ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Στα Προπύλαια την Πέμπτη για Ασφαλιστικό - συντάξεις

Στις 6 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού. Μετακίνηση απ' όλη τη χώρα πραγματοποιούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις

Από παλιότερη συγκέντρωση των συνταξιούχων

Eurokinissi

Από παλιότερη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Με δραστηριότητες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις διαδηλώνουν την Πέμπτη, 19 Ιούνη, για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό, ενάντια στις νέες περικοπές στις Επικουρικές, που εφαρμόζονται από τις αρχές του επόμενου μήνα. Στην Αθήνα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συνταξιούχοι έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις συμμετέχουν με πανελλαδική κινητοποίηση και γι' αυτό το σκοπό εκατοντάδες συνταξιούχοι αναμένεται να μετακινηθούν με πούλμαν απ' όλη τη χώρα. Από τη Θεσσαλονίκη, η κάθοδος των συνταξιούχων για την Αθήνα θα γίνει δωρεάν, με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2310.237.694 - 693.4349.568 - 697.6402.052.

Επίσης, πούλμαν για εργαζόμενους και συνταξιούχους, δρομολογούνται από το Λαύριο (4.30 μ.μ. από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων), την Καλαμάτα (2 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο) και τη Λαμία, (1.15 μ.μ. από την πλατεία Πάρκου). Σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Ξάνθης, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης (Ηφαίστου 13). Οι προσυγκεντρώσεις των συνταξιούχων για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • Ομόνοια: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πελοπόννησος, Νησιά.
  • Σύνταγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Δημόσιο, Επισιτισμός, ΟΑΕΕ, Λαύριο, Λούτσα, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΤΑΕ, Σωματείο Εφημεριδοπωλών.
  • Κάνιγγος: Αθήνα, Πειραιάς, Αγ. Παρασκευή, Αιγάλεω, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Νίκαια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος, ΝΑΤ, ΟΣΕ.

Αντίστοιχα, η προσυγκέντρωση συνδικάτων, μαζικών φορέων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας και Λαϊκών Επιτροπών έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Πλήττονται «παλιοί» και «νέοι»

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στον κλάδο Τύπου και Χάρτου, ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων λέει στον «Ριζοσπάστη» ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχουν γίνει μια σειρά από εξορμήσεις και περιοδείες, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται. Σήμερα, περιοδεία θα γίνει σε χώρους δουλειάς στο Κορωπί.

Στη «Βιβλιοσυνεργατική», οι εργαζόμενοι οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχοντας παράλληλα ανοιχτό μέτωπο για την καταβολή δεδουλευμένων μηνών που τους οφείλονται. Χτες, δύο εργαζόμενοι που κάνουν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας μισθούς 4,5 μηνών, δέχθηκαν αγωγή από την εργοδοσία.

Οι λιθογράφοι, όπως υπογραμμίζει ο Λ. Σακκάς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ). Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υλοποιείται η ρύθμιση που προβλέπει μειωμένο όριο συνταξιοδότησης για τους λιθογράφους, παρά τη σχετική εισφορά που κατέβαλλαν για χρόνια.

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θα φέρει νέα επιδείνωση, με τη μετατροπή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε επαγγελματικό ταμείο, τη λεηλάτηση των όποιων αποθεματικών του έχουν απομείνει, την παράδοση των εργαζομένων του κλάδου βορά στις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης.

Το πρόβλημα, επομένως, αφορά παλιούς και νέους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χιλιάδες άνεργους, τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, τους «ενοικιαζόμενους», μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία, καθώς απειλούν να τους στερήσουν όχι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη, αλλά και στις παροχές υγείας που έχουν ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Σε άλλες πόλεις

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ διοργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17/6, στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Κρήτης (πλατεία Ελευθερίας) για τα ζητήματα Ασφάλισης, Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης την Πέμπτη:

  • Στην Ικαρία, στον Εύδηλο στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου και την Παρασκευή 20 Ιούνη στον Αγιο Κήρυκο στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του παλιού δημαρχείου.
  • Στην Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ και στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στο Σαρόκο.
  • Στην Κω, στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Καζούλη από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
  • Στη Μυτιλήνη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου και την Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Φορέων.

Χτες, τέλος, το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας και Πέριξ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο παλιό ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας, που λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και που δεν μπορεί να καλύψει όλους τους ασφαλισμένους.

Διάσκεψη αύριο στην Τουρκία

Διεθνή Διάσκεψη αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους της Τουρκίας διοργανώνουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το τουρκικό συνδικάτο Nakliyat - Is, αύριο Τετάρτη 18 Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Η Διάσκεψη γίνεται με αφορμή την έκρηξη που έγινε στις 13 Μάη στα ανθρακωρυχεία της Σόμα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 ανθρακωρύχοι και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν. Η ΠΣΟ και η Nakliyat - Is καλούν τα συνδικάτα από όλο τον κόσμο: Να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρακωρύχους της Σόμα και στην τουρκική εργατική τάξη. Αυτό το έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη δεν πρέπει να συγχωρεθεί ούτε να ξεχαστεί. Να συζητήσουν την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτό το φοβερό έγκλημα. Να απαιτήσουν σύγχρονα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ατομική ιδιοκτησία σε φυσικούς πόρους.

Η ΠΑΣΥ για τον καταρροϊκό πυρετό

Στη Λακωνία και ιδιαίτερα στο Καστόρι και στο Ξηροκάμπι, περιόδευσε την Κυριακή κλιμάκιο της ΠΑΣΥ, για να συζητήσει με κτηνοτρόφους τα προβλήματα που προκύπτουν από τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού σε περιοχές της Πελοποννήσου. Ο καταρροϊκός πυρετός δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώο που έχει νοσήσει. Το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας στο ζώο είναι ο πυρετός, που γίνεται άμεσα αντιληπτός και παύει να έχει γάλα.

Η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς καταγγέλλουν κυβέρνηση και περιφέρεια για παντελή έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης όσων έχουν πληγεί από τη ζωονόσο. Ο Νίκος Αγγέλου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, κάλεσε τους κτηνοτρόφους όλης της Πελοποννήσου να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΑΣΥ την Τετάρτη 18 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους για να μην επεκταθεί παραπέρα η ζωονόσος και για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Ανάμεσα σε άλλα, αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνουν τώρα οι ψεκασμοί και να δοθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, να αποζημιωθούν για το χαμένο εισόδημα και για τα ζώα, να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Τα ζητήματα αυτά έθεσε η ΠΑΣΥ και σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε την περασμένη βδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

  • Ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, δεσμεύτηκε στους κτηνοτρόφους ότι θα φέρει ο ίδιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το πρόβλημα στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Νέες καταστροφές από χαλάζι

Ολοσχερείς καταστροφές σε 5.000 στρέμματα καλλιεργειών με σιτηρά, καπνά, αμύγδαλα, αμπέλια, μήλα, πατάτες, καλαμπόκια προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε, επί δυόμισι συνεχείς ώρες, την ευρύτερη περιοχή της Δολίχης στην Ελασσόνα. Δυο χείμαρροι πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα αγροτικοί δρόμοι να καταστραφούν, καθώς και η πρόσβαση σε 10 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες. Ζημιές υπάρχουν και σε σπίτια, ενώ πνίγηκαν αιγοπρόβατα. Οι παραγωγοί, που πριν από λίγες μέρες πλήγηκαν ξανά από χαλάζι, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα. Ζητούν να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών. Χαλάζι με μεγάλη ένταση και διάρκεια έπεσε και στην περιοχή Χασίων των Τρικάλων, πλήττοντας ιδιαίτερα τα χωριά Γερακάρι, Λογγάς, Αχελινάδα. Ανάλογα φαινόμενα, μικρότερης όμως έντασης, σημειώθηκαν και στα Δυτικά του Ν. Τρικάλων, στα ριζά του Κόζιακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ