ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο

Απαράδεκτη απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, που χτυπάει παραπέρα το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση

Από τη συγκέντρωση χτες έξω από τα δικαστήρια της Θάσου
Από τη συγκέντρωση χτες έξω από τα δικαστήρια της Θάσου
Ενα ακόμη χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, αποτελεί η απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου να καταδικάσει σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή 20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη της διοίκησης του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας.

Ολοι μαζί δικάστηκαν με τη στημένη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη του 2010 και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι του Λιμένα. Τη δίωξή τους προκάλεσαν οι προφορικές μηνύσεις από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη γραμμή Καβάλα - Θάσος και τα σχετικά σήματα του Λιμεναρχείου.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού, που από νωρίς βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων. Χτες στη Θάσο ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τρεις δίκες, όπου συνολικά ήταν κατηγορούμενοι 20 εν ενεργεία ναυτεργάτες και 8 συνταξιούχοι. Οι δύο πρώτες αφορούσαν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/3/2010 και η τρίτη (αναβλήθηκε για το 2015) αφορούσε στην απεργία στις 14/11/2012.

Στην πρώτη δίκη, κατά την οποία απαλλάχθηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση μεθόρμησης» ενός πλοίου από το παλιό λιμάνι της Θάσου στο νέο, προκειμένου από εκεί να εκτελέσει το δρομολόγιο προς την Κεραμωτή.

Στη δεύτερη δίκη, όπου και καταδικάστηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση προσγιάλωσης» ενός πλοίου που φόρτωσε επιβάτες χωρίς εισιτήριο και έφυγε «πειρατικά» από το λιμάνι της Κεραμωτής - αμέσως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - με μόνο σκοπό να φτάσει στο Λιμένα της Θάσου, για να πιέσει τους απεργούς, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο.

Από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι οι απεργοί δεν εμπόδισαν το πλοίο να δέσει, αφού έφτασε μόνο μέχρι τα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κεραμωτή. Οπως αποκαλύφθηκε, το λιμεναρχείο εκτίμησε ότι δε θα μπορέσει να αποβιβάσει τον κόσμο και σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα διέταξαν τον πλοίαρχο να επιστρέψει το πλοίο στην Κεραμωτή!

Βιομηχανία διώξεων

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, κατέθεσαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Αναφέρθηκαν στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος των ναυτεργατών στη Θάσο, από τη ναυτιλιακή εταιρεία του Γ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες, να υπονομεύσει το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Τόνισαν ακόμα, πως το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιρειών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει, για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες 365 μέρες το χρόνο, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου.

Από την άλλη πλευρά, μάρτυρες κατηγορίας ήταν πλοίαρχοι και λιμενικοί. Η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση ήταν τόσο εξόφθαλμη, ώστε η εισαγγελέας (Ζαφειρίδου) πρότεινε την καταδίκη των ναυτεργατών, με το αιτιολογικό ότι και μόνο η φυσική τους παρουσία στο χώρο του λιμανιού, είχε «επιθετικό χαρακτήρα»! Με αυτό το έωλο σκεπτικό και χωρίς να έχει παρεμποδιστεί κάποιο καράβι να πιάσει λιμάνι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου (Τριανταφύλλου) αποφάσισε την καταδίκη τους.

Θυμίζουμε ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη φορτωθεί με ένα μήνα καταδίκη - ποινή μη εφέσιμη - από προηγούμενη υπόθεση για δήθεν παρεμπόδιση απόπλου ενός πλοίου, ενώ εκκρεμούν σε βάρος τους και άλλες δίκες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μέχρι και 50% μείωση στο προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών

Ο αριθμός του προσωπικού θα καθορίζεται από την κίνηση της πελατείας και όχι από τον αριθμό των κλινών

Μέχρι και κατά 50% μπορούν οι ιδιωτικές κλινικές να μειώσουν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας («Ανταλλαγή μεταξύ κρατών - μελών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και άλλες διατάξεις»), το οποίο σήμερα και αύριο συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αριθμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών υπολογίζεται σήμερα ανάλογα με τον αριθμό των κλινών (Π.Δ. 517/91 και 235/00). Με την υπάρχουσα τροπολογία, «δεδομένου ότι η πληρότητα των ιδιωτικών κλινικών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας», ο αριθμός του προσωπικού «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών», ενώ «η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 50% από τα προβλεπόμενα στο ΠΔ».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση αξιοποιείται για χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων, για ένταση της εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για ένα καθαρά διαρθρωτικό μέτρο, που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας για διατήρηση της κερδοφορίας τους. Εξασφαλίζει ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους, μειώνει δραστικά το λεγόμενο εργατικό «κόστος», που είναι προϋπόθεση της ανταγωνιστικότητας.

Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% το προσωπικό κάθε ειδικότητας, δηλαδή επέρχονται απολύσεις. Σχεδόν το μισό προσωπικό μιας κλινικής θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ολιγοήμερης εργασίας, θα καθιερωθούν τα «μπλοκάκια» και τα δουλεμπορικά γραφεία -είτε ονομαστούν ΜΚΟ, είτε είναι εργολαβικές εταιρείες-, μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες θα νοικιάζουν εργαζόμενους για ορισμένες μέρες, ανάλογα με την κίνηση της πελατείας τους. Ετσι απαλλάσσεται ο εργοδότης από ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, άδειες, άλλα δικαιώματα.

Από την άλλη, ο εργαζόμενος, ενώ ουσιαστικά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι άνεργος, δε θα λογαριάζεται ως τέτοιος, χάνοντας και όποια κρατική - ασφαλιστική ενίσχυση. Ποιος κλινικάρχης -ακόμη κι αν δεν έχει μειωθεί η πληρότητα των κλινών- δε θα μπει στον ...πειρασμό να εφαρμόσει αυτό το μεγάλο δώρο που του κάνει η κυβέρνηση;

Παράλληλα, αυτό το μέτρο «ξεκλειδώνει» συνολικές ανατροπές που αφορούν και τον κρατικό τομέα της Υγείας, αφού και αυτός προσαρμόζει τη λειτουργία του με βάση τα επιχειρηματικά κριτήρια, τη μείωση του «κόστους» των υπηρεσιών, των εργαζομένων κλπ.

Αλλά και οι ασθενείς θα πληγούν από αυτή την αρνητική εξέλιξη στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Οχι μόνο θα ακριβοπληρώνουν όλο και περισσότερο για να βρουν την υγειά τους, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, αφού σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Υγείας, απαιτείται εξειδίκευση, πείρα, σταθερότητα, όλα όσα υπονομεύονται από την εναλλαγή του υγειονομικού προσωπικού.

Στάση εργασίας στα Πρακτορεία Τύπου

Σε 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 1/7, από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ., προχωρά η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 9 π.μ. στο προαύλιο του πρακτορείου «Ευρώπη». Το σωματείο διεκδικεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο έληξε στο τέλος του 2009. Οι διοικήσεις των πρακτορείων «Αργος» και «Ευρώπη» αγνοούν το αίτημα του σωματείου για συνάντηση με στόχο την υπογραφή Σύμβασης, ενώ προστίθεται και η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.

ΠΑΜΕ
Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις

Για την καταδίκη των ναυτεργατών στη Θάσο, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωση: «Σήμερα (σ.σ. χτες) το δικαστήριο της Θάσου πρόσθεσε άλλη μια καταδίκη στη βιομηχανία διώξεων του ταξικού εργατικού κινήματος. Γίνεται φανερό ότι όλοι οι μηχανισμοί του κράτους του κεφαλαίου παλεύουν με νύχια και με δόντια για να βάλουν στο γύψο το ταξικό εργατικό κίνημα. Αποδεικνύεται ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των εφοπλιστών. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα τα σχέδιά τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, εκμεταλλευόμενοι τους ναυτεργάτες, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, με τα σαπιοκάραβά τους. Για άλλη μια φορά τους λέμε: Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν τα διπλώνει, δεν κάνει πίσω. Στην πράξη εφαρμόζει το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Καλεί όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Απαιτούμε τώρα να σταματήσουν οι διώξεις του εργατικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ