ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερχεται νέο κύμα ανατροπών στο Δημόσιο

Στόχος είναι να προωθείται πιο αποτελεσματικά από το κράτος η πολιτική υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων

Από κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο
Από κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο
Μπαράζ νέων απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές που θα ευνοούν τη βαθύτερη ενσωμάτωση των εργαζομένων στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση. Τους στόχους αυτούς υπηρετούν οι αλλαγές που θα εφαρμόσει από το 2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις αποδοχές, στις μετατάξεις και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο (εφημερίδα «Εθνος»), θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Το νέο σύστημα θα προβλέπει την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί. Αντίστοιχα, οι «μη παραγωγικοί» υπάλληλοι, αυτοί δηλαδή που δε θα υλοποιούν τους εκάστοτε αντιλαϊκούς στόχους, θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

Από την ίδια λογική θα διαπνέεται και το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς οι εργαζόμενοι στον κρατικό μηχανισμό θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους. Το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από την καλύτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, υπηρετεί και το «διαίρει και βασίλευε» στους εργαζόμενους, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα θεσμοθετήσει μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα μονιμοποιεί όχι μόνο τις μετατάξεις, αλλά και τις απολύσεις. Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, προβλέπεται να υπάρξει μελέτη από την κυβέρνηση για την εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, από το 2015. Σε πρώτη φάση, θα παραδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους τομείς όπως η φύλαξη και η καθαριότητα.

Στο μεταξύ, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, μέχρι το τέλος του έτους θα απολυθούν από το Δημόσιο 15.000 εργαζόμενοι. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εκκρεμούν περίπου 7.000 απολύσεις. Το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ισχυρίζεται ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τον αριθμό των εργαζομένων που θα απομακρυνθούν.

Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ ότι «ο πρώτος που θα ήταν ανακουφισμένος θα ήμουν εγώ, αναλαμβάνω σκληρό πολιτικό κόστος, αλλά δε θεωρώ πολύ πιθανή την (επιτυχή) επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων».

Μαζί Φωτόπουλος - ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ

Απέκλεισαν το Συνδικάτο Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας, επειδή εγγράφει ως μέλη του και τους εργολαβικούς

Στο ψηφοδέλτιο του ΕΑΜΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Φωτόπουλο, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, βρήκαν στέγη, όπως αναμενόταν, οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, στο 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ που έγινε την προηγούμενη βδομάδα. Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ΕΑΜΕ συμμετείχαν η παράταξη ΣΑΔ, που δραστηριοποιείται σε επίπεδο Ομοσπονδίας και η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα», που δραστηριοποιείται στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ, και οι δύο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή τους έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για συνδιαλλαγή και διανομές καρεκλών ανάμεσα στην παράταξη του Φωτόπουλου (πρώην ΠΑΣΚΕ) και τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή του προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φωτόπουλος αποκάλυπτε τη συμφωνία που είχε γίνει και συγκεκριμένα να ενισχύσει η ΕΑΜΕ τις άλλες δύο παρατάξεις, προκειμένου να καταλάβουν έδρες στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Κατά τα φαινόμενα, η συμφωνία προχώρησε ακόμα περισσότερο και εκφράστηκε με συμμετοχή των αντιπροσώπων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του Φωτόπουλου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας, που αποκλείστηκε από την πλειοψηφία, σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Χαρακτηριστική για τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι και η απόρριψη της συμμετοχής του ΣΕΕΕΝ στο Συνέδριο, το οποίο έχει μέλη του και εργαζόμενους στις εργολαβίες. Το ΣΕΕΕΝ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία η "αμερόληπτη" αστική Δικαιοσύνη τα απέρριψε με αστείες δικαιολογίες. Μάρτυρας για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων ήταν ο Φωτόπουλος (ο οποίος είχε εισηγηθεί την απόφαση για ένταξή τους στο προηγούμενο συνέδριο) και συνυπέγραψαν ως μάρτυρες, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του "Σπάρτακου", στελέχη της ΕΤΕ και πολλοί άλλοι, σύσσωμοι, ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με οικονομική κάλυψη του εργοδότη (ΔΕΗ ΑΕ), με απαγόρευση στην ουσία της συμμετοχής των συνέδρων που δε θα δεχόντουσαν το "δώρο" αυτό από την εργοδοσία και απαίτησαν τα έξοδα να τα καλύψουν τα σωματεία. Πρόσχημα για την οικονομική κάλυψη από τον εργοδότη αποτέλεσε η ημερίδα που οργάνωσε η ΔΕΗ, η οποία, εκτός των άλλων, ήταν αποκαλυπτική για τις καταστροφικές εξελίξεις που ετοιμάζονται».

Κινητοποίηση στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα»

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Αγωνιστική παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τα προβλήματα των 600 εργαζομένων στα 42 καταστήματα της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», οργάνωσαν χτες ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και η Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα». Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚ Λάρισας και από κει κατευθύνθηκαν με πορεία στην Περιφέρεια. Μαζί με εκπροσώπους του ΕΚΛ, ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρέμβει για να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 11 μηνών και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, στην περίπτωση που η αλυσίδα πωληθεί στην εταιρεία «Μαρινόπουλος», με την οποία γίνονται διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, με βάση την οποία ακυρώνονται οι απολύσεις 12 εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» που απολύθηκαν πριν από ένα χρόνο, γιατί δεν είχαν δεχτεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών.

Στάση εργασίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στάση εργασίας από τις 12 μ. - 4 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12 μ. στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν, σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι του Δήμου, αντιδρώντας σε αξιολόγηση και απολύσεις. Η απόφαση για στάση εργασίας και συγκέντρωση πάρθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ), μετά από πρόταση της ΔΑΣ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προγραμματίζεται παράσταση στο δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μη εφαρμογή του ν. 4250/14 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι ζητούν απόφαση δημάρχου που θα δίνει εντολή στους γενικούς διευθυντές και στις υπηρεσίες να μην ξεκινήσουν τη διαδικασία της λεγόμενης «αξιολόγησης» και τον επιμερισμό των ποσοστών στις υπηρεσίες.

Επίσης, προγραμματίζεται συναυλία διαμαρτυρίας στο χώρο που έχει στήσει το αντίσκηνό του απολυμένος δημοτικός αστυνόμος, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 6 Ιούνη και χτες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με προβλήματα υγείας. Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ