ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πείρα από τη δουλειά με τους οπαδούς και τη δράση τους

Η τριπλή εκλογική μάχη, παρά το γεγονός ότι δόθηκε μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, έδωσε τη δυνατότητα στις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ όχι απλά να συνεχίσουν, αλλά να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό ένα πλατύ άνοιγμα σε λαϊκές εργατικές μάζες που είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές, με αιχμή τα σοβαρά καθημερινά λαϊκά προβλήματα, τις μάχες για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις μάχες για τα σοβαρά προβλήματα των άνεργων οικογενειών, των ανασφάλιστων, των απλήρωτων, των απολυμένων, τις μάχες ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, στην υποβάθμιση της λαϊκής υγείας, στην απαξίωση και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων δομών Υγείας (νοσοκομεία - ΙΚΑ κλπ.). Μάχες που δόθηκαν στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις εργατογειτονιές και τις λαϊκές συνοικίες και που βοήθησαν να γίνει ακόμα πιο καθαρή, ακόμα πιο κατανοητή η γραμμή πάλης του ΚΚΕ, για τη Λαϊκή Συμμαχία, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να γίνει πιο πλατιά γνωστή η πρόταση του Κόμματος για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία. Αυτή η σημαντική και ασταμάτητη δράση όλο το προηγούμενο διάστημα, που έφερε σε επαφή τις Κομματικές Οργανώσεις με πλατιές λαϊκές μάζες, έπαιξε σοβαρό ρόλο, διευκόλυνε σε σημαντικό βαθμό την επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Εκανε πολύ πιο εύκολη, πιο αποδεκτή τη συζήτηση μαζί τους, «άνοιξαν» πιο εύκολα οι πόρτες των λαϊκών σπιτιών στους κομμουνιστές, υπήρξε ένα σαφώς καλύτερο κλίμα, μια πιο ουσιαστική επαφή με το λαό.


Ταυτόχρονα, αυτή η εκλογική μάχη εμφάνισε σημαντικά στοιχεία που αφορούν αυτό που ονομάζουμε περίγυρο της κάθε Κομματικής Οργάνωσης, στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα στις Κομματικές Οργανώσεις να βγάλουν πολύ χρήσιμα και θετικά συμπεράσματα.

Ζητήματα για μελέτη και οργάνωση της δουλειάς

Είναι ανάγκη και άμεσης προτεραιότητας ζήτημα, καθήκον της καθημερινής δράσης του Κόμματος, συνειδητός προσανατολισμός των κομματικών και κνίτικων μελών των Οργανώσεων η δημιουργία μιας ισχυρής λαϊκής πρωτοπορίας, ενός ισχυρού λαϊκού και μαζικού περίγυρου οπαδών, φίλων, μάχιμων επιρροών στο πλευρό των Κομματικών Οργανώσεων που θα δίνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ.

Που θα δίνουν καθημερινά τη μάχη με το ίδιο πάθος, με την ίδια ορμή και διάθεση που εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Μια τέτοια λαϊκή πρωτοπορία που δεν θα πετάει στα σύννεφα από ένα καλό, υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε θα απογοητεύεται μπροστά στην οποιαδήποτε μείωση ενός εκλογικού ποσοστού. Η δημιουργία ενός τέτοιου μαζικού περίγυρου με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι βέβαια μια εύκολη υπόθεση. Είναι ωστόσο μια αναγκαία και επιτακτική προτεραιότητα.

Αυτές οι εκλογές και σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες εμφάνισαν χαρακτηριστικά που η κάθε Κομματική Οργάνωση στο χώρο της πρέπει να τα μελετήσει, να βγάλει συμπεράσματα και κυρίως να τα αξιοποιήσει με άμεσο σχέδιο και καλή οργάνωση της δουλειάς.

Στοιχεία αριθμητικά, όπως ο σημαντικός αριθμός φίλων, οπαδών, επιρροών που μπήκαν στη μάχη, είτε σαν υποψήφιοι είτε απ' άλλο πόστο, πολλοί περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Στοιχεία ποιοτικά, όπως η συσπείρωσή τους γύρω από το Κόμμα, η διάθεσή τους για προσφορά (κάποιοι ήταν πρωί - απόγευμα στη μάχη), οι εξορμήσεις για πρώτη φορά με τον «Ριζοσπάστη» σε δικό τους περίγυρο, η απαίτηση για ενημέρωση, για επιχειρήματα, αλλά και η σοβαρή προσπάθεια αρκετών να ενημερωθούν από μόνοι τους διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, η ανταπόκρισή τους για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος κ.ά.

Από τις συζητήσεις στα γραφεία πριν τις καθημερινές εξορμήσεις καταλάβαινες από αυτά που έλεγαν με ποιους έρχονταν καθημερινά σε επαφή, τι τους ρώταγαν και τι απαντούσαν, πώς και με ποια επιχειρήματα προσπαθούσαν να τους επηρεάσουν, την αγωνία και τη διάθεσή τους να πείσουν. Η σημαντική επίσης προσπάθεια από τέτοιους οπαδούς με τις συσκέψεις, και σαν αριθμός συσκέψεων αλλά και σαν όγκος κόσμου που πήρε μέρος σ' αυτές, αλλά και κυρίως το γεγονός ότι οι Οργανώσεις συνολικά ήρθαν σ' επαφή, συζήτησαν και άνοιξαν τον προβληματισμό για την πολιτική και την πρόταση του Κόμματος σε εκατοντάδες εργαζόμενους - ψηφοφόρους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, αυτή λοιπόν η προσπάθεια, με όλα αυτά και άλλα στοιχεία, ήταν πολύ πιο μεγάλη και ουσιαστική από ανάλογες παλαιότερες δουλειές μπροστά σε εκλογικές μάχες.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που ήταν σαφώς βελτιωμένο. Η σχέση της ΚΟΒ, της καθοδηγητικής δουλειάς σε σχέση με τους φίλους, οπαδούς, επιρροές, ήταν ένα βήμα πιο μπροστά. Υπήρχε μια πολύ πιο άμεση και ουσιαστική καθοδηγητική επαφή, μια πιο ουσιαστική και αμφίδρομη σχέση, μια σαφώς πιο βελτιωμένη ιδεολογική - πολιτική δουλειά της ΚΟΒ με τους φίλους του Κόμματος.

Ανάμεσα σ' έναν τέτοιο κόσμο που έδρασε δίπλα μας, υπήρξαν επίσης μέσα από τη διαδικασία της μάχης οπαδοί που ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλους, που ήταν ένα βήμα σταθερά πιο μπροστά, όχι μόνο ως προς τους ρυθμούς, το χρόνο που αφιέρωσαν, το μεράκι και το πάθος που έδωσαν τη μάχη, αλλά κυρίως γιατί όλα αυτά συνοδεύτηκαν από μια πιο προχωρημένη, καλύτερη γνώση της πολιτικής μας, από την αταλάντευτη στάση στη γραμμή του Κόμματος.

Ορισμένες σκέψεις

Με μια καλύτερη ματιά και συζητώντας με τους συντρόφους της κάθε ΚΟΒ, αλλά και με οπαδούς και φίλους που έδρασαν μαζί μας μπορεί να βγουν και περισσότερα στοιχεία και καλύτερα συμπεράσματα.

Ωστόσο φαίνεται ότι:

1) Με διαφορά από άλλοτε οι Κομματικές Οργανώσεις έδωσαν μια σκληρή μάχη με πάρα πολλή δουλειά, ιδεολογικά - πολιτικά πολύ πιο ουσιαστική, καλά στοχευμένη στην ενιαία γραμμή του Κόμματος, που βοήθησε και στο να σηκωθούν από τον «καναπέ» και να δώσουν τη μάχη οπαδοί και φίλοι που ήταν «πεσμένοι», κάποιοι απογοητευμένοι από το ποσοστό των περασμένων εκλογών.

2) Οπαδοί, φίλοι, επιρροές μπήκαν στη μάχη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια με μεγαλύτερη διάθεση, πολλοί περισσότεροι, πιο συσπειρωμένοι, με άλλον «αέρα».

3) Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οπαδοί που για κάθε ΚΟΒ μπορούν να είναι κλειδί για μόνιμη, σταθερή επαφή με ανθρώπους πέρα από εμάς, οι οποίοι ταλαντεύονταν και πιθανόν να ταλαντεύονται ακόμα, που μας ψήφισαν στην περιφέρεια αλλά όχι στο δήμο, που μας ψήφισαν στο δήμο αλλά όχι στην περιφέρεια, που κάποιοι μας ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, αλλά όχι τη δεύτερη ή το αντίθετο, αλλά και αρκετοί που επέμεναν στην κόκκινη ψήφο και στις ευρωεκλογές και στις δυο Κυριακές.

Αρα θέλει καλή οργάνωση και δουλειά με όσους γνωρίσαμε μέσω του οπαδού ή του υποψήφιου από τον κύκλο του, τη σύσκεψή του κλπ. Μας «άνοιξαν σπίτια», δηλαδή επαφές, δηλαδή γνωριμίες, δυνατότητες ενημέρωσης για τις θέσεις του Κόμματος, δυνατότητες για τον «Ρ» και μάχη για να κερδίσουμε στην πορεία από λαϊκούς ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε καν πριν τις εκλογές, που ούτε καν ξέραμε το πρόσωπό τους.

4) Σε κάθε ΚΟΒ υπάρχουν τέτοιοι οπαδοί που θα μπορούσαν να μπουν μπροστά στις μάχες που έρχονται με άμεση προοπτική κάποιοι απ' αυτούς να συμβάλουν στην οικοδόμηση του Κόμματος.

5) Ολος αυτός ο κόσμος αποτελεί μια καλή μαγιά για να μπορέσουμε να δουλέψουμε άμεσα για το χτίσιμο ενός ισχυρού και μαζικού περίγυρου, προσανατολισμένου ταξικά, αταλάντευτου στη γραμμή του Κόμματος, πάντα διαθέσιμου σε κάθε μάχη, στο σωματείο, στο σχολείο, στο μαγαζί, είτε είναι είτε δεν είναι εκλογές. Χρειάζεται λοιπόν συνολικό σχέδιο ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης, θωράκισης αυτού του περίγυρου, συχνής επαφής, τακτά καλέσματα κλπ.

Σ' αυτό τον κόσμο ωριμάζει, ή αν όχι σε όλο μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε να ωριμάσει, ο προβληματισμός και να ανοίξει η συζήτηση, ταυτόχρονα με τη δράση, ότι οι ίδιοι μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή πρωτοπορία στο πλευρό του Κόμματος. Από μια τέτοια προσπάθεια θα κερδίσουμε σε σταθερότητα με τον κόσμο μας, αλλά και το νέο κόσμο που γνωρίσαμε. Θα κερδίσουμε καλύτερους, πιο οργανωμένους ιδεολογικούς και πολιτικά στέρεους δεσμούς, εμπιστοσύνη από τέτοιο λαϊκό κόσμο στο Κόμμα, καλύτερη κινητοποίησή τους στις μάχες.

Το στοίχημα συνεπώς για το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία μιας συνειδητά διαθέσιμης αγωνιστικής πρωτοπορίας γύρω από κάθε Κομματική Οργάνωση. Η μάχη που δώσαμε έχει ανοίξει έναν τέτοιο δρόμο.


Γιώτης ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ
Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ