ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μπίζνες σε «φιλέτα» και τομείς στρατηγικής σημασίας

Το λιμάνι του Πειραιά και η «ναυτιλιακή συνεργασία» στο επίκεντρο των σημερινών επαφών

Από τη συνάντηση των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Με στόχο την παραπέρα ανάπτυξη των συμπράξεων κινεζικών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, σε «χρυσοφόρους» και στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο τομείς, εξελίσσεται η τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, στην Ελλάδα.

Ο Λι Κετσιάνγκ είχε χτες κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του. Οπως δήλωσε κατόπιν ο Αντώνης Σαμαράς, μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφιερώθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, με την κινεζική πλευρά να αναγνωρίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει «στρατηγική» τη συνεργασία Ελλάδας - Κίνας και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων: Οτι θα εξεταστεί η «διεύρυνση» της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά και η «ακόμα καλύτερη αξιοποίησή της» (η COSCO ελέγχει ήδη, μέσω της σύμβασης παραχώρησης του 2008, το 70% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ). Οτι ο Πειραιάς θα διασυνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο και με τη δημιουργία, ταυτόχρονα, κέντρων αποθήκευσης και ανεφοδιασμού («logistics»), μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Απω Ανατολής. Οτι έχουν ήδη ολοκληρωθεί μια σειρά πρώτες σημαντικές συμφωνίες και εξετάζονται νέες και «πολύ σημαντικότερες».

Πλασάροντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε όφελος βέβαια των ντόπιων μονοπωλίων, τόνισε ότι αξιοποιώντας η χώρα τη δυναμική των «συνδυασμένων μεταφορών» μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη. Παραπέρα, έσπευσε να προβάλει στο ελληνικό κεφάλαιο τα οφέλη που θα αποκομίσει: Προς τούτο μίλησε περί «ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου» και «καλύτερης εξισορρόπησης του ισοζυγίου μας», με αύξηση ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά, όπως και για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Κίνα προς Ελλάδα.

Ωστόσο καθώς, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ευρωενωσιακά κεφάλαια ανησυχούν και ανθίστανται στη διείσδυση ανταγωνιστικών κινεζικών κεφαλαίων στην «αυλή» τους, προσπάθησε να τα καθησυχάσει και να τα δελεάσει με επιχειρήματα όπως ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμα και ενεργειακός κόμβος, από και προς την Κίνα, από και προς την Ευρώπη». Επίσης, ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει εμπορική πύλη αναβαθμίζοντας τη θέση της χώρας μας, υπέρ ολόκληρης της ΕΕ, η πύλη αυτή μπορεί να γίνει αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων από την Κίνα σε μια σειρά από τομείς, από σιδηροδρομικά δίκτυα ως εταιρείες διαμετακομιστικής υποστήριξης, που σημαίνει ότι θα συνδέσει λιμάνια της Ελλάδας με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης», επενδύσεις και ανάπτυξη που «θα διαχυθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με απόλυτα θετικό τρόπο» και ότι, μέσω της σχέσης Ελλάδας - Κίνας, «μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση Ευρώπης - Ασίας»...

Απ' την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δεν μπόρεσε να παρακάμψει το γεγονός ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει πολλές αβεβαιότητες και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις». Αναγνώρισε, επίσης, ότι «φέτος η κινεζική οικονομία έχει δεχτεί μεγάλη πίεση αλλά ακόμα αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων να επεκταθούν στο λιμάνι του Πειραιά, λέγοντας ότι στόχος τους είναι «να οικοδομήσουμε το λιμάνι του Πειραιά σε παγκόσμιο κόμβο».

Στα ανταλλάγματα περιέλαβε τη βούληση της κινεζικής κυβέρνησης να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, να γίνουν κι άλλες επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, να απορροφηθούν ελληνικά προϊόντα στην Κίνα.

Ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς

Οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν σήμερα στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατόπιν θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Aύριο Σάββατο, θα μεταβούν στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Το κινεζικό ενδιαφέρον εστιάζεται, επίσης, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στον ΑΔΜΗΕ, σε οδικούς άξονες, θαλάσσιες μεταφορές, «logistics», ναυπηγική βιομηχανία, τράπεζες και τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση χτες του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (China Development Bank, CDB) συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη κέντρων «Logistics», σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη, επίσης η δημιουργία κοινών επενδυτικών funds στην Ελλάδα και η συμμετοχή τους στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Επιπλέον, ο Ν. Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας.

Επίσης, υπογράφηκαν σειρά συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της Ενέργειας, των τροφίμων κ.α. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς συμφωνίες υπέγραψαν οι ναυτιλιακές «Costamare Inc.» και «Veritas Ship Management», η «Lamda Development SA» για την «ανάπτυξη του Ελληνικού», οι ενεργειακές «Terna Energy» και EDF EN HELLAS A.E., η «Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες», οι «M. Boutari & Co Ltd», «Alpha Estate» και «Mediterra Winery-Creta Olympias SA» για εξαγωγές κρασιού στην Κίνα, η εξαγωγική U - Feel, και η EMELKO LTD για εξαγωγές ελαιόλαδου στην κινεζική αγορά.

ΕΕΔΥΕ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της ΕΕ

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αντιπροσωπεία της θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο Γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα, καταγγέλλοντας την επιθετική πολιτική της ΕΕ που έχει αιματοκυλίσει, από κοινού με το ΝΑΤΟ, τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, του Μάλι, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ καλεί στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

-- Η ΚΟΒ και η ΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης του ΚΚΕ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λυκόβρυσης.

-- Η ΚΟ Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ διοργανώνει ημερήσιο λαϊκό γλέντι την Κυριακή 22/6, στην πλατεία του Δρούτσουλα.

Εκθεση βιβλίου στον Πειραιά

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, από αύριο Σάββατο 21 Ιούνη έως την Πέμπτη 10 Ιούλη, καθημερινά από τις 6 έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργεί στον 1ο όροφο των γραφείων της ΤΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).

Στη συνεστίαση της ΠΕΚΑΜ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στη συνεστίαση - εκδήλωση, που διοργανώνει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), αύριο Σάββατο στις 9 μ.μ., στο προαύλιο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ