ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά πρώτη η ΕΣΑΚ στον «Ευαγγελισμό»

Με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, φέτος ψήφισαν για πρώτη φορά και οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία

Το σωματείο του «Ευαγγελισμού» πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών
Το σωματείο του «Ευαγγελισμού» πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών
Η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), που έγιναν στις 25 και 26 Ιούνη 2014. Είναι η πέμπτη - απ' το 2005 - συνεχόμενη φορά που οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας εμπιστεύονται τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο τιμόνι του Σωματείου. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, σε αυτές τις εκλογές πήραν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.

Ψήφισαν 1.658 έναντι 1.463 το 2012 (αύξηση συμμετοχής κατά 13,3%) και βρέθηκαν 1.603 έγκυρα ψηφοδέλτια (1.422). Ελαβαν: ΕΣΑΚ 600 ψήφους (37,4%) και 5 έδρες (518 - 36,4% και 5 έδρες). ΔΑΚΕ 565 (35,2%) και 5 έδρες (308 - 21,7% και 3 έδρες). «Ενωτική Πρωτοβουλία» (συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 339 (21,1%) και 3 έδρες (327 - 23% και 3 έδρες). «Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ) 99 ψήφους και καμιά έδρα (231 - 16,2% και 2 έδρες). Σ' αυτές τις εκλογές δεν πήρε μέρος η «Αυτόνομη Κίνηση Εργαζομένων» (στηρίχτηκε απ' τη ΔΗΜΑΡ), που στις εκλογές του 2012 πήρε 38 ψήφους (2,7%) και καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ ψήφισαν 884 - έναντι 628 το 2011 - και βρέθηκαν 857 έγκυρα - έναντι 603. Η μικρότερη συμμετοχή οφείλεται στη μη συμμετοχή των γιατρών, αλλά και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, που δεν εγγράφονται στην ΠΟΕΔΗΝ. Ελαβαν: ΕΣΑΚ 281 ψήφους και 6 αντιπροσώπους (267 και 6 αντιπροσώπους), ΔΑΚΕ 288 και 6 αντιπροσώπους (116 και 2), «Ενωτική Πρωτοβουλία» 220 και 5 αντιπροσώπους (96 και 2), «Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων» 68 και 1 αντιπρόσωπο (124 και 3).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση για την τροπολογία - βόμβα

Στη Βουλή την Τρίτη η ρύθμιση που επιτρέπει στις ιδιωτικές κλινικές να απασχολούν έως και το 50% του προσωπικού με «μπλοκάκι»

Να ξεσηκωθούν ενάντια στην αντεργατική τροπολογία - δώρο στις ιδιωτικές κλινικές, που οδηγεί σε καθιέρωση των ελαστικών μορφών εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου τα συνδικάτα εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά. Την Τρίτη - μέρα κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας - στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο») και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Ο αριθμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών υπολογίζεται σήμερα ανάλογα με τον αριθμό των κλινών (Π.Δ. 517/91 και 235/00). Με την υπάρχουσα τροπολογία, «δεδομένου ότι η πληρότητα των ιδιωτικών κλινικών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας», ο αριθμός του προσωπικού «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών» και ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% το προσωπικό κάθε ειδικότητας και να το αντικαθιστά με πιο φθηνό, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Σχεδόν το μισό προσωπικό μιας κλινικής θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ολιγοήμερης εργασίας, θα καθιερωθούν τα «μπλοκάκια» και τα δουλεμπορικά γραφεία - είτε ονομαστούν ΜΚΟ, είτε είναι εργολαβικές εταιρείες - μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες θα νοικιάζουν εργαζόμενους για ορισμένες μέρες, ανάλογα με την κίνηση της πελατείας τους. Ετσι στηρίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία, με την απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, άδειες, άλλα δικαιώματα, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες αλλαγές στον κρατικό τομέα της Υγείας.

Προκλητική ρύθμιση για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη δίνεται στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και ψηφίστηκε χτες από Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη διάταξη εισάγεται για την διευκόλυνση του κοινωφελούς ιδρύματος στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων» και ότι «επιπροσθέτως εξυπηρετείται και η ομαλή εξέλιξη του σχεδίου εξυγίανσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε την τροπολογία «σκανδαλώδη» και σημείωσε: «Είναι η 5η ή 6η φορά που έρχεται μια τέτοια τροπολογία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το "Ερρίκος Ντυνάν" πέρασε κάτω από τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία ανήκει η ΜΑΡΦΙΝ και κατ' επέκταση η ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα της Υγείας "ΥΓΕΙΑ". Από αυτή την άποψη βρίσκεται σε μια διαδικασία ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης. Αλλά και σε διαδικασία μη ιδιωτικοποίησης να ήταν, το "Ερρίκος Ντυνάν" πάλι παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα. Ποιο είναι αυτό το ζήτημα; Οτι δεν διασφαλίζεται ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, που είναι από 6 ως 8 και για κάποιους 11 μήνες. Ούτε βεβαίως εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πληρωμή των μισθών κάθε μήνα.

Εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές, το νοσοκομείο να περάσει στο δημόσιο 100% και να λειτουργήσει με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στελεχωθεί με προσωπικό μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχει εντελώς δωρεάν όλες τις υπηρεσίες σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε μία διαδικασία απαξίωσης του νοσοκομείου για να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί πιο άμεσα».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι θα βρεθεί τη Δευτέρα 30 Ιούνη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, προκειμένου να παραδώσουν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν για τους λαούς των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ζουν τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών. Σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και την οργάνωση καμπάνιας αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, μαζικοί φορείς, η ΟΓΕ ανταποκρίθηκαν και συγκεντρώθηκε στο ΠΑΜΕ διεθνιστική βοήθεια 10 τόνων προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι πλημμύρες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του περασμένου Μαΐου, ήταν οι χειρότερες στα Βαλκάνια εδώ και δεκαετίες και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Τη Δευτέρα 30 Ιούνη αντιπροσωπεία από συνδικάτα, την ΟΓΕ, με επικεφαλής της Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι όπου θα παραδώσει τη διεθνιστική βοήθεια».

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Σε 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 1/7, από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ., προχωρά η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 9 π.μ. στο προαύλιο του πρακτορείου «Ευρώπη». Το σωματείο διεκδικεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, διοργανώνουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, με αιτήματα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών, την ανάκληση των απολύσεων, να μη γίνει καμία απόλυση και πενθήμερη εργασία με κυλιόμενο ρεπό. Η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνία Franchise με τη «Μαρινόπουλος» και το τελευταίο διάστημα οξύνεται με διάφορους τρόπους η επιθετικότητα της εργοδοσίας. Αλληλεγγύη εκφράζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων την Τρίτη 2 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ, με θέμα τις εξελίξεις στις Συμβάσεις και τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, μια σειρά επιχειρήσεις όπως η G4S και η ICAP απολύουν υπαλλήλους με καλύτερες συμβάσεις και με χρόνια προϋπηρεσίας και τους αντικαθιστούν με χαμηλόμισθους, ωρομίσθιους.

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Την απόλυση εργαζόμενου από το κατάστημα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών «Κωτσόβολος» στη Λαμία καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας και διεκδικεί την επαναπρόσληψή του.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ: Μηχανοκίνητη πορεία έκαναν χτες δημοτικοί αστυνομικοί ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Στη Βουλή, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Περιοδείες του ΚΚΕ σε χώρους Υγείας

Τη Δευτέρα 30/6:

-- Στις 12 το μεσημέρι, στη Γενική Κλινική, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 12 το μεσημέρι, στη Βιοκλινική (πρώην «Γαληνός»), θα περιοδεύσει ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ. ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το μαιευτήριο ΙΑΣΩ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ