ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα πανηγύρια για «ανάκαμψη» αφορούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους

Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου στενάζουν πίσω από τη βιτρίνα

Λίγες μέρες ξεκούρασης και αναψυχής είναι πλέον πολυτέλεια για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών
Λίγες μέρες ξεκούρασης και αναψυχής είναι πλέον πολυτέλεια για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών
Πρόκληση απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αποτελούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για το νέο «ρεκόρ αφίξεων» ξένων τουριστών που αναμένεται να σημειωθεί φέτος, καθώς για μια ακόμη χρονιά, η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θα στερηθεί το στοιχειώδες δικαίωμα να κάνει διακοπές έστω και για λίγες μέρες.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά ένα γεγονός που πράγματι συντελεί στην αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών του κλάδου, για να πείσει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι η οικονομική της πολιτική «αποδίδει», ότι οι «βαριές θυσίες» πιάνουν τόπο, ότι τα μηνύματα εξόδου απ' την κρίση πυκνώνουν και ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα τα μοιραστούν εξίσου εργοδότες και εργαζόμενοι.

Πράγματι, τα σχεδόν 12 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν πέρσι από τους περίπου 18 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα, απέδωσαν κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους και τους ισχυρούς «παίκτες» του τουριστικού κλάδου. Ομως, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για λίγες μέρες αναψυχής, ενώ μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι που βγάζουν ένα μεροκάματο από τον τουρισμό, ζούνε κυριολεκτικά στο πετσί τους την «ανάπτυξη» που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ενισχύεται η τάση συγκεντροποίησης

Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξάνονται συνεχώς την τελευταία δεκαπενταετία, δείγμα ότι ο τομέας του τουρισμού, εξαιτίας και άλλων συγκυριών, επηρεάστηκε συγκριτικά λιγότερο από την καπιταλιστική κρίση. Από τα 10,9 εκατ. του 1998, οι αφίξεις έφτασαν πέρσι τα 17,919 εκατ. και αν προστεθούν σε αυτά και τα 2,1 εκατ. των αφίξεων από την κρουαζιέρα, ο συνολικός τους αριθμός έφτασε τα 20,1 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, η κατάσταση ελάχιστα φαίνεται να αλλάζει φέτος, παρά τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο ΣΕΤΕ περί «ανάκαμψης», κρίνοντας από μία αύξηση της τάξης του... 1,7% στις αφίξεις εσωτερικού των ελληνικών αεροδρομίων, το διάστημα Γενάρης - Μάρτης.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του «Ινστιτούτου Καταναλωτών» (ΙΝΚΑ), το 73% των Ελλήνων δεν έκαναν καθόλου καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας «οικονομικών λόγων». Αλλά και από το υπόλοιπο ποσοστό, το 80% έκανε ολιγοήμερες διακοπές το πολύ μέχρι 5 ημέρες. Ειδικότερα, το ποσοστό των Ελλήνων που κατάφεραν να κάνουν διακοπές για περισσότερες από 4 μέρες μειώνεται σταθερά και μόνο την τριετία 2008-2011, η μείωση έφτασε το 25% - από 4.106.151 το 2008 σε 3.088.142 το 2011.

Ο τουρισμός της ελληνικής οικογένειας είναι αυτός που παραδοσιακά στηρίζει και τις μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο, οι οποίες αποσπούν ένα ελάχιστο κομμάτι από τη συνολική πίτα των εσόδων, συγκριτικά με όσα καρπώνονται τα μονοπώλια του κλάδου, που τα τελευταία χρόνια διογκώνονται.

Κατά την περίοδο της κρίσης, η τάση συγκεντροποίησης στον τουρισμό ενισχύεται. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2009-2013, άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία δυναμικότητας 63.392 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 613 μονάδες δυναμικότητας 34.480 κλινών. Το 73% των μονάδων που άνοιξαν ανήκουν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες, ενώ από τα ξενοδοχεία που έκλεισαν μόνο 3% ανήκουν σε αυτές. Τέλος, αυξάνεται σταθερά ο μέσος αριθμός δωματίων ανά ξενοδοχειακή μονάδα την τελευταία 20ετία: Από 35 δωμάτια το 1990, σε 39,3 το 2000 και σε 41,3 το 2012.

Οργιάζει η εργασιακή εκμετάλλευση

Την ίδια ώρα που οι αφίξεις, οι κρατήσεις και οι προσδοκίες για κέρδη απογειώνονται σε ό,τι αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, οι εργαζόμενοι στον κλάδο κυριολεκτικά στενάζουν, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό, παρά τις περισσότερες αφίξεις, και ακόμη χαμηλότερους μισθούς, παρά τους αυξημένους τζίρους.

Στην πλειοψηφία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων κυριαρχούν η απληρωσιά, η ανασφάλιστη δουλειά, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές και οι προσωρινές μορφές εργασίας, η λεγόμενη «εξτρά» απασχόληση και τα δουλεμπορικά. Ξεχωριστή συμβολή στην κερδοφορία των ομίλων έχουν η τζάμπα δουλειά, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ (ύψους 150 εκατ. ευρώ) και η πρακτική άσκηση χιλιάδων σπουδαστών από σχολές του κλάδου, που δουλεύουν με ελάχιστα λεφτά και αντικαθιστούν παλιούς εργαζόμενους. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η «ενοικίαση» εργαζομένων από «δουλεμπορικά» γραφεία του εξωτερικού.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν έχουν εξοφληθεί ούτε για την προηγούμενη χρονιά. Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι μεγάλη -για παράδειγμα, καμαριέρες στη Ρόδο καθαρίζουν 18-26 δωμάτια στη βάρδια-, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν ολόκληρες βδομάδες χωρίς ρεπό.

Η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπογράφηκε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, όχι μόνο διατηρεί για τα δύο επόμενα χρόνια τη μείωση του 15% που υπογράψανε το 2012, αλλά καταργεί επί της ουσίας το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, επιβάλλοντας διευθέτηση του χρόνου με 10ωρη δουλειά.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Οι αριθμοί ευημερούν για τους «μεγάλους» του κλάδου

Αντιστρόφως ανάλογη η εικόνα για τους ναυτεργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους σε λιμάνια όπως ο Πειραιάς

Για «ρεκόρ όλων των εποχών» στην αύξηση των δεικτών που αφορούν στην κρουαζιέρα στην Ευρώπη κάνει λόγο η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας για την Ευρώπη (CLIA Ευρώπης) με χτεσινό δελτίο Τύπου. Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι «διατήρησε την κατάταξή της ως τρίτος κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη, με 4,6 εκατομμύρια επισκέψεις επιβατών το 2013».

«Ο Πειραιάς -όπως επισημαίνεται- κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών Home Port (λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας) λιμανιών, με 1,3 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας σχεδόν 1% αύξηση για το 2012». Στα ίδια στοιχεία αναφέρεται ότι «η κρουαζιέρα συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία. Το 2013, η άμεση οικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ήταν 574 εκατ. ευρώ, το έβδομο υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ ο τομέας της κρουαζιέρας δημιούργησε πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας».

Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναφέρονται δε διευκρινίζεται σε ποιους τομείς δημιουργήθηκαν, με τους ναυτεργάτες να μετράνε 15.000 άνεργους και τα «λουκέτα» στις μικροεπιχειρήσεις του Πειραιά να διαδέχονται το ένα το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τουρίστες αγοράζουν τα πάντα μέσα από το κρουαζιερόπλοιο, όπως προβλέπουν το «all inclusive» πακέτα που κυριαρχούν στην κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι με τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ (δηλαδή την πλήρη ελευθερία δράσης του κεφαλαίου) στην κρουαζιέρα, που στην Ελλάδα έγινε νόμος το καλοκαίρι του 2010, στα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά κυριαρχούν πληρώματα με ναυτεργάτες σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, θύματα του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις συνθήκες ασφάλειας στη θάλασσα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα στοιχεία της CLIA αναφέρεται ετήσια αύξηση της κρουαζιέρας 4% και 22% συνολική αύξηση από το 2008. Οπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία είναι πρώτα στη ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων. «Αυτή τη στιγμή και για το πρώτο εξάμηνο του 2014, τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία έχουν σε εξέλιξη συμβάσεις για την κατασκευή και παράδοση μέχρι το 2017 24 νέων κρουαζιερόπλοιων, με συνολική αξία 12,1 δισ. ευρώ». Βέβαια, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζεται ούτε κουπί.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αναψυχή δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και οι μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ αφίξεων και την ανάπτυξη στον τουρισμό, η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια ημέρα διακοπές, γιατί το εισόδημα είναι τσακισμένο, ενώ οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια απλησίαστες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια και με μεροκάματα πείνας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, δε συνεπάγεται ανακούφιση του λαού ούτε ανακοπή των αντιλαϊκών μέτρων. Η αναψυχή δεν είναι εμπόρευμα ούτε πολυτέλεια, είναι δικαίωμα του λαού και γι' αυτό χρειάζεται να διεκδικήσουμε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατάργηση των διοδίων, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους, δωρεάν υποδομές για άνεργους και νέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ