ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θ. Παφίλης και Λ. Κανέλλη

Στιγμιότυπο από τον εναέριο εφοδιασμό ελληνικών μαχητικών από ιπτάμενο «τάνκερ» της αμερικανικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Thracian Star 2014»
Στιγμιότυπο από τον εναέριο εφοδιασμό ελληνικών μαχητικών από ιπτάμενο «τάνκερ» της αμερικανικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Thracian Star 2014»
Την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προκαλούν γενικότερους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη.

Εστιάζοντας σε μια σειρά από επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, τις οποίες ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα συστηματικά ο «Ριζοσπάστης», οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν:

«Σε νέα πολυεθνική άσκηση, με την κωδική ονομασία "European Air Transport Training 2014", που διεξάγεται το διάστημα 16-27 Ιούνη κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας, η χώρα μας συμμετέχει με την Πολεμική Αεροπορία.

Θα συμμετάσχουν τέσσερα αεροσκάφη F -16 της 110 Πτέρυγας Μάχης, ένα αεροσκάφος EBM -145 H Erieye της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, τα οποία θα επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, ένας αξιωματικός ως παρατηρητής και ένας αξιωματικός ως σύνδεσμος.

Η άσκηση, που διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται με το FIR Συμφερούπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στην ουσία πρόκειται για περιοχές που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, για την είσοδο των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση "Thracian Star 2014", πάλι εντός του FIR Σόφιας. Συμμετείχαν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα "τάνκερ" της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων της ΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της, μακριά από τον ελλαδικό χώρο.

Επί της ουσίας οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια προετοιμασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια και της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία».

«Το ΚΚΕ», τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, «καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη πολιτική και ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προκαλούν γενικότερους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Ελληνική προεδρία στο όνομα μονοπωλιακών συμφερόντων

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) στη Βάρνα της Βουλγαρίας μετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου σήμερα, η Βουλγαρία θα παραδώσει την προεδρία του Οργανισμού στην Ελλάδα, για το β' εξάμηνο του 2014.

Ο ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το 1999. Συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία). Καθεστώς «παρατηρητή» κατέχουν οι ΗΠΑ, Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Τυνησία και πλευράς ΕΕ η Κομισιόν. Επιπλέον, καθεστώς «εταίρου τομεακού διαλόγου» κατέχουν οι Βρετανία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράν, Ν. Κορέα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Σλοβενία. Να σημειωθεί ότι το Γενάρη 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ως «περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ».

Ο ΟΣΕΠ εκφράζει και προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα σε τομείς όπως: γεωργία και αγροτική βιομηχανία, τραπεζικός - χρηματοπιστωτικός τομέας, τελωνειακά θέματα, ενέργεια, τεχνολογία της υγείας και φαρμακευτικά προϊόντα, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, εμπορία κ.ά.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, μετέχουν ενεργά και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον ΟΣΕΠ, αποσκοπώντας στην προώθηση και ενίσχυση της δράσης και των συμφερόντων ντόπιων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου, που λειτουργεί ως χρηματοδοτικός μηχανισμός του Οργανισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στην Αθήνα στεγάζεται το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, ως συντονιστικό όργανο «διεπιστημονικής συνεργασίας» του Οργανισμού. Τέλος, από το 2009 λειτουργεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση «αναπτυξιακών προγραμμάτων» στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χρηματοδότηση από το Ταμείο μπορούν να ζητήσουν νομικά πρόσωπα (εταιρείες), διεθνείς κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Στόχος η ένταξη όλων των κρατών σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Με στόχο την ένταξη όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καταπώς υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, συνέρχεται σήμερα Παρασκευή, στο Βουκουρέστι, Υπουργική Συνάντηση της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η SEECP αποτελεί, από ιδρύσεώς της το 1996, «το μόνο "γηγενές" σχήμα συνεργασίας, προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (μέλη της, εκτός από τη χώρα μας, είναι οι: Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία και το Μαυροβούνιο)».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι στη σημερινή Συνάντηση «θα εξεταστεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια διαπραγματεύσεων

Ζητήματα ιθαγένειας και σχέσεων με την ΕΕ συζήτησαν στη χτεσινή τους συνάντηση ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος ομόλογός του, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι υπήρξε προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, στις 23 Ιούνη.

Από την άλλη, ο Κ. Οζερσάι μίλησε για «μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές» παρά τις «ειλικρινείς συνομιλίες». Ηδη, από την προηγούμενη βδομάδα είχε διαφανεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει για να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις να υπάρξει ένα αμοιβαίο «πάρε - δώσε». Στο θέμα της ιθαγένειας δε συζητά για τους έποικους, που είναι σημαντική πτυχή της εισβολής και κατοχής.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση της κοινής δήλωσης Αναστασιάδη - Ερογλου της 11ης Φλεβάρη φέτος, που προέβλεπε, στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», «δύο συνιστώντα κράτη, με δική τους νομοθεσία». Ταυτόχρονα, δείχνουν ότι, παρά τις δυσκολίες, ενισχύονται από τα κοινά συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο πλευρών για «λύση» που θα δώσει ώθηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της περιοχής.

Αρση εγγύησης στον Μ. Καρχιμάκη

Σε άρση της εγγύησης του 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε υποβληθεί στον Μ. Καρχιμάκη προχώρησε ο ανακριτής, θεωρώντας ότι δε συντρέχουν λόγοι καταβολής της. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε αφεθεί ελεύθερος με όρους, αντιμετωπίζει κατηγορία για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, έπειτα από καταγγελία σε βάρος του από πρώην υπάλληλο της ΕΥΠ.

Βιβλιοπαρουσίαση στη Γούβα

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, η ΠΕΑΕΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Γυναικών 2ου Διαμερίσματος και η Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ 2ου Διαμερίσματος διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 19.30 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ρ. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», η οποία θα πλαισιώνεται από Θεατρικό, προβολή ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου. Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται τρόφιμα για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Προθεσμία και στον Γρέγο

Για τις 27 Ιούνη πήρε προθεσμία από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες ο χρυσαυγίτης βουλευτής Αντ. Γρέγος, που έχει κληθεί σε απολογία, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η απολογία μετατέθηκε, καθώς δεν έχει αποφανθεί ακόμη το Συμβούλιο Εφετών επί της αίτησης εξαίρεσης κατά των ανακριτριών και του αρμόδιου εισαγγελέα, την οποία έχει καταθέσει ο προφυλακισμένος αρχηγός της φασιστικής ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος.

Λαϊκό Ποντιακό Γλέντι στον Εύοσμο

Μεγάλο λαϊκό ποντιακό γλέντι με λαϊκορεμπέτικη ορχήστρα, κεμεντζέδες και ταούλε, διοργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου σήμερα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο ΕΠΑΛ Ευόσμου (τέρμα οδού Σμύρνης). Στο χώρο, από τις 8 μ.μ., θα λειτουργεί παιδότοπος, έκθεση βιβλίων και έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ