ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσίαση της έκδοσης για τον Μπρεχτ

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιούνη στις 8 μ.μ. πραγματοποιείται η σημαντική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2013. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Ιωαννίνων - Λόφος Κολωνού) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και περιλαμβάνει:

Στο Α' ΜΕΡΟΣ:

Μουσική παράσταση: Κείμενα Μπ. Μπρεχτ - μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου.Σκηνοθετική Επιμέλεια:Κώστας Καζάκος.Ενορχήστρωση:Στέφανος Χατζηαναγνώστου.Διαβάζουν οι ηθοποιοί:Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη.

Τραγουδούν:Σύλβια Καπερνάρου, Θοδωρής Καρέλλας, Ερση Φτούλη.

Παίζουν οι μουσικοί:Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο).

Ακόμα, θα ακουστούν τα ακόλουθα μελοποιημένα ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου:

  • «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» (Θ. Μικρούτσικος)
  • «Ποτάμι ο Μολδάβας» (Χ. Αϊσλερ)
  • «Η μπαλάντα του έμπορα» (Θ. Μικρούτσικος)
  • «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» (Θ. Μικρούτσικος)
  • «Το τραγούδι της ενότητας» (Χ. Αϊσλερ)
  • «Το τραγούδι της αλληλεγγύης» (Χ. Αϊσλερ)

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός ότι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά προσαρμοσμένα στα ελληνικά, σε μουσική Χανς Αϊσλερ: «Το τραγούδι μιας Γερμανίδας μάνας». «Εγκώμιο στη μάθηση». «Εγκώμιο στη διαλεκτική».

Θα διαβαστούν τα ποιήματα: «Ο φωτισμός», «Δίκαια κυνηγημένος», «Η εξαίρεση και ο κανόνας», «Αυτή η ανεργία», «Εγκώμιο στη μάθηση», «Θέατρο, τόπος ονείρων», «Εγκώμιο στη διαλεκτική».

Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του Μπρεχτ: «Η Μάνα», «Μικρό όργανο για το θέατρο», «Ιστορίες του κ. Κόινερ», καθώς και από τη συλλογή κειμένων του, με τίτλο «Για την τέχνη και την πολιτική».

Στο Β' ΜΕΡΟΣ:

Θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στο Γ' ΜΕΡΟΣ:

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ. «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα». Μία παραγωγή του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το Επιστημονικό Συνέδριο, 2013.

  • Πληροφορίες για την πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης:

Τρόλεϊ 12 (Ζάππειο - Περιστέρι) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή Α13 (Ομόνοια - Κηπούπολη) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή (κυκλική) 057 (Ομόνοια - Λόφος Σκουζέ) - στάση Ηλέκτρας.

Ο πλησιέστερος σταθμός Μετρό είναι αυτός του Μεταξουργείου.

Ο «Ζορμπάς» στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Stefanos Fotografia

Ενα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο σ' όλο τον κόσμο, τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση, την Κυριακή 29 Ιούνη, με χαμηλές τιμές εισιτηρίων που κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ.

Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μέσα από τη μεγαλοπρεπή κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασίν, την ανεπανάληπτη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη και που γοήτευσε το σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν 50 χρόνια, είναι αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Ο χορογράφος Λόρκα Μασίν παρουσίασε το 1976 στην Εθνική Λυρική Σκηνή μία πρώτη εκδοχή του Ζορμπά, αξιοποιώντας τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη που είχε συνθέσει το 1964. Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε διάφορα αποσπάσματα έργων του, τα οποία κατά την κρίση του μπορούσαν να στηρίξουν την ιστορία του κατά Καζαντζάκη Ζορμπά. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βερόνα, όπου του πρότειναν να ενορχηστρώσει όλο το υλικό, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ μήνες συνεχούς εργασίας στο Παρίσι.

Τον Αύγουστο του 1990, ο Ελληνας συνθέτης διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση του νέου έργου του στην Αρένα της Βερόνα μπροστά σε 18.000 θεατές που αποθέωσαν τη μουσική του, όπως και τη μνημειώδη χορογραφία του Μασίν. Μέχρι σήμερα ο Ζορμπάς έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία έως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο σε ένα κοινό 150.000 ατόμων.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Α' Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Στράτος Παπανούσης (Ζορμπάς), Ντανίλο Ζέκα (Tζον), Μαρία Κουσουνή (Μαρίνα), Αλεξάντερ Νέσκωβ (Μανωλιός) και Σταυρούλα Καμπουράκη (Ορτάνς).

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Στο μπουζούκι οι Μανώλης Γιωργοστάθης και Αρης Κούκος. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την καλλιτεχνική επίβλεψη της παραγωγής έχει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα. Στην παράσταση συμμετέχουν και μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη. Επιμέλεια κοστουμιών: Xρυσάνθη Ψαροπούλου. Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης.

Κινηματογραφικό διήμερο

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, συνδιοργανώνουν διήμερο κινηματογραφικών προβολών, με ελεύθερη είσοδο, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου) 1 και 2 Ιούλη, στις 9 το βράδυ. Βάση στην επιλογή των ταινιών συνιστούν οι έννοιες «σκοτάδι, φως», τα σκοτεινά και τα φωτεινά σημεία στη διαδρομή, από τη χρήση στην απεξάρτηση, η προσέγγιση φωτεινών σημείων στο σκοτάδι καθώς και σκοτεινών σημείων στο φως, έννοιες που «επεξεργάζεται» φέτος το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει τις κάτωθι ταινίες μικρού μήκους, για την Τρίτη 1η Ιούλη: «Αγώνας Δρόμου», της Δήμητρας Νικολοπούλου (11 λεπτά), «Νικολέττα», της Σόνια Λίζα Κέντερμαν (19 λεπτά), «Counting Happiness», της Βενετίας Ευρυπιώτου (13 λεπτά), «The Greek Crisis Explained», (animation 2,44 λεπτά) και «Αννα», του Σπύρου Χαραλάμπους (23 λεπτά), ενώ, την Τετάρτη 2 Ιούλη θα προβληθεί η ασπρόμαυρη του Αντώνη Κόκκινου «Τέλος Εποχής» (1994, 100΄).

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο...» αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα του Τομέα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

Εντεχνο και τζαζ

Η Νένα Βενετσάνου, σήμερα, παρουσιάζεται στην πρώτη μουσική της συνάντηση με τη Λητώ Βογιατζόγλου (στο πιάνο), στο Κηποθέατρο Παπάγου, μια συνάντηση του Εντεχνου Τραγουδιού με την Ελληνική Τζαζ.

Με τις δύο μπάντες τους να τις πλαισιώνουν, παρουσιάζουν μελωδίες, αυτοσχεδιασμούς, πολυρυθμικά τραγούδια και οργανική μουσική ανάπτυξη. Η Νένα Βενετσάνου, από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φωνές του έντεχνου τραγουδιού, για πρώτη φορά συνεργάζεται με τη συνθέτρια Λητώ Βογιατζόγλου, η οποία έχει κάνει μια σημαντική πορεία στο χώρο της τζαζ. Μαζί τους: Μάνος Αβαράκης φυσαρμόνικες - φλογέρες, Στέλιος Χατζηκαλέας τρομπέτα, Βιβή Γκέκα μαντολίνο - μαντόλα, Σταύρος Αγιαννιώτης κλασική κιθάρα, Χάρης Μέρμηγκας κοντραμπάσο, Χρυσόστομος Μπουκάλης κοντραμπάσο, Σόλης Μπαρκής κρουστά, Παναγιώτης Τζινιόλης ντραμς.

«Κάτω απ' τα αστέρια»

Ο Δώρος Δημοσθένους έρχεται την Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 22.00, στο Ρότα Art coffe (Σόλωνος 124) στα Εξάρχεια για ένα ατμοσφαιρικό Live ρεσιτάλ για πιάνο - φωνή. Σε μια ξεχωριστή αυλή στο κέντρο της πόλης, με στέγη που ανοίγει και αποκαλύπτεται ο φωτεινός έναστρος ουρανός και με τη συντροφιά του παλιού και καλού φίλου στο πιάνο, Νεοκλή Νεοφυτίδη, ερμηνεύει τραγούδια από διαφορετικά είδη και εποχές.

«Ιλιάδα» στην Πάτρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας θα παρουσιάσει σήμερα (9.30 μ.μ.) στο αρχαίο θέατρο της πόλης την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Μια παράσταση που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Αθηνών και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, επί δύο χρόνια, όπου κι αν παίζεται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι το ομηρικό έπος (ολόκληρο μάλιστα) ανεβάστηκε σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνική επεξεργασία Στάθη Λιβαθινού - Ελσας Ανδριανού και των ηθοποιών της παράστασης, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική σύνθεση - ήχους Λάμπρου Πηγούνη, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, κινησιολογία - πολεμικές τέχνες του μοναχού Σιαολίν, επιμέλεια κίνησης Pauline Huguet. Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου. Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ