ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη»

Την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας πεζογραφίας, ανεβάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης, από τις 10 έως τις 19 Ιούλη (εκτός Κυριακής 13/7) στις 21.00 στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ο Βάρναλης, πνεύμα ανήσυχο, με μεγάλη οξυδέρκεια, μεγάλος στοχαστής με λεπτότατη ποιητική ευαισθησία στα μηνύματα των καιρών, έδινε σαν άνθρωπος γενναίος κι ανιδιοτελής πάντα το «παρών». Η απολογία του Σωκράτη, που μας κληροδότησε η Αρχαιότητα, είναι κατά τον Βάρναλη κατασκευασμένη από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα, για να στηρίξουν το κατεστημένο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η σάτιρα του Βάρναλη αντιστρέφει τα γεγονότα και το κατηγορητήριο με μαεστρία θαυμαστή, δείχνοντας το βάθος της αρχαιογνωσίας του.

Το θαυμάσιο αυτό έργο της απολογίας του βαρναλικού Σωκράτη εκδόθηκε το 1931, σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια, όπως λέει κι ο ίδιος, «στην τοτεσινή δημοκρατία του ιδιώνυμου, του Καλπακίου και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων».

«Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη», σημειώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Η Δημοτική γλώσσα και η αρχαιογνωσία του μεγάλου Ελληνα Ποιητή χορεύουν αντάμα στο σατιρικό αυτό έργο. Το έργο αυτό αποτελεί καίριο κορμό της επαναστατικής τέχνης. Ο ήρωας δηλώνει: "Γλεντάω και ΄φραίνομαι να σας δαγκώνω", αναφερόμενος στους καταπιεστές της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμηνεύει τον βαρναλικό Σωκράτη. Οι καλλιτέχνες της «Σπείρας» μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Αλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, Σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Αρης Βλάχος. Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη. Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ενκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης. «Σπείρα Σπείρα»: Μαθητές - Κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

«Αγνοούμενοι 1974 - Αγνοούντες 2014»

Σαράντα χρόνια μετά από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τους δύο «Αττίλες», την κατοχή μεγάλου τμήματος της μεγαλονήσου, τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων:

Στις 26 Ιούνη, στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ: 210-341.8550), το θεατρικό έργο «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη (το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί τη χειμερινή σεζόν στο θέατρο ΑΡΓΩ).

Από 30 Ιούνη έως 13 Ιούλη, έκθεση φωτογραφίας, εικαστικών εγκαταστάσεων και έργων τέχνης σε μια «Διαδρομή Μνήμης» από το θέατρο ΑΡΓΩ στην Πρεσβεία της Κύπρου (με την επιμέλεια της Μαργαρίτας Καταγά).

Στις 30 Ιούνη, παρουσίαση στο Θέατρο ΑΡΓΩ του μονολόγου «Ο γιος μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου.

Στις 10 και 11 Ιούλη στον κινηματογράφο Αστυ, ένα διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες που γυρίστηκαν με θέμα την εισβολή και τις συνέπειες του ξεριζωμού. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Κινηματογράφος - Ιστορία - Πολιτική» (το πρόγραμμα επιμελείται ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης). Προγραμματίζονται, επίσης, βραδιές ποίησης και μουσικής Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας - Σπίτι της Κύπρου.

«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή», γράφτηκε το 2005, με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου, και έθεσε σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης. Μέσα από τη σχέση ενός σύγχρονου ζευγαριού που δέχεται την επίσκεψη της μεγάλης αδελφής από την Κύπρο, ταγμένης, από τη μητέρα, στην αναζήτηση του αγνοούμενου μικρότερου αδελφού, αποκαλύπτεται ο κρυφός μας φόβος να υπάρξουμε και κατά το τραγικό μας βάθος και πλάτος, σουλατσάροντας απλώς στην επιφάνεια μιας μεταμοντέρνας «ενδιαφέρουσας» ζωής. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αλέξανδρος Σταύρου, Μαρία Τσαρούχα. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Χριστίνα Κωστέα και το σχεδιασμό φωτισμών η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και των εικαστικών εγκαταστάσεων στο Θέατρο ΑΡΓΩ θα γίνουν στις 30 Ιούνη, στις 9.00 μ.μ. Στις 8.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας (30/6) θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ΑΡΓΩ, ο μονόλογος του Δημήτρη Λέντζου«Ο γιός μου ο Ελπήνορας». Το έργο αυτό γράφτηκε μετά από αίτημα της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΡΓΩ για τα σαράντα χρόνια από την εισβολή. Το μονόλογο ερμηνεύει η Αιμιλία Υψηλάντη με μουσική του Νεόφυτου Νεοφυτίδη.

Bιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Τη βιβλιοπαρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, ιστορικός.

Εκθεση φωτογραφίας εφήβων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Εκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (ΚΕΨΥΕ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το ΚΕΨΥΕ αποτελεί μονάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η φωτογραφική του ομάδα αποτελείται από 22 εφήβους και νέους - νέες.

Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων των Ταξιδευτών του Χρόνου» Μέρος VI. «Οπως περιγράφει ο τίτλος της έκθεσής μας, είναι μια περιπλάνηση σε γνωστές και άγνωστες γειτονιές της πόλης, συλλέγοντας εικόνες της καθημερινότητάς μας. Παράλληλα, είναι ένα ταξίδι των δημιουργών σε τόπους μαγικούς, μεταφέροντας στο θεατή εικόνες και αναμνήσεις από την καλοκαιρινή ραστώνη και το απέραντο γαλάζιο των διακοπών μας», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 19 Ιούνη, στις 2 μ.μ., στον 1ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ