ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών

Προχωρά ο εκβιασμός λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους

Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας
Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας
Από την 1η Γενάρη του 2015 τίθεται σε ισχύ η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων που σωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χτες στο ΦΕΚ, είναι κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές των τραπεζών, αποβλέπει στη βελτίωση της εμφάνισης των ισολογισμών τους και στην προστασία των μεγαλομετόχων τους (κράτους και ιδιωτών). Παράλληλα, επιχειρείται ο εκβιασμός λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενόψει και του επόμενου βήματος που σχεδιάζεται, στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Χαρακτηριστικά, στις «λύσεις διευθέτησης» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα τραπεζικά δάνεια, συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:

  • Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου. Με το νέο πλαίσιο ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, για «ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη». Με το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους.
  • Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, που σημαίνει την πώληση του ακινήτου σε τρίτο και την αγορά νέας κύριας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης χαμηλότερης αξίας.
  • Υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων, κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων, περίοδος χάριτος κ.ά.).

Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας προβλέπονται για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης», οι «εκτιμούμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά. Τέλος, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες αποκτούν ποσοστά των εταιρειών που έχουν δανείσει.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η χωροταξία ως εργαλείο της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Το μέλλον του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ευρώπη ως βασικό εργαλείο της λεγόμενης «βιώσιμης ανάπτυξης», δηλαδή της στήριξης της αναπαραγωγής του κεφαλαίου και της διασφάλισης της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επενδύσεων, απασχόλησαν τη 16η Σύνοδο Υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ναύπλιο. Στη Σύνοδο συμμετείχε αντιπροσωπεία της «Αναπτυξιακής Τράπεζας» του Συμβουλίου της Ευρώπης και ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα «χωρικού σχεδιασμού». Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε το ζήτημα της «συμμετοχής των πολιτών» σε ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού, ως μέσο ενίσχυσης, της κατ' επίφαση στην ουσία, νομιμότητάς τους.

Στην ομιλία του, ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ο οποίος προήδρευε των εργασιών, δεν... εφείσθη αναφορών στην ανάγκη «συμμετοχής του πολίτη» σε ζητήματα αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού και υπογράμμισε την «ανάγκη» συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ κρατών, περιφερειών και τοπικής διοίκησης για τον προγραμματισμό και υλοποίηση «κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Βέβαια, πέρα από τις παραπάνω μεγαλόστομες και υποκριτικές διακηρύξεις, γεγονός είναι ότι ολοένα και περισσότερο ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων στο χώρο θα προσαρμόζεται στις ανάγκες τις καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Το νομοσχέδιο για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης» που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη...

«Πύλη εισόδου» φυσικού αερίου για τα μονοπώλια

Στο περιθώριο των εργασιών στο Ναύπλιο, ο Γ. Μανιάτης στάθηκε με δηλώσεις του και στις προχτεσινές επαφές στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκια, υπό τον προ Αντ. Σαμαρά. Μιλώντας για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, καθώς και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «SOCAR», ο Γ. Μανιάτης έκανε λόγο για «τεράστιας σημασίας» ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, «ζούμε στην εποχή της μεγάλης κρίσης της Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αντιπαράθεση στο πώς η Ευρώπη θα μπορεί να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο». Υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να «παίξει», για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στους επικίνδυνους, για τους λαούς, ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανέφερε ότι «έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία ως χώρα να αναδείξουμε το δικό μας γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο στο πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από την Κασπία, προκειμένου να το διανείμουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ασφαλώς να το χρησιμοποιήσουμε για τις δικές μας εσωτερικές ανάγκες».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων, σε μια Ευρώπη βαθιά διψασμένη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου» και ξεκαθάρισε ότι τελικός στόχος είναι «να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική Ενέργεια στις βιομηχανίες και την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών», επιδίωξη που συνέδεσε, προσχηματικά, με την καταπολέμηση της ανεργίας και της ενεργειακής φτώχειας του λαού.

Διερευνάται η έξοδος στις «αγορές», δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Στην κάλυψη μέρους του αποκαλούμενου «χρηματοδοτικού κενού» μέσω της εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές φέρεται να προσανατολίζεται η συγκυβέρνηση, ενόψει και της επίσημης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) γύρω από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους και τη «βιωσιμότητά» του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την έκδοση νέου ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας (μέχρι 7 έτη), με στόχο την άντληση δανειακών κεφαλαίων περίπου 3 δισ. ευρώ και σε συνέχεια της έκδοσης 3ετών τίτλων που διενεργήθηκε φέτος τον Απρίλη. Παρ' όλα αυτά, επισήμως η κυβέρνηση, με δήλωση της Σ. Βούλτεψη, εμφανίζεται να διαψεύδει - αν και μάλλον «χαλαρά» - τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι «η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα και από την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί με αφορμή και την υπόθεση «διευθέτησης» του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στην οποία θα μετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αφήσει πίσω το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα έκανε πρόσφατα μια πρώτη "δοκιμαστική έξοδο" στις αγορές και η Κύπρος προτίθεται να προχωρήσει σε δανεισμό από επενδυτές πριν από τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ο «επενδυτικός βραχίονας» της ΕΕ - Β. Χόγερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία, καθώς και τα άλλα κράτη της ΕΕ θα «συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, σε χτεσινές δηλώσεις του, έβαλε ζήτημα «ερμηνείας» των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, προκειμένου, όπως είπε, να εξυπηρετηθεί το αίτημα της Ιταλίας (η οποία παραλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ στο β' εξάμηνο του 2014) για επικέντρωση σε «αναπτυξιακή πολιτική». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα κείμενο για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο χωρίς να παραιτηθούμε από το μακροπρόθεσμο σχέδιο να μειώσουμε τα χρέη».

Εκδοση έντοκων γραμματίων

Σε νέο βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό, ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τις ντόπιες τράπεζες, προσέφυγε χτες το υπουργείο Οικονομικών, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων. Το μέσο επιτόκιο, στη βάση των «προσφορών» που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες, διαμορφώθηκε σε 1,8% από 2,13% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση το Μάη του 2014. Η «υποχώρηση» του επιτοκίου συνδέεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματαγορά, ως αποτέλεσμα της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναβλήθηκε ξανά η απολογία της Ελ. Ζαρούλια

Αναβλήθηκε ξανά χτες η απολογία της χρυσαυγίτισσας βουλευτού Ελ.Ζαρούλια, μετά την αίτηση εξαίρεσης των ειδικών εφετών ανακριτριών και του εισαγγελέα που υπέβαλε ο προφυλακισμένος σύζυγός της και αρχηγός της φασιστικής Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.

Η αίτηση κατά των ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου και του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου, ουσιαστικά, «παγώνει» την ανακριτική διαδικασία μέχρι να αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αντικείμενο της αίτησης Μιχαλολιάκου είναι οι καταγγελίες του συνηγόρου υπεράσπισης του «ανεξάρτητου» βουλευτή Σ. Μπούκουρα, Αλ. Κούγια, ότι ο εντολέας του δέχθηκε πιέσεις από τους δικαστικούς λειτουργούς να καταθέσει στοιχεία σε βάρος συγκατηγορουμένων του για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ελ. Ζαρούλια θα προσέλθει στις ανακρίτριες στις 25 Ιούνη. Νωρίτερα χτες, απαλλάχθηκε της κατηγορίας περί όπλων ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης βουλευτής Γ. Γερμενής, ο οποίος προσήλθε για συμπληρωματική απολογία και επέστρεψε στη φυλακή, όπου κρατείται για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ