροί και στα τέσσερα νομαρχιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας -Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων - που αντιμετωπίζουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του ΠΝΛ διεκδικούν:

  • Δημόσια, δωρεάν, ίση, πλήρη περίθαλψη για όλους.
  • Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης για τους ασθενείς και τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά την εφημερία.
  • Αμεση στελέχωση του ΠΓΝΛ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, τακτικών και πρόσθετων εφημεριών, καθώς και της ειδικής αμοιβής των πανεπιστημιακών, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή.
  • Εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Αναφερόμενο στην εισαγγελική δίωξη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητάει να σταματήσει κάθε διαδικασία ποινικοποίησης του αγώνα και ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Η Υγεία του λαού δεν κινδυνεύει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΠΠΝ Λάρισας και την επίσχεση των ειδικευόμενων γιατρών για την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών τους εδώ και μήνες και για την εξασφάλιση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας για όλους.

Η υγεία του λαού κινδυνεύει άμεσα από τη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, που τη μετατρέπει σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, που δεν καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις τόσο στο ΠΠΝ Λάρισας, όσο και γενικότερα, σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, που στερεί τη δυνατότητα της δωρεάν πρόσβασης στους ανασφάλιστους.

Οι αγώνες των γιατρών είναι πέρα για πέρα δίκαιοι και δεν μπορεί να ποινικοποιούνται. Αυτοί που πρέπει να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όχι οι γιατροί, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενσυνείδητα και με φιλότιμο, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, παρότι είναι απλήρωτοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ