ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 162ο

(Απρίλης - Μάης - Ιούνης 2014)

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 162
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 162
Με πλούσια ύλη και ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΚΚΕ προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και όλων των αγωνιστών που πάλεψαν για τα δίκαια του λαού, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Με ρεπορτάζ στη μνήμη και προς τιμήν του σ. Χαρίλαου Φλωράκη 9 χρόνια μετά το θάνατό του. Αλλά και με πλούσιο αφιέρωμα στα 69 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών καθώς και ύλη για το Επος της Εθνικής μας Αντίστασης και τη δράση του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κυκλοφόρησε το 162ο τεύχος του Περιοδικού «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (Απρίλης - Μάης - Ιούνης).

Στα περιεχόμενα του παρόντος τεύχους, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται:

Οι Θέσεις μας:

-- Η χρονιάτικη συνεστίαση της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Επέτειοι:

-- Ο φασισμός δημιούργημα και εργαλείο του καπιταλισμού

-- Η ίδρυση της ΠΕΕΑ και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες

-- Εβδομήντα χρόνια από την εκτέλεση, την 1η Μάη 1944, των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή

Σελίδες από τον ΔΣΕ:

-- Εκθεση για την εαρινή εκστρατεία του μοναρχοφασισμού στη ΒΔ Ηπειρο

-- Αναμνήσεις του Β. Τσαχουρίδη από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ (2ο μέρος)

-- Ο ΔΣΕ στον Παρνασσό και τον Ελικώνα - αναμνήσεις από τη ζωή και τη δράση του συν. Ηλία Καραντζά (2ο μέρος)

Ρεπορτάζ

-- Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Μάχης της Κοκκινιάς

-- Τιμή στα 22 παλικάρια του Μπλόκου της Καλογρέζας

-- Εκδήλωση για τους Βυρωνιώτες αγωνιστές

Αναμνήσεις - Χρονικά:

-- Από τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Θεσσαλίας

-- Ακροναυπλία - Μάης 1948

-- Σπάνιες φωτογραφίες ανταρτών του 9ου Συντάγματος Μεσσηνίας του ΕΛΑΣ

-- Οι μάρτυρες του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου (1ο μέρος)

Στα περιεχόμενα του τεύχους 162 περιλαμβάνονται, επίσης, οι στήλες: «Βιβλιοπαρουσίαση», «Λογοτεχνία», «Αγωνιστές που Εφυγαν», «Αλληλογραφία» και άλλα «Ρεπορτάζ» για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο τρίμηνο που πέρασε. Και, όπως πάντα, τα Σημαντικά γεγονότα τριμήνου, κ.λπ.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093.
  • Στα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
φωτό (χαρτί) 1

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Αρεθούσα Ικαρίας, το 1917, από φτωχή οικογένεια. Μόλις τελείωσε το δημοτικό σχολείο αρχίζει να εργάζεται και, ταυτόχρονα, να φοιτά στο Γυμνάσιο. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα, δούλευε σε φαρμακείο και πήγαινε στη σχολή Ασυρματιστών. Πριν τελειώσει τον πήραν στρατιώτη αλλά δεν απολύθηκε στο τέλος της θητείας του καθώς στάλθηκε και πολέμησε στην Αλβανία, στο πόλεμο του '40. Αφού γύρισε στην Ικαρία έφυγε για τη Μ. Ανατολή όπου κατατάχθηκε στο Ναυτικό ως πυροβολητής στο πολεμικό ΑΝΔΡΙΑΣ όπου ένα εγγλέζικο θωρηκτό τους χτύπησε - έφαγε όλη την πλώρη - χωρίς να γυρίσουν να δούνε αν θα πνίγονταν. Παρ' όλα αυτά, κατάφεραν και έφτασαν σώοι στην Αλεξάνδρεια. Μετά διέδωσαν πως χτύπησε σε νάρκη το πλοίο... Μαζί με όσους αρνήθηκαν να γυρίσουν και να πολεμήσουν στην Ελλάδα τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στον κατακτητή, ήταν και ο Λευτέρης και γι' αυτό τον κλείσανε στα σύρματα. Συνολικά, το στρατιωτικό του διήρκεσε από το 1938 έως το Δεκέμβρη του 1945, οπότε γύρισε στην Ικαρία. Αμέσως, άρχισε το κυνηγητό από το μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος. Τον εξόρισαν στη Σάμο χωρίς να του δίνουν φαγητό. Είχαμε ένα μωρό 14 μηνών και εγώ (η σύζυγός του) δούλευα για να επιβιώσουμε. Με τη χούντα του 1967 πάλι τα ίδια. Εξορία σε Γυάρο και Λέρο για 3 χρόνια, ενώ εγώ δούλευα ένα μαγαζάκι με πολλά γραμμάτια και πάλευα να ζήσω τα δύο ανήλικα παιδιά μας. Δεν περιγράφονται όσα πέρασε και έζησε. Ομως, είχε χρυσή καρδιά και κομμουνιστική συνείδηση και τα πάλεψε παλικαρίσια. Ολη του η ζωή ένας αγώνας για εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για ειρήνη και σοσιαλισμό. «Εφυγε» την 1.4.2014, σε ηλικία 97 χρόνων, αφήνοντας παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κι εμένα να προσπαθώ να φιλοσοφήσω και να ξαναθυμηθώ τη ζωή μας, μετά από 63 χρόνια αρμονική συμβίωση. Θα μου λείπεις όσο υπάρχω!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
Η γυναίκα σου Λάμπρα Ατσιδαύτη.

Στην μνήμη σου, προσφέρω στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», στον καθημερινό σύντροφό μας, 50 ευρώ για ενίσχυσή του.

***

φωτό 2

Στις 28 Ιούνη συμπληρώνονται 17 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ από τον Ασπρόπυργο και 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο γιος του ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ.

Στη μνήμη τους και για την ονομαστική γιορτή του Παύλου, η Αικατερίνη Τσίγκου σύζυγος του Βασιλείου και μητέρα του Παύλου και η Νίκη Τσίγκου προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ «902» 30 ευρώ στο ΚΚΕ.


ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΥΡΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΥΡΑ
φωτό (χαρτί) 1

Την Κυριακή 29 Ιούνη στον Ορχομενό, στην εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς που βαριά άρρωστη απεβίωσε στις 26.5.2014. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΥΡΑ (Κούλα), σύζυγος του Κων. Μπούρα και κόρη του Νικόλαου και της Σοφίας Καράλη ήταν αγρότισσα. Γεννήθηκε το 1928 και ζούσε στον Ορχομενό. Το 1965, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της Κωνσταντίνου που σκοτώθηκε με το τρακτέρ, εκείνη, παρά την απέραντη και ατέλειωτη θλίψη της, συνέχιζε τις αγροτικές εργασίες αγωνιζόμενη για το καλό των παιδιών της. Η Κούλα και ο Κώστας στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής πήραν μέρος στο ΕΑΜικό κίνημα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Εμειναν πιστοί στα μεγάλα ιδανικά μέχρι το τέλος της ζωής τους. Η μάνα, «φεύγοντας», μας άφησε για ενθύμιο την ταυτότητα του μέλους της ΠΕΑΕΑ από το Παράρτημα Ορχομενού. Ηταν περήφανη! Παρ' όλο που το κράτος αρνήθηκε να εγκρίνει την αντιστασιακή της σύνταξη.

Στη μνήμη της, προσφέρω σαν ελάχιστη ενίσχυση στον «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Η κόρη της Γιούλη

  • Στην αξέχαστη ΚΟΥΛΑ ΜΠΟΥΡΑ, που τη γνωρίσαμε καλά τα τελευταία χρόνια στο Θεολόγο Λοκρίδας, αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο της, μια προσφορά 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Γ. Μωραΐτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ