ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη «Χαλυβουργία» στο Βόλο

Καλεί τους εργάτες να διδαχτούν από την πείρα τους και «να σηκώσουν κεφάλι»

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Βόλο για τους εργαζόμενους στον όμιλο της «Χαλυβουργίας»
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Βόλο για τους εργαζόμενους στον όμιλο της «Χαλυβουργίας»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, κάτω από όργιο πιέσεων, η Γενική Συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχτεί νέα μείωση στους μισθούς κατά 12% για το επόμενο οκτάμηνο, αλλάζοντας την αρνητική απόφαση προηγούμενης Συνέλευσης των εργαζομένων.

Προϊστάμενοι και προσωπάρχες έπεσαν σαν τους λύκους να αλλάξουν την απόφαση των εργαζομένων, απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ο Μάνεσης θα επέβαλλε εκ περιτροπής εργασία δυο μέρες τη βδομάδα μέχρι τις 25 Ιούλη και μετά θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση της παραγωγής, καταργώντας τη μία από τις τρεις βάρδιες, που σημαίνει 100 απολύσεις.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο επισημαίνει: «Καταγγέλλουμε σε όλους τους μεταλλεργάτες της περιοχής τη διεύθυνση της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" για τις μειώσεις που επέβαλε με τον πιο βρώμικο τρόπο στους συναδέλφους χαλυβουργούς. Για άλλη μια φορά, γίναμε θεατές της πιο λυσσαλέας επίθεσης του Μάνεση και των ανθρώπων του στους εργάτες της "Χαλυβουργίας".

Στην αρχή, τους χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν την απεργία στον Ασπρόπυργο, έπειτα τους έβαλαν σε εκ περιτροπής εργασία, τα δυόμισι τελευταία χρόνια τούς πετσόκοψαν το μισθό και τώρα ήρθαν με την απειλή των μαζικών απολύσεων (100 με δύο βάρδιες στα εργοστάσια), για να πουν το "ναι" στη συνέχιση του -12,5%.

(...) Οπως είχαμε πει, μετά το "όχι" της προηγούμενης ΓΣ, οι χαλυβουργοί θα είχαν να αντιμετωπίσουν τους πάντες και τα πάντα: Τηλέφωνα στα σπίτια με απειλές, μαζέματα εργατών από τους διευθυντές και τους προϊσταμένους για να τους τρομοκρατήσουν, τα παπαγαλάκια του Μάνεση να σκούζουν ότι θα γίνουν απολύσεις... Δεν έλειψαν τα γνωστά και χιλιοειπωμένα άρθρα γνωστών δημοσιογράφων στα τοπικά ΜΜΕ, που συνεχίζονται και μετά τα τελευταία γεγονότα για την "άσχημη κατάσταση στη Χαλυβουργία".

Οι συνάδελφοι στη Χαλυβουργία, πολύ σύντομα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χτυπήματα του Μάνεση. Στην ΑΓΕΤ, η εργοδοσία μετά τις μειώσεις που έφτασαν ακόμα και τα 500 ευρώ για να μη γίνουν απολύσεις, ζήτησε 86 εθελούσιες. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη και καμία αναμονή. Σαν Συνδικάτο δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε για το δίκιο των εργατών. Για να σηκώσουν κεφάλι όλοι οι μεταλλεργάτες - και βέβαια οι χαλυβουργοί - ώστε να διεκδικήσουν αυτά που τους κλέβουν τα αφεντικά τους, το μεροκάματό τους, τη ζωή τους.

Οι συνάδελφοι στη "Χαλυβουργία" πρέπει να εμπιστευτούν το Συνδικάτο του "Μήτσου Παπαρήγα", αλλά και να βρουν οι ίδιοι τη δύναμη να αντιπαλέψουν την επίθεση της εργοδοσίας. Πετώντας στην άκρη υποταγμένους και προσκυνημένους συνδικαλιστές και αναδεικνύοντας τίμιους και αγωνιστές εργάτες που σίγουρα υπάρχουν μέσα στο εργοστάσιο».

Η ΟΓΕ για τις απολύσεις στη «Χαλυβουργία»

Τις ομαδικές απολύσεις στην «Ελληνική Χαλυβουργία» καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΓΕ, με ψήφισμα που αποφάσισε στη συνεδρίασή του, το περασμένο Σάββατο. Το ψήφισμα αναφέρει: «Το ΔΣ της ΟΓΕ καταγγέλλει την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο έδωσε το πράσινο φως για ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των βιομηχάνων και της ΕΕ. Οι απολύσεις στην "Ελληνική Χαλυβουργία" συνιστούν ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Ερχονται να προστεθούν στην κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών. Ανοίγουν, επιπλέον, το δρόμο στα μονοπώλια και στους εργοδότες να γενικευθούν οι ομαδικές απολύσεις σε όλους τους εργαζόμενους, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τη νεολαία. Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να συσπειρωθούν στους συλλόγους και τις ομάδες της, να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, μαζί με την Κοινωνική Συμμαχία και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην περάσει η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων».

«ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Συνεχίζεται η επίθεση στο ωράριο

«Λευκή Νύχτα» διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, κρατώντας ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα από το Σάββατο στις 7 το απόγευμα έως και μετά τα μεσάνυχτα. Το ωράριο εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο έχει βρεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, της κυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων των Δήμων. Μετά την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, που βάζουν πλώρη για άνοιγμα των καταστημάτων σε συγκεκριμένες αρχικά περιοχές και τις 52 Κυριακές του έτους, τη σκυτάλη παίρνουν οι Δήμοι που σπρώχνουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου. Καμία «Λευκή Νύχτα» δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που καταγγέλλει τον Δήμαρχο, Γ. Πατούλη και τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου για την απόφασή τους.

Ο

LIDL: Συνεχίζονται την Κυριακή 22/6, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση «LIDL» Αττικής. Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και πήραν παράταση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος σε αυτές. Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του σωματείου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Στάση εργασίας από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. θα κάνουν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠ-ΠΚΜ). Θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της Διοίκησης, εντός του Παραρτήματος «Αγιος Παντελεήμων» (7ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά). Απαιτούν την άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οκτώ μηνών, απόσυρση της «αξιολόγησης».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: Παραμένουν έξω από το υπουργείο Οικονομίας, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, καθαρίστριες που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν με τη λήξη της. Κινητοποίηση ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έκανε και ομάδα σχολικών φυλάκων, επίσης απολυμένων, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών - μέσα γινόταν συνεδρίαση του Βενιζέλου με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ - από όπου τους απώθησαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Επίσης, απολυμένοι δημοτικοί αστυνομικοί επί επτά μέρες έχουν στημένο αντίσκηνο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΟΑΕΔ: Τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος του εκπαιδευτικού της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Αγρίνιο, Παναγιώτη Πανογεώργου, καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ. Στην ανακοίνωσή της, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» σημειώνει πως «ο συνάδελφος κατηγορείται για ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά με τα θέματα εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ» και προσθέτει: «Είναι πρωτοφανής η παρέμβαση της Διοίκησης στα συνδικαλιστικά χρονικά. Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι την αντίθετη άποψη την πολεμάς με ΕΔΕ, όσοι νομίζουν ότι θα σπείρουν το φόβο και θα βουλώσουν τα στόματα με πειθαρχικές διώξεις».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. διοργανώνουν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Υγείας Δήμου Καισαριανής «Λεωνίδας Μανωλίδης». Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής απαιτεί να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή, δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς, να καταργηθούν τα τροφεία, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, να μη γίνει καμιά απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Απαγορευτικό είναι για τους άνεργους και τους εργαζόμενους της Λάρισας να πάνε, με την οικογένειά τους, στα παράλια της περιοχής για μπάνιο, αφού πέρα από την πανάκριβη βενζίνη, υπάρχουν και τα πανάκριβα διόδια. Αυτό επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΕΚ Λάρισας, καλώντας τους άνεργους και εργαζόμενους να μην ανέχονται να τους ληστεύουν μέσω των διοδίων. Το ΕΚΛ διεκδικεί: Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό. Να μειωθούν οι τιμές στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, στα καύσιμα κ.α.

ΣΕΑΑΝ: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ, ενάντια στις απολύσεις που έγιναν από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», μετά τη λήξη του πεντάμηνου, έκανε χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Ανάμεσα σ' αυτούς που επέστρεψαν ξανά στην ανεργία, ήταν και ένα μέλος της ΣΕΑΑΝ. Οπως προκύπτει, από 200 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο, έχουν απομείνει 90, ενώ θα μειωθεί κι άλλο το προσωπικό με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί: Επαναπρόσληψη των απολυμένων από το πρόγραμμα. Μαζικές προσλήψεις αναπήρων, χρονίως πασχόντων και γονιών και κηδεμόνων ΑμεΑ με μόνιμη, σταθερή δουλειά. Να μην κλείσει το ειδικό τμήμα για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ της ΕΘΕΛ. Δωρεάν μετακίνηση για ΑΜΕΑ, ανέργους, μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ