ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ

Το εξώφυλλο της έκδοσης από τη Σύγχρονη Εποχή.
Το εξώφυλλο της έκδοσης από τη Σύγχρονη Εποχή.
Μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (έκδοση της Σύγχρονης Εποχής), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Αλεξανδρείας).

Για τη μεγάλη λαϊκή πλειονότητα, η σκέψη και η τέχνη του Μπρεχτ γίνεται κάθε μέρα και πιο πολύτιμη. Οχι μόνο γιατί τα θέματα που πρωταγωνίστησαν στο έργο του, όπως η καπιταλιστική κρίση, ο πόλεμος ή ο εκφασισμός της κοινωνικής ζωής, επανέρχονται με σφοδρότητα στη ζωή μας, αποδεικνύοντας πως το σύστημα που τα γεννά ούτε αλλάζει, ούτε εξανθρωπίζεται. Ο άλλος και σημαντικότερος λόγος που ο Μπρεχτ γίνεται στις μέρες μας επίκαιρος όσο ποτέ, είναι γιατί σταθερό μέλημα και φροντίδα της τέχνης του ήταν να βοηθήσει τους καταπιεσμένους να οδηγηθούν μέσα από τη δική τους πνευματική προσπάθεια στα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες των προβλημάτων τους και τον τρόπο εξάλειψής τους. Αυτό το ρόλο, άλλωστε, έχουμε ανάγκη να παίξει η Τέχνη σήμερα. Να μας ταρακουνήσει, να μας διδάξει, να οργανώσει τις διαθέσεις μας για ν' ανατρέψουμε την άθλια και ξεπεσμένη κοινωνική πραγματικότητα και όχι απλά να μας παρηγορεί, να μας βοηθά να ξεχαστούμε ή να χαϊδεύει τις μικροαστικές ψευδαισθήσεις μας, όπως τη θέλει η κυρίαρχη τάξη.

Στο Α' ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση, με κείμενα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χανς Αισλερ και Θάνου Μικρούτσικου. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο). Τραγουδούν: Σύλβια Καπερνάρου, Ερση Φτούλη, Γιώργος Γεωργακάκης.Σκηνοθετική Επιμέλεια:Κώστας Καζάκος.Ενορχήστρωση:Στέφανος Χατζηαναγνώστου.

Στο Β' ΜΕΡΟΣ θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στο Γ' ΜΕΡΟΣ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα» (παραγωγή του τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το Επιστημονικό Συνέδριο, 2013).

Ο Μάλαμας στους Βράχους

Από το Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη, στο Βύρωνα, στις 25 Ιουνίου, ξεκινά ο Σωκράτης Μάλαμας φέτος το μουσικό ταξίδι του, που περιλαμβάνει σταθμούς από μια πορεία 30 χρόνων. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων», ο Σωκράτης Μάλαμας θα περιπλανηθεί με το δικό του αυθεντικό τρόπο σε μουσικά σταυροδρόμια, όπου συναντώνται η Ανατολή και η Δύση, τα λαϊκά με τα ροκ ακούσματα. Ο Σ. Μάλαμας έρχεται στον Βύρωνα και με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, τον «Χάρτη». Τα νέα τραγούδια πατούν σε δρόμους λαϊκούς αλλά περνούν μέσα από ηλεκτρικά μονοπάτια, με οδηγό τις ερωτικές μπαλάντες και τον κοινωνικό στίχο να παραμονεύει υπόγειος και δυνατός.

Charles Lloyd - Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο

Η ελληνική μουσική παράδοση συναντά ξανά την αμερικανική τζαζ την Παρασκευή 20 Ιούνη στις 9 το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τρία χρόνια μετά το ιστορικό «Athens Concert», το καλοκαίρι του 2010, οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Τσαρλς Λόυντ και η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη με συνεργάτες τους: Τζέραλντ Κλέιτον στο πιάνο, Τζο Σάντερς στο μπάσο, Τζέραλντ Κλίβερ στα ντραμς, Μίκλος Λούκατς στο τσέμπαλο, Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα, Τάκη Φαραζή στο πιάνο (ενορχηστρώσεις και διασκευές) και τον Γιάννη Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα ως special guest, προσβλέπουν να χτίσουν ξανά μουσικές γέφυρες, στον ίδιο μαγευτικό χώρο, για να πατήσει ο δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε δυο μεγάλες μουσικές παραδόσεις...

«Libro Coro»

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι με συνθέσεις των Κώστα Καπνίση, Γιάννη Κ. Ιωάννου, Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Κώστα Γιαννίδη, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Χάρη Βλαστάκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Μηνακάκη, Γιώργου Καγιαλίκου, στη συναυλία που διοργανώνει στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, στον τερματικό σταθμό ΗΣΑΠ στον Πειραιά, το Σάββατο 21 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. Τη χορωδία συνοδεύει το σύνολο εγχόρδων «Musica da Camera». Διδασκαλία Διεύθυνση συνόλων: Ανθή Γουρουντή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ