ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σήμερα η Διάσκεψη για τους ανθρακωρύχους της Τουρκίας

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν με τη συμμετοχή τους συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Τούρκοι ανθρακωρύχοι βγάζουν νεκρούς τους συναδέλφους τους από το ορυχείο
Τούρκοι ανθρακωρύχοι βγάζουν νεκρούς τους συναδέλφους τους από το ορυχείο
Σήμερα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη η Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους της Τουρκίας, που διοργανώνουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το τουρκικό συνδικάτο Nakliyat-Is. Στη διάσκεψη, εκτός από το ΠΑΜΕ, θα συμμετέχουν συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από τη Χώρα των Βάσκων, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κύπρο, τη Δανία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιταλία, την Παλαιστίνη, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Μπαχρέιν, την Τουρκία και το Ιράν.

Η Διάσκεψη γίνεται με αφορμή τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρακωρύχων στις 13 Μάη, ύστερα από έκρηξη στα ανθρακωρυχεία της Σόμα και τον τραυματισμό πολλών ακόμα. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «αυτή η υπόθεση δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Δεκάδες επαγγελματικά θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν στη διάρκεια του χρόνου στα ορυχεία της Τουρκίας και όλου του κόσμου.

Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: Η ατομική ιδιοκτησία πάνω στο ορυχείο και η προσανατολισμένη στα κέρδη πολιτική που περικόπτει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την περιοδική συντήρηση των εγκαταστάσεων, η εγκληματική έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες πίσω από την τραγωδία στη Σόμα, που σκότωσε εκατοντάδες εργάτες».

Η ΠΣΟ και η Nakliyat-Is καλούν τα συνδικάτα από όλο τον κόσμο: Να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρακωρύχους της Σόμα και στην τουρκική εργατική τάξη. Να συζητήσουν την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτό το φοβερό έγκλημα. Να απαιτήσουν σύγχρονα μέτρα για την Υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ατομική ιδιοκτησία σε φυσικούς πόρους.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και τον Σπύρο Δρίβα, γιατρό Εργασίας. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η τραγωδία στη Σόμα ήταν ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη και οι κύριοι υπαίτιοι είναι η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία και η κυβέρνηση της Τουρκίας. Στα ορυχεία της Σόμα δεν υπήρχαν επαρκή μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πίσω από αυτήν την τραγωδία, όπως και στα χιλιάδες επαγγελματικά θανατηφόρα ατυχήματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, οι πραγματικές αιτίες είναι η ατομική ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση των εργατών».

Πάνω από 4.000 νεκροί εργάτες κάθε χρόνο στην Ευρώπη

Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην Τουρκία φέρνει στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας και τη σοβαρή έλλειψη μέτρων στην πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματιών ασθενειών, που βεβαίως δεν αφορούν μόνο τις αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία στην ΕΕ, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από ατύχημα στο χώρο εργασίας, ενώ τουλάχιστον 3 εκ. είχαν κάποιο σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους που προκάλεσε απουσία από αυτήν άνω των 3 ημερών. Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (24,2%) θεωρούν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ το 25% πιστεύει ότι έτσι και αλλιώς η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, σε διεθνές επίπεδο τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά «κόστη» (έτσι μετράει το κεφάλαιο την ανθρώπινη ζωή) λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών υπολογίζονται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, παρότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία, μελέτες υπολογίζουν το άμεσο «κόστος» των εργατικών ατυχημάτων σε πάνω από ένα δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας.

Ελιγμοί για κατάργηση της Κυριακής αργίας

Ελιγμούς απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και εμποροϋπάλληλους κάνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις και να καταργήσει πλήρως την κυριακάτικη αργία. Τη Δευτέρα, σε συνάντηση με την ΕΣΕΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος είπε ότι το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δε θα συμπεριληφθούν τελικά στις περιοχές όπου θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες και τις 52 Κυριακές του έτους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι τις 7 Ιούλη, δε θα συμπεριλαμβάνει κανένα μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά μόνο τρεις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για άνοιγμα των καταστημάτων σε επτά περιοχές και συγκεκριμένα στις εξής: Στην Περιφέρεια Αττικής, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη Ραφήνα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, σε Ρόδο, Κω και στην Ερμούπολη της Σύρου. Ακόμα κι αν η εφαρμογή του μέτρου ξεκινήσει από τις τρεις τελευταίες ή όποιες άλλες περιοχές, η ουσία παραμένει: Στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή για διάστημα ενός έτους και η επανεξέτασή του την άνοιξη του 2015, με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Επανεξετάζονται οι μετατροπές συμβάσεων

Νέος δρόμος για χιλιάδες απολύσεις ανοίγει η κυβέρνηση, με την απόφαση να επανεξεταστούν και να επαναξιολογηθούν συνολικά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλούνται οι Διευθύνσεις Διοικητικού Τομέα να αποστείλουν τα στοιχεία για τον επανέλεγχο των σχετικών συμβάσεων από τον ΑΣΕΠ. Υπολογίζεται ότι θα επανεξεταστούν 40 με 50.000 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν εντός δέκα ημερών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα ζητούνται: Τα ατομικά στοιχεία των υπαλλήλων, η κατηγορία και η ειδικότητα στην οποία κατετάγησαν κατά το χρόνο μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Η υπηρεσία στην οποία σήμερα υπηρετούν. Οι διατάξεις βάσει των οποίων έγινε η μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Η ακριβής ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης. Ο φορέας στον οποίο πραγματοποιήθηκε η μετατροπή της σύμβασης, στην περίπτωση που αυτός είναι διαφορετικός από το φορέα στον οποίο ο υπάλληλος υπηρετεί.

Νέα συγκέντρωση από τις καθαρίστριες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Βυζαντινό Μουσείο έκαναν χτες οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, από κοινού με τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού και σχολικούς φύλακες, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα. Το «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις της Επιτροπής Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ. Στο χώρο του Μουσείου γινόταν εκείνη την ώρα άτυπη σύνοδος αξιωματούχων της ΕΕ. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του Μουσείου και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα για τις καθαρίστριες, συνεχίζουν τον αγώνα τους και παραμένουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου που μπλόκαρε την επαναπρόσληψή τους. Η απόφαση, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».

Ευχαριστήρια επιστολή στο ΠΑΜΕ

Ευχαριστήρια επιστολή έστειλε στο ΠΑΜΕ το Συνδικάτο Εμπορίου Βελγίου (CNE), για τη στήριξη που εξέφρασε το ταξικό κίνημα στην Ελλάδα στον αγώνα κατά της απόλυσης 2.500 εργαζομένων από την πολυεθνική «Delhaize», που είναι και ο κύριος μέτοχος της εταιρείας «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στην Ελλάδα. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη στήριξή σας εκ μέρους όλων των αντιπροσώπων της CNE (του συνδικάτου μας) και των εργαζομένων της "Delhaize". Βρισκόμασταν σε μια συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους της "Delhaize" και διαβάστηκε η επιστολή σας. Ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος και μακρύς αλλά θα συνεχίσουμε, γιατί η "Delhaize" είναι ένας συνεταιρισμός με τεράστια κέρδη. Δε θα δεχτούμε τις απολύσεις 2.500 ανθρώπων! Ευχαριστούμε πολύ, Latawiec Delphine, Responsable Nationale CNE Commerce».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ