ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους κλείνει τα εργοστάσια

Εκπρόσωποι από τον κλάδο του Μετάλλου συζήτησαν για την αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας και των κομμάτων της

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Μόνιμα βρίσκεται στην προπαγάνδα των αστικών επιτελείων η «καραμέλα» ότι οι αγώνες των εργαζομένων κλείνουν τα εργοστάσια και διώχνουν τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να υπονομεύεται η ανάπτυξη της οικονομίας. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης ταξικά συνδικάτα από τη βιομηχανική ζώνη του Θριασίου, στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου των χαλυβουργών κατά τη διάρκεια του 9μηνου ηρωικού τους αγώνα. Υπογράμμισε ότι «η επαίσχυντη απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις έχει και τη νομιμοποίηση της ΓΣΕΕ. Πήραν αυτή την απόφαση επειδή δήθεν είναι σε δραματική κατάσταση ο Μάνεσης. Ετσι διαψεύδονται περίτρανα όσοι μας έλεγαν ότι η απεργία, ο αγώνας μας πρέπει να σταματήσει για να ανοίξει το εργοστάσιο και να ξεκινήσει η παραγωγή.

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός του ανυποχώρητου αγώνα. Οι χαλυβουργοί αυτό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα. Σήμερα, περισσότεροι εργαζόμενοι που μέχρι χτες ήταν με το μέρος της εργοδοσίας, βγάζουν συμπεράσματα βλέποντας τις εξελίξεις και μας δίνουν δίκιο, όμως αυτό δε φτάνει. Τώρα πρέπει να μετρηθούν βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Με οργάνωση και αλληλεγγύη που είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας».

Να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και πρόεδρος του παραρτήματός του στο Θριάσιο, ο οποίος έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι τα εργοστάσια κλείνουν από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Είπε μεταξύ άλλων: «Η περίπτωση του Λαναρά ακριβώς αυτό δείχνει. Τον μπούκωσαν με ζεστό χρήμα, για να κρατήσει την κλωστοϋφαντουργία και να ανοίξει δουλειές. Τελικά μετέφερε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζομένους.

Τα ναυπηγεία υπολειτουργούν και κλείνουν ανεξάρτητα από το αν γίνονται απεργίες ή όχι. Αυτό δείχνει ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα, χώροι όπου δεν έγιναν σημαντικοί αγώνες, αντίθετα οι εργαζόμενοι έκαναν θυσίες για να έρθουν επενδύσεις, όπως η "Κrupp" κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν ομαδικές απολύσεις και πορεία κλεισίματος. Σε όλη αυτή την πορεία, οι εργοδότες είχαν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμβιβασμένων πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία Μετάλλου, στο ΕΚ Ελευσίνας και αλλού, που πάντα αναμασούσαν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ενάντια στους ταξικούς αγώνες».

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Θανάση Κοτρώνη, συνδικαλιστικό στέλεχος στο Μέταλλο, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Τους επόμενους μήνες στην Ελευσίνα θα κλείσουν τα δύο εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν κλείνουν επειδή έγιναν αγώνες από τους εργαζόμενους. Κλείνουν γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ μαζί με τους εταίρους της. Είναι μια επιλογή που εξυπηρετεί γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας στα μονοπώλια μερικών χωρών της ΕΕ.

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σήμερα η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εργασίες για εμπορικά καράβια. Στην Ελλάδα, με τα εκατοντάδες νησιά και με προφανείς ακτοπλοϊκές ανάγκες, δεν φτιάχνεται κανένα καράβι. Την ίδια στιγμή πριμοδοτούνται οι εφοπλιστές για να φτιάχνουν τα πλοία τους στην Κίνα, στην Κορέα και αλλού.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι στον καπιταλισμό πάνω από όλα είναι το κέρδος για τους εργοδότες. Δε διστάζουν για να οικονομήσουν περισσότερο ακόμα και να κλείσουν βιομηχανικές μονάδες. Κανένας εργοδότης δεν ανοίγει εργοστάσιο για να μειωθεί η ανεργία, να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι και ψωμί στο τραπέζι. Τα φτιάχνουν για το κέρδος. Οταν εκτιμήσουν ότι δε βγάζουν αυτά που προσδοκούσαν, θα το κλείσουν για να επενδύσουν αλλού».

Να πυκνώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, σπουδαστών ΙΕΚ, συνδικαλιστών από άλλους χώρους, όπως των Τροφίμων, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να γενικευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και συζητήσεις, με στόχο να δυναμώνει η αντιπαράθεση στο κίνημα. Οπως τονίστηκε, πρέπει «να αντιμετωπίζονται τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης, καθώς αυτό είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης: Οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να σκέφτονται την οργάνωση της δικής τους εξουσίας».

«Βάζουν χέρι» στο επίδομα σπουδών του ΚΕΣΕΝ

«Χέρι» στο επίδομα των σπουδών των ναυτεργατών που φοιτούν στο Κέντρο Επανεκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) βάζει η κυβέρνηση, ενώ μειώνει παραπέρα και το ήδη περιορισμένο όριο των απουσιών. Με Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη, προβλέπεται ότι: «Σπουδαστής που κατά τη διάρκεια φοίτησης απουσίασε περισσότερο του 10% των συνολικών ωρών διδασκαλίας του κύκλου που φοιτά, δεν δικαιούται επιδότησης. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει σε 20% σε περίπτωση αποδεδειγμένης νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο».

Επίσης, «σπουδαστής που κατά τη διάρκεια φοίτησης ή επαναφοίτησης απουσίασε περισσότερο από το 15% των ωρών διδασκαλίας που προβλέπονται για κάθε μάθημα, δεν έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις εξετάσεις του μαθήματος αυτού και υποχρεούται να παρακολουθήσει και πάλι τη διδασκαλία του». Η πρώτη απόπειρα να έρθει η αυτή η Υπουργική Απόφαση εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάη, με στόχο να τιμωρηθούν με στέρηση του επιδόματος οι ναυτεργάτες και συγκεκριμένα οι μηχανικοί, που με απόφαση του συντονιστικού τους συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατικών σωματείων. Η αντίδραση των ναυτεργατών ήταν άμεση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επανέρχεται και παίρνει τα μέτρα της για τους νέους κύκλους που αρχίζουν το Σεπτέμβρη. Σχετικά με το όριο των απουσιών, αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν το όριο του 20% των ωρών διδασκαλίας. Σε ό,τι αφορά το επίδομα, που πάει να στερήσει από τους σπουδαστές η κυβέρνηση, ανέρχεται σε λιγότερο από 300 ευρώ το μήνα. Για την ακρίβεια, το επίδομα αφορά ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων και ανέρχεται συνολικά στα 600 ευρώ. Η διάρκεια του κύκλου είναι από 2 ως 3 μήνες.

Συνεχίζεται η κατρακύλα των μισθών

Πτώση μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και για το α' τρίμηνο του 2014. Σημειώνεται ότι η πτωτική πορεία των μισθών στη χώρα μας συνεχίζεται από το γ' τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή - ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών) μειώθηκε κατά 1,8% το α' τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012. Η Ελλάδα είναι στη 2η θέση μεταξύ των πέντε κρατών της ΕΕ των «28» που μειώθηκαν οι μισθοί το α' τρίμηνο του 2014. Με διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εργάσιμες ημέρες, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, στην Κύπρο οι μισθοί έπεσαν κατά 7,9%, στην Ελλάδα 3,3%, στην Κροατία 1,7%, στην Ιρλανδία 0,3% και στην Ιταλία 0,2%. Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ καταγράφονται αυξήσεις 1,7%. Οι μεγαλύτερες σε ποσοστό είναι σε Λετονία με 7,7%, σε Εσθονία με 7% και σε Ρουμανία με 5,3%.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την πρώην ΒΦΛ

Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα» (πρώην ΒΦΛ) οργανώνει σήμερα στις 10.30 π.μ., στο Δημοτικό Κήπο, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ. Καλεί τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους του εργοστασίου να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Πληρωμές στην ώρα τους, για μόνιμους και εργολαβικούς. Μισθοί, ένσημα, ασφάλιση, επιδόματα, τριετίες, δικαιώματα, με βάση τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να λυθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων. Αμεσα να καταβληθούν οποιεσδήποτε εισφορές χρωστάει η διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζόμενους.

Ποινικοποιεί τους αγώνες η «Coca - Cola»

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επιστροφή τους στη δουλειά, επιδιώκει η «Coca - Cola 3Ε». Η επιχείρηση έχει καταθέσει αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, ενώ η έκδοση προσωρινής διαταγής που επρόκειτο να συζητηθεί χτες, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), η πολυεθνική ζητάει την επιβολή ποινών φυλάκισης και την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης, που αγγίζει συνολικά τις 250.000 ευρώ, θέτοντας στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι για την ενημέρωση σχετικά με τη στάση της εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ